Brüsszel tehetetlenül nézi, hogy az Orbán-kormány másnak adja energiahatékonysági pénzét

2018. június 27. 8:19

Brüsszel tehetetlenül nézi, hogy az Orbán-kormány másnak adja energiahatékonysági pénzét

Pénzügyi szankciós lehetőség hiányában Brüsszel nem tudta megakadályoznia magyar kormány tervét, hogy a lakosságnak szánt uniós energiahatékonysági támogatásokat inkább középületek modernizálására költik, melynek hasznát a lakosság helyett inkább a haverok érzik.

A vicc az egészben az, hogy a lakossági energiahatékonysági programot a magyar kormány terjesztette Brüsszel elé még 2014-ben, hogy aztán a megítélt pénzt 2015-ben egyből eltérítse. Alapvetően ezzel két baj is van: az egyik, hogy uniós támogatás hiányában támogatás helyett csak ingyenhitelt tudnak adni a családi házak modernizálására, ezért meg nincs tolongás; a másik, hogy a középületek modernizálása korántsem annyira hatékony energiatakarékossági szempontból.

Az EU azonnal jelezte a nemtetszését, de már akkor is látszott, hogy nagyon nem tud mit kezdeni a helyzettel - ahogy azzal a hazug indoklással sem, hogy a kormány szerint az EU-támogatásokat nem lehet közvetlenül a polgároknak juttatni, mert ennek feloldására elég lett volna közbeiktatni egy energiahatékonysági alapot, ahogy azt más tagállamok már megtették.

A Portfolio szerint egy, a napokban kikerült szűkszavú közleményből most kiderült, hogy az Európai Bizottság végül minden ellenérzése ellenére már tavaly június 20-án jóváhagyta az új terveket. (via 444.hu)

 

 
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés