greenfo info 2017/38 - 2017.09.24.

Támogasd a Greenfot! 
A greenfo.hu 16 éve az egyetlen hazai zöld hírcentrum. Eddig több mint 40.600 cikket tettünk fel, amivel miénk a legnagyobb tematikus zöld sajtóhír archívum. Naponta folyamatosan frissülő oldalaink (hírek, sajtószemle, sajtómeghívók, programajánlók) fennmaradásához, több saját gyártású cikk készítéséhez szükségünk van olvasóink támogatására.  Emellett hamarosan megújítjuk honlapunkat – amihez szintén számítunk olvasóink segítségére.  A kis támogatás is nagy segítség!  Támogatásoddal a Greenfo függetlenségét is erősíted.
Hogy tudod támogatni a Greenfot?  Így: http://greenfo.hu/tamogatas  és így: http://greenfo.hu/mediaajanlat

Hírek

A budapestiek természetrombolás nélkül akarnak árvízvédelmet a Római-parton

2017.09.24.

A Greenpeace Magyarország ma több száz emberes élőképpel üzente: a budapestieknek szívügye a Római-part, a főváros egyik utolsó természetközeli Duna-partja. A rendezvény résztvevői arra szólították fel a Fővárosi Közgyűlést: állítsa le a kockázatos parti nyomvonal engedélyeztetését, és kellő mélységgel és alapossággal vizsgáljon meg más, alternatív nyomvonalat is annak érdekében, hogy az árvízvédelemre végül olyan megoldás szülessen, mely a lakosságot is meg tudja védeni, és a partszakasz természeti értékeit sem pusztítja el.
tovább>>

Életet a méheknek!

2017.09.24.

Több mint félmillió hektárra kért és kapott neonikotinoid tartalmú csávázószerek felhasználásra derogációt a Magyar Kormány. Ezzel az ország potenciálisan 500 000 ha. méhlegelőt veszít el, mert ezek a mérgek a méhek testébe jutva azok legyengülését, és pusztulását okozzák. Az ügyben Csuja László méhész, biológus és a Gödöllői Méhészegyesület elnöke társadalmi egyeztetést kezdeményez.
tovább>>

Mutyis a konvektorcsere-program?

2017.09.23.

A pályázati hirdetményben szereplő műszaki követelményeknek mindössze 3 gázkonvektortípus felel meg a piacon lévők közül, ám ebből kettőnek az ára messze meghaladja a 150 ezer forintot, ami az elérhető legmagasabb támogatás összeg. Így marad a FÉG konvektora, amelyre igazán megéri igénybe venni a vissza nem térítendő forrást.
tovább>>

Új térképekkel a hatékonyabb természetvédelemért

2017.09.23.

Új többrétegű térképes becsléses modellek kellő tudományos alapot adnak az ökológiai restaurációs intézkedéseknek és egyéb természetvédelmi beavatkozásoknak.
tovább>>

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás 4

2017.09.23.

Itt a greenfon már publikáltuk Ángyán József professzor teljes körű elemzéseit a Fejér megyei állami földek árverezési eredményeiről, a Győr-Moson-Sopron megyei földprivatizációról, Somogy megye földjeinek fideszes lenyúlásáról. Most készült el a 4. tanulmány, mely Jász – Nagykun – Szolnok megye fideszes földmutyiját mutatja be.
tovább>>

Illés Zoltán kiválthatónak tartja a Paks 2 beruházást

2017.09.23.

A volt környezetvédelmi államtitkár szerint a Fidesz vezetői közül többeknek nem számít a természetvédelem ügye, az utóbbi években módszeresen szétverték a természetvédelem kormányzati és hatósági irányítását. Illés Zoltán szerint nincs lefutva a jövő évi választás az utolsó pillanatig sem.
tovább>>

Ablakokban fagyoskodnak az utolsónak kelt kisfecskék

2017.09.22.

Sok az olyan későn kelt molnárfecske, mely már nem tud útra kelni, és az ablakokban könyörög egy kis melegért. Az állatvédők a bajba jutott madarak mentésére buzdítanak.
tovább>>

Bakos János kapta a 2017. év Jánossy Andor-díját

2017.09.22.

A 10 éves Öko-forrás Közhasznú Alapítvány 2017-ben ötödik alkalommal adta át a díjat a hazai biodiverzitás megőrzéséért végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére.
tovább>>

Horror a finn szőrmefarmokon

2017.09.22.

Egy állatvédő csoport rejtett kamerás felvételeket hozott nyilvánosságra, melyből kiderül, hogy a felismerhetetlenségig hizlalják a bundájukért tenyésztett a sarki rókákat. Az Oikeutta eläimille nevű szervezet aktivistája öt különböző rókafarmon járt.
tovább>>

Átgázolnak az elektromos autók az elavult magyar iparszerkezeten

2017.09.21.

Az elektromos autók elterjedése és az automatizálás akár már öt éven belül negatívan érintheti a magyar ipart.
tovább>>

A közhomoklegelők tragédiája

2017.09.21.

Világszerte rohamosan nő a homok iránti kereslet, ez manapság az egyik legfontosabb természeti erőforrás. A kereslet növekedése miatt a homokkitermelés egyre jobb biznisz, ahogy azonban a természeti erőforrások kiaknázásánál lenni szokott, a kitermelést a világ szerencsétlenebb részein rettenetes környezetrombolás kíséri.
tovább>>

Besült a Roszatom

2017.09.20.

A Roszatom képtelen volt időben bizonyítani, hogy biztonságos atomerőművet árul. A finnországi Fennovoima nevű cég bejelentette, hogy nem sikerült beszerezniük az engedélyeket az új atomerőművükre. 2018-tól már építeni akarták, de most csak 2019-re várják a papírokat ehhez. A finnek komolyan veszik a biztonságot, az Orbán-kormány nagyvonalúbb.
tovább>>

Merről fúj a szél?

2017.09.19.

A nyugati sajtóban egyre többször és egyre erőteljesebben zajlik a vita a szélerőművek hasznosságáról. Mind az ellenzőknek, mind a szélerőműpártiaknak is – vannak megfontolandó érveik. A baj akkor van, amikor a „megújulók” kizárólagosan magukra értik a korszerű és modern jelzőket, míg az ellenzők szerintük csak maradiak, ósdiak, hátrahúzók lehetnek. Milyen ismerős vitastílus!
tovább>>

A metró lerohad, de egy értelmetlen villamospályát építenének

2017.09.19.

Kevés szebb bizonyítékát találni annak, hogy az Orbán-kormány csupán egy barnamezős beruházásként tekint Budapestre, minthogy a Hungexpóra tervezett, egyelőre beláthatatlan volumenű fejlesztésének keretében egy új villamosvonalat is építenek most 4 milliárd forintból. Emlékszünk? A vizes VB is a tízszeresébe fájt a tervezettnek.
tovább>>

Tarlós gumigerinc István római-parti bukfence

2017.09.19.

Tarlós István egy hete nagy meglepetésre bejelentette, hogy javaslatot terjeszt a Fővárosi Közgyűlés elé, hogy írjanak ki budapesti szintű ügydöntő népszavazást a római-parti mobilgátról. A főpolgármester most közölte: „Soha nem mondtam, hogy lesz népszavazás a Római-part árvízvédelme ügyében”.
tovább>>

Mőcsényi a Sonntagskind

2017.09.18.

Dr. Mőcsényi Mihály professzor emeritus, a tájépítészek doyenje 2017 szeptember 14-én örökre eltávozott körünkből. Balatongyörökön, a saját maga által teremtett világban, a kőbányából átalakított villájában hunyta le a szemét. Az iskolaalapító mestert az egész tájépítész közösség gyászolja. Bardóczi Sándor nekrológja.
tovább>>

Programajánló

ÖKO HOME Konferencia – Tervezz a természettel

2017.10.05.

Bercel

tovább>>

Kettesben: dr. Vásárhelyi Tamás biológus

2017.09.25.

Lánchíd Rádió

tovább>>

A NET ZERO épületekre fókuszál az idei Nemzetközi Zöld Építés Hete

2017.09.25.

országos programok

tovább>>

Patak menti portrék - BISEL internetes verseny

2017.09.25.

helyi fordulók, országos döntő Budapesten

tovább>>

City Hungary Fórum: Nem mindegy! Hol és hogyan élünk...

2017.09.27.

Hotel Budapest Körszálló

tovább>>

Hulladékos szakmai nap 2017 ősz

2017.09.28.

Budapest, Seregély u. 6.

tovább>>

A természet kincsei a Tihanyi félszigeten a Turizmus Világnapjához kapcsolódóan – 20 éves a BfNP!

2017.09.29.

Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany, Major u. 67. (Belső-tónál)

tovább>>

A Csodabogyós- barlang felfedezésének évfordulója – kedvezményes overallos barlangtúra

2017.09.29.

Balatonederics, Csodabogyós-barlang bázisépülete

tovább>>

Berkenye túra a Pécselyi-medencében - 20 éves a BfNP!

2017.09.30.

Szentantalfa

tovább>>

XXI. Erdők Hete október 2-8.

2017.10.02.

országos programok

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2013.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Ozone Zöld-díj 2017

2017.08.18.

országos pályázat

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Az év ökoturisztikai létesítménye címek ünnepélyes átadója

2017.09.25.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár és Mártonné Máthé Kinga a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív turizmusért felelős igazgatója átadja „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címeket, amelyre ezúton tisztelettel meghívjuk.

tovább>>

A vizes élőhelyek szerepe a magyar madárvilágban

2017.09.26.

Tisztelettel meghívjuk az MTA Könyvtár és Információs Központ Agora-programja és a Magyar Szociológia Társaság Holisztikus Ökológiai Szakosztályának „Változó Világ - Nélkülözhetetlen Víz” című rendezvénysorozatára.

tovább>>

Jelen és jövő a Tisza mentén

2017.09.26.

A Fenntartható fejlődés bizottsága a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban 2017. szeptember 26-án (kedd) 10.30 órakor kihelyezett ülést tart.

tovább>>

Miből élünk? Adatfelvételt ismertető sajtóesemény

2017.09.26.

2017. október 2-án indul a háztartások pénzügyeinek és fogyasztásának megismerését célzó „Miből élünk?” adatfelvétel.  A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tisztelettel meghívja a Miből élünk? adatfelvételét ismertető sajtóeseményére.

tovább>>

Tapasztalatok a hazai és európai nemesnyár, akác és fűz fajtavizsgálatokban

2017.09.27.

Szakmai nap a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság szervezésében.

tovább>>

Életet a méheknek!

2017.09.27.

Több mint félmillió hektárra kért és kapott neonikotinoid tartalmú csávázószerek felhasználásra derogációt a Magyar Kormány. Ezzel az ország potenciálisan 500 000 ha. méhlegelőt veszít el, mert ezek a mérgek a méhek testébe jutva azok legyengülését, és pusztulását okozzák.

tovább>>

Bogyiszlói vándorló fák

2017.09.29.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság nevében tisztelettel meghívjuk a BOGYISZLÓI VÁNDORLÓ FÁK című kiállítás megnyitójára! A kiállításon a Kasztó-projekt pályázati felhívására beérkezett alkotásokból látható válogatás.

tovább>>

Kapcsolódó anyagok

Támogatóink
Hirdetések

ÉRJE EL VELÜNK a környezettudatos célközönséget!  Honlapunkat havonta kb. 40.000 egyedi látogató keresi fel, és kb. 110.000 oldalt tölt le. Híreink rendszeresen szerepelnek a hétköznaponként 23.00 - 24.00 között az OzoneTV csatornán jelentkező Egyenlítő c. műsorban.
A GREENFO MŰSORA a 90.9 JAZZY RÁDIÓBAN. SZERDÁNKÉNT 9.40. - 10.00 KÖZÖTT a ZÖLD IRÁNYTŰ. Részletek a műsorok honlapján, ahol az adások később is meghallgathatók.
Jelenleg 11009 FACEBOOK követőnk van. Vasárnaponként  - most 8946 címre -  kiküldött hírleveinkben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.