Hírek - Hazai Archívum - Keresés

Itt olvashatják hazai híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Már a szmogriadó előtt figyelmeztetnék Budapestet

2019. február 15. 9:08

Már a szmogriadó előtt figyelmeztetnék Budapestet Egy előterjesztés alapján akkor is jelzést adna ki az önkormányzat, ha a légszennyezés túllép a tolerálható szinten.
A döntés február 20-án várható.

A budapestiek 3/4-e díjazná a betétdíjas palackokat

2019. február 14. 23:02

A budapestiek 3/4-e díjazná a betétdíjas palackokat A budapestiek elsöprő többsége, 75%-a támogatná a betétdíjas rendszer bevezetését, és választaná a visszaváltható palackot az egyszer használatos helyett − derül ki a Greenpeace Magyarország reprezentatív közvélemény-kutatásából.


Ahol Rogán Antal megjelenik, nem árt óvatosnak lenni – a NER lenyúlja a Balaton maradékát

2019. február 14. 20:22

Ahol Rogán Antal megjelenik, nem árt óvatosnak lenni – a NER lenyúlja a Balaton maradékát Villámgyorsan lenyomta a kormány a 21 Balaton-környéki önkormányzat torkán a balatoni hajózás visszaállamosítását. A települések lényegében maguknak köszönhetik, hogy hamarosan úgy táncolnak majd, ahogyan a kormány fütyül.

Mutyigyanús napelemes pályázatok az MFB Banknál

2019. február 14. 19:52

Mutyigyanús napelemes pályázatok az MFB Banknál Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál. “Megint egy példa arra, hogy a hatalom, amikor érzékeli, hogy nem tud érvényt szerezni a titkosítási törekvéseinek, akkor kész a szabályokat menet közben módosítani”


Aszályos időben úszó szivattyútelepekkel hűtenék a Paksi Atomerőművet

2019. február 14. 18:53

Aszályos időben úszó szivattyútelepekkel hűtenék a Paksi Atomerőművet A Duna alacsony vízállása esetén a Paksi Atomerőmű blokkjai számára szükséges hűtővizet úszó szivattyútelepek segítségével biztosítják a jövőben. Mindez 2 év alatt 1,18 milliárd forintba kerül majd, és a feladatot két vízügyi hatóság, a Közép-dunántúli és az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Főigazgatóság végzi el.

Színpompás Valentin-napi meglepetés

2019. február 14. 17:38

Színpompás Valentin-napi meglepetés Az atalantalepkének vagy admirálislepkének május és október között két nemzedéke repül; ritkán még novemberben is látható egy-egy példány. Én ma délben fotóztam le a Belső-Ferencvárosban. De ugye akkor nincs klímaváltozás.


Évi 1500 millióból zöldítik Ádert

2019. február 14. 0:12

Évi 1500 millióból zöldítik Ádert Volt államtitkár igazgatja Áder János alapítványát, ami évi másfél milliárdot kap a kormánytól. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány egy bérelt irodában működik, és öt főt foglalkoztat.

Így főzünk mi

2019. február 13. 17:45

Így főzünk mi A GfK Hungária átfogó kutatásban mérte fel ismét a hazai étkezési és főzési szokásokat valamint újdonságként a konyhatechnológiához kapcsolódó attitűdöket. Ma már az, hogy mennyire egészséges, amit eszünk, csaknem annyira fontos, mint hogy ízletes is legyen.


Az uránbányászat veszélyes a földre, talajvízre, levegőre, emberre

2019. február 12. 20:14

Az uránbányászat veszélyes a földre, talajvízre, levegőre, emberre Már a lokátor tervezésekor itt volt, de most kiemelt figyelmet fordít az Energiaklub Pécsre. Paks II alig 100 kilométerre van, a város alá uránbányát és végleges atomtemetőt fúrnának – van miért aggódni. Mátyás Eszterrel, az Energiaklub atomenergiai projektvezetőjével készítettünk interjút a Pécsistop.

Milyen ruhával óvhatom a bolygót?

2019. február 12. 19:11

Milyen ruhával óvhatom a bolygót? A futás maga az élet, a futófelszerelés viszont a cipőtől, zoknitól a fejpántig műanyagszálakból áll. Mit kell tudnunk a ruháink alapanyagáról? Mi az az elasztán, a lyocell, a fleece, Gore-tex és társaik? Mi közül választhatunk, ha környezetbarát ruházatot szeretnénk? Ebben segít a Tudatosvásárló.


További híreink

Ismét itt a környezetterhelő Valentin-nap. Ne csak a párodat, a Földet is szeresd!

2019. február 11. 15:35

Nyakunkon a Valentin-nap, az üzletek és a virágboltok már felkészültek a rohamra. Február 14-én és az azt megelőző napokban csak az Egyesült Államokban mintegy 400 millió szál rózsát és 25 millió tonna csokoládét vásárolnak, majd adnak át kedvesüknek az emberek. Ennek az egyetlen ünnepnapnak az ökológiai lábnyoma felmérhetetlen, különösen, ha beleszámítjuk azt a hulladékmennyiséget, amely az ajándékozás kapcsán keletkezik.

Kormányzati ígéretek és csiki-csuki az Illatos úti méregtelepen

2019. február 11. 11:47

Leállt az Illatos úti méregtelep kármentesítése. Épp 3 éve vitték el az utolsó szétrohadt hordót a hajdani Budapesti vegyiművek ferencvárosi telephelyéről, az Illatos útról, miután Baranyi Krisztina helyi képviselő Orbán Viktorig ment az ügyben. Az akkori ígéretek elszálltak, a mérgek maradtak a talajban.


Átalakul a Duna élővilága – figyelmeztetnek az MTA kutatói

2019. február 10. 20:11

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársai azt vizsgálták egy különlegesen hosszú időre visszanyúló adatsor alapján, hogy egy nagy folyóban az éghajlatváltozás, a közvetlen emberi hatások és a tápanyagszegényebbé váló víz hogyan befolyásolja a vízi táplálékhálózat alapja, a fitoplankton fejlődését.

A te kidobott e-kütyüd vajon hol végzi?

2019. február 9. 18:06

Fontos, és felettébb érdekes kutatást végzett a Bázeli Akcióhálózat, hogy kiderítse: hol kötnek ki az EU-n belül szemétbe dobott, vagyis már nem használt elektronikai eszközök. Évi 352 477 tonna e-hulladék kerül ki illegálisan az Európai Unióból fejlődő országokba.


Az atomminiszter szerint a késés miatt módosítani kell az orosz-magyar pénzügyi szerződést

2019. február 9. 16:09

Süli János szerint a paksi késés egyik oka, hogy senki sem számolt azzal, hogy "ennyi időbe fog telni mire az orosz fél újra összeszedi a tervezőgarnitúráját".

A változás itt van a szemünk előtt, klímatörvényre van szükség

2019. február 9. 10:36

Magyarország a klímaváltozás tekintetében az egyik legérzékenyebb, legsérülékenyebb ország Európában, hiszen az elmúlt időszakban már mindenki tapasztalhatta, hogy a hőmérséklet emelkedése sokkal gyorsabb az átlagnál, valamint azt, hogy aszályoknak, szélsőséges időjárásnak és árvizeknek vagyunk elszenvedői.


Újabb milliárdokat kap a Balaton

2019. február 9. 9:07

Továbbra is tarol a forrásnyerésben a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet, a 2014-2020-as fejlesztési ciklus január 8-ig összesített adatai szerint. Az egy lakosra megítélt támogatás kb. másfélszerese az országos átlagnak.

A bíróság szerint a paksi szerződés döntő többsége nyilvánosságra hozható

2019. február 8. 18:39

Kétszer már elhalasztották az ítélethirdetést a perben, amelyet Jávor Benedek indított a paksi bővítésről szóló szerződések adatainak nyilvánosságáért, de most végre ítéletet hirdetett a Fővárosi Ítélőtábla.


Palkovics László akadémikus az MTA hóhéra

2019. február 8. 17:04

A HVG birtokába jutott annak a beszélgetésnek az összefoglalója, amiben a miniszter részletesen elmondja egy akadémikus kollégájának, hogyan végzik ki az MTA kutatóintézeteit. Túltolta a zabálást a regnáló elit, így rá kell fanyalodjon a kutatók pénzére is.

Az EU-ban csak nálunk csökken stabilan a zöld energia aránya

2019. február 7. 23:22

Magyarország az egyetlen EU tagállam, ahol 2013 óta minden évben csökken a zöld energia aránya. Rajtunk kívül csak három tagállamban 10 % alatti a megújulós arány az áramtermelésben, de az a 3 az EU legkisebb országa: Málta, Luxemburg és Ciprus.
A magyar megújuló energia a legtöbb esetben tűzifát jelent.


Az Akadémia bedarálása katasztrófa Magyarországnak

2019. február 6. 23:29

Palkovics miniszter nem érti az alapkutatásokat, azt hiszi, a gyenge magyar innovációt a tudomány megregulázásával lehet orvosolni, de az a falansztervilág nem fog működni, amiben Michelangelónak széklábakat kell faragnia – mondja Szathmáry Eörs nemzetközi hírű evolúcióbiológus, aki az MTA elleni támadás miatt kilépett a Professzorok Batthyány Köréből is.

A nektarintól az ősztarinig

2019. február 6. 20:37

Termesztett fajhibridek – Szilszi, kajva, nektaszil, őszkajva, szilresznye és társaik. Géntechnológia a gyümölcspiacon. Darvas Béla tudománykövetése.


A megalomán sportberuházások újabb zöld áldozata

2019. február 6. 9:18

A Dunai Evezős Központ miatt 10 hektár erdőt likvidálnak Csepel környékén. Az Orbán-kormány nem nyugszik bele az olimpia elbukásába, rengeteg ötkarikásnak szánt sportberuházás ennek ellenére megépül - bármi áron. Miközben a kormányközeli beruházók nagyot kaszálnak, komoly környezetpusztítással jár a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program. Ez a beruházás Natura 2000-es védettség alatt álló területet is érint.

Tarlós elrepíti Budapestről a Red Bull Air Racet

2019. február 5. 19:41

A budapesti lakosság észrevételeinek és érdekeinek figyelembevételével Tarlós István főpolgármester tájékoztatta a Red Bull Air Race szervezőit, hogy a rendezvény körülményeinek elégtelensége miatt a Főváros nem tudja az engedélyeket kiadni az ez év júliusra tervezett eseményre.


Orvvadászok kerültek kézre a Duna partján

2019. február 5. 15:16

Január utolsó hétvégéjén a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálatának munkatársai bejelentés nélküli ellenőrzést tartottak a Csepel-szigeten, egy Duna-menti vadásztársaság működési területén. A Natura 2000 hálózathoz tartozó védett folyószakaszon tiltott eszköz segítségével ejtették el a vízivadakat.

Történelmi az ítélet a vörösiszapperben – de kiáltó a megfelelő szabályozás hiánya

2019. február 5. 11:11

Történelmi jelentőségű, hogy a megismételt első fokú eljárásban felelőst hirdettek az ajkai vörösiszap-katasztrófa perében. Ám a hatóságok felelősségét firtató kulcskérdések továbbra is tisztázatlanok maradtak. Ahhoz, hogy a jövőben Magyarország elkerülhesse a hasonló katasztrófákat, független és hatékony hatóságokra van szükség, valamint olyan erős és működő jogszabályokra, amelyek képesek biztosítani a környezetvédelem legfontosabb alapelvét, „a szennyező fizet”-elvet.


A civilizáció káros hatásai az élővilágra Magyarországon

2019. február 3. 23:08

A Molnár Gyula és Andrési Pál szerkesztette ismeretterjesztő-népszerűsítő-tudományos könyv a hazai civilizáció negatív jelenségeire fókuszál. 53 esettanulmány arról, hogy az itt élő emberek, intézmények véletlenül, nemtudásból vagy akarattal milyen károkat okoznak a Kárpát-medence élővilágának.

Szavazz az Európai Év Fája versenyben a pécsi havi-hegyi mandulafára!

2019. február 3. 17:55

Elindult a szavazás az Európai Év Fája versenyben, ahol hazánkat a pécsi Havi-hegyi mandulafa képviseli. Szavazz február 28-ig!


Sokan igényelnek e-autóra állami támogatást

2019. február 2. 12:30

Népszerű az elektromos autók megvásárlását támogató pályázat, az első ütem meghirdetése óta több mint 2000 gépjármű beszerzéséhez kapcsolódó igény érkezett be, minden második esetben már a kifizetés is megtörtént – mondta el Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Napenergia boom a hazai tetőkön

2019. február 1. 23:20

Miközben az egymásra licitáló cégek megközelítik a 20 megawattos (MW) napelemes erőmű-méretet, az épületek tetejére került plusz kapacitás háromnegyed év alatt elérte a 60 MW-ot.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés