Hírek - Természetvédelem Archívum - Keresés

Itt olvashatják a természetvédelmi híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Cannes-ban is díjat nyert a WWF Magyarország animációs filmje

2017. június 27. 7:25

Cannes-ban is díjat nyert a WWF Magyarország animációs filmje A “We are all connected” – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a White Rabbit reklámügynökség közös munkája – a Cannes Lions reklámfesztiválon kapott bronzoroszlánt Design kategóriában.

Veszélyben Budapest aranyhalas titkos lápja

2017. június 26. 5:54

Veszélyben Budapest aranyhalas titkos lápja A legenda szerint Jávor Pál is fürdött a vizében, amely olyan tiszta volt, hogy pisztrángok úszkáltak benne. Az újpalotai Nevesincs-tóért, a főváros leggazdagabb élővilágú, egyik utolsó lápjáért aggódnak most a helybeliek, akik még emlékeznek azokra az időkre, amikor itt forgott a híres Liva-vízimalom.


USA: busa pánik

2017. június 24. 19:52

USA: busa pánik Rettegés a Nagy Tavaknál: a busák átjutottak az elektromos záron. A Nagy Tavaknál busáktól függetlenül is áll a bál, mivel Trump elnök el akarja vonni a pénzt egy 300 millió dolláros víztisztasági programtól.

Tízezer éves őserdőt likvidálna a környezetvédelmi miniszter

2017. június 24. 14:13

Tízezer éves őserdőt likvidálna a környezetvédelmi miniszter Jan Szyszko szerint azért kell kivágni a fákat, hogy az erdő biztonságos legyen Lengyelországban.


Veszélyes medvetalp a Kiskunságban

2017. június 22. 11:45

Veszélyes medvetalp a Kiskunságban Kiskőrös és Kecel között, nehezen megközelíthető helyen, egy csatorna partján bukkantak a Szosznovszkij-medvetalpra. A növény igen veszélyes, mert bőrrel érintkezve már kifejti mérgező hatását. A Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei egyelőre eltávolították, a területet fokozottan figyelik, hogy a jövőben azonnal be tudjanak avatkozni, ha szükséges.

Bioszféra-rezervátum lett Bačko Podunavlje

2017. június 20. 6:54

Bioszféra-rezervátum lett Bačko Podunavlje A szerbiai Bačko Podunavlje területe hivatalosan megkapta a bioszféra-rezervátum minősítést az UNESCO Párizsban hozott döntése alapján. Ez egy újabb fontos alkotóelem a WWF által kezdeményezett, öt országon átnyúló Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum megalapításához.


Visszatelepítik a kószapockot Nagy-Britannia vizeibe

2017. június 18. 8:56

Visszatelepítik a kószapockot Nagy-Britannia vizeibe A közönséges kószapocok (vízipocok) visszatelepítésének legnagyobb programja kezdődött meg a héten az Egyesült Királyságban: 325 egyedet a northumberlandi Kielder erdőben engedtek szabadon, 350 egyedet a nyár folyamán telepítenek vissza a brit vizekbe.

Gyilkos duzzasztógátak az Amazonas mentén

2017. június 18. 8:04

Gyilkos duzzasztógátak az Amazonas mentén Jelentős és visszafordíthatatlan károkat szenved el az Amazonas medencéje, ha folytatódik a nagyszabású duzzasztógát-építési program - közölték kutatók. Jelenleg 428 hidroelektromos gát építése van tervben, 140 pedig már elkészült vagy építik.


A hazai denevérfauna nagy része megtalálható a Pilisi Parkerdőben

2017. június 16. 15:54

A hazai denevérfauna nagy része megtalálható a Pilisi Parkerdőben A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területeken idén is folytatódik az a kutatómunka, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét is képező Pilis és a Visegrádi-hegység denevérfaunájának alaposabb feltérképezésére irányul.

A bankszektor is felelős közös örökségünkért

2017. június 16. 15:21

A bankszektor is felelős közös örökségünkért A WWF legfrissebb jelentése szerint a nagy nemzetközi bankok nem rendelkeznek olyan szigorú irányelvvel, amely hozzájárulhatna az UNESCO világörökségi helyszínek megóvásához.


További híreink

Megmentenék a világritkaságot

2017. június 14. 6:09

Az észak-vietnami mészkőhegyek jelentik a természetes élőhelyét a Magnolia grandisnak. Ez a világ egyik legritkább magnolia faja, amiből az illegális fakitermelés miatt kevesebb mint 120 maradt már csak a természetben.

Íme az invazív fajok globális gócpontjai

2017. június 13. 18:48

Egy friss kutatás szerint világszerte a szigetek és a lakott part menti területek a behatoló fajok gócpontjai. Ezek az invazív fajok egész ökoszisztémákat zavarnak meg, az őshonos fajokat pedig kihalásra ítélhetik.


Az MME és a Dunakeszi gyurgyalagok

2017. június 13. 7:19

Számos megkeresést kapott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a múlt héten történt feltételezett természetkárosítás kapcsán, mely egy Dunakeszinél történt gyurgyalag élőhelyet érintett.

Csillagoségbolt-parkká nyilvánították a Bükki Nemzeti Parkot

2017. június 13. 6:45

2017. június 6-i döntésével a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Parkot, így hazánkban a Zselic és a Hortobágy mellett harmadikként egy új védett terület kapta meg ezt a rangos elismerést.


Természetes bolygatás a Bükki Nemzeti Parkban

2017. június 12. 10:31

Ha manapság a Bükk hegység erdeiben sétálunk, olyan erdőképet látunk, amely jellemzően eltér a természetes erdőkétől. A mai erdők szerkezete magán viseli a több évszázados emberi használat nyomait, a változatos erdőszerkezet meglehetősen elszegényedett, homogénné vált. Az ERDŐ egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme, a faállomány fái az április végi vihar és a hó hatására sok helyen változatos előfordulásban kidőltek, kitörtek, és ezáltal rendkívüli mértékben megnövelték a Bükki Nemzeti Park erdeinek a szerkezeti változatosságát.

Ne nyúljunk a kismókusokhoz sem!

2017. június 11. 12:10

A Budakeszi Vadaspark ismét felhívja a természetjárók és az állatrajongók figyelmét, hogy a természetben elhagyottnak, gyámoltalannak tűnő kisállatok felé mutatott túlzott gondoskodás könnyen visszafordíthatatlan tragédiához vezethet.


Félmilliárdos élőhely rekonstrukció a Mura mentén

2017. június 11. 9:11

Az élőhelyek fejlesztését és rekonstruálását, az eltűnőben lévő külterjes legeltetés feltételeinek megteremtését és az ökoturizmust is szolgálja a Mura mentén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága (BFNPI) által 470 millió forintos támogatásból indított program.

Visszatértek jeladós szalakótáink

2017. június 10. 9:51

A szalakóták egyedszáma egész Európában jelentősen csökkent, a faj több nyugat-európai országból már kipusztult. A Kárpát-medence állománya egyelőre stabil, így ennek védelme, megőrzése kifejezetten fontos a faj európai uniós jövőjét illetően.


Először kerültek külföldön mentett túzokcsibék Dévaványára

2017. június 9. 9:59

Nemzetközi szinten is elismerik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság sikeres túzokvédelmi tevékenységét. A napokban Ausztriából szállítottak két mentett tojásból keltetett túzokcsibét a dévaványai Túzokvédelmi Állomásra.

Kezdődik, amire sokan vártak – indul a tiszavirágzás

2017. június 9. 8:40

Az elmúlt napok megfigyelései alapján bármelyik pillanatban beindulhat a kérészek tömeges rajzása a Tiszán – adta hírül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. Június első napjaiban már néhány kósza példány felbukkant a Maroson, akikre a sirályok is felfigyeltek és készenlétbe álltak.


Megmenekülhet a tenger pandája!

2017. június 8. 15:17

Óriási siker az Óceánok Világnapján! A WWF május eleje óta sürgeti a Mexikó partjainál élő, kritikusan veszélyeztetett kaliforniai disznódelfin védelmét, és a fajt veszélyeztető halászhálók tilalmát, amely most megvalósul! A mexikói kormány, a Leonardo DiCaprio Alapítvány és a Carlos Slim Alapítvány ugyanis megállapodást kötött a Kaliforniai-öböl, és ezzel együtt a világ legkisebb cetfajának megmentése érdekében.

Gémtelepek légileltára

2017. június 8. 8:32

A gémtelepek légi felmérése nemcsak azért fontos, mert így pontosabb számokat tudnak meghatározni, mint a földi számláláskor, hanem képet kapnak a telepek elhelyezkedéséről is. A felvételek alapján évről-évre nyomon tudják követni az élőhelyek változásait a Körös-Maros Nemzeti Park szakemberei.


Veszélyben a Białowieża-erdő

2017. június 7. 17:19

A lengyelországi Białowieża-erdőben már a legöregebb és legértékesebb faállományokat vágják a lengyel környezetvédelmi miniszter, Jan Szyszko engedélyével. Az erdő pusztítása sérti a lengyel és az európai törvényeket és szembemegy Lengyelország UNESCO felé tett vállalásaival is.

Újra indul a Gólya Road Show, kedvenceink látványgyűrűzése

2017. június 6. 9:32

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) madárgyűrűzői idén júniusban is több olyan gólyafióka-gyűrűzési akciót szerveznek, amire szeretettel várják az érdeklődőket. Többek között ezeknek a jelöléseknek köszönhetően ismerhetjük meg a fehér gólyák vonulási viselkedését, repülési útvonalait és afrikai telelőterületeit.


Így kel ki egy fehér gólya

2017. június 5. 17:41

Soha nem látott felvétel készült a Mályi Madármenő Állomáson. Élő adásban kelt ki a harmadik fehér gólya fióka!

Egyre mohóbb a Homo sapiens

2017. június 4. 9:04

Egyre nagyobb fenyegetést jelent az emberiség az állatvilágra. A világnépesség növekedése és az élelem, ivóvíz, valamint a lakható területek iránti növekvő igény miatt 50 éven belül "soha nem látott" mértékű kihalási kockázatnak lesznek kitéve a világ állatfajai.


Puhítanák a medvék kilövési tilalmát az erdélyiek

2017. június 1. 10:07

Gazdag vadállománya miatt a külföldiek körében is felkapott vadászterületnek számít Románia, ahol – például Magyarországgal ellentétben – mégse tekintenek önálló gazdasági tevékenységként a vadásztatásra. Ráadásul a környezet- és állatvédőkkel folytatott állandó viták következtében tavaly fölfüggesztették a nagyragadozók kilövését.

Fizessenek a turisták?

2017. június 1. 8:54

Idegenforgalmi különadó bevezetése lehet az egyik módja a csak Új-Zélandon honos ritka madarak megmentésének az ország madárvilágának "kétségbeejtő helyzetéről" friss jelentés szerint. Az itt honos 168 madárfaj közül 93 sehol máshol nem él.


Újra életre kelnek védett növényeink

2017. május 31. 8:12

A Pilisi Parkerdő Zrt. az ELTE Füvészkerttel ismételten megkötött szakmai megállapodásával folytatja a Magyarországon őshonos növények megőrzéséért végzett tevékenységét. Budapest belvárosából 42 védett növényfajt telepítenek a Pilisi Parkerdő Bertényi Miklós Füvészkertjébe.

Kapzsiság és a tudományos közlemények

2017. május 31. 7:23

Sajnálatos módon jó ideje kiderült már, hogy az orvgyűjtők, legyen szó növényről vagy állatról, a felfedezésekről született tudományos közleményekből nyerik az adatokat a „zsákmány” fellelési helyéről.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés