Egyre melegebb a Balaton, de a vízminőség még tökéletes

2018. június 8. 10:56

Egyre melegebb a Balaton, de a vízminőség még tökéletes

Bár az elmúlt napokban jelentősen emelkedett a Balaton hőmérséklete, az InfoRádiónak nyilatkozó szakember szerint ez nem okoz gondot a víz élővilágában.

A tegnapi adatok szerint 26 Celsius-fokos a Balaton vizének hőmérséklete. A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója szerint ez egy tipikus nyári vízhőmérséklet. G. Tóth László az InfoRádiónak elmondta, hogy ez a Balaton élővilágára hatással van.
A gyors felmelegedés következtében a nádas nagyon hirtelen megnő, hínárfoltok alakulnak ki, és már több árvaszúnyog rajzás is bekövetkezett a Balatonban - mondta.

Ugyanakkor ezek a változások nem rontják a víz minőségét. "A klorofill tartalom 2-8 mikrogramm/liter között van, ami egy tizede sincs annak az értéknek, ami fölött már a víz minőségét rossznak tudhatjuk be" - mondta a szakember. Azt is hozzátette, hogy a kék algák - amelyek pont a rossz vízminőséget jelzik - nincsenek a Balatonban, viszont vannak zöld algák és kovamoszatok.

A szakember szerint annyi szembetűnő változás előfordulhat, hogy a hínár gyorsabban növekszik, mivel az átlagnál átlátszóbb, és mélyebb a víz.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés