Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Betilthatják 2025-től a gázfűtést az új építésű házakban Nagy-Britanniában

2019. március 17. 11:18

Betilthatják 2025-től a gázfűtést az új építésű házakban Nagy-Britanniában Tilos lehet a gázfűtés 2025-től az új építésű házakban Nagy-Britanniában, a gáz főzőlapok azonban maradhatnak - számolt be a BBC a brit pénzügyminiszter terveiről.

Megszüntetnék a pálmaolaj alapú bioüzemanyagot

2019. március 17. 0:07

Megszüntetnék a pálmaolaj alapú bioüzemanyagot Környezetvédelmi okokból fokozatosan megszüntetné a pálmaolaj felhasználását bioüzemanyagként az Európai Bizottság - jelentették be Brüsszelben.


Hősokk várhat a spanyol nagyvárosokra

2019. március 16. 19:00

Hősokk várhat a spanyol nagyvárosokra 30 év alatt a spanyol nagyvárosok átlaghőmérséklete 1 Celsius-fokkal növekedett, de pl. Madrid vagy Barcelona esetében ennél még nagyobb, mintegy 2 fokos emelkedést mutattak a mérések a spanyol fenntarthatósági megfigyelőközpont kutatóintézet idei, friss jelentése szerint.

2021-ig sínen az EU környezetvédelmi programja

2019. március 16. 13:20

2021-ig sínen az EU környezetvédelmi programja Ideiglenes megállapodást ért el az Európai Parlament és az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa az unió LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program finanszírozásáról, így az az unió következő, 2021–2027-re szóló, hosszú távú költségvetésének részét képezheti.


4 nagy zöld szervezet beperelte a francia államot

2019. március 16. 0:47

4 nagy zöld szervezet beperelte a francia államot Pakisztán, Kolumbia és Hollandia után most Franciaország ellen is feljelentést tettek környezetvédők: négy nagy francia környezetvédelmi szervezet beperelte a francia államot amiatt, hogy nem tesz eleget a globális felmelegedés ellen.

Bulgáriában nyeri vissza szabadságát Andi, a bécsi keselyű

2019. március 15. 8:15

Bulgáriában nyeri vissza szabadságát Andi, a bécsi keselyű Már megérkezett Bulgáriába a Schönbrunni Állatkert kilenc hónapos egyiptomi keselyűfiókája, Andi, hogy hamarosan a Rodope hegység felett szárnyalhasson. A fiatal madár egy visszatelepítési projekt résztvevője.


Az EU Norvégia hulladéklerakója

2019. március 14. 21:43

Az EU Norvégia hulladéklerakója Az Eurostat most közzétett statisztikáiból kiderül, hogy a legtöbb hulladék az Európai Unióba Norvégiából érkezik.

Szeptemberben indul a párizsi agglomeráció e-bérbicikli hálózata

2019. március 14. 19:38

Szeptemberben indul a párizsi agglomeráció e-bérbicikli hálózata Tízezer kerékpárral szeptemberben nyílik a Párizs környéki Ile-de-France régió elektromos bérbicikli-hálózata, amellyel a francia főváros és környékének 12 millió lakosát próbálják meg arra ösztönözni, hogy kerékpárral járjanak be a fővárosba dolgozni.


A hollandok száműznék a lufikat

2019. március 13. 23:25

A hollandok száműznék a lufikat A léggömbök maradványai környezeti károkat okoznak, veszélyes műanyaghulladékot jelentenek az Északi-tenger állatvilágára.Egyre több holland település önkormányzata tiltja be léggömbök röptetését az ünnepségeken – derül ki a De Noordzee (Északi-tenger) környezetvédő szervezet jelentéséből.

Évi 800000! áldozatot szedhet csak Európában a légszennyezés

2019. március 12. 17:04

Évi 800000! áldozatot szedhet csak Európában a légszennyezés A korábban becsültnél kétszer annyi áldozatot szedhet évente Európában a légszennyezés, írja egy friss kutatás adataira hivatkozva a Guardian. A légszennyezés átlag két évvel rövidítette meg az áldozatok életét.


További híreink

Bécs a legokosabb város

2019. március 11. 21:56

Nem elég a jó smart city stratégia, azt végre is kell hajtani – vonja le a következtetést legfrissebb tanulmányában a Roland Berger nemzetközi tanácsadó cég, amely ismét összeállította a világ városainak smart city rangsorát. Az első helyen újra Bécs végzett, 2. London, 3. a kanadai St. Albert.

Az autóipar érdekében több légszennyezést kér a magyar kormány az Európai Bíróságon

2019. március 11. 20:06

Szijjártó Péter külügyér büszkén vállalta, hogy azért küzdenek, hogy az autóipari vállalatok könnyebben szennyezhessék a levegőt. A K-Monitor emlékeztet, hogy ezek a német multik az európai néppártok egyik legfontosabb anyagi támogatói.


Füstbe mehet Európa egyik legnagyobb zöld infrastrukturális beruházása

2019. március 10. 13:12

Amikor a politika megtorpedóz egy fontos környezetvédelmi beruházást. Úgy összeveszett az olasz és a francia kormány, hogy nem ássák tovább az óriási alagutat az Alpok alatt, pedig ez jelentősen csökkenthetné a kamionforgalmat.

A norvégok kihátrálnak a fosszilis vonalból

2019. március 8. 22:04

A világ legnagyobb nyugdíjalapjánál már nem annyira bíznak az olajban.


Juhokkal gondozzák a legnagyobb madridi parkot

2019. március 8. 20:14

Budapesten nehezen elképzelhető, hogy akár a Városligetben vagy a Margitszigeten belefussunk egy békésen legelésző birkanyájba. A madridiak viszont már ráhangolódhattak egy új környezetvédő projektre.

Bécs kaszával harcol a rovarokért

2019. március 8. 13:10

Az elkövetkező 3 évben Bécs és Pozsony közösen küzd a rovarok kipusztulása ellen. A City Nature néven futó EU-s projekt keretében nemcsak a rovarok eltűnésének következményeire hívják fel a figyelmet, de azt is megtanítják az embereknek, mit tehetnek a zümmögő városlakókért.


TNT szivárog az Északi-tengerbe a belga partoknál

2019. március 6. 9:18

Az első világháborúban - mintegy 3 négyzetkilométeres területen - tengerbe dobott 35 ezer tonna lőszerből TNT (trinitrotoluol) szivárog a belgiumi Knokke-Heist üdülőváros partjainak közelében - közölte a Belga Királyi Természettudományi Intézet jelentésére hivatkozva a belga sajtó.

A hollandok rákaptak a villanybringára

2019. március 5. 7:15

Virágzik a bicikli-kereskedelem a tulipánok országában, ahol 2018-ban minden eladási rekord megdőlt az emelkedő árak ellenére. Főleg az elektromos biciklik kelendőek, amelyek egyre inkább kiszorítják a hagyományos kerékpárokat a piacról.


Drága mulatság lesz papucsban túrázni

2019. március 4. 7:52

Sok turistát kellett már helikopterrel kimenteni a Cinque Terre Nemzeti Parkból, mert úgy gondolták, menni fog a túrázás strandpapucsban is. Ezután akár 790000 forint büntetés is járhat a papucsos kirándulásért.

A háztetőkön robbantottak a német napelemek januárban

2019. március 1. 10:09

Bár gyorsnak tűnik a hazai napelemes beruházási tempó, de valójában nem az. Csak januárban a teljes magyar megújuló energiás potenciálhoz mérhető mennyiséget telepítettek a németek a háztetőkre- írta a napi.hu.


Prága szmogos napokon ingyenessé teszi a tömegközlekedést

2019. február 28. 12:43

Ingyenessé teszik a közösségi közlekedést Prágában az erősen szennyezett levegőjű napokon, az intézkedés már a szmogriadó legalacsonyabb fokozata esetén életbe lép - jelentette be a cseh főváros önkormányzata.

Velence: napi 3 euró

2019. február 27. 9:11

Döntöttek Velencében: mégis bevezetik a napidíjat. Eredetileg májustól akarták bevezetni a napi 3 eurós díjat a tömegturizmus miatt a lakosok számára lassan már élhetetlenné váló "csatornavárosban".


A tornyát is eltüntetnék a zagyba temetett szászavinci templomnak

2019. február 25. 20:55

Eltüntetné az állami Cupru Min SA bányavállalat a szászavinci templom tornyát, az egyetlen emberi építményt, amely még kilátszik a zagytározóból. Az állami bányavállalatnak elege lett abból, hogy ide járnak a katasztrófaturisták fotózkodni.

Bécs az olcsó tömegközlekedéssel is zöldít

2019. február 24. 23:11

Az elmúlt évben összesen 965,9 millió utast szállítottak a bécsi buszok, villamosok és metrók, az éves bérlettel rendelkezők száma pedig egy év alatt 40 ezerrel nőtt. Vagyis már 822 ezren használják napi 1 euróért az osztrák főváros tömegközlekedési eszközeit.


Jávor Benedek vezeti a Párbeszéd EP-listáját

2019. február 24. 20:32

Jávor Benedek, a Párbeszéd jelenlegi (elsősorban zöld témákban legaktívabb magyar) európai parlamenti képviselője vezeti a párt EP-listáját. A Párbeszéd mai, budapesti kongresszusa csak a saját jelöltjeik sorrendjéről döntött, mert a választásra várhatóan közös listát állítanak majd az MSZP-vel.

Megfelezné az élelmiszerpazarlást a német kormány

2019. február 22. 12:27

Az élelmiszer-hulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el február 20-i ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni. Az élelmiszer-pazarlás elleni nemzeti stratégia szerint a politika, a gazdaság, a tudomány és a civil társadalom összefogásával lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét.


Műanyag-újrahasznosításban is hátul kullogunk

2019. február 22. 7:59

Az Európai Unióban csak hat országban rosszabb a műanyag-újrahasznosítás aránya, mint nálunk – derült ki az Eurostat adataiból. Litvániában a legjobb a helyzet, náluk a műanyag-csomagolások közel háromnegyedét feldolgozzák.

Farkas stratégia: a lőtér nyugisabb, mint a védett terület

2019. február 21. 23:37

Egyre több farkas él Németországban. Az állatok visszatelepülése elsősorban nem a hatékony természetvédelemnek köszönhető, hanem egy nem várt szövetségesnek: a hadseregnek.


Magyarország jobban teljesít: az energiaszegénységi rangsor végén kullogunk

2019. február 21. 20:33

A 2018-as adatok alapján Magyarország a sereghajtók között van a négy energiaszegénységi mutatóból kettő esetében: a háztartási energiakiadások a jövedelmek magas százalékát viszik el és rosszul szigetelt tetejű lakásokban élünk.

Harc az olajfákért Dél-Európában

2019. február 20. 22:42

A dél-olaszországi Forestafortéban öt évvel ezelőtt bőven termő, százéves olajfa-ültetvény állt. Ma csupa lepusztult, haldokló tuskó. Egy halálos baktérium fenyegeti a fákat, veszélybe sodorva egy ősi mezőgazdasági ágazatot itt Olaszországban és más dél-európai országokban. A bajt a Xylella fastidiosa nevű baktérium okozza.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés