Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Végleg elszálltak a repülő rovarok?

2017. október 19. 21:19

Végleg elszálltak a repülő rovarok? Német kutatók szerint eltűnt a repülő rovarok 76 %-a a német nemzeti parkokból. A szakértők a rovarirtó szerek elterjedésével magyarázzák a csökkenést.

Mit csinálnak a fiatal uhuk tavasztól-őszig?

2017. október 19. 21:06

Mit csinálnak a fiatal uhuk tavasztól-őszig? Az idén kirepült uhuk többsége nagyjából október közepéig hagyta el a szülői revíreket. Egy uhu (Bubo bubo) fészkelés dokumentálása a költőhelyek ismeretében egyszerűnek tűnik egészen addig, amíg tavasszal a fiókák alaposabb keresés nélkül is megfigyelhetők.


Már a kutyákat is doppingolják?

2017. október 19. 20:10

Már a kutyákat is doppingolják? A világ legnehezebb szánhúzó versenyén kutyák akadtak fent a doppingteszten. A verseny 1973-as indulása óta először találtak tiltott szereket az Alaszkát átszelő Iditarod kutyaszánverseny néhány részt vevő kutyája szervezetében – jelentették be a verseny szervezői.

Ökológiai baleset történt Máramaros megyében

2017. október 19. 19:30

Ökológiai baleset történt Máramaros megyében Több tonna mérgező zagy került a nagybozintai derítőből a Lápos folyóba Máramaros megyében. A nehézfémeket tartalmazó víz a Szamosba juthat.


Mennyit ér a tengerihal konzervek MSC logója?

2017. október 19. 7:36

Mennyit ér a tengerihal konzervek MSC logója? Ugyanarról a halászhajóról kerül a boltba a szabadon fogott és a hálóban vergődő hal. A tonhalak zöld halászata sokkal drágább, mint a mindent kaszáló hálók kivetése, és a halászok nem tudnak csak a fenntartható halászatból megélni.

Az olimpiai után a római-parti népszavazást is elsumákolta a Fidesz

2017. október 18. 23:53

Az olimpiai után a római-parti népszavazást is elsumákolta a Fidesz Visszavonta a fővárosi közgyűlés egy korábbi határozatát a római-parti mobilgát építéséről, így okafogyottá válik az erről szóló népszavazás. Boltzár, olimpia, korrupció...Római-part – Tarlósék újból bevetették a nagy trükköt.


Jön az észrevétlen Napfaló

2017. október 18. 21:48

Jön az észrevétlen Napfaló A Futuroné a jövő – ebben bíznak a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.-nél. A villanycserép hármas célja: a lakóházak megszokott védelmi funkciója mellett megfelelni a lakókörnyezetbe való teljesen harmonikus illeszkedésnek és a környezetvédelemnek is.

Civil szövetség alakult a római-parti mobilgátról szóló népszavazás támogatására

2017. október 18. 8:29

Civil szövetség alakult a római-parti mobilgátról szóló népszavazás támogatására A Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, az Ökotárs Alapítvány, a Város és Folyó Egyesület, a Védegylet Egyesület és a helyi civilek szövetségre léptek a Római-part védelmében. Céljuk, hogy megakadályozzák a veszélyes és természetromboló parti mobilgát megépítését azzal, hogy közösen támogatják a Római-part árvízvédelmével kapcsolatos népszavazást. Megkezdődött az aláírásgyűjtés, egy nap alatt 10.000 összejött.


Európai fogyasztó reszkess! Jön a fertőzött brazil csirke

2017. október 17. 22:39

Európai fogyasztó reszkess! Jön a fertőzött brazil csirke Rendkívül hátrányosan érintheti az uniós baromfipiacot, hogy az Európai Unió kedvezményes/vámmentes importkontingenst akar nyújtani a Dél-Amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (MERCOSUR) számára ágazati szakértők szerint. A könnyítések nem csak piaci, hanem komoly közegészségügyi kockázattal is járhatnak, és ezt az idei brazil húsbotrány is előrevetítheti.

Alkotmányellenes a Natura 2000 területek értékesítésének szabályozása

2017. október 17. 21:41

Alkotmányellenes a Natura 2000 területek értékesítésének szabályozása Alkotmányos mulasztást állapított meg a Natura 2000 földek értékesítésére és azt követő hasznosítására vonatkozó szabályozással kapcsolatban az Alkotmánybíróság mai nyilvános ülésen kihirdetett határozatában.


További híreink

Kicsiben tesztelik a klímaváltozás elleni fegyvert

2017. október 17. 19:38

A légköri szén-dioxidot kivonó technológia tesztüzeme kezdődött meg Izlandon; a svájci székhelyű Climeworks eljárásában az atmoszférából kivont üvegházhatású gázt a föld alatt tárolják.

Azt hiszi, a netes vásárlás zöld?

2017. október 17. 6:38

Ökölszabályként kezelik, hogy az online vásárlás segít megóvni a környezetet, hiszen a jól szervezett házhoz szállítással temérdek károsanyag-kibocsátás takarítható meg. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű - ahogyan az a HVG Fenntartható fejlődés című különszámából is kiderül.


Összeomlás felé zakatol a MÁV-START

2017. október 16. 21:48

Az elmúlt hónapokban egymást érték a magyar vasúti személyszállítással kapcsolatos aggasztó hírek. Szinte nem múlt el hét anélkül, hogy valamilyen szolgáltatás megszüntetésével, leépítésével kapcsolatos fejlemény ne derült volna ki, és nem látszik, hogy a folyamatnak vége lenne. Mindezek érthetetlen ellentmondásban állnak azzal, hogy a kormány a most futó fejlesztésekkel együtt a következő években 1500 milliárd forintnyi forrást kíván a vasúti közlekedésre fordítani.

Jelképes büntetés a Szamos szennyezéséért

2017. október 16. 18:38

Mindössze 50.000 lejes pénzbírsággal sújtották a román hatóságok az Unicarm húsüzemet a Szamos szennyezéséért, a többlettermelést is leállították a cégnél, amelynek újra kell engedélyeztetnie szennyvízkezelési rendszerét. A környezetvédelmi őrség helyettes vezetője szerint nem súlyos és nem tartós a folyó szennyezése. Nem így mérték a környezetvédők.


Használd a görényinfót

2017. október 16. 15:40

Kedves természetkedvelő! Bizonyára Ön is gyakran lát utazásai során elütött állatokat, és nem szükséges bemutatnunk az úthálózat élővilágra gyakorolt negatív hatását. Összefogva a hazai kutatóműhelyekkel, a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület új kutatást indít a görényfajok elterjedésének, genetikájának jobb megismeréséért.

Attenborough szerint is megöli a tengeri élővilágot a műanyag

2017. október 16. 10:20

A műanyagok használatának visszafogására szólított fel Sir David Attenborough brit természettudós, dokumentumfilmes új televíziós sorozatának, A kék bolygó 2-nek a bemutatásakor.


A klímaváltozás befagyasztása

2017. október 16. 9:31

Amerika legpusztítóbb hurrikánjainak és az ázsiai áradások évszaka után könnyen kétségbe eshetünk a klímaváltozás gyorsuló üteme miatt. Továbbra is megvalósítható azonban az energiaszektor kiterjedt és gyors átalakítási folyamata, amely megfékezheti a globális hőmérséklet-emelkedést. Emellett nem kell várnunk innovációkra a szükséges változások eléréséhez.

Halálra ítélték az emberevő tigrist

2017. október 15. 21:35

A bíróság az indiai Mahárástra államban jóváhagyta azt a végzést, miszerint végezni kell a négy embert megölő tigrissel. Korábban állatvédők támadták meg a döntést.


A szél biztosíthatná az emberiség áramszükségletét

2017. október 15. 20:12

Hárommillió km2-nyi terület az Atlanti-óceánon elég lenne ahhoz, hogy az egész bolygó áramszükségleteit kielégítsük a téli hónapokban – állítja egy, a szélenergia földfizikai potenciáljával foglalkozó amerikai tanulmány.

Szavazz a 2018-as év halára!

2017. október 15. 19:32

A Magyar Haltani Társaság a korábbi évek gyakorlatához igazodva most is két fogható (balin, domolykó) és egy védett fajt (kövicsík) állított jelöltként az ÉV HALA választásra. Közülük az nyeri el a kitüntető címet, amelyikre a legtöbb szavazat érkezik december végéig a társaság honlapjára.


A jövő kulcsa az ember – átadták a Fenntartható jövőért díjakat

2017. október 15. 18:23

A 10 éves fennállását ünneplő Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) jubileumi üzleti ebédjén került sor az idén alapított Fenntartható jövőért díj átadására valamint annak a hárompontos ajánlásnak a bemutatására, ami kijelöli az utat az üzleti szféra számára a fenntartható munkaerőpiac felé.

Római-parti fideszes pávatánc

2017. október 15. 10:01

Mobilgát a Rómain: értelmetlenné tennék a népszavazási aláírásgyűjtést. Sűrűsödik a "narancsköd" - erős a partmenti mobilgátban érintett ingatlanbefektetők politikai háttere.


Az USA klímaváltozás elleni harcát a környezetvédelem vezetője gáncsolja

2017. október 15. 9:36

Az elmúlt napokban Scott Pruitt vezető szereplő volt az amerikai médiában, miután hivatalosan is javasolta az Obama-kormányzat egyik legjelentősebb környezetvédelmi intézkedésének visszavonását. A 2015-ben véglegesített Tiszta Energia Tervet azért hozták létre, hogy csökkentse a globális klímaváltozás negatív hatásait.

A műanyag miatt életképesek a japán cunami migránsok

2017. október 15. 8:04

Több száz tengeri állatfaj sodródott át Japánból az Egyesült Államokba az elmúlt hat évben olyan műanyag hulladékok potyautasaiként, amelyeket a kelet-ázsiai országot sújtó 2011-es földrengés és szökőár mosott bele a nyílt vízbe – állapították meg a kutatók.


Hihetetlen ausztrál élelmiszerpazarlás

2017. október 14. 23:43

Az ehető paradicsomok majdnem 90 százalékát nem lehet eladni Ausztráliában, mert nem elég szépek. Az ausztrál gazdaságnak évi 20 milliárd dolláros kára van a nem tökéletes élelmiszerek kiselejtezése miatt.

A Római-parti civilek sajtóközleménye a Római-parti népszavazásról

2017. október 14. 23:05

A Római-partra tervezett mobilgát építésével kapcsolatban az Együtt és a Párbeszéd képviselői magánszemélyként nyújtottak be népszavazási kezdeményezést. Őszintén reméljük, hogy ezzel nem válik pártpolitikai üggyé a Római, mert továbbra is úgy gondoljuk, hogy a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelme pártsemleges és minden budapestit érintő közügy. Mi továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a legbiztonságosabb, legkörnyezetkímélőbb árvízvédelem valósuljon meg, a part természeti értékeinek megóvása mellett.


Trump környezetvédelmi tanácsadójelöltje nem hisz a klímaváltozásban

2017. október 14. 21:03

Donald Trump amerikai elnök egy olyan „szakembert” fog jelölni környezetvédelmi tanácsadójának, akinek a fosszilis energiahordozók iparágaiban vannak kapcsolatai, és aki kételkedik a klímaváltozásban – jelentette az AP hírügynökség a washingtoni Fehér Ház bejelentése alapján.

Betesz az olajmultiknak az e-autózás

2017. október 14. 19:52

A jelenlegi ötödére, azaz 10 dollárra eshet az olaj hordónkénti ára egy iparági elemző szerint. Várakozásai szerint az elektromos autók elterjedése már a következő 6-8 évben érdektelenné teszi az olajipart, és teljesen átalakítja a különböző energiahordozók jelentőségét a gazdaságban.


Párizs zöld álma

2017. október 14. 10:01

A francia főváros ismét nagy lépést tett afelé, hogy szmogmentes legyen Párizs levegője. 2030-tól csak elektromos autók járhatnának a 12 milliós agglomerációban.

Ez nem az a klub

2017. október 14. 9:52

Most, hogy - a „fordítási nehézségek miatt” sok hónapos késéssel, és természetesen az eredeti nyelven, angolul – nyilvános lett az Európai Bizottságnak a tervezett paksi bővítés állami támogatására vonatkozó döntése, egycsapásra világossá vált, hogy a magyar kormány előző mumusa, azaz Brüsszel hatalmas szívességet tett az Orbán-kabinetnek.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés