Sajtótájékoztatók, bemutatók

Ki viszi át a túlsó partra? Környezetvédelmi mozgalmak itthon
2018.06.27.
Helyszín: Petőfi Sándor utca 5., Budapest, 1052
Ismertető:

Ki viszi át a túlsó partra? Környezetvédelmi mozgalmak itthon · Courage - Gyűjtemények hálózata és Fuga - Budapesti Építészeti Központ szervezésében

 

Fuga - Budapesti Építészeti Központ Petőfi Sándor utca 5., Budapest, 1052
2018 június 27 19:0020:30

Milyen kockázati tényezőkkel jár a környezetvédelmi aktivizmus? Mi a környezetvédelmi ügyek jelentősége a rendszerváltozás óta Magyarországon? Miért volt ilyen kiemelt jelentősége a Duna-mozgalomnak? Melyek a legmeghatározóbb környezetvédelmi ügyek ma és milyen üzenetet hordoznak?

A Kockázati tényezők c. kiállítás apropóján beszélgetünk a Dunáról, környezetvédelemről, az ellenállás formáiról.

Vendégeink:


Acsády Judit az MTA Szociológiai intézet kutatója. A rendszerváltás előtt és utána az 1990-es években aktív résztvevője és szervezője volt grassroots mozgalmak és csoportok tevékenységének. A 2000-es évektől társadalomkutatóként foglalkozik az emancipáció és a nőmozgalmak történetével, az államszocializmus nőpolitikájának elemzésével, a nők és férfiak rendszerváltás utáni társadalmi helyzetével, és újabban kapcsolódik fenntarthatósággal kapcsolatos kutatási témák előkészítéséhez.

Fleischer Tamás az MTA Világgazdasági Intézetének kutatója. A Duna Kör aktív tagja volt, a Duna ügyéről több tanulmányt publikált. A Magyar Közlekedési Klub tagja; a közlekedéssel kapcsolatos munkáiban összekapcsolódik a kutatói munkája és a civil részvétele. Kutatási területéhez tartoznak az infrastruktúra hálózatok és a környezetvédelem egyes kérdései, ezen belül kiemelten foglalkozik a környezetbarát közlekedés témakörével.

Móra Veronika biológus, szervezetpszichológus, jogi okleveles környezetvédelmi szakember. 1997 óta az Ökotárs Alapítvány munkatársa, 2007 óta igazgatója. Korábban a Milieukontakt Oosteuropa, majd az Ökoszolgálat Alapítvány munkatársa volt. Az elmúlt két évtizedben több civil és környezetvédő szervezet aktivistájaként vett részt kampányok, nyomásgyakorló és tudatformáló akciók szervezésében, elsősorban az ökológiai fogyasztóvédelem, a mezőgazdasági géntechnológia és a társadalmi részvétel területén. 1999-2006 között a Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottság tagja. A Civil-Társ program vezetőjeként 2003 óta foglalkozik a civil szektor jogi-szabályozási környezetének fejlesztésével, de bőséges tapasztalatokkal rendelkezik a különböző adományi és pályázati programok lebonyolítását és működtetését illetően is, nem utolsósorban a Norvég Civil Támogatási Alap irányítása révén.

Proics Lilla független színházi kritikus, tornatanár, a Tilos Rádió műsorvezetője és szerkesztője, környezetvédelmi aktivista. 2016 tavaszán csatlakozott a Városligetben a ligetvédők táborához. "Eleinte a vidéki gyerekkorom erdei, kertjei voltak az érzelmi viszonypontjaim, aztán megértettem, a Ligetprojekt égető társadalmi és politikai kérdésekről szól. Így lettem műkedvelő aktivista".


A beszélgetést vezeti: Kerényi Szabina MTA TK, Szociológiai Intézet, a COURAGE munkatársa


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés