Hírek - Hazai Archívum - Keresés

Itt olvashatják hazai híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Mese a lápról, amit szántónak nyilvánítottak, hogy beépíthessék

2017. augusztus 16. 14:43

Mese a lápról, amit szántónak nyilvánítottak, hogy beépíthessék Évek óta küzdenek a helyiek, hogy az önkormányzat ne egy szántóként kezelje a különleges lápot Rákospalotán. A kiemelkedő értékű élőhelyet a környék beépítése fenyegeti.

Ismét lefagyott az Otthon Melege

2017. augusztus 15. 12:38

Ismét lefagyott az Otthon Melege Otthon Melege: elfogyott a pénz, fél nap után felfüggesztették a pályázatot. Az észak-magyarországi régióban is beteltek a helyek a háztartásigép-cserét támogató programban.


Nem fűvel, hanem kamionnal kábítja az atomlobbi a fiatalokat

2017. augusztus 15. 11:23

Nem fűvel, hanem kamionnal kábítja az atomlobbi a fiatalokat Mivel tömték egész nyáron a Paks II. kamionban a fiatalok fejét? A HVG videója a Szigetről.

Készíts magadnak szélkereket!

2017. augusztus 15. 8:41

Készíts magadnak szélkereket! Magyar fejlesztésű kisléptékű szélkerék 2 kW/nap-os szélerőmű házilag, 200.000 Ft-ból? Pető István építőzseni megcsinálta! Nézzétek meg, kérdezzetek bele, tanuljátok meg! Az alkotó és az alkotás már itt van velünk Oszkón, gyertek!


Egyre több rák él a Balatonban

2017. augusztus 14. 21:35

Egyre több rák él a Balatonban A hajozas.hu egyik olvasója a hétvégén kecskerákokat fotózott Fonyódon, amelyeket a viharos szél és a nagy hullámok sodortak partra. A lap utána járt, hogy a Balatonban milyen rákfajok élnek, és hogy milyen szerepet is játszanak a tó ökoszisztémájában. Dr. Kiszely Pál biólogus-rák kutatót kérdezték.

Életveszélyes a Kámoni Arborétum

2017. augusztus 11. 16:25

Életveszélyes a Kámoni Arborétum A szombathelyi Kámoni Arborétum külön értesítésig, de legkorábban augusztus 20-ig ZÁRVA TART. Ez idő alatt a Háromlelkű Babavilág és a Zalotay Elemér emlékkiállítás sem látogatható az ökoturisztikai központban.


Új lendületet adhat a CSOK a lakásfelújításoknak

2017. augusztus 11. 11:58

Új lendületet adhat a CSOK a lakásfelújításoknak Az ősz ideális időszak a családi házak hőszigetelésére. Az energiahatékonysági korszerűsítés két szempontból is hosszú távú befektetés, hiszen amellett, hogy lefaraghatók a fűtési költségek, a környezetünket is megóvhatjuk a felesleges káros hatásoktól. 2018-tól tovább szigorodnak az épületek energiahatékonyságára vonatkozó követelmények, 2021-től pedig kizárólag a közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak majd használatbavételi engedélyt. Az új szabályok eredményességét segítheti, hogy a tervek szerint a CSOK igénybevételét kiterjesztik felújításokra is, valamint ha elindul az 1980 előtt épült vidéki kocka-házakra vonatkozó felújítási program is.

Megsérült az ikonikus tölgy

2017. augusztus 11. 9:37

Megsérült az ikonikus tölgy Súlyos sérülést szenvedett a minapi viharban az a hatalmas tölgy, amely immár 250 éve jelenti a folytonosságot az MTA Agrártudományi Kutatóközpontnak helyet adó parkban. A fa lombkoronájának körülbelül a felét elveszítette. A kutatóközpont szakemberek bevonásával gondoskodik a martonvásári tölgy sérülésének ellátásáról.


Párizs után – az MTA klímakonferenciája videón

2017. augusztus 11. 8:53

Párizs után – az MTA klímakonferenciája videón Milyen hatásai vannak eddig a 2015 decemberében elfogadott párizsi éghajlatvédelmi egyezménynek? Korábbi környezetvédelmi megállapodások alapján mennyi kompromisszummal járhat a végrehajtása? Hogyan alakul Magyarország üvegházgáz-kibocsátása? Hogyan és mikorra lép ki az USA – Donald Trump elnök június 1-i bejelentése nyomán – az egyezményből? Többek között erről szervezett tudományos ülést az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottság Éghajlati Albizottsága, az MTA Környezettudományi Elnöki Bizottság Felkészülés a Klímaváltozásra Albizottsága és a Magyar Természettudományi Társulat. Az előadások most videón láthatók.

Majdnem 30 fokos a Balaton

2017. augusztus 10. 19:41

Majdnem 30 fokos a Balaton A Balatoni Limnológiai Intézet a Tihanyi-félszigetnél 29,8 fokos vízhőmérsékletet is rögzített, de a szakemberek szerint ez nem befolyásolja víz minőségét.


További híreink

A Pilisi Parkerdőben megtelepedett a mocsári teknős

2017. augusztus 10. 16:19

Idén tavasszal és a nyár első felében több erdei kistóból is mocsári teknősök egyedei kerültek elő. Az egyetlen, Magyarországon őshonos teknősfaj eddig csak elvétve fordult elő a Pilisben és a Visegrádi-hegységben, így az aranysakál, a fekete gólya és három új denevérfaj után még egy fontos faj telepedett meg a Budapesthez közeli örökerdőkben.

IRENA-jelentés: a megújuló részarány meghaladja a 25%-ot

2017. augusztus 9. 14:36

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) legfrissebb jelentése szerint mára a megújuló energiaforrások szolgáltatják a globális áramigény több mint negyedét. Bár az USA tartózkodik, a G20-ak továbbra is ösztönzik a zöldenergia-befektetéseket, és kitartanak a nemzetközi éghajlatvédelmi célok mellett.


Mi történt az elhagyatott veszélyes hulladékkal? Kiskunhalas mérgei

2017. augusztus 9. 6:58

A Greenpeace Magyarország nagy kérdőjelet rajzolt a Kiskunhalas belterületén álló, az egészségre és a környezetre ártalmas veszélyeshulladék-telep közvetlen közelébe. A területen évek óta folyamatos szennyezést okoznak a szabálytalanul tárolt, főleg olajokkal, festékekkel, oldószerekkel és savakkal teli hordók.

200 millió forint szemléletformálásra a környezettudatosabb lakossági hulladékgyűjtésért

2017. augusztus 8. 10:27

A hulladékgazdálkodással kapcsolatos lakossági szemléletformálásra, a környezettudatos gondolkodás erősítésére 200 millió forint összegben írtak ki pályázatot civil szervezetek, önkormányzatok és egyházak részére - közölte az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.


Ismét látványpályázat háztartási gépek cseréjéhez

2017. augusztus 7. 11:37

Ma elindult a háztartási nagygépek csereprogramja, elsőként az észak-alföldi régióban élők nyújthatják be a támogatási igényeiket - közölte Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. A 600 milliós országos keret többszöröse megy határon túli focistadionokra.

Épületszigeteléssel a túllövés ellen

2017. augusztus 5. 22:55

Újabb 6 hat nappal korábbra került az Ökológiai Túllövés Napja, vagyis idén már augusztus 2-án eléri az emberiség azt a pontot, amikor feléltük a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez a teljes hazai energiafogyasztás 32%-át kitevő lakóépületek, ezen belül is a családi házak szigetelése is jelentősen hozzájárulhat.


Egyre szennyezőbb az öregedő magyar autóállomány

2017. augusztus 5. 21:39

Míg tavaly 26,5 százalékkal nőtt a haszáltautó-eladás Magyarországon, az idei első fél évben ez az arány csak 11,5 százalékos. Ez azonban még mindig akkora növekedés, amely idén akár rekordot is eredményezhet az eladásokban. Eközben a kocsik átlagéletkora folyamatosan nő.

Vízhez megyünk! – Megérkezett az Dunavirág Vízibusz

2017. augusztus 5. 18:50

Az idén 20 éves Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatta a hazánkban egyedülállónak számító mozgó vízi laboratóriumát, a Dunavirág Vízibuszt. Ez egy mobil vízvizsgáló állomás, mellyel kicsik és nagyok egyaránt játékos és interaktív formában ismerkedhetnek lakókörnyezetük vizes élőhelyeivel.


A Kiskunság vízért kiált!

2017. augusztus 5. 7:55

Mi, Jászszentlászló, Szank, Móricgát községek önkormányzatai, gazdálkodói, a Dong-ér – Kelő-ér vize Egyesület, látva szülőhazánk sanyarú sorsát, otthonaink, földjeink és mindennemű jószágunk végveszélybe sodródásától tartván fordulunk országunk és szűkebb pátriánk vezetőihez és közvéleményéhez, hogy felhívjuk a magunk által nap mint nap megtapasztalt veszélyre a figyelmet és egyben segítséget kérjünk a bennünket fenyegető veszedelem elhárításához.

Betesz az aszály a nálunk költő madaraknak is

2017. augusztus 4. 20:19

Az aszály miatt a szokásosnál lényegesen kevesebb fiókát nevelnek a madarak a Körös-Maros Nemzeti Parkban, ahol számos madárfaj költése teljesen sikertelen lett az idén, tudatta Kotymán László természetvédelmi tájegységvezető.


Már a klímák se bírják a klímát

2017. augusztus 4. 16:11

Több légkondicionáló berendezés, főleg a régebbiek lehetnek működésük határán, mivel ezeket korábban 32 Celsius fokos hőmérsékletre méretezték - értesült az InfoRádió a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének főtitkárától.

Oszter Sándor veszélyezteti a Börzsöny legnagyobb tavát

2017. augusztus 4. 7:32

Néhány hét alatt a semmiből több ezer köbméteres tórendszer épült Oszter Sándor diósjenői kastélya mellé – az engedélyek szerint vizes élőhely rekonstrukciója zajlik. A beruházás körül számos homályos mozzanat van, de az elég biztos, hogy a projekt súlyosan veszélyeztet egy másik vizes élőhelyet, az évszázadok óta itt lévő Jenői-tavat.


Tűzoltók kűzdenek a lángoló Hortobágyon

2017. augusztus 4. 7:06

Több száz hektáron ég a Hortobágyi Nemzeti Park Nagyiván település közelében. Hőség - Az egész országban harmadfokú figyelmeztetés. Időközben sikerült eloltani a hortobágyi tüzet.

Százmilliókkal lóg az állam a hulladékos cégeknek. Káosz a minisztériumban?

2017. augusztus 3. 7:46

Alig telik el úgy hónap, hogy a kormány ne szívassa meg valamilyen furmányos módszerrel a hulladékágazatot. A legújabb galibát a szervezetlenség okozza, valami okból ugyanis a Földművelésügyi Minisztérium hónapok óta képtelen kifizetni a hulladéktendereken nyertes hasznosítócégeknek a járandóságukat, akik közül többen komoly likviditási problémákkal küzdenek emiatt.


A világ a megújulók felé halad

2017. augusztus 2. 7:01

Míg néhány évtizeddel ezelőtt teljesen elhanyagolható volt a megújuló energiaforrások szerepe, mára ezek szolgáltatják a globális áramigény több mint negyedét a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség legfrissebb 2017-es jelentése szerint. A G20-ak folytatják a zöldenergia befektetések ösztönzését és kitartanak a nemzetközi éghajlatvédelmi célok mellett, függetlenül az USA különállásától. Magyarország hol jár ezen az úton?

A nukleáris reneszánsz haldoklik, de mi Paksolunk

2017. augusztus 1. 23:35

Dél-Karolina államban két reaktor építését is leállítják, mert a költségek annyira megugrottak, hogy olcsóbb elengedni a 9 milliárd $ eddigi költséget, mint folytatni az építkezést. Végleg bezárják Spanyolország legrégebbi atomerőművét. Mindeközben pontosan a törésvonal fölé tervezték az új paksi blokkok alaplemezét.


Erdőben kötött ki a kaposvári színház sittje

2017. augusztus 1. 21:32

A kaposújlaki erdő szélére hordták a felújítás alatt álló kaposvári Csiky Gergely Színház bontási hulladékát. A több méteres törmelékhalommal egy vízmosást kezdtek feltölteni – számolt be a Kapos-T hírblog alapján ma este az RTL Híradó. A helyi önkormányzat feljelentést tett.

Nesze neked rezsicsökkentés - mindennapos a vízhiány jön Magyarországon?

2017. augusztus 1. 20:24

Nem csupán a vízhálózat elöregedése jelent óriási kockázatot a vízellátásban, hanem a gépészeti rendszerek elavultsága és a szakemberhiány is. Elképesztő összeg kellene a felújításokra.


Újabb sötét felhők a Mátrai Erőmű lignittervei fölött

2017. augusztus 1. 7:46

Megszületett az a minden tagállamra kötelező érvényű környezetvédelmi előírás, amely komoly választás elé állítja az Európai Unió szénerőműveit, így a Mátrai Erőművet is. Ez alapján, az évente közel 23 ezer korai halálesetet okozó szénerőművek 2021-ig vagy leállnak, vagy rendkívül költséges beruházásokkal próbálnak megfelelni az új feltételeknek. Azonban nem ez az egyetlen körülmény, amely gondot okoz a Mátrai Erőműnek.

Felforr az agyunk - országos hőségriadó a héten

2017. augusztus 1. 7:10

Eggyel kevesebb felhő lesz az égen, mint amennyi Nap, ez alapvetően meghatározza a következő napok időjárását, amelyet ezúttal tényleg nevezhetünk kánikulának. Ma 34-38 fok lesz, a következő napokban még melegebb is lehet. Éjszaka is 24-29 fok várható.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés