Hírek

Empátiával felmelegítve döntsünk a kívánt hőfokról

Péter Emőke, GreenDependent és Eco-Trend Egyesület

2017. november 4. 19:37

Empátiával felmelegítve döntsünk a kívánt hőfokról Ki gondolná, hogy a gyakran használt „személyre szabott” kifejezést átváltoztathatjuk „nemre szabott”-ra a fűtésszabályozás esetében. Tudományos adatok bizonyítják, hogy most a fűtésszezon elindításával az együtt élő, különböző nemű párok csetepatéja is elkezdődik, amelynek tétje a fűtésszabályozó, vagyis termosztát fölötti uralom.

Nőknek és férfiaknak nagyjából azonos a testhőmérséklete, viszont ez függ a bőr hőmérsékletétől is. A hidegnek kitett női kezek hőmérséklete átlagban 3C° fokkal alacsonyabb mint a férfiaké. A más-más komfortérzet egyik oka a női nemi hormon, az ösztrogén, jóval nagyobb mennyisége a női szervezetben. Ez csökkenti a hajszálerekben a vér áramlását, és a női menstruációs ciklus során a változó ösztrogénszint közvetetten változtatja a nők hőérzetét.A különböző hőérzet másik oka az anyagcsere eltérő tempója: általában a férfiak anyagcseréje gyorsabb, ez gyorsabb véráramlást és a végtagok gyorsabb felmelegedését eredményezi.

A fenti tényeket figyelembe véve, empátiával „felmelegítve”, párunkkal együtt döntsük el a kívánt hőfok beállítását. Via kislábnyom.