Kondenzcsíkos viperales (2013.06.22.)
1 / 20

csak a kijelölt úton

Cikkünk: Táltoson hasítottunk a Turjánvidéken
A fostos bugybóka kreatív otthonteremtése

Szerző: Sarkadi Péter greenfo

A Táborfalva-Örkény-Tatárszentgyörgy-Dabas térségében található, 7300 hektáros területet nevezzük Turjánvidéknek, ahol jórészt a 130 éves múltra visszatekintő honvédelmi tevékenységnek köszönhetően maradt fenn az Alföldre jellemző, összefüggő élőhely szerkezet. A terület mélyebben fekvő, északi felén éger-kőris láperdők, zsombékosok, láprétek alakultak ki. Ezt a vizes, néhol süppedékes, nehezen járható növényzetet nevezzük „turjánosnak”, amelyről az egész vidék a nevét kapta. A déli, szárazabb részen homokpuszta gyepek, borókás-nyárasok, homoki tölgyes foltok fordulnak elő, sok értékes növény- és állatfajnak nyújtva menedéket.

A Turjánvidék LIFE+ Projekt a Duna Ipoly Nemzeti Park irányítása alatt, a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal, a Honvédelmi Minisztérium Budapesti Erdőgazdasági Zrt, és a WWF Magyarország közreműködésével és a Vidékfejlesztési Minisztérium társfinanszírozó segítségével jött létre. Az uniós pályázat öt éven át tartó élőhely-helyreállítási munkát tesz lehetővé 2011 és 2015 között. 2013.június 20-án sajtótájékoztatót és kirándulást szerveztek a projekt bemutatására. A bevezető előadások után a területtel való ismerkedés egy kétéltű PTSZ Táltos lánctalpas fedélzetén, majd dzsipekkel tett túra keretében folytatódott.
 

csak a kijelölt úton
Kis képek
csak a kijelölt úton katonai eligazítás Bártfai László őrnagytól 50 tonna vas hátán suhanunk felkapaszkodás a táltosra Sipos Katalin projekt ismertetője Fáth Ákos a WWF Magyarország igazgatója nyilatkozik Fáth Ákos a WWF Magyarország igazgatója eligazít fejekre vigyázni gyóni gyep a viperák élőhelye főleg a viperák miatt lett védett a gyóni gyep Sandacsacsás száguldás A nagyobbnak van elsőbbsége porcsóva por és kipufogó keverék balra el, jobbról az ágaknak tisztelegj! lőtér békeidőben egy kis forgalomirányítás sajtóséta hűsítő árnyékban Verő György a Duna-Ipoly NP területi koordinátora