Hírek - Hazai Archívum - Keresés

Itt olvashatják hazai híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Nem kell a sóder - Madocsa szavaz

2018. április 25. 7:35

Nem kell a sóder - Madocsa szavaz Helyi népszavazás lesz a Pakstól nem messze fekvő Madocsán a település határába tervezett kavicsbányáról, miután összegyűlt a kellő számú aláírás. A helyi választási bizottság június 10-re tűzte ki a helyi népszavazást.

Balatoni trendek

2018. április 25. 0:25

Balatoni trendek A kutatók prognózisa szerint 2100-ra a Balaton vízgyűjtőjén a vízkészlet jelentős csökkenésére kell számítani, ami befolyásolja tó hasznosíthatóságát is.


Fazekas nem marad agrárminiszter

2018. április 24. 23:33

Fazekas nem marad agrárminiszter A csak megtekintésügyi miniszternek becézett hungarikum és rovarevés-ügyi szakértő Fazekas Sándor is távozik a kormányból - a következő ciklusban már nem ő lesz a földművelésügyi miniszter.

Költésre készülődnek a kiskunsági túzokok

2018. április 24. 7:05

Költésre készülődnek a kiskunsági túzokok A túzokkakasok közti márciusi vetélkedést követően április közepére többé-kevésbé rendeződtek az erőviszonyok a Kiskunság túzok lakta területein. A korábban a központi dürgőhelyen koncentrálódó kakascsapatok helyett hatalmas területen, elszórtan figyelhetők meg az immár teljes pompában tündöklő dürgő túzokkakasok.


A talált madárfiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre, ne szedjük össze őket!

2018. április 24. 6:44

A talált madárfiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre, ne szedjük össze őket! Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja, ilyenkor találkozhatunk magányosnak tűnő fiatalokkal a településeken is. Ezek túlnyomó többsége azonban, amint arra az MME felhívja a figyelmet, nem árva, a legnagyobb segítség számukra az, ha nem visszük haza őket!

Idén is tisztán kezdi a szezont a Tisza-tó

2018. április 24. 5:47

Idén is tisztán kezdi a szezont a Tisza-tó Negatív hulladék kibocsátású vízitúrát szervezett április 22-én, a Föld Napján a Békatutaj Szabadidősport Egyesület a Tisza-tavon. A 68 aktivista meglehetősen tisztának találta a környezetet, de 33 zsáknyi szemét, egy raklap, egy vashordó és néhány gumiabroncs eltüntetésével sikerült tovább javítani a tó állapotát.


25000-en tekertek az I bike Budapesten

2018. április 23. 9:44

25000-en tekertek az I bike Budapesten A szervezők és rendőrök szerint 25000-en voltak a tegnapi I bike Budapest bringás felvonuláson, 10 kilométeren kígyózott a menet. A Magyar Kerékpárosklub által szervezett örömtekerés és demonstráció célja olyan várost csinálni Budapestből, ahol gyerekektől idősekig bárki biciklire tud ülni.

Paks 2: íme a kormány titka

2018. április 23. 6:16

Paks 2: íme a kormány titka Nem titkosak, mégsem ismerhetőek meg a paksi bővítés három megvalósítási megállapodásának részletei: a kormány feloldotta ugyan a legtöbb dokumentum minősítését, a betekintést azonban nem engedélyezi. Beszédes ugyanakkor, hogy mi az, aminek a titkosításához továbbra is minden erővel ragaszkodnak.


Ki köti össze a csimpánzokat a haragos siklókkal?

2018. április 22. 15:13

Ki köti össze a csimpánzokat a haragos siklókkal? Kevesen tudják, hogy Budapest II. kerületében a Vöröskővár-hegy környékén az óvatos kiránduló megpillanthat akár olyan ritkaságokat is, mint a kaszpi haragossikló, a közönséges ürge, vagy a vajszínű atracél. E terület értékeinek bemutatásában segít a most átadott Jane Goodall Tanösvény.

Nem minden fa alszik, de mindegyiknek van pulzusa

2018. április 22. 10:40

Nem minden fa alszik, de mindegyiknek van pulzusa A fákról eddig úgy tudtuk, hogy nem mozognak, legfeljebb passzívan alkalmazkodnak a környezetükhöz, így a nappal és éjszaka váltakozásához is. Magyar és dán kutatók egy új kísérlettel kimutatták, hogy a fákban a víz nyomása néhány órás időközönként változik. Az eredmények a fák vízszállításának egy eddig ismeretlen mechanizmusát sejtetik: a fák „pumpálják“ a vizet.


További híreink

Fedezd fel a felfedezőket! Középpontban az éghajlatváltozás!

2018. április 22. 8:48

A Földgömb magazin immár 6. alkalommal rendezi meg a Felfedezők Napját, ahol szakemberek hozzák testközelbe az expedíciók és a terepi kutatás izgalmas világát a család minden tagjának, egy ingyenes vidám fesztivál keretein belül. 2018. április 28. 10.00–19.00 Budapest Millenáris B-csarnok.

A Vaskakas Bábszínháznak is fontos a Föld

2018. április 21. 19:36

A győri Vaskakas Bábszínház a "Báb. Több, mint hitted." mottó jegyében 2017 óta készít figyelemfelhívó videókat jeles (világ)napokhoz kapcsolódóan. A sorozat új darabja április 22-re, a Föld Napjára készült.


Pro Natura díjak 2018

2018. április 20. 22:11

Természetvédő szakemberek életműveikért kapták meg a legrangosabb hazai természetvédelmi elismerést. A Pro Natura díjak mellett Pro Natura emlékplaketteket, miniszteri elismerő okleveleket, és a Herman Ottó Szellemisége Díjakat is átadták a Föld napja kapcsán.

Nem építenek több atomerőművet az Egyesült Államokban

2018. április 19. 15:53

Hogy az atomenergia totálisan versenyképtelen, arra egyre több racionálisan gondolkodó rájön. Most a legnagyobb amerikai atomerőmű-üzemeltető cég vezetője mondja ki, hogy a nukleáris technológia halálra van ítélve. Az Orbán-kormány Pakson egy ipartörténeti emlékért adósítja el hazánkat Putyinnak - mai áron - a magyar GDP 15 százalékáért. Sárga kerettel fest zöldre a Roszatom.


Átköltöztették az abaligeti gólyákat

2018. április 19. 11:44

Abaligetre húsvétkor érkezett vissza egy hím gólya, „aki” a jelenleg általános szokásoktól eltérően egy családi ház kéményén kezdte meg a fészekrakást. A ház lakói a fűtés biztonságát veszélyben érezve, április 9-én keresték meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait, hogy segítsenek a maguk és a gólyák lakhatása szempontjából is megfelelő megoldás megtalálásában.

Kullancsügyi tények és tévhitek

2018. április 18. 15:52

Újra itt a kullancsszezon, így egyre nagyobb eséllyel találunk magunkban betegséget hordozó élősködőket. Hasznos tanácsok kirándulók.


Szerény a magyar CO2 kibocsátás csökkentési cél

2018. április 18. 8:34

Magyarország 2005-ös alapon 2030-ig mindössze 7%-os szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést vállalt az Európai Parlament (EP) által tegnap elfogadott jogszabályban – derül ki az EP közleménye mellékletéből. Az uniós összesített vállalás 30 %. Ahhoz, hogy ez kijöjjön, több tagállam részéről jóval nagyobb ígéretre volt szükség.

Önálló zöldminisztériumot kértek Orbántól a civilek

2018. április 16. 21:57

Országos zöld civil szervezetek levélben kérték Orbán Viktort, hogy az új kormányzati struktúrában erősítse meg a környezetügyet és állítsa vissza a környezetvédelmi tárca egységét és önállóságát – írtuk napra pontosan 4 éve. Vajon, ha most is kérnék a formálódó 4. Orbán-kormánytól ugyanezt, megint süket fülekre találnának a zöldek?


Újra találkozhatnak a hajóvonták az éterben

2018. április 16. 17:49

Korábban a Petőfi Rádió közvetítette naponta a vízállásjelentést, melyből pl. megtudhattuk azt is, hogy hol tilos a Dunán a hajóvonták találkozása. 11 évnyi kihagyás után mától újra hallható e műsorelem a Kossuth Rádióban 14.00 után. Így legalább már elmondhatja az MTVA, hogy nyomokban tartalmaz közszolgálatot.

A rezsicsökkentés ára: elmaradhat a lomtalanítás száz településen

2018. április 16. 11:59

Annyira leromlott a Zöld Híd B. I. G. G. Nonprofit Kft. gyűjtőautóinak állapota, hogy a társaság kénytelen ideiglenesen felfüggeszteni az általa ellátott településeken a lomtalanítást. Gyenes Szilárd megbízott ügyvezető igazgató arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a kft. már értesítette is az önkormányzatokat erről.


A Fidesz alatt nőtt a marhák száma

2018. április 15. 8:19

2008-2017 között 20 %-kal nőtt a magyar marhaállomány, ez a legnagyobb növekedés az uniós országok között. Ettől nem függetlenül a magyar mezőgazdaság üvegházhatású gáz kibocsátása is nagyot nőtt, mind önmagában, mind a teljes kibocsátáson belüli arányát nézve, de összkibocsátásunk uniós szinten nagyon jó - egy főre bontva a kibocsátás a 2. legalacsonyabb az EU-ban.

A vörös mocsárrák, az ökoszisztéma-mérnök

2018. április 14. 21:21

Nagy valószínűséggel az egyik legelterjedtebb édesvízi rákfaj a vörös mocsárrák (Procambarus clarkii), mely egyike a hazánkba újonnan az akvaristák által bekerült idegenhonos rákoknak, ezért is esett rá a Magyar Természettudományi Múzeum választása áprilisban a hónap műtárgyaként.


Újra látogatható a Galya-kilátó

2018. április 14. 9:30

A turisták egyik kedvelt kirándulóhelye Galyatető, ahol az EGERERDŐ Zrt., a Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen több közjóléti fejlesztést hajtott végre (kilátó, Turistacentrum). A beteg fák kivágása után immár újra látogatható a kilátó.

Napelemes feketelista

2018. április 13. 19:00

Átvert vevők, lenyúlt pénzek, soha el nem készült munkák. Ön ugye nem akar így járni? Itt a lista azokról a cégekről, akiktől jobb nem rendelni semmit.


Tavaly 3,5 évet késtek a MÁV vonatai

2018. április 13. 17:40

A MÁV előbb elküldte az adatokat, hogy tavaly 1,8 millió percet késtek a vonatok, majd elmondta, miért téves ebből arra következtetni, hogy baj lenne.

Dróthurkokkal öltek őzeket Szombathely határában

2018. április 12. 19:31

Hurokkal öl őzeket egy ismeretlen Szombathely határában, eddig 12 állat pusztult el, az ügyben nyomozás indult.


Molnárgörény portyázott a parókián

2018. április 11. 13:14

Március 16-án korán reggel telefonhívás érkezett a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesülethez, miszerint molnárgörényt fogtak csapdával Mezőkovácsházán (Békés megye). A kutatók is meglepődtek.

Mégis lehet népszavazás a római-parti gátról

2018. április 11. 11:40

Újabb népszavazási kérdést hitelesített a Fővárosi Választási Bizottság. Ezúttal konkrétan a mobilgát építésére kérdeznének rá, úgyhogy Tarlós Istvánék ezt nem tudják majd úgy kicselezni, mint a múltkori kezdeményezést- írta a HVG. Május 18-án kezdődhet az aláírásgyűjtés.


Illegális lerakók Rákospalotán: környezetvédelmi káosz

2018. április 10. 16:21

Súlykorlátozást, célforgalom kialakítását, behajtási tilalom elrendelését is vizsgálhatja az M3-as autópálya felhajtója melletti területeken a XV. kerületi városüzemeltetési bizottság – derült ki a városrész képviselő-testületének legutóbbi ülésén. : az alpolgármester nyomoz, a polgármester a parlamentben vágna rendet.

Füleld le a baglyokat! - Te így segíthetsz.

2018. április 9. 13:17

Az MME legutóbb a telelő erdei fülesbaglyok felméréséhez kérte a lakosság segítségét. A januári aktívitásra alapozva most egy új, kétrészes akcióban elsőként a lakott területeken is leggyakoribb erdei fülesbaglyok (májusban pedig majd a füleskuvikok) fészkelő állományának felmérésében számítanak a lakosság segítségére.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés