Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Durva mikroműanyag tartalom az arktiszi jégben is

2018. április 25. 21:52

Durva mikroműanyag tartalom az arktiszi jégben is Az északi-sarkvidéki tengeri jégben rekordmértékű a mikroműanyag koncentrációja a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) kutatóinak eredményei szerint.

Hazatérnek Afrikából a fülemülék – újraindul a Fülemülék éjszakája

2018. április 25. 20:31

Hazatérnek Afrikából a fülemülék – újraindul a Fülemülék éjszakája A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a fülemülék tavaszi vonulásához alkalmazkodva több mint egy évtizede hirdeti meg „Fülemülék éjszakája” programsorozatát. Április végétől május végéig országszerte mintegy 50 helyszínen, többnyire lakott területeken vagy ezek határában várják a madarászok a madarak iránt érdeklődőket, hogy rövid késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.


Nem kell a sóder - Madocsa szavaz

2018. április 25. 7:35

Nem kell a sóder - Madocsa szavaz Helyi népszavazás lesz a Pakstól nem messze fekvő Madocsán a település határába tervezett kavicsbányáról, miután összegyűlt a kellő számú aláírás. A helyi választási bizottság június 10-re tűzte ki a helyi népszavazást.

Balatoni trendek

2018. április 25. 0:25

Balatoni trendek A kutatók prognózisa szerint 2100-ra a Balaton vízgyűjtőjén a vízkészlet jelentős csökkenésére kell számítani, ami befolyásolja tó hasznosíthatóságát is.


Fazekas nem marad agrárminiszter

2018. április 24. 23:33

Fazekas nem marad agrárminiszter A csak megtekintésügyi miniszternek becézett hungarikum és rovarevés-ügyi szakértő Fazekas Sándor is távozik a kormányból - a következő ciklusban már nem ő lesz a földművelésügyi miniszter.

Ökológiai tanösvény nyílt Pátyon

2018. április 24. 22:48

Ökológiai tanösvény nyílt Pátyon Befejeződött a Páty közelében fekvő Sasfészek-tó körüli tanösvény kialakítása. A helyi oltalom alatt álló terület számos védett madárfaj és vízi állat élőhelye. A mintegy 4 hektáros tó mentén a környezetbe olvadó nyomvonalon lehet sétálni, az egy kilométeres táv egyes állomásain interaktív tájékoztatók mutatják be a hely élővilágát.


Költésre készülődnek a kiskunsági túzokok

2018. április 24. 7:05

Költésre készülődnek a kiskunsági túzokok A túzokkakasok közti márciusi vetélkedést követően április közepére többé-kevésbé rendeződtek az erőviszonyok a Kiskunság túzok lakta területein. A korábban a központi dürgőhelyen koncentrálódó kakascsapatok helyett hatalmas területen, elszórtan figyelhetők meg az immár teljes pompában tündöklő dürgő túzokkakasok.

A talált madárfiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre, ne szedjük össze őket!

2018. április 24. 6:44

A talált madárfiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre, ne szedjük össze őket! Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja, ilyenkor találkozhatunk magányosnak tűnő fiatalokkal a településeken is. Ezek túlnyomó többsége azonban, amint arra az MME felhívja a figyelmet, nem árva, a legnagyobb segítség számukra az, ha nem visszük haza őket!


Idén is tisztán kezdi a szezont a Tisza-tó

2018. április 24. 5:47

Idén is tisztán kezdi a szezont a Tisza-tó Negatív hulladék kibocsátású vízitúrát szervezett április 22-én, a Föld Napján a Békatutaj Szabadidősport Egyesület a Tisza-tavon. A 68 aktivista meglehetősen tisztának találta a környezetet, de 33 zsáknyi szemét, egy raklap, egy vashordó és néhány gumiabroncs eltüntetésével sikerült tovább javítani a tó állapotát.

Kiírták a Várépítő 2018 pályázatot

2018. április 23. 18:05

Kiírták a Várépítő 2018 pályázatot 15 millió forintnyi építőanyag gyermekintézményeknek és műemlékeknek - Várépítő 2018 pályázat beadási határideje május 3.


További híreink

Michael Bloomberg 4,5 millió dollárt fizet Trump helyett

2018. április 23. 11:38

Michael Bloomberg amerikai milliárdos, New York volt polgármestere tegnap felajánlotta, hogy saját vagyonából kifizeti a párizsi klímavédelmi konferencia elmaradt amerikai hozzájárulását.

25000-en tekertek az I bike Budapesten

2018. április 23. 9:44

A szervezők és rendőrök szerint 25000-en voltak a tegnapi I bike Budapest bringás felvonuláson, 10 kilométeren kígyózott a menet. A Magyar Kerékpárosklub által szervezett örömtekerés és demonstráció célja olyan várost csinálni Budapestből, ahol gyerekektől idősekig bárki biciklire tud ülni.


Paks 2: íme a kormány titka

2018. április 23. 6:16

Nem titkosak, mégsem ismerhetőek meg a paksi bővítés három megvalósítási megállapodásának részletei: a kormány feloldotta ugyan a legtöbb dokumentum minősítését, a betekintést azonban nem engedélyezi. Beszédes ugyanakkor, hogy mi az, aminek a titkosításához továbbra is minden erővel ragaszkodnak.

Kína húzza az e-autó piacot

2018. április 23. 5:34

Az autózás elektromosítása jegyében nyílik meg Pekingben a világ legnagyobb autóipari kiállítása, az Auto China 2018. A nagy autógyárak fókuszában a legnagyobb, és leggyorsabban növekvő piac.


A Föld Napján megújult Forgó Morgó

2018. április 22. 16:47

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” A Föld Napja mozgalmat e jelmondattal indította el 1970-ben Davis Hayes amerikai egyetemista. Azóta a Föld legtöbb országában minden évben április 22-én megünneplik a Föld Napját. Az APPLiA Magyarország Egyesülés, a hazai elektronikaikészülék-gyártók szakmai szervezete idén egy meglepetés ajándékkal készült a Föld Napjára.

Ki köti össze a csimpánzokat a haragos siklókkal?

2018. április 22. 15:13

Kevesen tudják, hogy Budapest II. kerületében a Vöröskővár-hegy környékén az óvatos kiránduló megpillanthat akár olyan ritkaságokat is, mint a kaszpi haragossikló, a közönséges ürge, vagy a vajszínű atracél. E terület értékeinek bemutatásában segít a most átadott Jane Goodall Tanösvény.


Nem minden fa alszik, de mindegyiknek van pulzusa

2018. április 22. 10:40

A fákról eddig úgy tudtuk, hogy nem mozognak, legfeljebb passzívan alkalmazkodnak a környezetükhöz, így a nappal és éjszaka váltakozásához is. Magyar és dán kutatók egy új kísérlettel kimutatták, hogy a fákban a víz nyomása néhány órás időközönként változik. Az eredmények a fák vízszállításának egy eddig ismeretlen mechanizmusát sejtetik: a fák „pumpálják“ a vizet.

Fedezd fel a felfedezőket! Középpontban az éghajlatváltozás!

2018. április 22. 8:48

A Földgömb magazin immár 6. alkalommal rendezi meg a Felfedezők Napját, ahol szakemberek hozzák testközelbe az expedíciók és a terepi kutatás izgalmas világát a család minden tagjának, egy ingyenes vidám fesztivál keretein belül. 2018. április 28. 10.00–19.00 Budapest Millenáris B-csarnok.


Jane Goodall üzenete a Föld napján

2018. április 22. 6:55

Minden egyes ember számít, és minden egyes ember minden nap hatással van a bolygóra. És rajtunk áll, hogy milyen változást hozunk - üzeni mindannyiunknak a világhírű főemlőskutató/természetvédő.

Vándorló halak: hihetetlen utazás és komoly veszélyek

2018. április 21. 22:58

Április 21-e a Halvándorlás Világnapja - ezen a napon ünnepeljük azokat a halfajokat, amelyek hatalmas utat tesznek meg a folyókban azért, hogy szaporodjanak, ezzel is életben tartva fajukat. Sokan azonban nem érik el végső céljukat: több tízezer duzzasztógát rombolja ugyanis Európa folyóinak természetes állapotát, és blokkolja a halak vonulási útvonalát.


A Vaskakas Bábszínháznak is fontos a Föld

2018. április 21. 19:36

A győri Vaskakas Bábszínház a "Báb. Több, mint hitted." mottó jegyében 2017 óta készít figyelemfelhívó videókat jeles (világ)napokhoz kapcsolódóan. A sorozat új darabja április 22-re, a Föld Napjára készült.

Íme a robbanó hangya

2018. április 21. 10:39

Egyes délkelet-ázsiai hangyafajok különös védelmi mechanizmust fejlesztettek ki: a rovarok a kolóniára támadó ellenséget saját testük felrobbantásával iktatják ki - írta a 24.hu.


Átadták a civil társadalom Oscarjait

2018. április 21. 8:15

Megható és humorral tűzdelt rendezvény keretében harmadjára adták át a civil szektor legrangosabb elismeréseit. A MagNet Bank által támogatott, a NIOK Alapítvány nevéhez fűződő Civil Díjat ebben az évben több mint 200 civilszervezeti képviselő, civil barát és vállalati partner jelenlétében osztották ki.

Pro Natura díjak 2018

2018. április 20. 22:11

Természetvédő szakemberek életműveikért kapták meg a legrangosabb hazai természetvédelmi elismerést. A Pro Natura díjak mellett Pro Natura emlékplaketteket, miniszteri elismerő okleveleket, és a Herman Ottó Szellemisége Díjakat is átadták a Föld napja kapcsán.


Új rétet alakítanak ki a pillangóknak Bécsben

2018. április 20. 21:22

A mezei pillangó fajok védelme érdekében Bécs város környezetvédelmi osztálya (MA 22) a Gaudenzdorfer Gürtel mentén új zöldfelületet hoz létre az osztrák fővárosban.

Kíváncsi egy éjszakai kalandra a természetben?

2018. április 20. 20:03

Burgenland és Nyugat-Magyarország 5 nemzeti parkja és 6 natúrparkja kínál lenyűgöző természeti élményeket az egész családnak április 27- 29 között. A Pannon Természeti Élménynapok számos izgalmas, köztük több határokon átívelő és kétnyelvű kalanddal várja a természet szerelmeseit.


Út a zöld Magyarország felé

2018. április 20. 17:17

Honlapunkon a választás előtt április 6-án jelentettük meg Mangel Gyöngyi írását „Az Orbán-kormány száz környezeti bűne, vagy több” címmel, melyben kritikát fogalmaztunk meg a "nemzeti kabinet" környezetvédelmi politikájáról. Az írásra most reagált a Földművelésügyi Minisztérium.

Trump pártkatonája a NASA élén

2018. április 20. 11:27

Tudós helyett Jim Bridenstine republikánus politikus lesz a fő űrkutató. A klímaváltozás okait tagadó laikust választott a NASA élére az amerikai szenátus. Még szerencse, hogy nem laposföld hívő.


Már csak mítosz a tiszta Svájc

2018. április 20. 10:11

Veszélyes mennyiségű brómot, kadmiumot, higanyt és ólmot mutattak ki a Genfi-tóból származó műanyaghulladékban.

Uniós szigor az újrahasznosításban és az élelmiszerpazarlásban

2018. április 20. 9:35

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jogszabálycsomagot szavazott meg az újrahasznosítás növelése, a hulladékok lerakásának és az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés