Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Im memoriam Horváth Gyula

2019. február 22. 12:44

Im memoriam Horváth Gyula A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága szomorú szívvel tudatja, hogy régi munkatársunk és barátunk Horváth Gyula János a Szigetközi Tájvédelmi Körzet őrkerület-vezetője február 19-én fiatalon, mindössze 58 éves korában, hirtelen fellépő betegség következtében elhunyt.

Megfelezné az élelmiszerpazarlást a német kormány

2019. február 22. 12:27

Megfelezné az élelmiszerpazarlást a német kormány Az élelmiszer-hulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el február 20-i ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni. Az élelmiszer-pazarlás elleni nemzeti stratégia szerint a politika, a gazdaság, a tudomány és a civil társadalom összefogásával lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét.


Több környezeti kárt okozhat hosszú távon a műhús, mint a marhatenyésztés

2019. február 22. 11:51

Több környezeti kárt okozhat hosszú távon a műhús, mint a marhatenyésztés A marhatenyésztés egyes módjainál jobban hozzájárulhatnak a globális felmelegedéshez hosszú távon a laboratóriumban növesztett hústermékek - derítették ki az Oxfordi Egyetem kutatói. Miből termelünk áramot?

Felborult olajpiac üresen úszkáló szupertankerekkel

2019. február 22. 11:24

Felborult olajpiac üresen úszkáló szupertankerekkel Általában igyekeznek elkerülni a hatalmas, kétmillió hordó olajat is szállítani képes tankerek üzemeltetői, hogy hajóik üresen közlekedjenek, hiszen akkor nem termelnek pénzt. Most azonban úgy alakult az olajpiac, hogy érdemes ezt meglépni, így egyszerre 12 szupertanker tart üresen a Közel-Keletről a Mexikói-öböl felé.


Kockázatos és jogellenes kapkodás az oroszok kedvéért Pakson

2019. február 22. 10:56

Kockázatos és jogellenes kapkodás az oroszok kedvéért Pakson Látszólag nem sok minden történik a paksi atomerőmű bővítése körül. A határidők csúsznak, még az új blokkok tervei sincsenek készen, ráadásul a projekttel kapcsolatos több fontos pályázat is lassan halad. Viszont most kockázatos változtatásra készülnek Paks2-nél, ami az oroszoknak kedvezhet.

A Duna úgy megy, ahogy ő akarja

2019. február 22. 9:50

A Duna úgy megy, ahogy ő akarja Nem kérdés, hogy természetes vizeinket meg kell őrizni a jövő generációi számára, hiszen a víz létünk alapja. De hogyan gondolkodnak erről a gyerekek, mit szeretnek és mit értékelnek folyóinkban és tavainkban? A WWF Magyarország erre kereste a választ, egyúttal felhívja a figyelmet: alig két hetünk van kiállni vizeink védelme melle.


Túl a moszathegyen - rovarvágyak csapdájában

2019. február 22. 9:04

Túl a moszathegyen - rovarvágyak csapdájában Az MTA likvidálására megbízott Palkovics László szerint a kormányzat szándéka nem az, hogy bármilyen bizonytalanságot fenntartson a kutatókban, hanem az, hogy egy jobban működő rendszert teremtsen. Az alapkutatás esetében nem az a jó kérdés, hogy mi fog a kasszába kerülni a következő években, hanem az, hogy mi volt a hasznunk a korábbi alapkutatási eredményekből az elmúlt években.

Műanyag-újrahasznosításban is hátul kullogunk

2019. február 22. 7:59

Műanyag-újrahasznosításban is hátul kullogunk Az Európai Unióban csak hat országban rosszabb a műanyag-újrahasznosítás aránya, mint nálunk – derült ki az Eurostat adataiból. Litvániában a legjobb a helyzet, náluk a műanyag-csomagolások közel háromnegyedét feldolgozzák.


Újabb mészárlás a horror-öbölben

2019. február 22. 0:18

Újabb mészárlás a horror-öbölben A világ a 2009-es dokumentumfilm, "Az öböl" bemutatásakor ismerhette meg Japán tengerparti faluját, Taiji-t. A település értelmetlen delfinmészárlásáról vált hírhedtté.

Farkas stratégia: a lőtér nyugisabb, mint a védett terület

2019. február 21. 23:37

Farkas stratégia: a lőtér nyugisabb, mint a védett terület Egyre több farkas él Németországban. Az állatok visszatelepülése elsősorban nem a hatékony természetvédelemnek köszönhető, hanem egy nem várt szövetségesnek: a hadseregnek.


További híreink

India-Pakisztán vízháború: újabb csörte

2019. február 21. 22:31

India nem osztja meg az Indus-medencében található, általa ellenőrzött mellékfolyók vizét Pakisztánnal - közölt Nitin Dzsairam Gadkari indiai vízgazdálkodási miniszter. A döntést vélhetően a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén, 40 indiai fegyveres életét kioltó robbantásos merénylet miatt történt.

A klímaváltozás 22-es csapdája

2019. február 21. 21:51

A szennyezett levegő több ember haláláért felelős, mint az alkohol, a túl sok só vagy éppen a veseelégtelenség, a gyilkos tényezők listáján a 6. helyen áll. Ebből a szempontból kifejezetten aggasztó, hogy a MIT kutatása szerint a klímaváltozás hatására nehezebben tisztul majd ki a városok levegője. Mindeközben Trumpék azt vizsgálják, nemzetbiztonsági kockázat-e a klímaváltozás


Magyarország jobban teljesít: az energiaszegénységi rangsor végén kullogunk

2019. február 21. 20:33

A 2018-as adatok alapján Magyarország a sereghajtók között van a négy energiaszegénységi mutatóból kettő esetében: a háztartási energiakiadások a jövedelmek magas százalékát viszik el és rosszul szigetelt tetejű lakásokban élünk.

Váratlanul leállt Paks II. mintaerőműve

2019. február 21. 19:45

Üzemi esemény miatt a Leningrád II atomerőműben az 1. reaktort egy időre le kellett állítani a múlt héten. Az atomerőművet üzemeltető Roszatom közleményben számolt be a történtekről, azt azonban nem közölte, miért lépett működésbe a vészhelyzeti rendszer és miért állította le a reaktort.


Íme a fukusimai sugárzó massza

2019. február 21. 19:05

Néhány nappal az után, hogy japán szakemberek egy hosszú robotkarral lenyúltak a fukusimai atomerőmű aljára, a tudósok fotókat tettek közzé az ott talált olvadt fűtőanyagról.

Legyen március 10. idén is a Beporzók napja!

2019. február 21. 17:55

2018 januárjában magánkezdeményezéssel indult útjára ez a természetvédelmi jeles nap. Első meghirdetésekor már támogatóként álltak mögötte a tudományos élet, a civil szervezetek, a közoktatás és a média érdekelt képviselői. A felhívás nyomán a Kárpát-medence 24 településén szervezett eseményekről adhattunk hírt. A szervezők a Te aktivitásodra is számítanak!


Kilátás a panel ablakából

2019. február 21. 8:47

Egy lakótelepen nem csak szürke és unalmas lehet a vizuális környezet! Érdemes a szépségeket is észre venni. Emlékeznek még az első magyar teleregényre? A Szomszédokat Gazdagréten forgatták. Itt fotózott Bajomi Bálint, akinek képeit vándorkiállításon nézhetik meg.

Néhány neonikotinoid több éven át is stabil marad a mézben

2019. február 20. 23:14

Éveken át megmaradnak/nem esnek szét a mézben - a méhek és az emberek egészségére is veszélyes - növényvédőszerek - derül ki a svájci Neuenburgi Egyetem kutatásából.


Harc az olajfákért Dél-Európában

2019. február 20. 22:42

A dél-olaszországi Forestafortéban öt évvel ezelőtt bőven termő, százéves olajfa-ültetvény állt. Ma csupa lepusztult, haldokló tuskó. Egy halálos baktérium fenyegeti a fákat, veszélybe sodorva egy ősi mezőgazdasági ágazatot itt Olaszországban és más dél-európai országokban. A bajt a Xylella fastidiosa nevű baktérium okozza.

Talány, hogy miért kell a Magyar Természettudományi Múzeumot tönkretenni

2019. február 20. 21:27

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma döntése alapján Debrecenbe költözhet az MTM. Az intézmény áttelepítése sokak szerint ellehetetlenítheti annak működését. Nemzetközi tudományos presztízs, szakértelem, és sok-sok milliárd mehet veszendőbe az orbáni Ludovika mániának. Összeszámolni is nehéz a költözés elleni érveket, ugyanakkor lenne alternatív megoldás, amellyel mindenki jól járna.


Autóbarát belváros

2019. február 20. 11:16

Az V. kerületi Belváros Szíve projekthez kapcsolódó (?) frissen felújított Magyar utcában úgy lettek kialakítva parkolóhelyek, hogy a járda esetenként 30-40 cm széles lett. Rosszabb, mint a Reáltanoda utca.

Korunk tömeggyilkosa

2019. február 20. 10:01

A levegőszennyezés mára több ember halálát okozza, mint a háborúk vagy a dohányzás.


Sötét parkolási ügyek Budapesten

2019. február 20. 8:25

Ez a rendszer a tetejétől a talpáig bűzlik. Elkészült a 444.hu oknyomozó videója a sötét fővárosi parkolási ügyekről, mely bemutatja, hogy hogyan folyik el - ma már főleg - fideszes zsebekbe a parkolási pénzek egy része. Ferencváros a központosított lenyúlás állatorvosi lova. Íme a teljes film.

Az toportyánok jól érzik magukat

2019. február 19. 23:08

Drasztikusan elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon, a szakemberek szerint az elmúlt évtizedekben még soha nem volt ekkora a számuk.


A szlovén kormány megvédi a Murát

2019. február 19. 22:46

Szlovénia környezetvédelmi minisztere kiáll a Mura hosszú távú megóvása mellett – egy új rendelettervezet értelmében ugyanis nem épülhet meg a folyóra tervezett 8 vízerőmű. A WWF és a Dráva Szövetség üdvözlik a miniszter döntését, és a szlovén kormány támogatását várják, hogy a rendelet jogerőre emelkedhessen.

Kanyarodási asszisztens segíti Bécs teherautóit

2019. február 19. 22:32

Egy tragikus baleset után Bécs város még nagyobb hangsúlyt fektet a gyermekek biztonságára. Az iskolák környékén egy hárompontos közlekedésbiztonsági programot akarnak bevezetni, saját teherautóflottájukat pedig kanyarodási asszisztenssel látják el.


Még fixáras a Paks 2 beruházás

2019. február 19. 22:15

A magyar kormány fixáras szerződést kötött Oroszországgal a Paks 2-es beruházásra, amit az esetleges késedelmek nem befolyásolnak – közölte a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János Szél Bernadett független képviselő írásbeli kérdésére.

Hurrá! 2030-ra talán jobb lesz a hazai levegő

2019. február 19. 21:06

Az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program intézkedéseivel Magyarország 2030-ra eleget tesz a légköri szennyezőanyagok mérséklését szigorúan megkövetelő uniós irányelvnek - közölte az agrárminiszter Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő írásbeli választ igénylő kérdésére.


Két nősténnyel Noé bárkájára?

2019. február 19. 20:27

Az orrszarvú-lombikprogram tökéletesítésén dolgoznak kutatók, akik nem adják fel a reményt, hogy megmentsék az északi szélesszájú orrszarvút a kihalástól. Már csupán két ilyen állat él a Földön, mindkettő nőstény és nem lehetnek utódaik.

Elhunyt a klímatudomány nagyapja

2019. február 19. 19:47

Meghalt a tudós, aki először figyelmeztetett a globális felmelegedés lehetőségére. Wallace Smith Broecker amerikai geofizikus 87 éves volt.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés