Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Zsákállat invázió Amerika nyugati partjainál

2017. június 27. 8:23

Zsákállat invázió Amerika nyugati partjainál Az Egyesült Államok nyugati partjánál jelentkező inváziót a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA), az Oregon Állami Egyetem és az Oregoni Egyetem szakértői vizsgálták meg. Az okokat csak tippelik.

56 milliárd ausztrál dollárt ér a Nagy-korallzátony

2017. június 26. 15:45

56 milliárd ausztrál dollárt ér a Nagy-korallzátony Ötvenhat milliárd ausztrál dollárt (11 734 milliárd forint) ér a Nagy-korallzátony, és kulcsfontosságú szerepet játszik Ausztrália gazdaságának támogatásában - állapították meg szakértők.


Az atomerőmű olyan, mint egy pitbull

2017. június 25. 9:29

Az atomerőmű olyan, mint egy pitbull Egy darabig elvan a ház körül, aztán egy szép napon neked ugrik, és elharapja a torkodat. Az atomerőművek most még látszólagos klímabarát vonása is megkérdőjelezhető. A történelmi közelmúlt tragikus évfordulóinak apropóján jelent meg a napokban egy energetikával foglalkozó tanulmánykötet.

USA: busa pánik

2017. június 24. 19:52

USA: busa pánik Rettegés a Nagy Tavaknál: a busák átjutottak az elektromos záron. A Nagy Tavaknál busáktól függetlenül is áll a bál, mivel Trump elnök el akarja vonni a pénzt egy 300 millió dolláros víztisztasági programtól.


Halálra ítélt szovjet atomerőművek

2017. június 24. 18:52

Halálra ítélt szovjet atomerőművek A '60-as években volt az atomenergia hatalmas bummja a Szovjetunióban. Ezen nem robbanást, csupán robbanásszerű fejlődést kell érteni. Azután jött Csernobil, és a gazdasági racionalitás. Szovjet atomerőművek, amiket nem sikerült befejezni.

Félrevezetők az energiacímkék

2017. június 24. 12:00

Félrevezetők az energiacímkék A háztartási készülékek sokkal több energiát fogyasztanak, mint amennyit a gyártók feltüntetnek - derült ki egy európai uniós felmérésből.


Csernobilban csodát tett a marihuána

2017. június 24. 9:17

Csernobilban csodát tett a marihuána 3 évvel az atomerőmű 1986-os katasztrófája után a szovjet kormány meghívására a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői érkeztek Csernobilba, felmérni, mennyi szennyeződés maradt a környéken a talajban és az élővilágban. A kárenyhítés főszereplője a Cannabis sativa lett - persze nem letüdőzve.

A bíróság szerint jogsértő volt a Dakota Access olajvezeték engedélyezése

2017. június 22. 7:55

A bíróság szerint jogsértő volt a Dakota Access olajvezeték engedélyezése Fontos jogi győzelmet aratott múlt héten az Álló Szikla sziú indián törzs: egy szövetségi bíró döntése alapján a rezervátumuk közelében, ősi földjeiken áthaladó Dakota Access olajvezeték építési engedélye több szempontból is törvénysértő.


Palackosat vagy csapvizet, ez itt a kérdés

2017. június 22. 7:00

Palackosat vagy csapvizet, ez itt a kérdés A palackozott víz vízlábnyoma: 1 liter palackozott víz előállításához nagyjából 3 liter csapvíz kell a kinyeréstől a palackozáson át a szállításig. A nagyobb fogyasztás nagyobb profitot hozna a vízszolgáltatóknak, ők azonban a haszonnál sokkal fontosabbnak tartják a palackozott víz okozta társadalmi és környezeti károkat.

Már lebeg a világ legnagyobb vízre telepített kísérleti naperőműve

2017. június 21. 12:28

Már lebeg a világ legnagyobb vízre telepített kísérleti naperőműve A rendelkezésre álló szárazföld szűkössége Szingapúrban erősen korlátozza a napenergia hasznosításának lehetőségeit. Az úszó napelemek alkalmazása azonban életképes alternatívát kínálhat a vízzel övezett városállam számára is. Az úszó napelemek akár 11%-kal is hatékonyabbak lehetnek, mint az értékes termőföldre telepített társaik.


További híreink

Nő a gyilkos hőhullámok gyakorisága

2017. június 21. 6:36

Ha a jelenlegi ütemben növekszik a károsanyag-kibocsátás, akkor a századfordulóra négy emberből háromnak pusztító hőséggel kell szembenéznie. A január - május közötti globális átlaghőmérséklet a 2. legmelegebb volt az időjárási adatok feljegyzésének megkezdése óta. A jelenlegi rekordot tavaly mérték. Brutális forróság van Kaliforniában.

Triplázhat a világ napenergia-termelése 2021-re

2017. június 21. 6:05

2016-ban óriási napenergia-kapacitás épült ki a világon és a következő 5 évben is jelentős fejlesztések várhatók, de továbbra is csak néhány ország fog számottevő kapacitást kiépíteni - derült ki a SolarPower Europe legfrissebb 2017-es jelentéséből. A paksi atombővítés miatt Magyarországon csak óvatos optimizmussal tekinthetünk a jövőbe.


Csökken a higany az alaszkai jegesmedvékben

2017. június 20. 7:29

Friss eredmények szerint a Beaufort-tenger déli részén élő jegesmedvék testében csökken a higanyszint, ami részben jó, részben rossz hír.

Tovább hasítanak a megújulók

2017. június 19. 8:18

Egy friss előrejelzés szerint néhány év múlva egy szintre kerül a szénnel és a nap-, illetve szárazföldi szélenergiával termelt elektromos áram ára. Nem csak a szénerőműveket, de a gázzal működők egy részét is bezárják. Az áramtermelés költsége 40-60 százalékkal zuhan.


Gyilkos duzzasztógátak az Amazonas mentén

2017. június 18. 8:04

Jelentős és visszafordíthatatlan károkat szenved el az Amazonas medencéje, ha folytatódik a nagyszabású duzzasztógát-építési program - közölték kutatók. Jelenleg 428 hidroelektromos gát építése van tervben, 140 pedig már elkészült vagy építik.

Újra éhezést hozhat az elszálló amerikai termőföld

2017. június 18. 6:48

A termőtalajt úgy viszi a szél Amerikában, mint a sivatagban a homokot, és ennek aligha lesz jó vége. A folyamat egyszer már lejátszódott nagyban az 1930' években, amikor a Kanadától Mexikóig végigsöprő porviharok óriási népvándorlást indítottak el az USA-ban. A globális felmelegedés ma hasonló következményekkel járhat, főleg, ha a véderdők helyett kukoricát termesztenek.


Június 17. Az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja

2017. június 17. 9:33

Az elsivatagosodás folyamata több mint egymilliárd ember életét és lakóhelyét veszélyezteti, továbbá bolygónk felszínének egyharmadát érinti. Magyarország komoly szerepet vállal az aszály elleni küzdelemben.

A bankszektor is felelős közös örökségünkért

2017. június 16. 15:21

A WWF legfrissebb jelentése szerint a nagy nemzetközi bankok nem rendelkeznek olyan szigorú irányelvvel, amely hozzájárulhatna az UNESCO világörökségi helyszínek megóvásához.


Tankoljon ablakmosót is

2017. június 16. 11:11

Teljesen életképesnek tűnik, hogy hasonlóan az üzemanyaghoz, az ablakmosó tartályt is fel lehessen tölteni gyorsan a kútoszlopról. Szlovákiában már nem kell 1-2 literenként kidobni egy PET palackot.

Trump nélkül se dől be a klímaegyezmény

2017. június 15. 9:26

Az Európai Parlament megszavazta, hogyan hajtsuk végre a párizsi éghajlatváltozás elleni megállapodást. Az Európai Bizottság elnöke szerint az USA kilépése az egyezményből csak még elkötelezettebbé tette a többieket.


Íme az invazív fajok globális gócpontjai

2017. június 13. 18:48

Egy friss kutatás szerint világszerte a szigetek és a lakott part menti területek a behatoló fajok gócpontjai. Ezek az invazív fajok egész ökoszisztémákat zavarnak meg, az őshonos fajokat pedig kihalásra ítélhetik.

Környezeti bomba a kávékapszula

2017. június 11. 20:46

Németország második legnagyobb városa élen jár a környezetvédelemben. Most népszerűtlen, de határozottan követendő rendeletet hozott. A világon elsőként űzték ki a kapszulás kávét, kezdésnek a kormányzati épületekből.


Nehéz kérdés: mi lesz a leszerelt szélkerekekkel?

2017. június 11. 12:50

Gondoltak-e már arra, vajon mi történik a régi szélerőmű parkokkal, a leszerelt szélkerekekkel? A kérdés aktuális, ugyanis a korábbi generációs berendezések közül sok lassan eléri a nyugdíjkort.

Konfliktusok és aszály nehezíti az élelmiszerellátást

2017. június 10. 18:52

A FAO jelentés a mezőgazdasági termelés akadályoztatásáról, a magas árakról és a menekülés kényszerének súlyos hatásairól számol be. Világszerte mintegy 37 ország, köztük 28 afrikai, nem tudja megoldani lakosainak élelmezését külső segítség nélkül.


A racionálisan gondolkodók megújulókba fektetnek

2017. június 9. 21:23

Tavaly nagyon megugrott a megújuló energia térhódítása: a jelenlegi paksi atomerőművi kapacitás 80-szorosát állítottak üzembe világszerte. A teljes kapacitás ezzel 2017 gigawatt (1000 Paks) lett. Idén valószínűleg tovább gyorsul a folyamat, az áramtermelés egyre nagyobb hányadát adják majd a megújulók.

Dráguló élelmiszerimport a stabil piaci helyzet ellenére

2017. június 9. 20:55

Kiegyensúlyozottnak mondható a az alapvető termények nemzetközi piaci helyzete: búza és kukorica bőségesen áll rendelkezésünkre, miközben az olajosmag-termesztés is újra erőre kapott. A FAO élelmiszerár-index újra fölfele vette az irányt májusban.


Megmenekülhet a tenger pandája!

2017. június 8. 15:17

Óriási siker az Óceánok Világnapján! A WWF május eleje óta sürgeti a Mexikó partjainál élő, kritikusan veszélyeztetett kaliforniai disznódelfin védelmét, és a fajt veszélyeztető halászhálók tilalmát, amely most megvalósul! A mexikói kormány, a Leonardo DiCaprio Alapítvány és a Carlos Slim Alapítvány ugyanis megállapodást kötött a Kaliforniai-öböl, és ezzel együtt a világ legkisebb cetfajának megmentése érdekében.

Kalifornia klímapofonja Trumpnak

2017. június 7. 22:02

Jerry Brown, Kalifornia kormányzója klímavédelmi megállapodást írt alá Kínával. Az amerikai szövetségi állam eszerint a jövőben Kínával közösen munkálkodik az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának korlátozásán.


Az ENSZ főtitkára az óceánok megmentésére szólít fel

2017. június 6. 10:01

António Guterres ENSZ-főtitkár az óceánok megmentésére szólított fel egy "világkatasztrófa elkerülése" érdekében a világszervezet New York-i székházában tegnap kezdődött, az óceánokkal és a tengerekkel foglalkozó nemzetközi konferencia megnyitóján.

Globális szennyezéspolitika

2017. június 5. 10:20

Meg lehet ám tizedelni mérgező gázokkal a lakosságot anélkül is, hogy mint Szíriában, interkontinentális rakétákkal és nemzetközi sajtókampánnyal lépne fel az USA a mérgezők ellen. Ehhez azonban egy feltételt teljesíteni kell: a mérgezésnek, tömegesnek és folyamatosnak kell lennie.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés