Sajtótájékoztatók, bemutatók

Világíts rá! pályázat indító sajtótájékoztató
2018.01.17.
Helyszín: 1042 Budapest, Árpád út 67
Ismertető:

Néhányan ma még szinte automatikus mozdulattal dobják a működésképtelen, elromlott lámpákat a szemetesbe. Azt már lassan megtanuljuk, hogy a műanyag palackokat és a papírt külön gyűjtsük, de a fényforrásoknak nem mindig találjuk a helyét. Pedig 14 ezer helyen 20 ezer gyűjtő áll rendelkezésünkre.

Évente több mint ezer tonna lámpahulladék keletkezik Magyarországon. Ezek az elhasznált termékek egyrészt veszélyt jelentenek a környezetre, másrészt sok olyan anyagot tartalmaznak, amelyeket újrahasznosíthatunk. Egy átlagos fénycsőben, vagy kompaktfénycsőben 1-2 mg higany található. Egy higanyos hőmérőben kb.1 gramm higany van, egy lámpa tehát ennek csupán ezredrészét tartalmazza, de országos szinten az évente eladott 6 millió darab fénycső jelentős természeti terhelést eredményez. Ezért is tartja fontosnak a Világítástechnikai Társaság (VTT), hogy segítsen a szemléletformálásban, hogy a működésképtelen lámpák és lámpatestek ne a kukába, hanem a hulladékhasznosítóba kerüljenek.

Világíts rá!” címmel a VTT pályázatot hirdet három kategóriában, melyben keressük az ország legjobb rajz-, videókészítőjét és versíróját. A pályaművek a lámpahulladékok szelektív gyűjtésének fontosságára kell fókuszáljanak.

A pályázat részleteiről, valamint a szelektív gyűjtés, az újrahasznosítás részleteiről, fontosságáról tart sajtótájékoztatót Schwarz Péter, a Világítástechnikai Társaság alelnöke és Kovács Béla az Electro-coord Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetője 2018. január 17-én 10 órakor.
Helyszín: Világítástechnikai Társaság 1042 Budapest, Árpád út 67.

A sajtótájékoztatón a „környezettudatos világítás” keretében egy új fogalommal, az „emberközpontú” világítással is megismerkedhetünk. Mivel a természetes és mesterséges világítás különbözik egymástól intenzitásában, színében, irányítottságában és dinanizmusában, fontos, hogy a kettő összhangban legyen egymással. Az emberi test hormonháztartása a természetes fény ritmusát keresi, miközben a modern ember idejének 90%-át négy fal között tölti. A fény és annak hiánya hatással van a látásra, az emberi szervezet éber állapotára, a kognitív funkcióira, az alvási ciklusra, a hangulatunkra és az energetikai állapotunkra.
A jó világítás több mint esztétikai igény, mint energia hatékonyság, mert növeli a kellemes vizuális komfortérzetet, a látást, az emberi teljesítményt és a jólét érzését. A projektet és pályázatot a Földművelési Minisztérium a Szelektálok.hu program keretében támogatja.

További információ:

Nagy János elnök, Világítástechnikai Társaság 06 30 931 1060 elnok@vilagitas.org

Kovács Béla ügyvezető, Electro-coord Magyarország Nonprofit Kft 06 30 446 9750

hirdetés