Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Szabályos madárkihalásról beszélnek a kutatók

2017. október 21. 8:26

Szabályos madárkihalásról beszélnek a kutatók Jelentősen csökkent Németország madárállománya: 12 év alatt 15 %-kal esett vissza a költőpárok száma. Már a házi verebekből is egyre kevesebb akad. A madáretetés befolyásolja a széncinegék evolúcióját.

Végleg elszálltak a repülő rovarok?

2017. október 19. 21:19

Végleg elszálltak a repülő rovarok? Német kutatók szerint eltűnt a repülő rovarok 76 %-a a német nemzeti parkokból. A szakértők a rovarirtó szerek elterjedésével magyarázzák a csökkenést.


Ökológiai baleset történt Máramaros megyében

2017. október 19. 19:30

Ökológiai baleset történt Máramaros megyében Több tonna mérgező zagy került a nagybozintai derítőből a Lápos folyóba Máramaros megyében. A nehézfémeket tartalmazó víz a Szamosba juthat.

Európai fogyasztó reszkess! Jön a fertőzött brazil csirke

2017. október 17. 22:39

Európai fogyasztó reszkess! Jön a fertőzött brazil csirke Rendkívül hátrányosan érintheti az uniós baromfipiacot, hogy az Európai Unió kedvezményes/vámmentes importkontingenst akar nyújtani a Dél-Amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (MERCOSUR) számára ágazati szakértők szerint. A könnyítések nem csak piaci, hanem komoly közegészségügyi kockázattal is járhatnak, és ezt az idei brazil húsbotrány is előrevetítheti.


Alkotmányellenes a Natura 2000 területek értékesítésének szabályozása

2017. október 17. 21:41

Alkotmányellenes a Natura 2000 területek értékesítésének szabályozása Alkotmányos mulasztást állapított meg a Natura 2000 földek értékesítésére és azt követő hasznosítására vonatkozó szabályozással kapcsolatban az Alkotmánybíróság mai nyilvános ülésen kihirdetett határozatában.

Jelképes büntetés a Szamos szennyezéséért

2017. október 16. 18:38

Jelképes büntetés a Szamos szennyezéséért Mindössze 50.000 lejes pénzbírsággal sújtották a román hatóságok az Unicarm húsüzemet a Szamos szennyezéséért, a többlettermelést is leállították a cégnél, amelynek újra kell engedélyeztetnie szennyvízkezelési rendszerét. A környezetvédelmi őrség helyettes vezetője szerint nem súlyos és nem tartós a folyó szennyezése. Nem így mérték a környezetvédők.


Párizs zöld álma

2017. október 14. 10:01

Párizs zöld álma A francia főváros ismét nagy lépést tett afelé, hogy szmogmentes legyen Párizs levegője. 2030-tól csak elektromos autók járhatnának a 12 milliós agglomerációban.

Ausztria beperli a magyar kormányt Paks 2 miatt

2017. október 13. 23:21

Ausztria beperli a magyar kormányt Paks 2 miatt Nem jött be Orbánék időhúzása, Ausztria bírósághoz fordul. Keresetet nyújt be Ausztria az Európai Bíróságnál a paksi atomerőmű tervezett bővítése miatt – jelentette be ma Christian Kern osztrák kancellár.


A Fidesz kormány székelyföldi szemét ügyei

2017. október 13. 7:46

A Fidesz kormány székelyföldi szemét ügyei A magyar állami "kukaholding" tulajdonában lévő székelyföldi vállalkozás szakszerűtlenül üzemelteti a fél Románia szemetét befogadó cekendi szemétlerakót. A környezetkárosító törpe vizierőműves vállalkozást megvette az MVM, most pedig a csődbe jutott Csíki Sör Manufaktúrát akarják magyar közpénzből megmenteni.

Leléptek a bajor farkasok - vesztükre

2017. október 12. 22:54

Leléptek a bajor farkasok - vesztükre Valakik leszedték a zárat a farkasoknak otthont adó hat hektáros terület egyik kapujáról, és a kilencből hat állat meglépett. Próbálják az életben maradt állatokat élve befogni, de szükség esetén sajnos ki lehet lőni őket.


További híreink

Erre a dobogós helyre sem lehetünk büszkék

2017. október 12. 21:00

Csaknem 400 ezer ember halálát okozta a légszennyezettség 2014-ben az Európai Unió tagállamaiban - írta az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss jelentésében. Sajnos a élbolyban vagy Magyarország.

Áfacsökkentést a napelemekre is!

2017. október 11. 21:53

Környezetvédők arra szólítják fel a kormányt, hogy tegye itthon is könnyebben elérhetővé és olcsóbbá a napenergiát a háztartások számára. Ehhez többek között mérsékelni kellene a napelemek áfáját és csökkenteni az indokolatlanul magas termékdíjat.


Amit a fipronilos európai tojásbotrányról tudni kell

2017. október 11. 21:19

Legalább 2001 óta tudjuk, hogy a fipronil használatakor az állati termékekben kritikus mennyiségű szermaradék halmozódik fel. Mindez a magas zsírtartalmú szervekben (zsírszövet, vese, máj) és azokban az állati termékekben (pl. tojás, tej), amelyek lipidtartalma magas. Miért csodálkoznánk hát 2017-ben azon, hogy holland, olasz, lengyel, német, máltai, román, majd magyar tojásban ismételten találtak ebből a hatóanyagból?

Nehézfémekkel is szennyezi a Szamost az Unicarm

2017. október 8. 20:42

A réz és a cink koncentrációja is jócskán túllépte a törvény szabta határértéket abban a szennyvízben, amelyet a vetési húsfeldolgozó bocsát a Szamosba. A román és magyar hatóságok csak nézik a környezetszennyezést.


A svédek is tartanak a sugárzó vaddisznóktól

2017. október 8. 20:02

Északra tartó, radioaktív vaddisznókondák miatt aggódnak a mezőgazdasági termelők Svédországban. Nemrég Stockholmtól 160 kilométernyire északra, Gavle környékén lőttek ki a biztonságos értéknél tízszer sugárzóbb állatot.

Brüsszel megakasztotta a Monsanto-Bayer gigafúziót

2017. október 8. 0:25

Leállította az Európai Unió a napokban a német Bayer és az amerikai Monsanto fúziójával kapcsolatos jóváhagyási procedúrát. A döntés oka, hogy a vállalatok nem mutatták be kellő időben az Európai Bizottság által kért információkat. Nemrég a Monsanto lobbistát tiltották ki az Európai Parlament épületeiből a glifozát nevű növényvédő szer körüli vita miatt.


Jó és rossz bioüzemanyag. Mit kockáztatunk a bioüzemanyagok kivezetésével?

2017. október 7. 22:04

Ez az összeállítás a vidékfejlesztésre, takarmányozásra, a befektetői bizalomra valamint a kereskedelemre és a befektetésekre gyakorolt hatásokkal kapcsolatos hozzászólásokból szemezget.

Aggasztó mértékű a Földközi-tenger mikroműanyag szennyezettsége

2017. október 6. 21:14

A mikroműanyag, vagyis az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskék koncentrációja jelenleg a Földközi-tengerben a legmagasabb a világon. A kutató szerint célirányos intézkedésekre van szükség a műanyaghasználat csökkentéséhez, újrafelhasználásához. A fiatal generációnak kezelnie kell ezt a helyzetet.


Európa még mindig a fosszilis energiát támogatja

2017. október 3. 10:15

Egy most nyilvánosságra hozott jelentés szerint az EU és az európai kormányok évente több mint 112 milliárd euróval támogatják a legnagyobb károsanyag-kibocsátással járó (fosszilis) energia termelését és felhasználását. Ez szembemegy azzal a vállalással, miszerint 2020-ig megszüntetik ezeket a káros támogatási rendszereket.

Nem csak a biológiai sokféleséget gyarapítja a sok mezsgye a földeken

2017. október 2. 8:18

Jövőbe mutató módszertani újításokkal járulnak hozzá a biológiai sokféleség vizsgálatához és védelméhez azok a tanulmányok, amelyeket az MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatói publikáltak az idei évtől megjelenő Nature Ecology & Evolution folyóiratban. Az ökológiai gazdálkodás előnyeiről Batáry Péter, a terepi mintavétel és a távérzékelés újfajta kapcsolatáról Zlinszky András és szerzőtársaik munkájából tudhatunk meg többet.


Vagyont ér az ámbráscet hányadéka

2017. szeptember 30. 8:20

Mivel igen ritka a cethányadék, az illatszeripar kénytelen nagyrészt szintetikusan előállítani az ámbrát. Akár 100 ezer eurót is érhet az a rossz szagú, viaszszerű anyag, melybe Mallorca keleti részén, Porto Cristo tengerpartján botlott két férfi.

Brüsszel bekeményít - változás jöhet a vasúton

2017. szeptember 29. 20:23

Az Európai Bizottság javaslatokat terjesztett elő a vasúti személyszállítást igénybe vevő utasok jogaira vonatkozó európai szabályok aktualizálására.


Kitiltották a Monsanto lobbistáit az Európai Parlamentből

2017. szeptember 29. 18:01

Kitiltották az amerikai Monsanto lobbistáit az Európai Parlamentből (EP). A döntés hátterében az áll, hogy a cég képviselői nem kívántak megjelenni az EP illetékes bizottságaiban. A mostani viták is a glifozát növényvédőszer-hatónyag miatt robbantak ki.

Ahol működik a demokrácia - Tarlós Istvánék figyelmébe

2017. szeptember 29. 15:28

Amikor megkezdődtek a fakivágások, 3.000 tüntető dacolt a helyszínen 800 agresszíven fellépő rendőrrel szemben. Ennek híre kiváltott egy 40.000-es tömegtüntetést a belvárosban. A köztársasági elnök ekkor „tűzszünetet” hirdetett, a Legfelsőbb Bíróság pedig lehetővé tette helyi népszavazás elrendelését legalább 100.000 támogató aláírás esetén. Miután ennél jóval több, 353.000 támogató aláírás gyűlt össze rövid idő alatt, a gátépítés tervét végképp törölték."


Zsebre menő pofon az autógyáraknak

2017. szeptember 28. 11:18

Vajon az autógyártók képesek lesznek tartani a lépést a szén-dioxid-kibocsátási átlag újabb szigorításával? Egy új elemzés meglepő eredménye szeint csak 4 gyártónak látszik erre reális esélye: a Volvónak, a Toyotának, a Jaguar-Land Rovernek, és a Renault-Nissannak.

Győrben is felvillanyozódik az Audi

2017. szeptember 28. 8:38

A "négykarikás" márka Győrben is gyártani fog elektromos autókat a jövőben - jelentette be Rupert Stadler, a cég vezérigazgatója.


Perzselővé válnak az európai nyarak

2017. szeptember 27. 22:20

A század közepére az idei nyáron tapasztalt perzselő hőség lesz a jellemző a Földközi-tenger térségére a nyári hónapokban, amennyiben a jelenlegi ütemben folytatódik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása - figyelmeztetnek kutatók.

Jelentősen csökkenthető a kamionok üzemanyag-fogyasztása

2017. szeptember 26. 10:11

Évente akár 5700 euróval (mintegy 1 700 000 forinttal) is csökkenhetne a fuvarozók üzemanyagköltsége kamiononként, ha a gyártók beépítenék az erre szolgáló technikai újításokat. Erre a következtetésre jutott az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) most kiadott tanulmánya.


Életet a méheknek!

2017. szeptember 24. 16:43

Több mint félmillió hektárra kért és kapott neonikotinoid tartalmú csávázószerek felhasználásra derogációt a Magyar Kormány. Ezzel az ország potenciálisan 500 000 ha. méhlegelőt veszít el, mert ezek a mérgek a méhek testébe jutva azok legyengülését, és pusztulását okozzák. Az ügyben Csuja László méhész, biológus és a Gödöllői Méhészegyesület elnöke társadalmi egyeztetést kezdeményez.

A két éve kirobbant dízelbotrány tanulságai

2017. szeptember 24. 14:56

2 évvel a dízelbotrány kirobbanása után jelent meg az az összefoglaló tanulmány, amely bemutatja: a dízelautók nemcsak a levegőt szennyezik jobban, de az éghajlatra is károsabbak, mint a benzinesek. Évente mintegy 68 000 európai polgár fizet az életével egy elhibázott döntés miatt.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés