Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Már nem nevet az emu-gyilkos

2018. szeptember 23. 19:04

Már nem nevet az emu-gyilkos A több mint tíz emu szándékos halálra gázolásával vádolt ausztrál fiatalember szerint autózás közben még vicces dolognak tartotta a madarak levadászását.

A darazsakat utálják, a méheket szeretik az emberek

2018. szeptember 23. 16:21

A darazsakat utálják, a méheket szeretik az emberek Noha egyformán hasznosak, a darazsakat utálja, a méheket szereti az emberek többsége - állapította meg egy brit tanulmány.


Három éve robbant ki a dízelbotrány

2018. szeptember 23. 8:26

Három éve robbant ki a dízelbotrány Három éve robbant ki Amerikában a dízelbotrány. Magyarországon mintegy 193 ezer új Euro 5 és Euro 6 osztályú dízelautó vásárlóját verték át a gyártók. Ezek azok az autók, amelyek használat közben a nitrogénoxidoknak az előírtnál legalább a kétszeresét engedik a levegőbe. Magyarország nem tanul.

Trump az amerikai madarakat is veszélyezteti

2018. szeptember 23. 7:19

Trump az amerikai madarakat is veszélyezteti A Trump-kormány egyik tervezett reformja módosítaná a nagyjából 100 éve hatályban lévő törvényt, ami a vándormadarak védelméről szól. Ez eddig előírta, hogy a védett madarakat tilos szándékosan elpusztítani, az ipari létesítmények és infrastruktúra beruházások tervezésekor pedig figyelemmel kell lenni a madarakra, el kell kerülni, hogy az új létesítmények kárt okozzanak a nekik. Na, ezt az utóbbit vennék ki most a törvényből.


Miért égetik el tonnaszámra a megmaradt ruhákat a boltláncok?

2018. szeptember 20. 0:26

Miért égetik el tonnaszámra a megmaradt ruhákat a boltláncok? A német sajtó a napokban céges belső anyagokra hivatkozva azt írta, hogy a svéd gyökerű Hennes & Mauritz (H&M) raktáraiban fél év alatt 3,1 milliárd euróról 3,5 milliárdra nőtt azoknak a ruháknak az értéke, amelyek eladhatatlanul fekszenek a raktárak polcain.

Sav szivárog a sarki talajból

2018. szeptember 20. 0:09

Sav szivárog a sarki talajból Az állandóan fagyott talaj, az úgynevezett permafroszt súlyosan megszenvedi a globális felmelegedést. Egy új vizsgálat most felfedte, hogy a permafroszt eltűnése veszélyesebb lehet a vártnál: az olvadás közben ugyanis folyamatosan sav szivárog belőle.


8 milliárd madár vándorol az USA légterében

2018. szeptember 19. 4:30

8 milliárd madár vándorol az USA légterében Több mint 140 meteorológiai radarállomás adatai és számítógépes algoritmusok segítségével amerikai ornitológusok megbecsülték, hogy mintegy 8 milliárd madár kel vándorútra az Egyesült Államokba és onnan, valamint kiszámolták azt is, hogy vándorlásuk hány áldozatot szed.

Aggódnak a tudósok a teknősfajok megmaradása miatt

2018. szeptember 18. 7:12

Aggódnak a tudósok a teknősfajok megmaradása miatt 1 műanyagdarab a tengeri teknős halálát okozhatja, és milliárdnyi úszkál belőlük a világ tengereiben. Kutatók szerint 22 % a veszélye annak, hogy egyetlen falat műanyag megölje az állatot, 14 darabnál viszont 50% a halálozási arány. A vizsgálatok szerint 200 darab már elkerülhetetlen halált jelent.


Már a placentában is megjelenik a korom

2018. szeptember 17. 18:33

Már a placentában is megjelenik a korom Brit anyák méhlepényében találtak rá a kutatók az apró szemcsékre, elsőként szolgáltatva közvetlen bizonyítékot arról, hogy a légszennyező részecskék képesek a várandós nők szervezetén áthaladva a méhlepényt is elérni.

Felfedeztek egy átlátszó gélhalat

2018. szeptember 16. 6:50

Felfedeztek egy átlátszó gélhalat Tudósok egy új halfajtát fedeztek fel az óceán mélyén, az Atacama-árokban, 7,5 kilométeres mélységben.


További híreink

A biszfenol-A helyettesítő anyagai is neccesek

2018. szeptember 16. 5:29

Genetikai rendellenességeket okoznak egereknél az egészségre káros biszfenol-A (BPA) nevű vegyület helyettesítésére használt műanyagadalékok - állapították meg amerikai kutatók.

Pénzrendszerváltást követelnek a természetvédők

2018. szeptember 15. 7:26

Szeptember közepén, a pénzügyi válság tízéves évfordulóján a ChangeFinance civil koalíció tagjai a világ 12 országában közel 100 akcióval figyelmeztetnek arra, hogy szükség van a pénzügyi rendszerünk sürgős reformjára. Az akció sorozathoz csatlakozott a Magyar Természetvédők Szövetsége is, amely a budapesti Bank Center előtt szervezett demonstrációt.


Szél- és naperőművekkel zöldítenék a Szaharát

2018. szeptember 15. 6:37

Termővé tehetnénk a sivatagot, ha hatalmas szélturbina- és napelemparkokat telepítenének a Szaharába. A tudósok szerint ugyanis ez a fajta infrastruktúra megváltoztatná a széláramlatokat és a föld reflektivitását, ami esőt hozna a sivatagba, ez pedig javítaná az életfeltételeket a világ egyik legkevésbé élhető helyén.

Aranyszendvics robbanthat az energetikában?

2018. szeptember 14. 21:19

Minden eddigi megoldásnál nagyobb hatásfokkal alakítja elektromos energiává a Nap fényét egy új napelem, amelyet a Hokkaido Egyetem kutatói fejlesztettek ki.


Az ember irthatta ki a valaha élt legnagyobb madarakat

2018. szeptember 14. 8:23

Az ősember irthatta ki a valaha élt legnagyobb szárnyasokat, a madagaszkári elefántmadarakat - állapították meg kutatók egy tízezer éves csontmaradványon felfedezett, vadászatra és hentesmunkára valló vágásnyomok alapján.

Áder elégedetlen a párizsi klímaegyezmény eddigi végrehajtásával

2018. szeptember 14. 6:52

Áder János államfő szerint a párizsi megállapodásnál ambiciózusabb vállalásokra van szükség a Föld klímájának védelme érdekében, a San Franciscó-i Global Climate Action Summit konferencia résztvevői éppen ennek elérése érdekében gyűltek össze.


Lehangoló rákstatisztikák a Nemzetközi Rákkutatási Hivataltól

2018. szeptember 12. 20:46

A rák idén közel 10 millió ember halálát okozza, a betegség halálos áldozatainak száma tovább emelkedik a javuló megelőzés és a korai diagnosztizálás ellenére – írták szakértők az Egészségügyi Világszervezet friss jelentésében. Magyarországon szerintük drámaian gyorsan emelkedik a tüdőrákos halálozás a nők körében.

Az egészségesebb étrend segít csökkenteni a vízfelhasználást

2018. szeptember 11. 19:38

Ha az emberek egészségesebb, több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendre térnek át, akár 55 százalékkal is csökkenhet a "vízlábnyom" egy új tanulmány szerint.


A zebrahal petesejtjének fajvédő fehérjéje

2018. szeptember 11. 8:44

Ajtónállóként működik a zebrahalak petesejtjének külső részén lévő fehérjeanyag: csak a fajhoz tartozó spermiumot engedi be.

Ferenc pápa a műanyag-szennyezés ellen

2018. szeptember 9. 19:58

Közös fellépésre szólította fel az embereket az óceánok műanyag-szennyezése ellen Ferenc pápa, aki az elmúlt években számtalanszor emelte fel szavát az ember által előidézett globális felmelegedés megállításáért.


Tudod, mi az a biszfenol A? Nem ártana, mert ártalmas.

2018. szeptember 9. 9:16

Megvizsgálják, hogy mennyire esszük meg a műanyagtányért és mennyire isszuk meg a sörösdobozt.

Felvillanyozódik Afrika

2018. szeptember 8. 20:24

Afrikában jelenleg mintegy félmilliárd ember lakik olyan házban, ahova nincs bekötve a villany. Egy startup olcsó napelemekkel vinne elektromosságot a legszegényebbeknek is.


Japán újra legalizálná a bálnavadászatot

2018. szeptember 8. 6:46

Japán azt szeretné, hogy újra lehessen kereskedelmi céllal vadászni a bálnákra. A kezdeményezést a Nemzetközi Bálna Bizottság (IWC) a jövő héten tárgyalja Rióban.

Anyagilag is megéril a zöld gazdaságra váltani

2018. szeptember 7. 22:34

Nyilvánosságra hozták az ENSZ 2018-as klímavédelmi jelentését. Antonio Guterres főtitkár az ENSZ New Yorki központjában ismertette a jelentés főbb következtetéseit.


Íme a világ első vezető nélküli villamosa

2018. szeptember 7. 15:35

A vezető nélküli villamos jelenleg már képes az alapvető üzemi feladatok ellátására valós forgalmi körülmények között.

Az eddig gondoltnál halálosabb a PM 2.5

2018. szeptember 7. 12:24

A levegőben szálló finompor (PM2.5) világszerte egyharmaddal több halálesetet okoz, mint amennyit az eddigi becslések alapján feltételeztek - közölte egy nemzetközi kutatócsoport a Pnas című szaklapban bemutatott tanulmányában.


Műanyagmentes legó 2030-ig

2018. szeptember 5. 22:47

A Privátbankár szúrta ki a Bloomberg beszámolóját, amely szerint a Lego teljesen beszüntetné a műanyag használatát a játékok gyártásához. Igen ám, de jelenleg nem ismernek helyettesítő anyagot.

Mozgásba lendült az Antarktiszról tavaly leszakadt gigászi jéghegy

2018. szeptember 5. 22:31

13 hónapnyi veszteglés után a Larsen-C selfjégről leszakadt hatalmas jéghegy déli vége jelentősen elmozdult, a parttal eddig párhuzamos tömb most nagyjából derékszögnyit fordult el - írta a BBC.


Íme a mindenevő cápa

2018. szeptember 5. 21:19

A világ első ismert mindenevő cápafajaként azonosították amerikai kutatók a kerekfejű pörölycápát, amelynek étrendjét nagyjából 60 százalékban tengeri fű teszi ki.

Újabb madárfajokkal szegényedtünk

2018. szeptember 5. 10:23

A Rió című animációs filmből is jól ismert Spix-ara egyike annak a nyolc madárfajnak, amelyek az elmúlt években kihaltak a BirdLife International természetvédelmi szervezet szerint.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés