Örökerdő Zánka határában (2011.11.19.)
1 / 14

Siffer Sándor útmutató festése

Cikkünk: Örökerdő a zánkai határban

Szerző: Sarkadi Péter greenfo

Egy országosan egyedülálló kezdeményezés nyitóeseményére került sor november 16.-án Zánka település határában, a Balaton-felvidéken. A Hercegerdő magán erdőtulajdonosainak közössége a WWF Magyarország támogatásával 16 futballpálya nagyságú gazdálkodástól mentes erdőrezervátum kijelölését határozta el.
A jelenleg 100-120 éves faállomány a gondos védelemnek köszönhetően máris szinte vadonra emlékeztető állapotokat tükröz, sok holtfa, idős változatos erdőfoltok láthatók itt, ahol a szakemberek eddig három, a Balaton-felvidékre nézve új gombafajt és egy a Bakonyra vonatkozóan új rovarfajt fedeztek fel.
A kocsánytalan tölgy, csertölgy, virágos kőris, mezei juhar, barkócaberkenye, házi berkenye és sok más fa- és cserjefaj alkotta állományok kiváló élőhelyek a gímszarvasok, őzek, vaddisznók, rókák, fácánok, fürjek, és foglyok számára. A megnyitón a helyi általános iskola diákjai véglegesítették a kijelöléseket .

A Hercegerdő magántulajdonosi közösségének megbízott erdőgazdálkodója Szabó Péter, szakirányítójuk pedig Siffer Sándor erdőmérnök. A jelzések felfestése után kettejüknek oklevelet adott át a WWF Magyarország erdészeti programvezetője, Gálhidy László.

Siffer Sándor útmutató festése
Kis képek
Siffer Sándor útmutató festése az első hántások holtfa villa örökerdő végső nyugalom mester és tanítványai a fának nem fáj Siffer Sándor balra, Gálhidy László, és Szabó Péter őszi örökerdő út az örökerdőben fókuszban a berkenye drótkefézés hántás után szőlőművelés a szmogos tájban sajtóteázás