Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Újrahasznosított WC-papírral a bolygóért

2019. március 18. 23:55

Újrahasznosított WC-papírral a bolygóért Második éve ünneplik március 18-án az Újrahasznosítási Világnapot. Újrahasznosított WC-papírral 80%-nyi megújuló erőforrást és 38%-nyi vizet lehet megtakarítani.

Gyászol a világ környezetvédelme

2019. március 17. 21:47

Gyászol a világ környezetvédelme Legalább 22 ENSZ-alkalmazott és számos delegált vesztette életét az Addis Abebában történt végzetes repülőgép-szerencsétlenségben. Az áldozatok a Nairobiban hétfőn megkezdődött Környezetvédelmi Közgyűlésre tartottak volna.


Globális moratórium a reprodukciós célú génszerkesztés alkalmazására

2019. március 17. 11:28

Globális moratórium a reprodukciós célú génszerkesztés alkalmazására A genetikailag megváltoztatott gyermekeket eredményező emberi petesejtek, spermák vagy embriók génszerkesztésének globális tilalmára szólított fel egy nemzetközi tudóscsoport.

Megszüntetnék a pálmaolaj alapú bioüzemanyagot

2019. március 17. 0:07

Megszüntetnék a pálmaolaj alapú bioüzemanyagot Környezetvédelmi okokból fokozatosan megszüntetné a pálmaolaj felhasználását bioüzemanyagként az Európai Bizottság - jelentették be Brüsszelben.


Klímatüntetés: 100 ország, 1500 város

2019. március 16. 22:54

Klímatüntetés: 100 ország, 1500 város Több mint 100 ország 1500 városban vonultak utcára a fiatalok a globális elit klímaváltozással szembeni tétlensége ellen tiltakozva. S míg néhány politikus szerint a tanulóknak az iskolában a helyük, addig a tudósok a diákok mellé álltak.

Több mint 1200 állatfajt fenyeget a kihalás

2019. március 16. 21:32

Több mint 1200 állatfajt fenyeget a kihalás Az ausztrál Queenslandi Egyetem és az amerikai Wildlife Conservation Society vadvédő szervezet tudósai feltérképezték a madarakat, emlősöket és kétéltűeket fenyegető veszélyeket, hogy megállapíthassák, élőhelyük mekkora részét sújtják a fajpusztulás ismert tényezői.


Nobel-békedíjra jelölték Greta Thunberget

2019. március 16. 0:21

Nobel-békedíjra jelölték Greta Thunberget Nobel-békedíjra jelölték a klímaváltozás ellen küzdő 16 éves svéd lányt. A copfos Thunberg azzal került a címlapokra, hogy tavaly arra biztatta a diákokat: ne menjenek iskolába, hanem követeljenek az utcán gyorsabb és hatékonyabb intézkedéseket a klímaváltozás következményeinek elkerülése érdekében.

3 millió tonna! Ez csak a Coca-Cola évi műanyag szemete

2019. március 14. 20:39

3 millió tonna! Ez csak a Coca-Cola évi műanyag szemete Először közölte a Coca-Cola, mennyi műanyag csomagolást termelnek egy évben. Minden 5. palackot, azaz összesen 108 milliárdot ők zúdítanak a világra.


Rendszeressé válhat a jéghegyek leválása Chilében

2019. március 12. 22:30

Rendszeressé válhat a jéghegyek leválása Chilében Két újabb méretes jéghegy vált le az elmúlt hetekben a Chile déli részén lévő Grey-gleccserről - közölték kutatók, akik szerint könnyen lehet, hogy a jelenség rendszeressé válik a térségben.

Feléljük a bolygót

2019. március 12. 21:45

Feléljük a bolygót A nyersanyagok, üzemanyagok és élelmiszerek kitermeléséből és feldolgozásából ered a teljes globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy fele, és felelős a biodiverzitás elvesztésének több mint 90 %-áért - állapította meg egy ma kiadott UNEP tanulmány.


További híreink

Világjáró vulkáni hamufelhők változó klímánkban

2019. március 12. 8:02

A természeti és emberi katasztrófák: a vulkáni hamu és az ipari balesetek okozta szennyeződések terjedését sokasági éghajlati modellekben vizsgálja két magyar kutató. Haszpra Tímea és Herein Mátyás a Scientific Reportsban jelentették meg legfrissebb eredményeiket.

A fukusimai atomkatasztrófa kármentesítését bírálják

2019. március 11. 21:32

A nyolc éve történt fukusimai atomkatasztrófa kármentesítését bírálják helyi lakosok és szakértők. A Greenpeace szerint nem kapnak elegendő védelmet azok, akik a radioaktív szennyezés felszámolásán dolgoznak. Erre az ENSZ is figyelmeztette 2018-ban a japán kormányt.


Új kardszárnyú delfin fajt fedezhettek fel Chile déli partjainál

2019. március 11. 17:59

Titokzatos delfinfajt fedezhettek fel, a tudósok "sosem láttak még ehhez hasonlót". A kutatók 1955-ben hallottak először a különös külsejű tengeri emlősökről, amikor azok tömegesen vetődtek partra Új-Zélandon.

Bestresszel a tengeri ökoszisztéma

2019. március 10. 20:10

Komoly fenyegetést jelentenek a halakra, korallokra és egyéb tengeri élőlényekre az egyre gyakoribbá váló tengeri hőhullámok – figyelmeztetnek kutatók egy új tanulmányban.


Hagymát hagymával!

2019. március 10. 8:33

A hagymafélék rendszeres fogyasztása csökkentheti a kolorektális daganatok (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázatát – derült ki egy kínai tanulmányból.

A téli esők is gyorsítják a grönlandi jég olvadását

2019. március 8. 12:43

Egyre gyakoribbak Grönlandon az esőzések, amelyek olvasztják az északi féltekén elterülő sziget jegét, még az hosszú északi-sarki télben is gyakran esik az eső - állapították meg kutatók.


Yoda a zöld fényes, Obelix a gömbölyű bogár

2019. március 8. 1:06

Több mint száz új rovarfajt fedeztek fel egy indonéz sziget, Celebesz esőerdejében. A tudósok szerint a bogarak mind a Trigonopterus nemzetséghez tartoznak, vagyis az ormányosbogarak közé.

Kegyetlen félkatonai szervezetekkel üzletel a WWF?

2019. március 6. 21:21

„Brutális paramilitáris erők” finanszírozásával vádolja a Buzzfeed című online magazin a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezetét, a Természetvédelmi Világalapot (World Wildlife Fund for Nature, WWF), amely erre reagálva bejelentette, hogy független vizsgálatot rendel el az ügyben.


1700 faj sodródhat a kihalás szélére

2019. március 6. 20:13

Egy friss tanulmány szerint 2070-re 1700 kétéltű-, madár- és emlősfaj sodródhat a kihalás szélére az emberiség miatt.

Átköltöztetik az orosz cetbörtön fehér és kardszárnyú delfineit

2019. március 6. 9:26

A Vlagyivosztok melletti Russzkij sziget egyik öblébe, egy ott kialakítandó ideiglenes központba fogják áttelepíteni azt a csaknem száz fehér és kardszárnyú delfint, amely jelenleg egy illegális "cetbörtön" foglya az orosz Távol-Keleten.


Elesszük a madarak élőhelyét

2019. március 6. 8:22

A Nyugat fogyasztása miatt 121 madárfaj pusztulhat ki a fejlődő országokban. A madarak élőhelyének mezőgazdasági vagy erdős területté alakításához legjobban a szarvasmarha-tenyésztés járul hozzá, de egyre fenyegetőbb a fajok számára az olajos magvak kereskedelme is.

A klímakatasztrófa elkerüléséhez muszáj csökkenteni az energiafogyasztást

2019. március 5. 23:50

Március 6-a az energiahatékonyság világnapja. Az energiahatékonyság javítása nemcsak a fenntartható energiagazdálkodás első lépése, hanem elengedhetetlen annak a klímakatasztrófának a kezelésében is, amifelé egyre nagyobb sebességgel száguldunk. A legolcsóbb és a leginkább környezetbarát energia az, amit fel sem használunk.


Az 5G első áldozatai

2019. március 5. 8:37

Tesztelés alatt van az 5G mobilhálózat, amitől rengetegen tartanak. A félelem talán nem alaptalan, ugyanis Hágában 300 madár pusztult bele a tesztelésbe - már ha igaz.

80 tonna olaj szivárog egy világörökségi terület közelében

2019. március 4. 23:18

Környezeti katasztrófa bontakozik ki a Csendes óceánon, miután egy nagy hajó zátonyra futott és elkezdett olaj szivárogni belőle a Salamon-szigeteki UNESCO világörökségi terület, a Keleti-Rennel korallzátony közelében, jelentették be az ausztrál hatóságok.


Kína kihátrál az atomenergiából, miközben Orbán a putyini zsákutcát erőlteti

2019. március 4. 13:42

A nukleáris energia jövőjének letéteményeseként kezelt Kína évek óta jegeli az atomerőmű építési terveit, így a korábban meghirdetett célok lassan köddé válnak. Pedig a pénz van rá, és az energiatöbblet-igény is biztosan jelentkezik. A zöld+ atomenergia kombóra épített energetikai stratégiának sincs gazdaságilag túl sok értelme. A szél és a nap mindent visz.

Amikor már Alaszkába is importálják a havat

2019. március 4. 9:00

Hó nélkül nem tudott elrajtolni a világ leghíresebb kutyaszános versenye, szereztek hát máshonnan. Kamionokkal szállítottak havat Alaszkába.


9 növénytől függünk

2019. március 3. 16:07

A FAO érdekes adatokat közölt arról, hogy az élelmezési céllal tartott, termesztett vagy tenyésztett állatok és növények biológiai értelemben vett sokszínűsége hogyan alakult az utóbbi időben.

Robbant a napelem lencse?

2019. március 3. 11:40

A mai átlagos napelemek 15-19 %-os hatékonysággal alakítják át elektromos árammá a napból jövő energiát. Egy új fejlesztés ezt megduplázza. A tervek szerint 3 év múlva kerülhet a tetőkre.


Drónokkal és infravörös kamerákkal követik a koalákat ausztrál tudósok

2019. március 2. 22:33

A Queenslandi Műszaki Egyetem tudósainak innovatív eljárása megbízhatóbb és kevésbé invazív, mint a hagyományos állatmegfigyelő technikák- derült ki a Scientific Reports friss számában megjelent tanulmányból.

Jégtörés veszélye miatt ismét bezártak egy antarktiszi brit kutatóbázist

2019. március 2. 21:53

A brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) Halley kutatóállomásának közelében keletkezett törésvonal labilis, valószínű, hogy a terület hamarosan a tengerbe szakad, ezért még a tél beállta előtt ismét bezárták a bázist.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés