Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Az EU segít a portugál erdőtüzek megfékezésében

2017. augusztus 15. 13:49

Az EU segít a portugál erdőtüzek megfékezésében Az eukaliptusz, a papíripar és a rövidlátó politika szerepe a portugál erdőtüzekben. Az Európai Unió a tűzoltók és szállítóeszközeik helyszínre jutásának támogatásával segítséget nyújt Portugáliának az országban pusztító erdőtüzek megfékezéséhez - közölte az Európai Bizottság.

Dániában fizetnek a villanyautósoknak

2017. augusztus 13. 18:36

Dániában fizetnek a villanyautósoknak Az elektromos autózás nemcsak környezetbarát, de a világ energiagazdálkodásának is nagyon értékes kiegészítője lehet. Dániában most ezzel kísérletezik a Nissan.


Uniós forrásokból tettek tönkre egy Natura 2000-es árteret

2017. augusztus 12. 19:09

Uniós forrásokból tettek tönkre egy Natura 2000-es árteret Tönkretették a Felső-Tisza egy szakaszának védett élővilágát a gátakkal. Európai pénzekből finanszírozott munkálatokkal borították fel az ökoszisztémát egy máramarosi Natura 2000-es területen.

Játszóteret csinálnak az utcákból Bécsben

2017. augusztus 12. 8:41

Játszóteret csinálnak az utcákból Bécsben Egy-egy délutánra lezárják és a gyerekeknek adják át Bécs néhány utcáját, hogy olyan játékokat játszhassanak, amelyekhez a játszótereken túl kicsi a hely. A játszóutcák a felnőttek előtt is nyitva állnak: piknikezhetnek, traccsolhatnak a környékbeliekkel.


A klímaváltozás eltolta az európai áradásokat

2017. augusztus 12. 7:36

A klímaváltozás eltolta az európai áradásokat Egy új tanulmány szerint a klímaváltozásnak jelentős hatása volt az európai áradásokra az elmúlt 50 évben. Kelet-Angliához hasonlóan számos területen már 15 nappal előbb bekövetkeznek az áradások, mint fél évszázaddal ezelőtt. Azonban ezek a változások nem mindenhol egyformák.

Ötmillió európai otthon kaphat áramot Tunéziából?

2017. augusztus 11. 17:37

Ötmillió európai otthon kaphat áramot Tunéziából? A TuNur angol vállalat napenergia-fejlesztéssel foglalkozik. A cég a héten kapcsolatba lépett a tunéziai kormánnyal egy nagyszabású projektre. Céljuk egy olyan 4,5 gigawatt teljesítményű erőmű létrehozása, amely nagy mennyiségű megújuló energiát szolgáltat 5 millió európai háztartás, vagy akár több mint 7 millió elektromos jármű ellátására.


Tíz éves a bécsi távhűtés

2017. augusztus 11. 13:29

Tíz éves a bécsi távhűtés Éppen tíz évvel ezelőtt, 2007-ben kezdte meg működését Bécs első távhűtő-központja. Azóta évi 15%-kal bővül a hálózat, és ma már tizenhárom ilyen hűtőmű szolgáltat hideget például kórházaknak, szállodáknak vagy a Bécsi Főpályaudvarnak. Kapacitásuk 1,2 millió hűtőszekrény teljesítményének felel meg.

Dagad az uniós tojásbotrány - letartóztattak két embert

2017. augusztus 11. 10:46

Dagad az uniós tojásbotrány - letartóztattak két embert Több millió tojást kell megsemmisíteni, miután kiderült, hogy a holland Chickfriend nevű cég fipronillal, azaz rovarirtószerrel fertőtlenített több száz holland és belga tojásfarmot. A vállalat két vezetőjét letartóztatták - írja az Euronews.


Önálló faj lett a csíkos vízisikló

2017. augusztus 9. 12:17

Önálló faj lett a csíkos vízisikló Bár eddig a közönséges vízisikló egyik alfajának tartották, most önálló fajként azonosították a Nagy-Britanniában honos csíkos vízisiklót.

A klímaváltozás lebetegíti Európát

2017. augusztus 8. 20:04

A klímaváltozás lebetegíti Európát A fertőző betegségek széles körű és gyors európai inváziója várható a következő évtizedekben, ahogyan az éghajlat folytatódó felmelegedése új területet nyit majd meg számos, korábban csak trópusi területeken aktív kórokozó előtt. Drasztikus hatással van a klímaváltozás Amerikára.


További híreink

Az évszázad végére eltűnhetnek a svájci gleccserek

2017. augusztus 4. 23:01

Szakértők szerint nem lehet megmenteni a svájci gleccsereket, az évszázad végére csaknem teljesen eltűnhetnek - számolt be róla a Tages-Anzeiger című svájci lap.

Először látogatható a londoni titkos királyi kert

2017. augusztus 4. 22:15

Először látogatható a híres londoni Kew Gardens titkos királyi kertje, egy 16 hektáros erdő, amely egykor a VII. Henrik Richmond House-i birtokához tartozó óriási szarvaspark része volt, később pedig III. György fejlesztette tovább.


Dízelcsúcs: merre tovább gázolajos?

2017. július 31. 8:25

Nemzeti dízelfórumot tartanak holnapután Berlinben, ami jól jelzi milyen komoly kérdés Németország számára a gázolajos autók fennmaradása.

Tallinnban is járnak önvezető kisbuszok

2017. július 31. 7:46

Két sofőr nélküli minibuszt állítottak forgalomba az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Észtország fővárosában.


Medve vendégre nem számítottak az Olaszországban nyaralók

2017. július 30. 6:32

Betörő helyett barnamedve indította be a riasztót éjjel egy olaszországi apartmanban, ahol egy nyaraló család aludt. Bizonyára emlékezetes marad a család nyaralása az éjjeli medvelátogatás miatt. Az éhes ragadozó rumlit csinált, miután nem találta a kijáratot.

Energiahatékonyság: többel jobban járunk

2017. július 29. 7:55

Az Európai Bizottság friss elemzése szerint az energiahatékonysági célok emelése EU- és tagállami szinten is pozitív gazdasági, egészségügyi, szociális és környezetvédelmi hatásokkal jár. Sőt, minél magasabb a közös európai energiahatékonysági célérték, annál nagyobb a beruházások által kiváltott közvetlen és közvetett haszon.


A Xylella fastidiosa az új migráns közellenség

2017. július 29. 7:16

A külföldi nyaralás során gyűjtött vagy vásárolt, bizonytalan eredetű növények, hajtások, magok és termések által veszélyes növényi károsítókat is behozhatunk Magyarországra. Egy fertőzött növény akár már egyetlen, tünetmentes hajtásáról is átterjedhet a károsító a hazai növényállományra. Ilyen lehet például az utóbbi néhány év egyik legveszélyesebb kórokozója, a Xylella fastidiosa baktérium.

Tilos lesz megölni a bikákat a viadalokon a Baleár-szigeteken

2017. július 28. 23:09

Nem fogják többé megsebesíteni és megölni a bikákat a viadalokon a Baleár-szigeteken egy most elfogadott új helyi jogszabály szerint. A bikaviadalokról és az állatok védelméről szóló törvény lényegében megtiltja, hogy az állatoknak fájdalmat, szenvedést okozzanak, ellenkező esetben akár 100 ezer eurós (30 millió forintos) büntetést is kiszabhatnak a vétkesre a bíróságok.


Ha összetörte magát Bécsben, kérjen biogipszet!

2017. július 28. 22:29

A bécsi Wilhelminenspital kórházban újabban műanyag helyett egy faalapú anyagot, az úgynevezett biogipszet használják a csonttörések rögzítésére. Az újfajta gipsz környezetbarát, hiszen biológiailag lebomlik, a betegek és a kórház dolgozói mégsem ezért szeretik elsősorban.

Áramszüneteket okozhat az európai vízhiány

2017. július 28. 6:28

Egy új tanulmány szerint a globális átlaghőmérséklet emelkedésével és a megszokott csapadékmintázatok módosulásával a jövőben egyre sűrűbben jelenthet gondot az erőművek hűtése, amely helyzetet csak az áramfogyasztás korlátozásával lehet kezelni. A jelenség elsősorban a mediterrán térségben, illetve azon országokban okozhat problémát, amelyek energiaellátásában az atomerőművek dominálnak - vagyis Magyarországon is.


A britek 2040-től leállnak a dízeles és benzines autókkal

2017. július 26. 6:22

Már a 2040-es határidő előtt megpróbálkoznak Nagy-Britanniában a dízeles autók számának csökkentésével. Lehet, hogy az érintett kocsik tulajdonosai valamilyen támogatást kapnak autójuk lecseréléséhez.

Rezsicsökkentés környezetvédelmi intézkedésekkel - persze nem nálunk

2017. július 23. 13:45

Az osztrák főváros csaknem húsz éve segíti a helyi vállalkozásokat abban, hogy miként csökkentsék környezetvédelmi intézkedésekkel a működési kiadásaikat. Az ÖkoBusiness Wien elindulása óta a résztvevő cégek 145,6 millió eurót spóroltak és rengeteg hulladéktól, szén-dioxidtól és vegyszertől kímélték meg a környezetet.


Megrongálták a világhírű fotós székelyföldi medvelesét

2017. július 18. 22:42

Még egy hónap sem telt el a megnyitása óta, és ismeretlenek tönkretették Máté Bence világhírű magyarországi természetfotós Tusnádfürdő közelében kialakított medvelesét. A rejtekhelyet – ahonnan maga is fotózza a nagyvadakat – azért hozta létre, hogy más természetkedvelők is kedvükre figyelhessék azok életét. Albert Tibor tusnádfürdői polgármester a Krónikának elmondta: sajnálja a történteket, mert nagyra értékeli a fotós munkáját, ellenben a szomszéd faluban, Tusnádon vannak, akik nem nézik jó szemmel.

Európai Szója Nyilatkozat

2017. július 18. 6:23

Történelmi jelentőségű diplomáciai siker a magyar kezdeményezésre 14 uniós ország agrárminisztere által aláírt Európai Szója Nyilatkozat. Az aláíró országok támogatásukról biztosítják a pillangós növények élelmiszeripari és takarmányozási célra történő termesztésének ösztönzését.


Újabb 12 fajjal bővül az EU inváziós fajlistája

2017. július 17. 21:13

A tagországok képviselőiből álló inváziós fajok elleni védelemért felelős bizottság 2017. június 19-én megszavazta 12 fajnak az uniós inváziós rendelet (1143/2014/EU rendelet) Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok jegyzékére való felkerülését. A tagországok döntése alapján, a hivatalos jóváhagyást követően lép életbe a bővített jegyzék.

A minisztérium szerint nincs gond a bialowiezai fairtással

2017. július 17. 7:27

A bialowiezai ősrengetegben végzett fakivágások összhangban vannak az uniós joggal, Varsó kész az Európai Unió Bírósága előtt is megvédeni álláspontját - reagált a lengyel környezetvédelmi tárca szóvivője arra, hogy az Európai Bizottság bejelentette, a luxemburgi bíróság elé viszi az ügyet.


Talpalatnyi oázis a bécsi parkolóhelyeken

2017. július 14. 8:55

Bárki, akinek van egy jó ötlete, kis kertet, pihenőoázist vagy akár játszóteret csinálhat egy parkolóhelyből Bécsben. A bécsi kerületeket színesítő és élhetőbbé tevő apró közterek kialakítását és fenntartását a város is támogatja. Tavaly 15 helyszínen adtak át parkolókat autók helyett a közösségnek.

Úszó szigetere költöznek a hollandok

2017. július 13. 6:53

Holland kutatók bemutatták egy óriási úszó sziget modelljét, amelyen két évtizeden belül akár lakóépületeknek, kikötőknek, farmoknak, parkoknak biztosíthatnak teret.


Franciaország év végéig bezárná az atomreaktorok közel harmadát

2017. július 11. 19:31

Franciaország 2017-ig bezárna mintegy 17-et a jelenleg működő 58 nukleáris reaktorából - jelentette be Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter, megfelelően az előző szocialista kormány azon ígéretének, hogy 2025-ig felére csökkentik az atomenergia arányát a lakossági energiaellátásban.

Miért szűnt meg a kamionszállítás Magyarországon?

2017. július 7. 12:12

2012 decemberével megszűnt a RoLa forgalom Magyarországon, pedig a szolgáltatás csúcsán évi 100 ezer kamiont raktak vonatra, hogy biztonságosan és környezetkímélő módon szeljék át az országot, tehermentesítve a közutakat és a határátkelőket.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés