Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Tapírt is lopnak a venezuelaiak az állatkertből

2017. augusztus 17. 8:14

Tapírt is lopnak a venezuelaiak az állatkertből A venezuelai hatóságok nyomozást indítottak, miután tolvajok állatokat loptak az ország nyugati felén elterülő Zulia állam állatkertjéből, hogy megegyék őket - közölte tegnap a dél-amerikai állam rendőrségének egyik tisztségviselője.

Rovarölőszerek irthatnak ki poszméh populációkat

2017. augusztus 16. 20:24

Rovarölőszerek irthatnak ki poszméh populációkat Tudósok szerint a neonikotinoidok drasztikusan csökkentik a királynők peterakását, így akadályozhatják új kolóniák létrehozását és növelhetik a helyi kihalások lehetőségét.


Öngyilkosság szennyvízzel locsolni a termőföldeket

2017. augusztus 14. 20:49

Öngyilkosság szennyvízzel locsolni a termőföldeket Világszerte több tízmillió hektár szántóföldet öntöznek kezeletlen szennyvízzel. Ez legalább olyan kockázatos gyakorlat, mint amennyire kényelmes, hiszen a felelőtlenül szétlocsolt kórokozók, vegyszerek, nehézfémek súlyos megbetegedéseket, járványokat is okozhatnak.

Töretlen a globális felmelegedés

2017. augusztus 14. 18:47

Töretlen a globális felmelegedés Az MTI infografikája az éghajlat változását mutatja, azt, hogy 200 év alatt mennyire emelkedik meg a hőmérséklet. A múlt év őszén elfogadott párizsi klímaegyezmény éppen azt célozza meg, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésével, legalább fékezzük a felmelegedés ütemét.


Harry Potter miatt pusztulnak a baglyok

2017. augusztus 13. 7:38

Harry Potter miatt pusztulnak a baglyok Az indonéz piacokon az elmúlt 20 évben meredeken emelkedett az eladásra kínált, vadorzók által befogott védett baglyok száma. „Hiába tűnnek élettelinek és boldognak, amikor a piacon látjuk őket, valójában már akkor is halottak”

Befékezett az Antarktiszról leszakadt hatalmas jégtömb

2017. augusztus 12. 6:55

Befékezett az Antarktiszról leszakadt hatalmas jégtömb Nem mozdul mostani helyéről az Antarktiszról levált hatalmas jégtömb. A hatezer négyzetkilométer kiterjedésű A68 július közepén szakadt le a Larsen C selfjégről, majd öt kilométerre távolodott tőle.


Hajtóvadászat gyilkos elefánt után

2017. augusztus 12. 6:36

Hajtóvadászat gyilkos elefánt után India legjobb vadászával az élen indult hajtóvadászat egy elefánt után, ami 15 embert ölt meg az elmúlt hónapokban. A hatóságok szerint nincs más megoldás.

Ötmillió európai otthon kaphat áramot Tunéziából?

2017. augusztus 11. 17:37

Ötmillió európai otthon kaphat áramot Tunéziából? A TuNur angol vállalat napenergia-fejlesztéssel foglalkozik. A cég a héten kapcsolatba lépett a tunéziai kormánnyal egy nagyszabású projektre. Céljuk egy olyan 4,5 gigawatt teljesítményű erőmű létrehozása, amely nagy mennyiségű megújuló energiát szolgáltat 5 millió európai háztartás, vagy akár több mint 7 millió elektromos jármű ellátására.


Párizs után – az MTA klímakonferenciája videón

2017. augusztus 11. 8:53

Párizs után – az MTA klímakonferenciája videón Milyen hatásai vannak eddig a 2015 decemberében elfogadott párizsi éghajlatvédelmi egyezménynek? Korábbi környezetvédelmi megállapodások alapján mennyi kompromisszummal járhat a végrehajtása? Hogyan alakul Magyarország üvegházgáz-kibocsátása? Hogyan és mikorra lép ki az USA – Donald Trump elnök június 1-i bejelentése nyomán – az egyezményből? Többek között erről szervezett tudományos ülést az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottság Éghajlati Albizottsága, az MTA Környezettudományi Elnöki Bizottság Felkészülés a Klímaváltozásra Albizottsága és a Magyar Természettudományi Társulat. Az előadások most videón láthatók.

Elszórt sörösüvegek segíthetik a kézhalak túlélését

2017. augusztus 10. 20:05

Elszórt sörösüvegek segíthetik a kézhalak túlélését Az eldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat (Brachionichthys hirsutus) ausztrál kutatók szerint.


További híreink

Trump eljelentéktelenítheti a klímaváltozásról készült jelentést

2017. augusztus 10. 15:14

A washingtoni kormányzat által felkért tudósok attól tartanak, hogy Donald Trump elnök eljelentékteleníti a klímaváltozásról készült jelentésüket - írta a The New York Times című lap. A jelentés ugyan még nem került nyilvánosságra - most terjesztik ugyanis a kormányzat elé -, ám a lap előzetesen részleteket közölt belőle.

IRENA-jelentés: a megújuló részarány meghaladja a 25%-ot

2017. augusztus 9. 14:36

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) legfrissebb jelentése szerint mára a megújuló energiaforrások szolgáltatják a globális áramigény több mint negyedét. Bár az USA tartózkodik, a G20-ak továbbra is ösztönzik a zöldenergia-befektetéseket, és kitartanak a nemzetközi éghajlatvédelmi célok mellett.


Fűtsön a csernobili radioaktív fával

2017. augusztus 9. 8:31

Nagyon érdekes megoldást talált ki a fehérorosz kormány arra, hogy mit kellene kezdeni a 31 éve történt csernobili atomkatasztrófa során sugárszennyezést kapott, és azóta is sugárzó erdőkkel: eladják tűzifának, leginkább az Európai Unióba.

Íme a világ legnagyobb rovarja

2017. augusztus 9. 7:55

A csengtui Nyugat-Kínai Rovarmúzeumban a korábbi rekorder petéiből kelt ki a rekorder botsáska.


Mesterséges Édenek a lepusztított bolygón

2017. augusztus 9. 6:20

Az Éden Projekt egy látványos „beltéri esőerdő” (mesterséges, fedett) megteremtése. Korábban e program keretében változtattak át egy használaton kívüli dél-nyugat angliai kőbányát 2001-ben. Most az Éden inspirálta projekt sorozatot indítanak útra világszerte.

Trumpista klímakezelés: cenzúra

2017. augusztus 8. 21:32

Különös eligazítást kaptak az USA Mezőgazdasági Minisztériumának munkatársai Donald Trump elnöki beiktatását követően - a hivatal alkalmazottai küldött emailban azt ajánlja a minisztérium alkalmazottainak, hogy kerüljék a "klímaváltozás" terminus alkalmazását, ehelyett a "szélsőséges időjárás" kifejezést használják, de emellett egy komplett listát tartalmaz az elkerülendő és a helyettük használható kifejezésekről.


Lakhatatlanná melegedhet Dél-Ázsia

2017. augusztus 7. 13:12

A világnépesség ötödének otthont adó Dél-Ázsia nagy részét lakhatatlanul forróvá teheti a klímaváltozás 2100-re - állítja egy új tanulmány. A klímaváltozás következtében a Perzsa-öböl térsége a világ legforróbb vidéke lesz 80 év múlva.

A sivatagi élet trükkje az őslégkondi

2017. augusztus 7. 7:35

Miért lakhatók évezredek óta az olyan tartósan forró, száraz klímájú helyek, mint például Irán sivatagos vidéke? A kulcs a természeti törvények kihasználása, a földközelibb élet és a harmonikus alkalmazkodás lehetett.


Putyin az önzöldítő álszent elnök

2017. augusztus 5. 15:02

Vlagyimir Putyin orosz elnök kihasználja a nyarat, horgászni ment a szibériai Bajkál-tóra, oda érkezve azonban megrökönyödve tapasztalta, hogy az UNESCO által is védett tó vize néhol sajnos nagyon szennyezett. 4 éve az ő rendeletével likvidálták a helyi tóvédő zöld szervezetet.

Trump kilépteti at USA-t a párizsi klímaegyezményből

2017. augusztus 5. 14:22

Az amerikai kormány írásban értesítette az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ) a párizsi klímaegyezményből történő kilépési szándékáról. Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor közleményben jelezte, hogy a kormányzat a jövőben is változatlanul részt vesz a klímaváltozásról folyó nemzetközi tárgyalásokon, beleértve a párizsi egyezmény végrehajtásáról szóló megbeszéléseket is. Az USA az üvegházhatású gázok kibocsátásának 15 százalékáért felelős


5 km/hó sebességgel távolodik az antarktiszi jégszökevény

2017. augusztus 4. 21:42

Már öt kilométerre távolodott az Antarktisz-félszigettől az az óriási, hatezer négyzetkilométer kiterjedésű jégtömb, amely július 12-én vált le a Larsen C selfjégről - számoltak be a kutatók, akik jelenleg az Európai Űrügynökség (ESA) egyik Sentinel műholdja révén követik nyomon az A68 nevű jéghegyet.

Ez volt a legforróbb július

2017. augusztus 4. 17:11

A feljegyzések kezdete óta a legforróbb júliust regisztrálták az ausztrál télben az ötödik kontinens északi részén, ahol számos térségben 3-4,5 Celsius-fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet - közölte a nemzeti meteorológiai szolgálat.


Ez sem a Roszatom napja - mi várható Pakson?

2017. augusztus 4. 16:39

Feldőlt a reaktor a fehérorosz atomerőmű építése közben. A Roszatom szerint nem igaz, hogy leesett, csak lassan lecsúszott. Pakson is hasonló létesítmény épül. Kell-e nekünk Paks II.?

Mennyire zöld a zöld rendszámos autó?

2017. augusztus 4. 6:23

Mintha minden az e-autókról szólna. A Tesla nemrég bemutatta a Model3 típusát, amely 9 millió forintos árával már közelít a megfizethető kategória felé. A Magyar Nemzet megnézte az e-kocsik „ökológiai keréknyomát”. Halk kipufogás: nem is olyan zöldek, mint hitte.


Új műholdak figyelik a klímaváltozást

2017. augusztus 3. 6:44

A klímaváltozás a növényekre gyakorolt hatását is vizsgálja a Franciaország és Izrael űrkutatási hivatalainak együttműködésében kifejlesztett Venus műhold, melynek hordozó Vega rakétája ma éjjel indult a Francia Guyana-i Kourou űrállomásáról, szállítmányát sikeresen űrbe juttatva - közölte az Arianespace rakétakilövő vállalat.

Idén 5 nappal hamarabb lőttük túl magunkat

2017. augusztus 3. 6:19

Soha nem volt még ilyen korán a túlfogyasztás világnapja! Idén az eddigi legkorábbi dátumra, augusztus 2-ára esik a túlfogyasztás világnapja, vagyis az emberiség alig több mint hét hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Innentől a jövőnket használjuk el: úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre.


Tízezrek ölhették meg magukat a klímaváltozás miatt

2017. augusztus 2. 7:43

Az elmúlt három évtizedben több mint 59 ezer indiai földműves öngyilkossága írható a klímaváltozás számlájára egy új amerikai kutatás szerint, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy kormányzati segítség nélkül a felmelegedéssel tovább nőhet az életüknek önkezükkel véget vetők száma a dél-ázsiai országban.

A világ a megújulók felé halad

2017. augusztus 2. 7:01

Míg néhány évtizeddel ezelőtt teljesen elhanyagolható volt a megújuló energiaforrások szerepe, mára ezek szolgáltatják a globális áramigény több mint negyedét a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség legfrissebb 2017-es jelentése szerint. A G20-ak folytatják a zöldenergia befektetések ösztönzését és kitartanak a nemzetközi éghajlatvédelmi célok mellett, függetlenül az USA különállásától. Magyarország hol jár ezen az úton?


A nukleáris reneszánsz haldoklik, de mi Paksolunk

2017. augusztus 1. 23:35

Dél-Karolina államban két reaktor építését is leállítják, mert a költségek annyira megugrottak, hogy olcsóbb elengedni a 9 milliárd $ eddigi költséget, mint folytatni az építkezést. Végleg bezárják Spanyolország legrégebbi atomerőművét. Mindeközben pontosan a törésvonal fölé tervezték az új paksi blokkok alaplemezét.

27 magyarországnyi szemétszigetre leltek a Csendes-óceánon

2017. július 31. 17:26

Óriási szemétszigetet fedeztek fel a Csendes-óceán déli részén., melynek létezése már korábban felmerült, de eddig vitatott volt. Most Charles Moore és csapata közvetlenül megerősítette a régióban folytatott hat hónapos expedíciójuk során.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés