Térképen Európa utolsó őserdei

greenfo/MTI/index

2018. május 28. 20:23

Térképen Európa utolsó őserdei

Német tudósok egy nemzetközi együttműködés keretében elkészítették Európa utolsó őserdeinek térképét. A berlini Humboldt Egyetem kutatóinak munkája 34 ország több mint 1,4 millió hektárját öleli fel. Magyarországról 8 erdőrezervátum került be.

Német tudósok elkészítették Európa utolsó őserdeinek térképét. A berlini Humboldt Egyetem kutatóinak munkája 34 ország több mint 1,4 millió hektárját öleli fel, olvasható az egyetem közleményében. Olyan erdőségekről van szó, amelyekben nagyon kicsi az emberi beavatkozás mértéke és ahol az ökológiai folyamatok még a legtermészetesebb módon zajlanak. A német kutatók és segítőik tanulmánya megmutatja, hogy Európában az őserdők csak a kieső, civilizációtól távoli területeken találhatók meg, többnyire igen kis területen.

A térképre olyan állományok kerültek fel ("primary forest" kategoriaként), amelyek Buchwald (2005) kategória rendszerében az 5 legtermészetesebb kategória valamelyikébe tartoznak. Itt a minimum feltétel az volt, hogy az állományban legalább 60-80 éve ne legyen állomány léptékű fahasználat. A területeket Horváth Ferenc válogatta le az erdőrezervátum adatbázisból.

A kutatásba az alábbi 8 erdőrezervátum került be:
Juhdöglő-völgy Forest Reserve (ER-07),
Kunpeszéri Tilos-erdő Forest Reserve (ER-15),
Vétyem Forest Reserve (ER-36),
Szalafő Forest Reserve (ER-53),
Kékes Forest Reserve (ER-56),
Vár-hegy Forest Reserve (ER-59),
Őserdő Forest Reserve (ER-60),
Alsó-hegy Forest Reserve (ER-68).

Itt a cikk elérhetősége: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/ddi.12778 Nem csak maga a cikk tölthető le, hanem kiegészítő anyagok, ezekben található az alkalmazott erdőtermészetességi kategória rendszer, valamint az országonkénti adatokról információ.
Itt olvasható egy cikk arról, hogy mit jelent az "Erdőrezervátum" kifejezés. 

Noha az azonosított őserdők 89 százaléka természetvédelmi területen fekszik, a tudósok szerint mégis veszély fenyegeti őket.

Munkájukkal az utolsó őserdők megóvásához akarnak hozzájárulni. "A romániai Kárpátok vagy a Balkán nagy természetvédelmi értékű erdeiben jelenleg is folyik fakitermelés" - mondta Miroslav Svoboda, a térkép egyik készítője. "A háborítatlan erdők az utolsó helyek, ahol a kihalás fenyegette fajok sokasága még megél" - magyarázta Tobias Kümmerle, a másik szerző.
A két kutató sokféle adatbázist értékelt ki, több száz erdőkutatóval, szakemberrel és környezetvédelmi aktivistával dolgozott együtt. Az új térkép az első, amely az őserdők eloszlását egész Európában bemutatja, olyan helyeket is jelöl, ahol őserdőmaradványok fordulhatnak elő.

A kutatásban két magyar ökológus is részt vett: Horváth Ferenc és Ódor Péter. Ők évtizedek óta elismert kutatói a magyar erdőknek, erdőrezervátumoknak.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés