greenfo info 2017/34 - 2017.08.27.

Támogasd a Greenfot! 
A greenfo.hu 16 éve az egyetlen hazai zöld hírcentrum. Eddig több mint 40.500 cikket tettünk fel, amivel miénk a legnagyobb tematikus zöld sajtóhír archívum. Naponta folyamatosan frissülő oldalaink (hírek, sajtószemle, sajtómeghívók, programajánlók) fennmaradásához, több saját gyártású cikk készítéséhez szükségünk van olvasóink támogatására.  Emellett 2017 nyarán megújítjuk honlapunkat – amihez szintén számítunk olvasóink segítségére.  A kis támogatás is nagy segítség!  Támogatásoddal a Greenfo függetlenségét is erősíted.
Hogy tudod támogatni a Greenfot?  Így: http://greenfo.hu/tamogatas  és így: http://greenfo.hu/mediaajanlat

Hírek

Télen is vannak előnyei a zöld tetőknek?

2017.08.27.

Azt már régóta tudjuk, hogy a zöld tetők segítenek lehűteni a melegben a lakást, ezért nagyon hasznosak lehetnek, ha nem akarunk sokat költeni a klímára, vagy védeni szeretnénk a környezetünket. A Torontói Egyetem kutatói szerint azonban még télen is jól jöhet egy zöld tető, ugyanis a fűtésszámlát is csökkenthetjük vele.
tovább>>

Atomi behódolás Putyinnak

2017.08.27.

A debreceniek nem akarnak Putyinnak egyetemi díszpolgári címet adni. Nyilván orbáni nyomásra az egyetem szenátusa indoklása szerint mivel Paks 2-vel kapcsolatban Oroszország és a magyar kormány is jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek, ezért megérdemli Putyin a kitüntetést. Egy helyi fiatalok által alapított civil szervezet tiltakozik, szerintük Putyin díszdoktori címe lemoshatatlan szégyent hoz az egyetemre.
tovább>>

Sokat érnek a városi fák

2017.08.26.

A világ nagyvárosaiban lévő fák évente több mint 500 millió dollár értékű "szolgáltatást nyújtanak" azzal, hogy tisztábbá, élhetőbbé teszik a városi környezetet - számította ki egy nemzetközi kutatócsoport. Kár, hogy ez a hazai városvezetőket kevésbé érdekli.
tovább>>

Tovább szarosodik a Ráckevei-Soroksári Duna-ág

2017.08.26.

Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője járt utána a Tisza majd a Szamos vízszennyezéseinek, de az Ő harcos kiállásának is köszönhető, hogy az Illatos úti veszélyes-hulladék lerakatot elszállították – igaz a talajszennyezés felszámolása még várat magára. Most itt az újabb „Baranyi bomba”: Súlyosan fertőző az a víz, amely a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba kerül a Népjóléti árokból! A Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep vezetője értetlenül áll a Baranyi Krisztina által mért adatok előtt.
tovább>>

Trump megfúrja a természetvédelmet

2017.08.25.

Az Egyesült Államokban várhatóan csökkentik a védett nemzeti parkok számát, és néhánynak megkurtítják a területét is – közölte Ryan Zinke belügyminiszter. Itt lehetővé válik majd a vadászat, az ingatlanfejlesztés, vagy például a bányászat.
tovább>>

Mekkora ökológiai lábnyomot hagytak a vizes vb szurkolói zónái?

2017.08.25.

A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel a FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak.
tovább>>

Mohával mérik a légszennyezést

2017.08.24.

Tudósok szerint a mohatelepek formája megváltozik " nitrogén szennyezett" és aszályos területen, így alkalmas lehet bioindikátornak. A világ minden részén, városokban köveken és fákon előforduló tujamohák a japán kutatók szerint alkalmasak a légköri változások hatásának mérésére, így egy olcsó lehetőséget biztosítanak a városi szennyezés monitorozására.
tovább>>

Elkészült Bécs leghosszabb metróvonala

2017.08.24.

Miközben Budapesten a 3-as metró haldoklik, Bécs tovább szárnyal.Szeptember elejétől a teljes szakaszon szállít utasokat az osztrák főváros immár leghosszabb metróvonala, az U1. A piros vonalat öt új állomással és 4,6 kilométerrel toldották meg mintegy 600 millió eurós ráfordítással- az eredeti terveknek megfelelően.
tovább>>

Új fecskefaj - a vörhenyes fecske fészkelt Magyarországon

2017.08.24.

2017 nyarán új madárfaj, egy vörhenyesfecske-pár fészkelt Balatonfüreden. A fészekből három fióka repült ki július első hetében, ami azért is különleges, mert az egyik szülő a fiókanevelési időszakban valószínűleg elpusztult, így a fiatalok etetése a magára maradt madárra hárult.
tovább>>

32,7 milliárdért építik Garancsi cégei a Pannon Parkot a Városligetben

2017.08.23.

2015 januárjában jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő, Tarlós István főpolgármester és Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója, hogy a kormány 25 milliárd forinttal támogatja az állatkert felújítását, a régi vidámpark területén megépülő Pannon Park és Mesepark létrehozását. A beruházást egy kormányrendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügynek nyilvánították.
tovább>>

Vajon mit kezd Tarlós a civilek római-parti tervével?

2017.08.22.

A civilek letették az asztalra az általuk készített tanulmányt, amely szerint a Római-parttól távolabb, a Nánási–Királyok útja mentén kellene a gátat megépíteni. Tarlós István azt ígérte, ha kap egy ilyen eredményre jutó elemzést, hajlandó a gát ügyét ismét a közgyűlés elé terjeszteni. A civilek tanulmányának vízügyi részét a BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszékének vezetője jegyzi.
tovább>>

Óriásit bukott Bulgária a bolgár Paks 2-n

2017.08.22.

Bulgária tendert készül kiírni a félbehagyott belenei atomerőmű-beruházás értékesítésére. Temenuzska Petkova bolgár energiaügyi miniszter szerint a jövő év elején el kell indulnia a projekttel foglalkozó társaság privatizációjának – olvasható a Reuters jelentése alapján az atomenergiainfo.hu honlapján.
tovább>>

Az alga, ami terraformálta a Földet

2017.08.22.

650 millió évvel ezelőtt egy tengerlakó alga átvette az uralmat a Földön; ez volt az a pillanat, mely megváltoztatta a földi életet. Legalábbis ezen vitatkoznak a geokémikusok, akik biomolekulák közel láthatatlan nyomaira bukkantak az ausztrál sivatag alatt.
tovább>>

Wayne Lotter nekrológja - írta Dr. Jane Goodall

2017.08.21.

Mélységesen megdöbbentem, amikor megtudtam, hogy Wayne Lottert, a PAMS Alapítvány társ-alapítóját, aki a vadvilág orvvadászata ellen folytatott bátor harcáról volt ismert, meglőtték és megölték 2017 augusztus 16-án éjjel Tanzániában, Dar es Salaam Masaki körzetében - írta Dr. Jane Goodall, a Brit Birodalom Hölgye.
tovább>>

Orbánék benézték - Atom helyett zöldenergiát akarunk

2017.08.21.

Ha manipulációs szándék nélkül teszik fel nekik a kérdést, honfitársaink háromnegyede csak a megújulókra adna állami pénzt.
tovább>>

A tisztiorvosi hálózat szétverése

2017.08.20.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal április 1-jével az emberminisztériumba olvadt. Az átalakítás óriási káosszal jár, szakemberek hagyják el az intézeteket, a megmaradt munkatársak nem tudják, mi a feladatuk, sokakat lefokoznak, a bérek csökkennek. Szakértők szerint a járványügyet érték a legnagyobb károk.
tovább>>

Programajánló

A 66. szélességi kör

2017.08.28.

Magyar Természettudományi Múzeum

tovább>>

Te hogyan mesélsz a lámpahulladékról? - pályázati felhívás pedagógusoknak

2017.09.01.

országos pályázat

tovább>>

Terepfutóverseny kicsiknek és nagyoknak

2017.09.02.

Budakeszi Vadaspark

tovább>>

Biobúcsú 2017

2017.09.02.

Biokultúra Ökopiac, MOM Kultúrális Központ udvara

tovább>>

Horgászok a gólyákért

2017.09.03.

Dömös,Hajóállomás

tovább>>

A biodiverzitásról másképp 1. Drámai mértékben csökken a biológiai sokféleség. És akkor mi van... ?

2017.09.13.

Magyar Tudományos Akadémia Székháza

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Sajtótájékoztatók

66. fok északi szélesség című fotókiállítás megnyitója

2017.08.28.

Szeretettel meghívjuk a 66. fok, északi szélesség című fotókiállítás megnyitójára, ahol Timár József természetfotós gyönyörű fotói mutatják be a számunkra távolinak és ridegnek tűnő tájakat.

tovább>>

Nyár és a fűz fajtabemutatóval egybekötött szakmai nap

2017.08.29.

„Innovációs tapasztalatok az ártéri erdők őshonos fafajainak génmegőrzésében, szaporítóanyag-gazdálkodásában, valamint a nemesített fajták hasznosításában” címmel a Gemenc Zrt. és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közös fajtabemutatót szervez.

tovább>>

Műholdas távérzékelés az agráriumban

2017.09.04.

A Szent István Egyetem tisztelettel meghívja a „7th ESA Advanced Training Course on Land Remote Sensing” című, műholdas távérzékelési témájú nemzetközi tanfolyam megnyitójára.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

Támogatóink
Hirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget!  Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 110.000 oldalt tölt le. Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneTV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT a ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Jelenleg 10925 FACEBOOK követőnk van. Vasárnaponként  - most 8849 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.