Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Szemét nagytakarítás a Galápagos-szigeteknél

2018. március 20. 11:12

Szemét nagytakarítás a Galápagos-szigeteknél Január óta 22 tonna szemetet gyűjtöttek a Galápagos-szigetek partjain, amelyek különleges védelem alatt állnak.

A cecelegyek miatt tűnhetnek el az oroszlánok

2018. március 20. 10:51

A cecelegyek miatt tűnhetnek el az oroszlánok A globális felmelegedéssel gyakoribbá válhatnak a konfliktusok az emberek és az oroszlánok között. A rövidebbet mindig a nagymacska húzza. Kulcsszereplő az álomkórt terjesztő cecelégy.


Elpusztult a világ utolsó hím északi fehér orrszarvúja

2018. március 20. 10:13

Elpusztult a világ utolsó hím északi fehér orrszarvúja Elhunyt Sudan az utolsó északi hím szélesszájú orrszarvú. 1960-ban még 2000 egyedük élt, mára a faj kihalt. Köszönjük Homo sapiens.

A klímaváltozás, Afrika és a migráció

2018. március 19. 20:49

A klímaváltozás, Afrika és a migráció Az elmúlt évtizedek során nem csupán a tudományos és politikai életbe, de a mindennapi témák közé is beszüremkedett a klímaváltozás, a globális felmelegedés ügye. A kutatók többsége egyetért abban, hogy a klímaváltozás közvetve vagy közvetlenül konfliktusok sorát fogja generálni az elkövetkező évtizedekben, amelyek emberek tízmillióit – sőt, szélsőséges esetben milliárdokat – kényszeríthet lakóhelyük elhagyására.


Zöld ügyben nem ártana a keleti nyitás

2018. március 18. 9:28

Zöld ügyben nem ártana a keleti nyitás Csúcsminisztériummal küzd Kína a szennyezés és a klímaváltozás ellen. A most 10 éves környezetvédelmi minisztériumot felduzzasztják. Az Orbán-kormány 8 éve szüntette meg a "zöldminisztériumot", és építette le szisztematikusan a környezetvédelmet is.

Végveszélyben az ausztráliai púposdelfin

2018. március 18. 9:04

Végveszélyben az ausztráliai púposdelfin Az ausztráliai púposdelfin sürgősen védelemre szorul, hogy elkerülhesse a kihalást - derült egy ki egy frissen publikált tanulmányból.


A palackozott vizek 90 %-a mikroszkopikus műanyaggal szennyezett

2018. március 15. 23:06

A palackozott vizek 90 %-a mikroszkopikus műanyaggal szennyezett Vizsgálatot kezdeményezett az ENSZ egészségügyi szervezete (WHO), hogy felmérjék a palackozott ivóvizek potenciális kockázatait, miután egy friss tanulmányban megjelent, hogy nagy mennyiségű mikroszkopikus műanyag van a világ legkedveltebb palackos vizeinek, több mint 90 százalékában.

Te is nomophóbiás vagy?

2018. március 15. 9:44

Te is nomophóbiás vagy? Az okostelefonok stresszel és félelemmel töltik el az agyunkat, blokkolnak és szorongást okoznak. Egy amerikai kutató szerint nem úgy tervezték az emberi testet, hogy így éljünk. Kinek kell nagyon vigyáznia és miről ismerhető fel a függőség?


Búcsú a marhasülttől, avagy a bűnös hús

2018. március 14. 22:54

Búcsú a marhasülttől, avagy a bűnös hús Miközben egyfolytában az autókat kárhoztatjuk a rossz levegő és az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt, ki gondolná, hogy a világ szarvasmarha-állománya majdnem annyira terheli a természeti környezetet és okozója a klímaváltozásnak, mint a gépkocsik.

Cápakomfort kontra klímaváltozás

2018. március 14. 18:31

Cápakomfort kontra klímaváltozás Tudósok kiszámították, hogy a tigriscápa 22 Celsius-fokos tengervízben a legaktívabb. Ahogy az óceánok vize melegszik, a tigriscápák tovább költözhetnek, ezzel több konfliktusba keveredhetnek az emberekkel, pl. elképzelhető, hogy Sydney partjai közelében fogják jól érezni magukat télen is.


További híreink

Nagy természetvédelmi lépés Chilében

2018. március 13. 10:49

A dél-amerikai állam leköszönő elnöke, Michelle Bachelet által aláírt törvény kilenc tengeri rezervátum létrehozásáról rendelkezik az ország 6400 kilométeres partvonala mentén.

Egy póló = 2,5 évre elég ivóvíz

2018. március 12. 22:51

Az olcsó termékekre és magas forgalomra épülő modell magában hordozza a túlfogyasztást, ugyanis az alacsony minőségű ruhák gyorsabban tönkremennek, tehát folyamatosan új cuccokat kell vásárolni. Az instant ruháknak pedig jelentős hatása van a környezetre.


Hova tűnt a legnagyobb harkályunk?

2018. március 12. 9:40

A madarak éve kapcsán mostani cikkünkben a császárharkály kálváriáját mutatjuk be, talán sokan nem hallottak még erről a fajról, története azonban rendkívül érdekes. Keresésére már több expedíciót is indítottak, sajnos sikertelenül.

Fukusima árnya az atomipar illúziója

2018. március 11. 9:51

Hét évvel ezelőtt ezen a napon még a közel húszezer halálos áldozatnál is több rázta meg Japánt: a biztonságos életbe vetett hit alapjai rendültek meg. Ehhez önmagában még a hatalmas földrengés és cunami pusztítása is kevés lett volna. A természeti katasztrófára ugyanis felkészült az ország. A fukusimai katasztrófára nem. Száz évig is kísérthet még a fukusimai katasztrófa.


Jane Goodall is a kozmetikai állatkísérletek ellen

2018. március 10. 16:49

Több, mint 100 döntéshozó, befolyásos személy, tudós és üzleti vállalkozás mellett Ricky Gervais, Pixie Geldof és Dr Jane Goodall is csatlakozik a Cruelty Free International felhívásához a kozmetikai állatkísérletek egész világon való beszüntetéséért.

100 kritikusan veszélyeztetett keselyűt mérgeztek meg az orvvadászok

2018. március 10. 15:51

A Veszélyeztetett Vadvédelmi Alapítvány munkatársai egy újabb, keselyűket érintő tömeges mérgezésről számoltak be. Február 25.-én Andreas Bothát, az EWT keselyű szakértőjét egy dél-mozambiki területen borzalmas látvány fogadta - egy elpusztult elefánt mérgezett teteméből legalább 104 kritikusan veszélyeztetett keselyű táplálkozott.


A műanyagszennyezés eddig ismeretlen folyamata: a műanyagőrlő krill

2018. március 9. 22:38

Olyan picire őrlik a műanyagot a krillek, ami veszélybe sodorhatja az óceánok élővilágát. Az ausztráliai Griffith Egyetem professzora, Amanda Dawson a világon elsőként mutatta ki, hogy az Euphausia superba faj az emésztés révén képes fizikailag megváltoztatni a mikroműanyag-szemcséket.

A nőket rosszabbul érinti a klímaváltozás, mint a férfiakat

2018. március 8. 23:12

A nők életére nagyobb hatással van a klímaváltozás, mint a férfiakéra – írta a BBC a mai nemzetközi nőnapon több tanulmányt összegezve. Az ENSZ szerint a szélsőséges időjárási jelenségek miatt kitelepítettek 80 %-a nő. Emellett a nőket szerepeik is sebezhetőbbé teszik: mivel ők állítják elő az élelmet, és ők gondoskodnak a családról a hagyományos társadalmakban, rosszabbul érintik őket az áradások és szárazságok.


Íme a világ legnagyobb környezetbarát irodaháza

2018. március 8. 10:02

A torony 441,96 méter magas, 110 emeletes és Chicagóban magasodik az égbe. A legmagasabb irodaházként kapta meg az Energy Star besorolást, amit zöld épületeknek jár.

A genomszerkesztés svájci csacskája

2018. március 7. 23:19

A géntechnológia termékei messze változatosabbak és sokszínűbbek, mint idehaza ma gondolják. Tapasztalom, hogy az alkalmazott (nem is elméleti) genetikával kapcsolatos hétköznapi megértés nálunk elképesztően alacsony szintű. Sokan úgy törnek az ügy fölött pálcát, hogy nem is tudják, hogy miről mondanak ítéletet.


A vadorzás az elefántcsont mellett már a vadhúsról is szól

2018. március 7. 22:45

Az afrikai vadorzók a saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy a kutya egyáltalán nem minden ember barátja. Az illegális vadászat leglátványosabb példája az elefántok, az orrszarvúk lemészárlása Afrikában.

Mikroműanyagot találtak az óceáni halak gyomrában is

2018. március 7. 16:09

Az óceáni halak gyomrában műanyaghulladékot találtak, vagyis öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskét mutattak ki a kutatók az Atlanti-óceán északnyugati részén élő halak gyomrában is.


Városaink egyre több hőt termelnek

2018. március 6. 23:48

A városok melegedése a globális felmelegedés üteménél is gyorsabb. Európa 571 városának adatait elemezve a New Castle-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy az eddig véltnél jóval szélsőségesebbé válik az időjárás a 2050-2100 közötti időszakban.

Haldoklik a világ utolsó hím északi fehér orrszarvúja

2018. március 6. 12:09

Tavaly Sudan berobbant a médiába miután a Tinder nevű társkereső applikáció „a világ legkapósabb agglegényének” nevezte. Az alfaj nagyon közel áll a kihaláshoz és félelmeinket csak súlyosbítja, hogy a világon megmaradt három példányból az egyetlen hím egyed súlyosan megbetegedett.


A vadállatok is megérezték a rendszerváltást

2018. március 5. 9:42

A vasfüggöny leomlását követő társadalmi-gazdasági átalakulások nemcsak a lakosság, hanem a nagyvadak életkörülményeire is hatással voltak egy Közép- és Kelet-Európa kilenc országát érintő friss tanulmány szerint, melynek egyik társszerzője dr. Csányi Sándor, a Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézetének igazgatója.

Süketedik az emberiség

2018. március 4. 18:01

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólította a kormányokat és partnereiket, hogy tegyenek többet a halláskárosodás és káros következményei csökkentése érdekében, mivel a szervezet becslései szerint 2050-re 900 millióra nőhet világszerte a halláskárosultak száma.


Lebuktak az amazóniai termésfosztogatók

2018. március 3. 21:15

A dzsungel mélyéről egy látványos fotósorozat mutatja be az amazóniai termésrabló állatok titkos életét. A Kelet-angliai Egyetem munkatársai legújabb tanulmánya azonosítja a növényekre „legkártékonyabb” állatokat, rávilágítva, hogy a vidéki közösségeknek mekkora károkat képesek okozni.

Reflektorfényben a nagymacskák

2018. március 3. 12:19

Március 3-án ünnepeljük a Vadvilág Világnapját. A vadon élő növények és állatok amellett, hogy lenyűgözőek, a jól működő ökoszisztémák nélkülözhetetlen részét képezik. Az pedig az emberek számára is létszükséglet, hogy természeti környezetünk egészségesen működjön, hiszen ez a tiszta víz és levegő, a stabil éghajlat és a termékeny talaj megőrzésének egyik legfontosabb feltétele.


Új távlatok a szélenergetikában

2018. március 3. 10:57

Bemutatták a világ legnagyobb szélturbinájának terveit. A Haliade-X 260 méter magas lesz, kapacitása 12 megawatt, lapátjainak hossza 107 méter. Miközben a szélenergia is egyre olcsóbb megújuló forrás, az Orbán-kormány 8 éve betiltotta.

Mennyire zöld az elektromos autó?

2018. március 3. 7:39

Az e-autók népszerűségének egyik legfontosabb eleme az, hogy károsanyag-kibocsátásuk nulla. Jobban megvizsgálva a kérdést kiderült, hogy ez nem teljesen igaz, de valamennyi tényezőt figyelembe véve azért megállapítható, hogy használatukkal jóval kevesebb szennyezés jut a levegőbe, mint a hagyományos meghajtású járműveknél.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés