Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Csak 84 amuri leopárd él a vadonban

2018. július 17. 8:57

Csak 84 amuri leopárd él a vadonban Tudósok becslése szerint 84 egyedet tesz ki a súlyosan veszélyeztetett amuri leopárd (Panthera pardus orientalis) vadon élő populációja az oroszországi Tengermelléki határterület délkeleti részén és az észak-kínai Csilin tartományban.

Váratlan genetikai károsodást okozhat a génszerkesztés?

2018. július 17. 7:39

Váratlan genetikai károsodást okozhat a génszerkesztés? A CRISPR/Cas9 genomszerkesztési technológia hatásait tanulmányozó tudósok szerint az új módszer váratlan genetikai károsodást okozhat, amely a sejtekben veszélyes változásokat idézhet elő.


A halak negyedét az olajukért ölik meg. Lehet, hogy teljesen feleslegesen?

2018. július 15. 22:23

A halak negyedét az olajukért ölik meg. Lehet, hogy teljesen feleslegesen? Az orvosi szakirodalom nem támasztja alá egyértelműen, hogy Omega-3 zsírsavat extra adagban is be kellene vinni az emberi szervezetbe. Ez pedig azért nagyon fontos, mert ha ez igaz, akkor a zsírsavat táplálékkiegészítőként előállító teljes iparágra sincs szükség.

Lelépett Valerio, majd 6 alpakát levadászott

2018. július 15. 11:40

Lelépett Valerio, majd 6 alpakát levadászott Nem voltak problémái, a szomszédai is jóravalónak ismerték a jaguárt, aki aztán meggyilkolt hat állatot. Le kellett zárni a New Orleans-i Audubon állatkertet tegnap, miután megszökött egy jaguár.


Melyik chipses zacskó lufi?

2018. július 15. 9:27

Melyik chipses zacskó lufi? Mennyi gázt veszel chips áron? Úgy is mondhatnánk, hogy melyik márka vágja át a fogyasztóit a legjobban. Mire jó a nitrogén?

Áttelepítés miatt pusztultak el a veszélyeztetett orrszarvúak

2018. július 14. 22:25

Áttelepítés miatt pusztultak el a veszélyeztetett orrszarvúak Elpusztult Kenyában 8 keskenyszájú orrszarvú abból a 14-ből, amelynek áttelepítését a fővárosból egy biztonságosnak vélt nemzeti parkba június végén kezdték meg a súlyosan veszélyeztetett faj megmentése érdekében.


Ma először csimpánzok világnapja

2018. július 14. 13:55

Ma először csimpánzok világnapja Számos állat- és környezetvédelemmel foglalkozó szervezet, valamint a Jane Goodall Intézetek július 14-én ünneplik meg első alkalommal Csimpánzok Világnapját.

Csúcson a haltermelés? Túl sok hajó cirkál túl kevés halért

2018. július 11. 6:52

Csúcson a haltermelés? Túl sok hajó cirkál túl kevés halért Tovább bővül a globális haltermelés a következő évtizedben, annak ellenére, hogy a tenyésztett állomány korábbi robbanásszerű növekedése lassul és vadon élő halak halászata kiegyenlítődni látszik –olvasható az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentésében.


Kína megszegte a Montreali Egyezményt

2018. július 9. 23:44

Kína megszegte a Montreali Egyezményt Évekig találgatták a szakértők, hogy honnan jön a nagy mennyiségű ózonréteget károsító gáz. Titkos nukleáris fejlesztéseket sejtettek a háttérben, de a megoldás prózaibb - olcsó kínai nyílászárók veszélyeztetik a bolygót. A héten Bécsben ülésezik egy nemzetközi bizottság, hogy megoldást találjon a helyzetre.

Rekordméretűre hízott a Csinghaj-tó

2018. július 9. 22:06

Rekordméretűre hízott a Csinghaj-tó Rekordméretűre, 4548,56 négyzetkilométeresre nőtt a Csinghaj-tó, Kína legnagyobb sós tava a bőséges csapadék következtében.


További híreink

Trumpékat megvette a tápszer-lobbi?

2018. július 9. 20:51

A WHO el akart fogadni egy határozatot a szoptatás és az anyatej fontosságáról, az amerikai küldöttség viszont következetesen a tápszergyártók érdekeit képviselte, több országot pedig meg is fenyegetett.

Rádiójelekkel kutatták fel egy invazív darázsfaj fészkét

2018. július 8. 9:23

Rádiójelek segítségével kutatták fel ázsiai lódarazsak fészkét brit tudósok, akik szerint módszerük áttörést jelent az invazív faj nagy-britanniai terjedése elleni harcban.


Így zöldít a Suzuki

2018. július 8. 8:50

A Suzuki Motor Corporation Japánban a 2017-es pénzügyi évben a jármű-újrafeldolgozási bevételéből nettó 552 millió jent (1,3 milliárd forint) forgatott vissza az üzletágba.

Előrejelzés a villanyautó-fronton

2018. július 6. 14:07

Amellett, hogy a mostani villanyautók hatótávja növekszik, még mindig nem éri el a hagyományos autók szintjét, áramkútból is kevés van, és nagyon drágák, főleg az akkumulátorok miatt. E téren azonban várható változás, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy népszerűbbé, leginkább olcsóbbá váljanak az elemes autók.


Ezt végzetesen benézték az orvvadászok

2018. július 6. 9:20

Éjszaka mentek orrszarvúra a vadorzók egy dél-afrikai rezervátumban, megették őket az oroszlánok.

München, Tokió, és Bécs a legélhetőbb városok

2018. július 5. 19:23

Az életminőséget vették alapul. Arra jutottak, hogy 2018-ban München a világ legélhetőbb városa, második Tokió, míg a harmadik Bécs. A listára 25 város fért fel, Budapest nincs köztük.


Csökkent a globális élelmiszerár-index

2018. július 5. 12:38

Idén először tapasztalható árzuhanás az alapvető élelmiszer-alapanyagok esetében a nemzetközi jegyzésekben – így reagáltak a piacok a kereskedelmi összetűzésekre és a romló termelési kilátásokra.

Az energiafogyasztás újragondolásával teljesíthetők a klímaegyezmény céljai

2018. július 5. 10:36

A Nature Energy című neves szaklap júniusi számában megjelent tanulmány új forgatókönyvet vázol fel a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezmény céljainak elérésére. A szerzők szerint lehetséges a globális középhőmérséklet-változás 1,5 Celsius fok alatt tartása. Az osztrák IIASA intézmény által végzett elemzésben egy magyar kutató, Boza-Kiss Benigna is részt vett.


Feltérképezték a koalák teljes génállományát

2018. július 3. 21:19

Először sikerült feltérképezni a koalák teljes génállományát ausztrál tudósoknak, akik azt remélik, eredményeik abban is segítenek, hogy megfékezzék a fajt tizedelő, nemi úton terjedő kórt.

A pénztárost fojtogatták a nejlonszatyor betiltása miatt

2018. július 1. 22:32

Betiltották az egyszer használatos műanyag bevásárlószatyrokat Ausztrália két újabb szövetségi államában, így Új-Dél-Wales kivételével már az egész kontinensen tilos ingyen vékony műanyagzacskót osztogatni a vásárlóknak - akik egy része bedühödött.


A divat ára nem lehet a Föld

2018. július 1. 15:02

A brit divatipar ökológiai lábnyomát vizsgálják a parlamenti képviselők, mellyel az egyre nagyobb fast fashion szektor széndioxid kibocsátását, az erőforrás felhasználását és a víz fogyasztásának a mértékét kívánják feltárni.

A sárgabóbitás kakadu legrégebbi európai ábrázolására bukkantak a Vatikánban

2018. június 30. 22:42

Az Ausztráliában élő sárgabóbitás kakadu legrégebbi európai ábrázolására bukkantak a vatikáni könyvtárban, a 13. századi kézirat azt jelzi, hogy az eddig véltnél évszázadokkal korábban kiterjedt kereskedelem volt Európa és Ausztrália északi térsége között.


Mikor robban a megújulós energiatermelés?

2018. június 30. 11:03

Vajon lehet teljesen megújuló forrásokból fedezni a Föld energiaszükségletét? Egyes kutatók szerint ma már nem az a kérdés, hogy eljuthatunk ehhez a zöld célhoz, hanem, hogy mikor.

Hová tűnik az abroncsról lekopott gumi?

2018. június 30. 8:58

Szinte láthatatlan, de komoly problémát igyekszik tisztázni a Continental egy kutatócsoporthoz társulva: hová kerülnek a szinte észrevehetetlen módon fogyatkozó abroncsok apró maradványai, egyáltalán mik befolyásolják pontosan a kopást?


Már a Nemo-pontnál is felbukkant a műanyag

2018. június 29. 20:29

A szárazföldtől 2688 kilométerre is mikroműanyaggal szennyezett az óceán. Korábban már a világ legmélyebb pontján is kimutatták az emberi szennyezést.

Nem robbant fel időzített bombaként a bálnatetem

2018. június 29. 9:47

Egy 18 tonnás bálna felfúvódott tetemét távolították el a hatóságok egy ausztrál strandról tegnap, mert attól tartottak, hogy a tetem felrobban, és a robbanás mindent beterít.


Pénz helyett védett, ritka állatokat lopnak a bűnbandák

2018. június 28. 15:10

Meglepő következménnyel jár a készpénzforgalom világszerte tapasztalható visszaszorulása: felpörgött az állatok illegális piaca. Egyre több és több védett vagy különleges állatot gyűjtenek be vagy rabolnak el gazdájától világszerte, mert a drágán értékesíthető állatok az egyre kevésbé hozzáférhető készpénz egyik helyettesítőjévé váltak.

650 millió gyíkot és kígyót ölnek meg évente az ausztrál macskák

2018. június 27. 9:40

A cuki kis cicuskák felelős viselkedéstől mentes gazdái miatt tömeges fajpusztítás zajlik Ausztráliában. A kontinensen több millió elvadult házimacska él, a sterilizálásukra és kiirtásukra irányuló törekvések nem hozták meg a várt eredményeket, és minden egyes példány átlagosan 225 hüllővel végez évente.


Rossz hír az atomhívőknek: a nap olcsóbb

2018. június 26. 21:55

Bekövetkezett az, amit a zöldenergia leghangosabb úttörői csak remélni mertek: a napenergia lett az egyik legolcsóbb energiaforrás, 8 év alatt mintegy 86 %-kal csökkent az ára. A szénenergia például kétszer költségesebb. Ezért is meggondolandó a paksi bővítés.

A becsültnél jóval szennyezőbb az USA kőolaj- és gázipara

2018. június 25. 18:23

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát ki, 60 százalékkal többet az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség eddigi becslésénél - derült ki az Coloradói Egyetem vezetésével készült tanulmányból.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés