greenfo info 2017/35 - 2017.09.03.

Támogasd a Greenfot! 
A greenfo.hu 16 éve az egyetlen hazai zöld hírcentrum. Eddig több mint 40.600 cikket tettünk fel, amivel miénk a legnagyobb tematikus zöld sajtóhír archívum. Naponta folyamatosan frissülő oldalaink (hírek, sajtószemle, sajtómeghívók, programajánlók) fennmaradásához, több saját gyártású cikk készítéséhez szükségünk van olvasóink támogatására.  Emellett hamarosan megújítjuk honlapunkat – amihez szintén számítunk olvasóink segítségére.  A kis támogatás is nagy segítség!  Támogatásoddal a Greenfo függetlenségét is erősíted.
Hogy tudod támogatni a Greenfot?  Így: http://greenfo.hu/tamogatas  és így: http://greenfo.hu/mediaajanlat

Hírek

Új távlatok a hulladéktermelés-iparban

2017.09.03.

Egy robot annyi pólót varr meg egy óra alatt, mint 17 bangladeshi gyerekmunkás együttvéve. A divatipar a világon jelenleg a második leginkább környezetszennyező iparág.
tovább>>

Csak a minden ötödik fővárosinak kellene a Rómain mobilgát

2017.09.03.

A budapestiek 88 %-a megvédené a közparkokat, és 94 százalékuk támogatja, hogy a fővárosnak kiemelt stratégiai célja legyen a zöldterületek védelme. A Római-parton 58 %-uk megóvná a Duna-part jelenlegi, természetközeli állapotát, és a védművet a parttól beljebb, a Nánási út–Királyok útja mentén fejlesztené. Csak a lakosság 19 %-a gondolja úgy, hogy a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét a főváros jelenlegi elképzelései szerint kell megoldani.
tovább>>

Közlekedési Múzeum: jogot sértett a kormányhivatal

2017.09.03.

Jogsértő volt a kormányhivatal határozata a városligeti Közlekedési Múzeum ügyében folyó építkezés környezetvédelmi hatástanulmányával kapcsolatban.
tovább>>

Metrómutyi: Budapest csukott szemmel ugrik a sötétbe

2017.09.03.

Úgy vág bele a hármas metró felújításába a Fővárosi Önkormányzat, hogy még nem tudja, honnan lesz rá pénze, ki végzi el a munkát, és mivel szállítja közben az utasokat. Mindeközben ömlik a pénz az értelmetlen stadionberuházásokra.
tovább>>

Jön a japán csodaakku

2017.09.02.

A japánok megcsinálták a csodaakkumulátort, ami duplájára - az eddigi 170-ről 340 km-re - növeli az elektromos autók hatótávját. 2020-tól kezdhetik gyártani.
tovább>>

A tervezettnél drágább lesz Paks 2

2017.09.02.

Még el sem kezdődött a Putyin által a héten megsürgetett beruházás, már látszik, hogy felejthető az aktuális költségvetés. Nemsokára aláírják az első roszatomos szerződéseket. Két cég összesen 256 milliárdos megrendelést vihet el, ha nyer. Az atomerőmű beruházások a világban általában legalább a duplájára jönnek ki, és jóval több időbe telnek a tervezettnél.
tovább>>

2018-tól az ukránok is szelektíven gyűjtik a háztartási hulladékot

2017.09.01.

A kijevi jogalkotók törvényben írták elő Ukrajna lakosainak, hogy a jövő év kezdetétől szelektíven gyűjtsék a háztartási hulladékot, viszont a részleteket, vagyis azt, hogy miként tudják majd ezt végrehajtani, még nem dolgozták ki.
tovább>>

Egy új kormány biztosan leállítja Paks II.-t

2017.09.01.

Korántsem biztos még, hogy megépül Paks II. – mondta Illés Zoltán a hírTV Egyenesen című műsorában. A volt államtitkár szerint az atomenergia elavult, szerinte inkább a megújuló energiába kellene fektetni. A politikus elindulna a választáson a Fidesz színeiben, ám szerinte a kormány jelenleg alja politikát folytat.
tovább>>

Romlik a balatoni nádasok minősége

2017.09.01.

A várhatóan ősztől hatályossá váló új balatoni nádminősítési térkép elkészítésekor a szakemberek azt tapasztalták, hogy nőtt az elmúlt években a nádasok belsejében, takarásában illegálisan kikötött horgászcsónakok, vitorlások, valamint az illegális bejárók, stégek száma a tóban.
tovább>>

Brüsszel is hadat üzent a műanyag szatyroknak

2017.08.31.

Szeptember 1-től érvénybe lép az egyszer használatos műanyag szatyrok üzleti célú használatát tiltó szabályozás Brüsszelben és a brüsszeli régióban - közölte a La Libre Belgique belga napilap.
tovább>>

Azt se tudják, hogy hány nyárfa kivágását szavazták meg

2017.08.31.

A Fővárosi Közgyűlés úgy szavazta meg tegnap valamennyi kanadai nyárfa kivágását, hogy nem tudta pontosan, hány darab van belőle és hol. Amíg a szocialista idők nem őshonos fája ellenséggé lett, ma Kínából hozunk be gyorsan növő császárfát (oxyfát). Ez is agresszív, gyorsan nő, és sikerült már a Hármashatár-hegyre is elültetni belőle természetvédelmi területre 300-at. A kínai bálványfa pedig invazív faj, jogszabály van róla, hogy küzdeni kéne ellene, mégis alig történik valami ez ügyben.
tovább>>

Visszavonja a román kormány Verespatak előterjesztését a világörökségi listára

2017.08.31.

Alig háromnegyed éve még örültünk, hogy az előző leköszönő kormány hivatalosan is beterjesztette Verespatakot a világörökség listára, és ezzel úgy tűnt, hogy megmenekül a település a pusztítástól, amelyet a tervezett cianidos technológiájú aranybánya jelentene. Az új kormány azzal indokolta a lépését, hogy ha Verespatak világörökségi védettséget kapna, azzal hátráltatná a kormány pozícióját az ország ellen a kanadai befektető Gabriel Resources által indított perben.
tovább>>

A GM és a ChevronTexaco fúrta meg egy időre az e-autózást

2017.08.29.

Ma már hatalmas divat az elektromos autó – elsősorban a Teslának köszönhetően – de úgy látszik, már húsz éve terjedhetnének a villanyautók, ha a detroiti autógyártók és az egyik nagy amerikai olajtársaság, a ChevronTexaco nem próbál meg mindent annak érdekében, hogy elhitesse, a villanyautó komolytalan, mindennapi használatra alkalmatlan eszköz.
tovább>>

Szeptembertől módosulnak a lakossági „ingyenhitel” feltételei – vajon kapós lesz?

2017.08.29.

Az iskolakezdéssel egyidőben módosulnak a kamattámogatott lakossági energetikai hitel feltételei. Igény lenne az energiatakarékos lakások iránt. A kérdés inkább az, elég vonzó-e a támogatott hitel, hogy akár a családi házak tulajdonosai, akár a társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élők ebből a pénzből újítsák fel otthonaikat. 115 milliárd forint sorsa és több tízezer háztartás energiahatékonyságának a növelése a tét.
tovább>>

Csak kamu a vizes rezsicsökkentés

2017.08.28.

Az Orbán-kormány évente többet juttat - trükkösen - az adófizetők pénzéből a víziközműveknek, mint amennyit a polgárok a rezsicsökkentésen megtakarítanak - számolta ki a Népszava.
tovább>>

Paks2 zsíros haveri állásai

2017.08.28.

Vannak olyan vezetők az MVM Paks II. Zrt-nél, akik csaknem a dupláját keresik, mint néhány hónapja, közben pedig régi arcok tűnnek fel új szerepben a cégnél. A jelek szerint a beruházás körül sertepertélő Kocsis István magával hozta korábbi bizalmasait is.
tovább>>

Pazarlás ellen itt a frigó kém

2017.08.28.

Szeptemberben kezdik értékesíteni a világ első vezeték nélküli hűtő kameráját. A fogyasztói élelmiszerhulladék csökkentésére létrehozott Smarter FridgeCam lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ellenőrizzék mi van hűtőszekrényükben – bárhol és bármikor – egy telefonos alkalmazáson keresztül.
tovább>>

Programajánló

Kettesben: Baranyi Krisztina, az Együtt önkormányzati képviselője

2017.09.04.

Lánchíd Rádió

tovább>>

II. Erdővarázs Családi Nap: az erdő a belvárosba költözik

2017.09.08.

Budapest Szabadság tér

tovább>>

II. Innovatív technológiai megoldások és rendszerszintű fejlesztések a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban és a haszonanyag feldolgozásban

2017.09.13.

Hotel Benczúr, 1068 Budapest, Benczúr u. 35.

tovább>>

A biodiverzitásról másképp 1. Drámai mértékben csökken a biológiai sokféleség. És akkor mi van... ?

2017.09.13.

Magyar Tudományos Akadémia Székháza

tovább>>

ÖKO HOME Konferencia – Tervezz a természettel

2017.10.05.

Bercel

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Ozone Zöld-díj 2017

2017.08.18.

országos pályázat

tovább>>

Te hogyan mesélsz a lámpahulladékról? - pályázati felhívás pedagógusoknak

2017.09.01.

országos pályázat

tovább>>

A NET ZERO épületekre fókuszál az idei Nemzetközi Zöld Építés Hete

2017.09.25.

országos programok

tovább>>

City Hungary Fórum: Nem mindegy! Hol és hogyan élünk...

2017.09.27.

Hotel Budapest Körszálló

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Műholdas távérzékelés az agráriumban

2017.09.04.

A Szent István Egyetem tisztelettel meghívja a „7th ESA Advanced Training Course on Land Remote Sensing” című, műholdas távérzékelési témájú nemzetközi tanfolyam megnyitójára.

tovább>>

DINPI 20 év + Dunakanyar látogatóközpont projektnyitó

2017.09.09.

Szeretettel meghívjuk a szeptember 9-én, szombaton 10:00-kor a Dömösön 2019-ben átadásra kerülő Dunakanyar Látogatóközpont leendő helyszínén tartandó nyitórendezvényünkre, mely során meghívott vendégeinkkel együtt ünnepeljük a Duna-Ipoly Nemzeti Park alapításának 20. évfordulóját. Az esemény során bemutatásra kerül a Pilisi Bioszféra Rezervátum, a Nemzeti Parki Termék védjegyes termelők és termékek, valamint a Danubeparks Szövetség.

tovább>>

20 éves a BfNP - Salföldi vigasság

2017.09.16.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park létrejöttének huszadik évfordulóját ünnepli ezen a napon a Salföldi Majorban. Az 1997-ben megalakult, hat korábbi tájvédelmi körzetből létrejött nemzeti park a Balaton északi partján, 1–15 km szélességű sávban húzódik a Tihanyi-félszigettől a fokozottan védett Kis-Balatonig összefüggő ökológiai rendszert biztosítva.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

Támogatóink
Hirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget!  Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 110.000 oldalt tölt le. Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneTV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT a ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Jelenleg 10941 FACEBOOK követőnk van. Vasárnaponként  - most 8851 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.