Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Orosz hulladékreform magántőkével

2019. január 15. 19:05

Orosz hulladékreform magántőkével Országos környezetvédelmi üzemeltető (hulladékfeldolgozó vállalat) megalapításáról írt alá tegnap rendeletet Vlagyimir Putyin elnök. Miközben az Orbán-kormány államosított hulladékgazdálkodása csődközelbe került, az egységes hulladékfeldolgozáshoz az orosz kormány magánbefektetőket is vár.

Világnapot kapott az élelmiszer-biztonság is

2019. január 15. 12:43

Világnapot kapott az élelmiszer-biztonság is Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével először 2015-ben kezdtek el foglalkozni a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Az Agrárminisztérium üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését – fogalmazott a döntés kapcsán Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.


Rossz brazil az Amazonasért aggódó Gisele Bündchen

2019. január 14. 22:03

Rossz brazil az Amazonasért aggódó Gisele Bündchen Rossz brazilnak nevezte Gisele Bündchent Jair Bolsonaro új miniszterelnök kormányának agrárminisztere, Tereza Cristina Dias, aki szerint a világhírű egykori brazil szupermodell környezetvédelmi aktivizmusa, és kormányt illető kritikája ártalmas Brazília imázsára nézve. Átvették az unortodox hungarikumot.

Robbanás küszöbén az óceánenergia

2019. január 14. 12:16

Robbanás küszöbén az óceánenergia Hamarosan indulhat világ legerősebb árapályerőművének sorozatgyártása. A tengerek vízmozgásából megújuló energiát termelő technológia a globális energiaellátásban is számottevő tényezővé válhat; az Európai Bizottság várakozása szerint 2050-ben az EU áramfogyasztásának 10 %-át már az "óceánenergia" fedezheti. A megoldás óriási előnye a többi megújulóssal szemben az, hogy nem időjárásfüggő.


Szaúd-Arábia nagyobb olajhatalom mint hittük

2019. január 13. 21:24

Szaúd-Arábia nagyobb olajhatalom mint hittük Az eddig becsültnél nagyobb kőolaj- és földgáztartalékkal rendelkezik Szaúd-Arábia.

Ígéret és valóság

2019. január 13. 12:13

Ígéret és valóság A vállalatok több mint 70%-a ismeri a fenntartható fejlődési célokat, de csak 28% azok aránya, akik a célokhoz kapcsolódóan érdemi teljesítménymutatókat is megneveznek. A felmérés 21 országban és 6 ágazatban, több mint 700 tőzsdén jegyzett cég vállalati és fenntarthatósági jelentései alapján azt vizsgálja, hogy a fenntartható fejlődési célok milyen mértékben épülnek be az üzleti stratégiába, a tervezésbe és a jelentéstételbe.


Betiltották a kóser és halal vágóhidakat Belgiumban

2019. január 13. 9:59

Betiltották a kóser és halal vágóhidakat Belgiumban Az állatvédelmi okokból bevezetett tiltás Flandriában már él, hamarosan pedig Vallóniában is bevezetik. Egy izraeli lap szerint a kóser és halal vágóhidak belgiumi betiltásából Hollandia és Magyarország profitálhat.

Elszállt a Vestas -100 gigawatt szélturbinát telepített a világon

2019. január 13. 7:55

Elszállt a Vestas -100 gigawatt szélturbinát telepített a világon Negyven év kellett hozzá, de itt az első százados. A szárazföldi szélturbina gyártásra szakosodott dán Vestas olyan klubba léptette be magát, ahol egyelőre egyedüli tag.


Lelepleződött a Magyarországot is érintő kínai gigaprojekt

2019. január 12. 17:23

Lelepleződött a Magyarországot is érintő kínai gigaprojekt Sokan tartanak attól, hogy a kínai áruk új, főként szárazföldi szállítási útvonalának szánt selyemútprojekt valójában a pekingi vezetés trükkös eszköze az ország világpolitikai befolyásának erősítésére. Ennél rosszabb a helyzet. Orbán a kínaiaknak is kiárusítja Magyarországot?

Közel 3 mázsa zöldség termett a Déli sarkvidéken talaj, napfény és kemikália nélkül

2019. január 12. 8:28

Közel 3 mázsa zöldség termett a Déli sarkvidéken talaj, napfény és kemikália nélkül 270 kg zöldséget sikerült betakarítani a Német Űrközpont antarktiszi növényházában tavaly, a kísérleti projekt első évében. Még 10-20 év kell, amíg az űrben is működő üvegházat fejlesztenek ki.


További híreink

Az Amazonason egyre több a súlyos áradás

2019. január 11. 23:04

Egyre gyakoribbak a helybeliek megélhetését és egészségét veszélyeztető katasztrofális áradások az Amazonas folyón a klímaváltozás következtében. Míg az elmúlt száz év első felében húszévente fordultak elő, az utóbbi időszakban már négyévente – figyelmeztettek a jelenséget vizsgáló tudósok.

Az EPA megtépése – Trump antizöldítése

2019. január 11. 21:52

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) súlyos leépítés elé néz, csupán a szervezet váza marad meg, ami azt jelenti, hogy igen sok területi szerződések keretében elvégzett feladat a jövőben elmarad, és nem lesz, aki a tiszta levegő, víz és talaj érdekében lépjen.


Az évi 120000 millió kávéspohár dilemmája

2019. január 11. 19:23

A 21. század rohanó világának praktikus kiegészítője lett az elvihető kávéspohár, amely azonban - átlagosan 11-13 perc használatbavétel után - hatalmas mennyiségű hulladékként halmozódik fel, lebomlási folyamata pedig évszázadokig is eltarthat.

Repülés műanyag szemét nélkül?

2019. január 11. 9:47

A Hi Fly lesz az első charter légitársaság, amely a gyakorlatban is száműzi fedélzetéről a műanyag kellékek nagy részét.


A feltételezettnél jobban melegednek az óceánok

2019. január 11. 9:20

Egy új tanulmány szerint rohamosabban emelkedett az óceánok hőmérséklete, mint azt a tudósok korábban becsülték.

Nőtt az USA CO2 kibocsátása

2019. január 9. 23:11

Az Egyesült Államok szén-dioxid-kibocsátása 3,4 százalékkal emelkedett 2018-ban, ami az elmúlt két évtized második legnagyobb éves növekedése.


Nyomtatott napelemeket építettek be egy felújított házba

2019. január 9. 22:55

Elkészült a világ első olyan háza, amelybe a felújítás során organikus fotovoltaikus rendszert építettek be.

A kétgyermekes politika ellenére fogy Kína

2019. január 9. 22:00

A Föld teljes, 7675 milliós lakosságának közel 18,5 százalékáért felelős a világ legnépesebb országa, Kína, de az 1 milliárd 417 milliónál is több főt számláló országban most kezd visszaütni a 26 éven keresztül erőltetett egygyermekes születéskorlátozó politika.


Ellentmondások pörgetik az amazonasi esőerdők pusztítását

2019. január 7. 22:28

Az új brazil elnök gazdasági akadályt lát a brazíliai esőerdők védelmében. Jair Bolsonaro korábban ígéretet tett arra, hogy országát kilépteti a párizsi klímaegyezményből és felszámolja a brazil környezetvédelmi minisztériumot. Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója arról beszélt az InfoRádióban, hogy hogyan lehetne megteremteni a globális felelősségvállalást az Amazonas vidékéért.

Segít a túlélésünkben a kevesebb marhahús evés

2019. január 7. 11:02

Aki szeretne egészségesebben élni és a környezetet is védeni, annak kevesebb marhahúst kellene fogyasztania. Emellett az alternatív fehérjeforrásokra váltás világszerte akár 2,4 %-kal csökkentheti a táplálkozással összefüggő haláleseteket - ez a gazdagabb országokban akár 5 % is lehet egy friss tanulmány szerint.


Szegény madarat az ág is húzza

2019. január 6. 17:09

Újabb 8 madárfaj tűnhet el a Föld színéről a közeljövőben. Köztük van a Disney 2011-es Rio című filmjének sztárja, a kék Spix-ara is, amelynek már csak fogságban maradt életben néhány példánya.

20 ezer évente kizöldül a Szahara

2019. január 6. 14:48

A Föld legnagyobb sivataga, a Szahara és Észak-Afrika klímája általában húszezer évente változik meg: a száraz korszakokat csapadékos követi, majd ismét száraz időszak jön.


Véralvadásgátlók és a vadállomány

2019. január 5. 16:42

Felmérései után a kaliforniai peszticideket engedélyező hatóság 11 vadvédelmet érintő vizsgálata után arra a következtetésre jutott, hogy a puma, vörös hiúz és a már védett státuszú halásznyest állomány 85%-ból véralvadásgátló rágcsálóirtók mutathatók ki. A halásznyest kritikus állománycsökkenéséért, amely védett státuszba sorolta éppen ezeket a véralvadásgátlókat teszik felelőssé.

Amazónia: az esőerdők elpusztítói környezetvédőket és újságírókat is gyilkolnak

2019. január 4. 19:25

Rengeteget lehet olvasni arról, hogy mekkora területen irtják az Amazonas-medence esőerdőit, ami az egész bolygóra negatív hatással van. Egy lengyel oknyomozó riporter könyvet írt arról a kevésbé ismert tényről, hogy a Föld tüdejének nevezett vidék pusztítói az esőerdők megmentéséért küzdő helyi aktivistákat és újságírókat is gyilkolnak.


Folyamatosan metángázt bocsát ki az olvadó grönlandi jégtakaró

2019. január 3. 21:37

A Bristoli Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint az olvadó grönlandi jégtakaró metángáz tonnáit bocsátja ki a légkörbe, és a jég alatti biológiai aktivitás az eddig feltételezettnél jóval nagyobb hatással van a légkörre.

Az új brazil elnök legelső intézkedései is antizöldek

2019. január 3. 8:37

Jair Bolsonaro új brazil elnököt épp csak beiktatták, máris elnöki rendeletben szállt bele a természetvédelembe: az őslakos rezervátumok felügyeleti hatáskörét áthelyezte az üzleti lobbi irányítása alatt álló mezőgazdasági minisztériumhoz. Mivel a minisztériumot nagyon erős szálak fűzik a földműveléssel foglalkozó vállalatokhoz, nem kérdés hogy kinek az érdekeit tolja majd előtérbe.


Becsődölt a nagy csendes-óceáni szemétszedés

2019. január 2. 23:04

Kevesebb mint három hónappal az indulás után egyelőre felhagynak a Csendes-óceánon felgyülemlett műanyaghulladék eltakarításával a begyűjtőberendezés megrongálódása miatt.

Kis pénz, kis természetvédelem

2019. január 2. 19:44

Vészesen zülleni kezdtek az amerikai nemzeti parkok, amelyeket lassan két hete nem finanszíroz az állam. Emberi ürülékről, szeméthalmokról, autómentes területekre behajtó járművekről, jó sátorhelyekért marakodó vendégekről szólnak a beszámolók.


Súlyos ózonszennyezést okozott a légszennyezés elleni harc Kínában

2019. január 2. 18:07

Mintegy 40 %-kal csökkent a levegőben lévő szálló por (PM2,5) koncentrációja a kelet-kínai városokban azóta, hogy a kínai kormány 2013-ban szigorú intézkedéseket rendelt el a légszennyezés elleni harcban, ám a drámai mértékű csökkenés megváltoztatta a légkör összetételét és súlyos ózonszennyezést idézett elő.

A szén-dioxid-kibocsátás 8 százalékáért a cementgyártás a felelős

2018. december 31. 9:48

A rómaiak tökélyre fejlesztették, mára a Föld egyik legnagyobb szennyezője lett. Az épített világunk alapja a cement – ez a beton egyik kulcseleme is -, de nagy szerepet játszik a klímaváltozás előidézésében is.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés