Sikeres sasmentés a Kis-Balatonon

2017. szeptember 12. 19:19

Sikeres sasmentés a Kis-Balatonon

Megerősödve és meggyűrűzve került szabadlábra az a fiatal rétisas, melyet egy hete a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai mentettek meg a biztos haláltól.

Augusztus 30-án a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Természetmegőrzési Osztály tagjai a Természetvédelmi Őrszolgálat hívására a Kis-Balaton sármelléki területére siettek. Kézitávcsővel észlelték, hogy a hosszú aszály miatt kiszáradt és sártengerré vált öblözetben egy rétisas hasal az iszapban. Szász Benedek hivatásos madármentő mellcsizmában beóvakodott a területre és kiszabadította a madarat a mocsár fogságából. Mivel a rétisas csűdig a sűrű iszapba merült, gyanítjuk, hogy áldozatát elvétve került szorult helyzetbe, mivel ezek a hatalmas ragadozómadarak erős karmaikkal csapnak le a zsákmányra. Állapotát súlyosbította, hogy a tűző napon heverve kiszáradt, a keserves vergődés következtében pedig a sűrű sár teljes hasát és mindkét szárnyát beborította, így teljes mértékben röpképtelenné vált.

 

Lábát összekötve (fontos biztonsági intézkedés!) és pokrócba csavarva utazott velünk fenékpusztai kutatóházunkig, ahol alaposan megfürdettük és száraz ruhába csomagolva került tartós megfigyelésre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület gyűrűzőtáborába. Naposcsibén és kisméretű ezüstkárászon élt egy hétig, majd miután egészségi állapota megengedte, a szabadon bocsájtásáról döntöttünk. Meggyűrűzését követően egy tágas, nyílt terepen kapott szárnyra újra a tollazata alapján kétévesnek határozott, tehát még fiatal és nem elég tapasztalt rétisas. Képeink segítségével a mentés, gyűrűzés és szabadon engedés pillanatait osztjuk meg, bepillantást engedve nem mindennapi természetvédelmi feladatainkba - írta a park honlapján a Természetmegőrzési Osztály munkatársa: Magyari Máté. Ugyanitt láthatók Szász Benedek és Magyari Máté további képei.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés