A fák tetején vívnak harcot a szén ellen Hambachnál

2018. október 1. 17:55

A fák tetején vívnak harcot a szén ellen Hambachnál

A Hambach erdőnél vagyunk, Németország legnagyobb külszíni lignitbányája közelében. Napfelkelte előtt a bányászati övezet felé tartunk, ahol óriási rendőri akció készülődik.

Több száz rendőr hatol be az erdőbe, hogy eltávolítsa a környezetvédőket. Az aktivisták elfoglalták a külszíni fejtés szélénél megmaradt fákat, hogy megakadályozzák a lignitbányászat kiterjesztését, megmentsék a Hambach erdőt és a globális klímát is. A rendőrség különleges erőket vet be, amelyek képesek a magasban is beavatkozni. Az aktivisták mintegy 60 szállást eszkábáltak össze maguknak a fák tetején. A biztonsági erők lassan haladnak: a tiltakozók hozzáláncolták vagy -kötötték magukat építményeikhez.

Falvak a fák tetején

A faház-falvak egyikét Gaulnak hívják. A tiltakozók elbarikádozták magukat. Egyikük, egy fiatal nő Szellemnek nevezi magát.

- A fák tetején élünk, úgyhogy nem tudnak elérni minket - mondja. - Nem tudják letarolni az erdőt, amikor tele van emberekkel. A külszíni bánya már most is hatalmas, nagyjából 40 éve terjeszkedik. Most ki akarják vágni az erdő utolsó megmaradt részét is, hogy itt is ki tudják termelni a lignitet a föld alól. De nincs többé szükségünk lignitre, egy energiaforradalom közepén vagyunk. Nem alkalmazunk erőszakot, csak ülünk itt, a fák tetején. Reméljük, hogy maradhatunk. De nem alkalmazunk erőszakot - ismétli.

Az Euronews összeállításában aztt kérdezik Szellemtől, hogy csatlakozhatnak-e hozzá. Hallani sem akar róla. A go-pro kameránkat viszont magához veszi, csinál néhány jó felvételt. Szellem és barátai felkészültek a hosszú ostromra. Több hétre való vizet és élelmet tárolnak, ellenállnak a kiürítési rendeletnek. Tucatnyi ember szorult be ide.
Folytatás itt:    40 év, 4 ezer hektár kiirtott erdő     vagy nézze meg a videót.
Korábbi hírünk:
  Német erdőharc: elfogyott a rendőrök türelme

Német erdőharc: elfogyott a rendőrök türelme

A német energiaóriás lignitbányát akar létesíteni a páratlan természeti értéken,mely ellen 4 éve harcolnak a zöldek. Most rohamrendőrök szorítják ki a 12 ezer éves erdőt védő aktivistákat Németországban-írtuk 3 hete.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés