Hírek - Hazai Archívum - Keresés

Itt olvashatják hazai híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Biztonsággal fogyaszthatók a szupermarketekben kapható halak

2017. december 12. 11:17

Biztonsággal fogyaszthatók a szupermarketekben kapható halak A Tudatos Vásárlók Egyesülete 29, szupermarketben is kapható friss és fagyasztott hal nehézfémtartalmát vizsgálta laboratóriumban. Az édesvízi halak közül az afrikai harcsát, busát, pontyot, pisztrángot és a pangasiust, míg a tengeri halak közül a hekk, lazac és tőkehal került a tesztbe. A vizsgált termékek között több hazai is szerepelt, került a tesztbe bio minősítési hal is, illetve MSC és ASC minősítésű is.

146 milliót kap a Szigetköz monitorozása

2017. december 12. 10:48

146 milliót kap a Szigetköz monitorozása A kormánynak eszébe jutott a szigetközi vízpótlás. Most tették bele az idei költségvetésbe az erre vonatkozó összegeket.


Csak bírság jöhet, nem újratervezés a Római-parton

2017. december 11. 11:05

Csak bírság jöhet, nem újratervezés a Római-parton Nem fenyeget semmilyen újratervezés a csillaghegyi öblözet árvízvédelménél, s a Fővárosi Közgyűlés múlt szerdai döntésével hamarosan megkezdődik a gátépítés az Aranyhegyi-pataknál, és a védmű megerősítése Pünkösdfürdőnél – reagált a Magyar Nemzetnek Tarlós István arra a hírre, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) eljárást indított az uniós támogatású projekt tervezése ügyében.

Bándi Gyula a környezeti felelősség hathatósabb érvényesítéséért

2017. december 10. 19:35

Bándi Gyula a környezeti felelősség hathatósabb érvényesítéséért A jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula a környezet állapotának javítása, a veszélyes szennyezések megelőzése, illetve gyors elhárítása érdekében jogalkotási és jogszabály-módosítási kezdeményezéssel kívánja elősegíteni a környezeti felelősség hatékonyabb érvényesülését.


Íme a fagyilkos jövevények

2017. december 10. 15:27

Íme a fagyilkos jövevények Hazánkban az utóbbi 20 évben több idegenhonos rovarfaj jelent meg, mint az azt megelőző 110 évben. A jövevények leginkább tetvek, poloskák és kabócák. A rovarok rohamos, globális terjeszkedése elsősorban a folyamatosan bővülő világkereskedelemre vezethető vissza. De emellett az éghajlatváltozásnak is szerepe van az inváziós hatlábúak elterjedésében.

Új-ra-terv-ezés. Káosz a Római-parti mobilgát körül

2017. december 10. 10:46

Új-ra-terv-ezés. Káosz a Római-parti mobilgát körül Jogsértő a Közbeszerzési Hatóság szerint a Római-parti mobilgát tervezésének közbeszerzés nélküli kiszerződése a Fővárosi Csatornázási Műveken keresztül a Tér-Team Kft.-nek – írta Jávor Benedek a Párbeszéd EP-képviselője a hatóság tájékoztatása alapján a Facebook-oldalán.


Ellenezzük, mégis égetünk

2017. december 9. 22:30

Ellenezzük, mégis égetünk Valamilyen gyakorisággal a magyar lakosság harmada éget hulladékot. Ezt mutatta ki az az országos reprezentatív közvélemény-kutatás, amelyet a Kantar Hoffmann piackutató cég készített a Levegő Munkacsoport és a Magyar Szegénységellenes Hálózat részére.

Ne készítsen műanyagos krumplit!

2017. december 9. 19:13

Ne készítsen műanyagos krumplit! Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét – a hamarosan hatályba lépő EU-rendelet elsősorban a sültkrumplit, bizonyos pékárukat és a kávét érinti. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy a főzni való krumplit ne süssük, a nem megfelelő hőkezelés hatására képződő akrilamiddal ugyanis lényegében műanyagot eszünk.


Mire jók a GM-növények? Hungarikum szemlélet

2017. december 9. 12:32

Mire jók a GM-növények? Hungarikum szemlélet A hazai kutatástámogatás elterelése a géntechnológia területéről tekintélyes melléfogás. Jogilag sokkal rétegzettebb szabályozásra lenne szükség. A géntörvény már a mai genetikai tudásunkhoz képest is elavult és a minisztériumban nyomát sem látom az ezen való gondolkodásnak. Sőt az ehhez a munkához szükséges köztisztviselői szakértelemben is hiátus keletkezett. Ki és mikor fogja frissíteni ezt a törvényi állapotot? És elfogulatlanul az ehhez vezető tudásunkat? Darvas Béla írása.

Albérletbe kényszerül a Földművelésügyi Minisztérium

2017. december 9. 8:20

Albérletbe kényszerül a Földművelésügyi Minisztérium Kiköltöztetik a Kossuth térről a Földművelésügyi Minisztériumot, mert felújítják az elavult épületet - de egyelőre nem tudni, mennyibe kerül a rekonstrukció.


További híreink

A háztartási vízfogyasztást biztosító kutakhoz nem kellene engedély

2017. december 8. 20:41

Nyolcvanméteres kútmélységig eltörölné az engedélyezési és bejelentési eljárást több fideszes képviselő, akik benyújtották javaslatukat a parlamentnek.

A kormány sem tudja, mikor vezeti be az áramadót

2017. december 8. 9:29

Továbbra is heves szakmai viták zajlanak a kormányzati berkekben, de még a nemzetgazdasági tárcán belül is az elektromos autók töltésére használt áram extra adóztatásról. Így már szinte bizonyos, hogy a korábbi tervekkel ellentétben idén nem születik meg a törvény az új áramadó bevezetéséről – értesült a Magyar Nemzet iparági forrásokból.


Így zöldteleníti Orbán egyeteme Budapest régi közparkját

2017. december 7. 13:39

Javában zajlik Budapest egyik legrégebbi közparkjának átalakítása: a fákat már kivágták, most a Közszolgálati Egyetem építgeti a számára szükséges intézményeket az Orczy-kertben. Azonban ígérik, a park továbbra is látogatható marad, sőt még jobb is lesz. De minek a "janicsárképzőnek" lovarda a belváros szélére?

Újabb vizsgálat lesz az alternatív római-parti gátról

2017. december 7. 0:58

Egy szakmai grémium áll fel, ami március végéig dönthet a római-parti mobilgát nyomvonaláról, jelentette ki Tarlós István főpolgármester a fővárosi közgyűlés ülésén.


Már rozsdásodnak a felújított? orosz bóvli metrókocsik

2017. december 6. 23:35

1,5 év után durván rozsdásodnak az első körben felújított orosz metrószerelvények. Úgy tűnik ráadásul, hogy nemcsak a belső szerkezetet eszi már a rozsda, hanem az oldallemezek festéke alól is előbújt már. Ha ilyen bóvlit kellett megvennünk Putyinéktól, akkor mire számítsunk a paksi atomerőműben?

Fellendült a természetjárás 2010 óta

2017. december 6. 0:14

Fellendült a belföldi természetjárás 2010 óta a kormány fejlesztéseinek köszönhetően, az eredményekhez a szakmai partnerek segítségére is szükség volt - mondta Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott ma az Otthon a természetben című kormányzati kiadvány sajtótájékoztatóján.


Samu és Carlo a parlagi sasok után szaglászik

2017. december 5. 23:31

Két új méreg- és tetemkereső kutya állt ma szolgálatba a Kiskunsági Nemzeti Parkban. A kutyák feladata a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett védett és fokozottan védett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkeknek a felkutatása, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális nyomozócsoportjának segítése.

Hurrá! A gulyásleves is hungarikum lett

2017. december 5. 21:31

A Hungarikum Bizottság mai döntése értelmében a hungarikum gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A Makói petrezselyemgyökér is oltalom alatt álló földrajzi jelzést kap.


Előkelő helyen állunk az élelmiszer fenntarthatósági listán. És a módszertani hibák?

2017. december 5. 20:45

Franciaország vezeti az Economist Intelligence Unit 2017-es élelmiszer fenntarthatósági listáját, a 34 vizsgált ország között Magyarország is az első negyedbe került az élelmiszer-fogyasztás takarékosságát, az ételhulladékokat, a mezőgazdaság fenntarthatóságát, valamint az élelmezési kihívásokat figyelembe véve. Ami azonban igazán meglepő, az az, hogy a társadalom fizikai aktivitását jelző indikátor alapján a vizsgált országok között Magyarország szerepelt a legjobban.

Sugárzó napenergia: szolár erőművet építenek Pakson

2017. december 5. 10:14

Nem az atomerőmű bővítése ellen kampányolók győzték meg a kormányt, amely napelemeket épít az orosz hitelből tervezett 2 új atomerőműblokk helyére, hanem egy korábban máshova tervezett projektet helyeztek át Paksra. Lebuktatta magát a kormány: indokolatlanul drága lesz Paks 2.


Elveszti környezetbarát jellegét a szódásszifon

2017. december 3. 13:53

Rendszerváltáshoz ért a szódavízfakasztás. Jövőre már nem lesz visszaváltható szódapatron, jelentősen megdrágul a házi készítésű buborékos víz.

Mit szór a magyar? Hol csúszik el a síkosság-mentesítés?

2017. december 3. 12:10

Marja a kutya mancsát, kiirtja a növényeket, korrodálja autóink alját, és még büntetnek is érte. Sajnos még mindig sokan a konyhasót vagy útszóró sót terítik pl. a járdákra, kapubejárókra. Pedig van környezetbarát megoldás: a Zöldsziget 7.


Mi az upcycling és recycling?

2017. december 3. 7:44

A hulladékhasznosítás napjainkra sarkalatos kérdéssé vált, hiszen a környezetszennyezés mértéke évről évre nő, a tágabb ökoszisztémára is jelentős átalakító hatást gyakorolva. Sokan az újrahasznosításban látják a megoldást, így gyakorta hallani a recycling és upcycling folyamatokról. De mi a különbség a két fogalom között? És miért előnyös egyik vagy másik módszer?

Fantomizálódott tokhalaink

2017. december 2. 18:32

A hazai élővizekben egykor a tokhalak számos faja úszkált. Közülük, a történelmi idők alighanem legnevezetesebb európai hala, a viza emelkedik ki alakjával és akár 8-10 mázsás súlyával. Mellette a 100 kilogrammosra is megnövő vágótok, a valamivel kisebb termetű simatok, az akár félmázsás súlyt is elérhető sőregtok, illetve legkisebbként a legfeljebb 10 kilogrammra növekedhető kecsege népesítette nagyobb folyóinkat.


Újabb paksi atomsumák

2017. december 2. 17:26

Salátatörvényben elrejtve próbálta áthágni a nukleáris beruházások engedélyezésének szabályait a kormány. Paks 2 - A kormány kezére csapott a Bizottság.

A celebekre is kiveti a kormány a környezetvédelmi termékdíjat

2017. december 2. 16:22

Ugyanannyira károsítják a környezetüket, mint a műanyag szatyrok, sokuknak az IQ-ja is összemérhető velük. Vidám hétvégét kívánunk a Hírcsárda segítségével.


A földművelésügyi tárca elkötelezett az ökológiai gazdálkodás mellett

2017. december 2. 11:59

A kemikáliákra épülő, iparszerű mezőgazdasággal szemben csak egy innovációkkal támogatott ökológiai gazdálkodás tudja biztosítani a jövőt-mondta Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a XXX. Tudományos Biokultúra Napon, Budapesten. Mindeközben az Orbán-kormány megszavazta a glifozát használatát még 5 évig az EU-ban.

Orbán szerint nem fontos, hogy 130 év alatt térülhet meg a kínai hiteles vasút

2017. december 2. 9:51

Nem fontos a megtérülés a miniszterelnöknek a 750 milliárd forintnyi kínai hitelből épülő Belgrád–Budapest-vasútvonalnál, pedig annak költségét és a kölcsön kamatait is a magyar államkassza állja majd. A Hír TV által megkérdezett szakemberek szerint egyértelműen presztízsberuházásról van szó, amelyik legfeljebb az építés idején növeli a GDP-t, később csak veszteséget termel.


Új emlősfajt írtak le magyar kutatók Kazahsztánban

2017. december 1. 22:05

Az egy hónapnál is hosszabb expedíció során Kazahsztán hatalmas területén előforduló összes szöcskeegér-fajból legalább 1-2 állatot sikerült csapdákkal megfogniuk, és kis szövetmintát venni tőlük. A hegységről kapta nevét a zsetiszui szöcskeegér.

Meghosszabbítják az Európai Hulladékcsökkentési Hetet

2017. december 1. 11:58

Egyre sikeresebb az Európai Hulladékcsökkentési Hét, így annak befejezése után sem zárul le a regisztráció lehetősége, újabb vállalások tehetők a jövő évi akció kezdetéig.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés