Franciaország elhalasztja az atomerőművek bezárását

2017. november 9. 7:52

Franciaország elhalasztja az atomerőművek bezárását

Nicolas Hulot francia környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy Franciaország nem tudja a lakossági energiaellátásban 2025-ig 50 százalékra csökkenteni a nukleáris energia arányát, ahogy azt az energetikai átmenetről szóló törvény előírja.

"Nehéz lesz a 2025-ös határidőt tartani, kivéve, ha visszatérünk a fosszilis energia alapú elektromos áramtermelésre" - mondta a tárcavezető a kormányülést követő sajtótájékoztatón. A nukleáris energia jelenleg a legjelentősebb forrás a francia energiaellátásban, mintegy 75 százalékban.

Francois Hollande előző, baloldali államfő kezdeményezésére 2015-ben fogadta el a nemzetgyűlés az energetikai átmenetről szóló törvénytervezetet, amely kimondja, hogy az arányt 2025-ig 50 százalékra kell csökkenteni. "A kormány nagyon egyértelműen megerősítette azon szándékát, hogy a lehető leggyorsabban elérje ez a célt, anélkül, hogy feláldozná vagy feladná a klímaváltozásról megfogalmazott célkitűzéseit" - hangsúlyozta Nicolas Hulot. Szerinte a 2025-ös dátum megtartása csak a szénerőművek bezárásnak rovására történhetne, sőt régi hőerőművek újranyitását igényelné.

A környezetvédelmi miniszter azt mondta, szeretne egy realistább dátumot megjelölni.

A német-svájci-francia határon található Fessenheimben működik a legrégebben üzemelő atomerőmű Franciaországban. A 900 megawattos teljesítményű ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Hat évvel ezelőtt a francia nukleáris hatóság (ASN) számos biztonsági elemzést követően jóváhagyta a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítását tíz évvel. Francois Hollande egyik utolsó intézkedése volt, hogy bejelentette: bezár a létesítmény, de a pontos időpontot nem jelölte meg. A többi 18 létesítmény bezárásról egyelőre nem született döntés.(MTI)

A Bonnban most zajló klímakonferencián (COP23) szerdán a  „Fossil of the Day” díjat Franciaország nyerte el. Ezt az ironikus kitüntetést a Német NGO Fórum (German NGO Forum) vezette be még 1999-ben Bonnban, hogy „kitüntesse” azokat az országokat, amelyek az adott napon akadályozták vagy visszafogták a tárgyalások menetét és általánosságban a klímaügyért tett erőfeszítéseket. A címet a Climate Action Network (CAN) tagjai szavazzák meg minden nap. Franciaország ezt azzal a bejelentésével érdemelte ki, miszerint a megígértnél lassabban képesek csak áttérni atomenergiáról megújulóra. Az atomerőművek jelenleg 75%-át adják az ország elektromos áramtermelésének. Civil szervezetek ígéretének betartására szólították fel Emmanuel Macron francia államfőt. 
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés