Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Cannes-ban is díjat nyert a WWF Magyarország animációs filmje

2017. június 27. 7:25

Cannes-ban is díjat nyert a WWF Magyarország animációs filmje A “We are all connected” – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a White Rabbit reklámügynökség közös munkája – a Cannes Lions reklámfesztiválon kapott bronzoroszlánt Design kategóriában.

Tízezer éves őserdőt likvidálna a környezetvédelmi miniszter

2017. június 24. 14:13

Tízezer éves őserdőt likvidálna a környezetvédelmi miniszter Jan Szyszko szerint azért kell kivágni a fákat, hogy az erdő biztonságos legyen Lengyelországban.


Forrásvízzel hűsítik magukat a bécsiek

2017. június 24. 13:29

Forrásvízzel hűsítik magukat a bécsiek Bécsben is tombol a nyár, ezért immár 900 ivókútból vehetnek vizet városszerte a járókelők. Ráadásul a kutakból a legjobb minőségű víz folyik, amelyből az elmúlt pár napban rekordmennyiséget fogyasztottak a tikkadt bécsiek.

Szinte titokban kapta vissza jogait a nukleáris hatóság

2017. június 24. 8:11

Szinte titokban kapta vissza jogait a nukleáris hatóság Visszavonulót fújt a kormány: a szezon utolsó parlamenti hetén a kormánytöbbség a feltűnést kerülve módosította az atomtörvényt, visszaadva az Atomenergia Hivatalnak az atomlétesítmények engedélyezésével kapcsolatos korábbi jogköreit. A furcsa jogszabályváltoztatást az Európai Bizottság kényszerítette ki Jávor Benedek EP-képviselő fellépése nyomán.


Spanyol hőségrekord – olasz vészhelyzet a vízhiány miatt

2017. június 23. 21:33

Spanyol hőségrekord – olasz vészhelyzet a vízhiány miatt Katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította és a víz adagolását rendelte el az olasz kormány Parma és Piacenza városok térségében Emilia-Romagna tartományban a szárazság okozta vízhiány miatt. A szárazság Olaszország más részein is kritikus helyzetet teremtett. Több mint 50 éve nem volt olyan meleg a tavasz Spanyolországban, mint idén. Megrémültek a kutatók a tengertől

Idén a Tiszába csobban a WWF Nagy Ugrás!

2017. június 23. 8:03

Idén a Tiszába csobban a WWF Nagy Ugrás! Több mint egy évtizedes hagyomány egy nagy, közös csobbanással ünnepelni az európai folyókat és vizesélőhelyeket. Idén a WWF szervezésében Magyarország ismét csatlakozik a kihíváshoz, és az ország településeit ugrásra szólítja július 9-én, délután 3 órakor!


Triplázhat a világ napenergia-termelése 2021-re

2017. június 21. 6:05

Triplázhat a világ napenergia-termelése 2021-re 2016-ban óriási napenergia-kapacitás épült ki a világon és a következő 5 évben is jelentős fejlesztések várhatók, de továbbra is csak néhány ország fog számottevő kapacitást kiépíteni - derült ki a SolarPower Europe legfrissebb 2017-es jelentéséből. A paksi atombővítés miatt Magyarországon csak óvatos optimizmussal tekinthetünk a jövőbe.

Búvárok kertészkednek a Duna bécsi holtágában

2017. június 20. 21:30

Búvárok kertészkednek a Duna bécsi holtágában Mivel az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelent az Untere Alte Donau hínarasodása, most alacsony növekedésű fajtákkal ültetik tele a medret. A cél, hogy az eredetileg őshonos fajták kiszorítsák a vízfelszínig nyújtózkodó füzéres süllőhínárt, amely zavarja a bécsi strandolókat.


Dánia zöld szokásai

2017. június 20. 18:33

Dánia zöld szokásai Amikor Dániáról és a környezetvédelemről beszélünk tudnunk kell, hogy egy rendkívül környezetbarát és előre gondolkodó ország. Vezető szerepet töltenek be a szélenergia felhasználásban és a közlekedési infrastruktúrájuk is kiváló. Íme néhány érdekesség a dán környezetvédelmi szokásokról.

Az EU kimondta: a Biszfenol-A hormonkárosító

2017. június 20. 17:35

Az EU kimondta: a Biszfenol-A hormonkárosító A Biszfenol-A a polikarbonát műanyagok alapanyaga, és sajnos könnyen kijut a termékekből és már egész kis mennyiségben is kockázatot jelent. Immár hormonkárosítóként is szerepel az EU "különös aggodalomra okot adó anyagok listáján", melyek használatát indokolt korlátozni.


További híreink

Az EP sem támogatja a vegyszerhasználatot az ökológiai célterületeken

2017. június 20. 15:13

Úgy tűnik, hiába nyomult a vegyipari lobbi, az Európai Parlament nem támogatta azt, hogy feloldják a növényvédő szerek közelmúltban javasolt tilalmát az ökológia célterületeken, vagyis a művelt területeken a biológia sokféleség megőrzésére kijelölt földrészleteken.

Visszatelepítik a kószapockot Nagy-Britannia vizeibe

2017. június 18. 8:56

A közönséges kószapocok (vízipocok) visszatelepítésének legnagyobb programja kezdődött meg a héten az Egyesült Királyságban: 325 egyedet a northumberlandi Kielder erdőben engedtek szabadon, 350 egyedet a nyár folyamán telepítenek vissza a brit vizekbe.


Arkhimédészi csigával működő erőművet adtak át Bécsben

2017. június 17. 13:20

Több hónapos próbaüzem után átadták azt a föld alatti erőművet Bécsben, amelyet a Duna-szigetnél lévő gátba integráltak. Az arkhimédészi csavarral működő vízerőmű a Duna és az Új Duna közötti szintkülönbséget használja ki.

Motorizáció az EU-ban

2017. június 16. 17:34

Az ezer lakosra jutó autók száma alapján felállított rangsort Luxemburg vezeti az Európai Unióban - derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által ma közölt adatokból. A legtöbb uniós tagállamban 1 % alatt az alternatív üzemanyaggal működő személyautók aránya.


A Szamos gyakorlatilag fertőző veszélyes hulladék

2017. június 16. 16:50

A Greenpeace magyar, román és szlovák munkatársai június elején vizsgálták a Szamos szennyezettségét. A mérések kimutatták: súlyosan fertőző szennyezés ömlik a folyóba. A környezetvédő szervezet azt várja a hatóságoktól, hogy sürgősen lépjenek fel az illegális szennyezés ellen, a lakosság egészségének védelmében.

Eláraszthatják Kelet-Európát a levedlett nyugati dízelautók

2017. június 16. 10:27

Kitilthatják a kevésbé korszerű dízel járműveket Münchenből. Stuttgart és más német városok is hasonló lépéseket terveznek. Még több környezetszennyező használt autó jön hozzánk is?


Trump nélkül se dől be a klímaegyezmény

2017. június 15. 9:26

Az Európai Parlament megszavazta, hogyan hajtsuk végre a párizsi éghajlatváltozás elleni megállapodást. Az Európai Bizottság elnöke szerint az USA kilépése az egyezményből csak még elkötelezettebbé tette a többieket.

Így zöldül Európa

2017. június 15. 8:41

Hogyan változik földünk növényzetének állapota? Az Európára fókuszáló térképen jól kivehető a hazánkat körülölelő Kárpátok elképesztő sűrű zöld szövetet alkotó növénytakarója.


Hetvenezer négyzetméteres parkot adtak át Bécsben

2017. június 15. 7:54

Miközben a zöldfelület ellenes Budapesten lekövezik a kivágott fák helyét, az osztrák főváros belső kerületeiben 40 éve nem létesítettek akkora parkot, mint a napokban átadott Helmut-Zilk-Park. A 70000 m2-es zöldterületen van virágos rét, több mint ötszáz fa, kutyafuttató, közösségi kert valamint játszótér kicsiknek és felnőtteknek egyaránt.

Szükség van ambícióra a körforgásos gazdasághoz

2017. június 14. 14:26

Folynak a tárgyalások a Hulladék Keretirányelv célszámainak felülvizsgálatáról, Magyarország pedig jelenleg is rosszul áll a hulladékok újrahasznosításával. Bár a szelektív gyűjtés önmagában nem elég, a csomag sok olyan javaslatot is tesz, amelyek hosszú távon a körforgásos gazdaság céljait támogatják.


Totális gyomirtó szer a kismamákban

2017. június 9. 22:27

Minden kismama vizeletében jelen volt a glifozát nevű totális gyomirtó szer Olaszországban. 14 várandós nőt vizsgáltak meg, és mindegyiküknél kimutatták a növényvédő szer maradványait – közölte az olaszországi fogyasztóvédelmi tesztmagazin, a Salvagente.

Veszélyben a Białowieża-erdő

2017. június 7. 17:19

A lengyelországi Białowieża-erdőben már a legöregebb és legértékesebb faállományokat vágják a lengyel környezetvédelmi miniszter, Jan Szyszko engedélyével. Az erdő pusztítása sérti a lengyel és az európai törvényeket és szembemegy Lengyelország UNESCO felé tett vállalásaival is.


Az okoságyás meg is öntözi magát, ha kiszáradt

2017. június 5. 18:48

Levegőhőmérsékletet, páratartalmat és a talaj nedvességtartalmát is monitorozza az az okoságyás, amelyet Bécsben fejlesztettek ki elfoglalt hobbikertészeknek. Értesítést is küld a tulajdonos telefonjára, ha fogytán az öntözővíz.

Oslo lesz Európa Zöld Fővárosa 2019-ben

2017. június 5. 11:33

A norvégiai Oslo nyerte el a 2019-es Európa Zöld Fővárosa címet egyebek közt azzal az átfogó megközelítésű programmal, amely a biodiverzitás megőrzését, a társadalmi befogadást, illetve a tömegközlekedés és az egészségügy fejlesztését is magában foglalja.


Hungarikum az EU-támogatások lenyúlása

2017. június 1. 12:29

Több mint 270 vizsgálatot zárt le tavaly az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF), amely ezek alapján nagyjából 630 millió euró visszafizettetésére tett javaslatot. Magyarország dobogós volt a tagállamok között, 13 üggyel. Azt a listát viszont magasan vezetjük, hogy mennyi támogatás visszatartását vagy visszafizetését javasolta a hivatal.

A károsanyag-kibocsátás alapú útdíjak az EU-ban

2017. június 1. 10:19

A károsanyag-kibocsátás mértéke és a megtett távolság alapján állapítaná meg az útdíjakat az Európai Bizottság (EB) a tegnap közzétett úgynevezett mobilitási és közlekedési reformcsomagban szereplő javaslatok értelmében.


Puhítanák a medvék kilövési tilalmát az erdélyiek

2017. június 1. 10:07

Gazdag vadállománya miatt a külföldiek körében is felkapott vadászterületnek számít Románia, ahol – például Magyarországgal ellentétben – mégse tekintenek önálló gazdasági tevékenységként a vadásztatásra. Ráadásul a környezet- és állatvédőkkel folytatott állandó viták következtében tavaly fölfüggesztették a nagyragadozók kilövését.

Vészhelyzetben Európa termetes halai

2017. május 31. 7:49

Egy nemzetközi kutatócsapat vizsgálatában feltárta, hogy a nagy testű halak, többek között számos cápa-, rája- és tüskésrája faj a legveszélyeztetettebb Európában.


40 % napenergia a ködös Albionban

2017. május 30. 8:39

Pár napja az ebédidő környékén Nagy-Britanniában használt áram közel negyede jött napenergiából, megy új országos rekord. Ehhez persze kellett a szinte felhőtlen égbolt, ami nem túl gyakori. Viszont most több energia jött a naperőművekből (24,3 %), mint atomenergiából (23%).

Ökológiai katasztrófa Szlovéniában

2017. május 26. 11:38

Kilenc nappal azután, hogy Ljubljana közelében, Vrhnikában leégett egy kémiai anyagokat feldolgozó és tároló gyár, kiderült, hogy a történtek ökológiai katasztrófát okoztak a környezetben. Ezt bizonyították a hatóságok által nyilvánosságra hozott talaj- és vízminta vizsgálatok.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés