Hírek - Természetvédelem Archívum - Keresés

Itt olvashatják a természetvédelmi híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Megmenekülhet a láncfűrészektől Európa leghíresebb őserdeje

2018. április 18. 21:42

Megmenekülhet a láncfűrészektől Európa leghíresebb őserdeje Jó hír a Világörökség Napjára! Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy tilos a fakitermelés az UNESCO Világörökség részét képező, lengyelországi Białowieża őserdőben. A WWF számára ez mérföldkő, hiszen a szervezet két éve küzd kiemelten a világörökségi helyszínek védelméért, amelyek a Föld kevesebb, mint 1%-át foglalják el.

Napi 100 ezer euró bírság erdőirtásért

2018. április 18. 9:58

Napi 100 ezer euró bírság erdőirtásért Uniós jogot sért a lengyel hatóságok döntése, amellyel engedélyezték a faritkítás kiterjesztését a kontinens egyik utolsó érintetlen erdejének számító bialowiezai ősrengetegben - mondta ki tegnap az Európai Bíróság. A lengyel kormány bejelentette, hogy végrehajtja az ítéletet, mert a bírság napi 100 ezer euró.


Vadőröket gyilkoltak a gorillák parkjában

2018. április 14. 22:39

Vadőröket gyilkoltak a gorillák parkjában Lemészárolták a személyzet hat tagját a kongói Virunga Nemzeti Parkban, amelynek illetékesei szerint ez a támadás volt az eddigi legvéresebb a park történetében.

A vörös mocsárrák, az ökoszisztéma-mérnök

2018. április 14. 21:21

A vörös mocsárrák, az ökoszisztéma-mérnök Nagy valószínűséggel az egyik legelterjedtebb édesvízi rákfaj a vörös mocsárrák (Procambarus clarkii), mely egyike a hazánkba újonnan az akvaristák által bekerült idegenhonos rákoknak, ezért is esett rá a Magyar Természettudományi Múzeum választása áprilisban a hónap műtárgyaként.


Az édes íz keserű háttere: vanília, erdőirtás és gyilkosságok

2018. április 14. 12:38

Az édes íz keserű háttere: vanília, erdőirtás és gyilkosságok A világ első számú vaníliaexportőre Madagaszkár. A vanília magas árfolyama miatt farmerek és bűnözők vetélkednek egymással, s az erdőket is irtják az ültetvények létesítése érdekében-írta a piacesprofit.

Elhunyt az elefántok anyja Daphne Sheldrick

2018. április 13. 22:29

Elhunyt az elefántok anyja Daphne Sheldrick A világhírű kenyai természetvédő, akinek a világon elsőként sikerült felnevelnie elárvult kiselefántokat, 83 évesen hunyt el daganatos betegségben.


Báránymadaraktól hangosak a Kis-Sárrét mocsárrétjei

2018. április 11. 14:30

Báránymadaraktól hangosak a Kis-Sárrét mocsárrétjei A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének mocsárrétjein ezekben a hetekben gyakran hallhatjuk a népiesen báránymadaraknak nevezett sárszalonkák énekét.

Molnárgörény portyázott a parókián

2018. április 11. 13:14

Molnárgörény portyázott a parókián Március 16-án korán reggel telefonhívás érkezett a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesülethez, miszerint molnárgörényt fogtak csapdával Mezőkovácsházán (Békés megye). A kutatók is meglepődtek.


4200 fészektartóval várja a gólyapárokat az E.ON

2018. április 10. 19:48

4200 fészektartóval várja a gólyapárokat az E.ON A gólyák védelmére kihelyezett fészektartók száma évről-évre nő, idén már 4200 oszlopon fészkelhetnek biztonságosan az E.ON szolgáltatási területén élő madarak. Az új vagy cserélt fészektartókat a nemzeti parkok, madárvédelmi szervezetek munkatársai az együttműködés keretében fészekkezdeménnyel látják el – így téve vonzóvá azokat leendő lakóik számára.

Füleld le a baglyokat! - Te így segíthetsz.

2018. április 9. 13:17

Füleld le a baglyokat! - Te így segíthetsz. Az MME legutóbb a telelő erdei fülesbaglyok felméréséhez kérte a lakosság segítségét. A januári aktívitásra alapozva most egy új, kétrészes akcióban elsőként a lakott területeken is leggyakoribb erdei fülesbaglyok (májusban pedig majd a füleskuvikok) fészkelő állományának felmérésében számítanak a lakosság segítségére.


További híreink

Itt az új zseb madárhatározó

2018. április 7. 23:01

Elkészült a népszerű okostelefonos Madárhatározó app új verziója, amiben már majdnem az összes hazánkban valaha előfordult madárfaj megtalálható.

Teknősbébit lakmározó varjú

2018. április 7. 20:57

Ritka pillanatot kapott lencsevégre a budapesti Feneketlen-tónál Halpern Bálint. Így ritkítja a mocsári teknős szaporulatot egy dolmányos varjú.


Turisták nélküli természetvédelem

2018. április 5. 21:47

Ezentúl évente 7 hónapra elzárják a turisták elől a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A part című filmmel világhírűvé vált partszakaszt Thaiföldön, hogy a súlyosan károsodott helyi élővilág lehetőséget kapjon a regenerálódásra.

Április-május kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak óriási szerepe és felelőssége van

2018. április 2. 22:25

Miközben az elmúlt közel 20 évben nem megtizedelődött, hanem sajnos legalább megfeleződött (!) a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól, a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából.


Így teszi tönkre a Szalajka völgyet Mészáros Lőrinc

2018. április 2. 17:35

Nem lett időben kész, de legalább drága és tájidegen a szilvásváradi stadion. Mészáros Lőrinc lovasstadionja még mindig épül, de cserébe a patakmedret is lebetonoztatja ugyanazon a természetvédelmi területen.

A Balaton ismeretlen arca

2018. április 1. 9:02

A Balatonról azt gondoljuk, hogy jól ismerjük, a film készítői azonban megcáfolnak bennünket, mert úgy mutatják be a tavat és környékét, ahogy eddig még nem láthattuk. Premier ma este a Duna televízióban.


Megkésve indult a túzokdürgés a Felső-Kiskunságban

2018. március 30. 23:03

A hideg, havas márciusi időjárás következtében kicsit késve kezdtek násztáncba a túzokkakasok a felső-kiskunsági pusztákon, de már látványos vetélkedés folyik a dürgőhelyeken.

Ki kopog? Kiderül a harkály kisokosból

2018. március 30. 19:50

A harkályfélék családjába tartozó madarak teste nyúlánk, a csőre erős, leginkább egyenes, kúpalakú, vagy vésőre emlékeztető, orma szögletes, vége pedig éles. Színezetük alapján más csoportoknál jobban osztályozhatók, ezért van fekete-, zöld-, tarkaharkály is. A harkályfélék belső szervezete sok tekintetben éppen olyan sajátságos, mint a külső.


Semjén zöld vadászidénye

2018. március 29. 18:53

Semjén Zsolt szembekerült már egyszer-másszor a természetvédelemmel, amikor tenyésztett vagy védett állatok vadászatát szorgalmazta. 2011-ben csak a hivatásos és civil természetvédők határozott fellépése akadályozta meg a tervét, miszerint több védett vagy védelemre szoruló madarat is vadászhatóvá kellett volna tenni, köztük a fürjet, az egerészölyvet, a héját, a barna rétihéját, a nyári ludat, a kanadai ludat, a barátrécét, a vadgerlét, a fenyőrigót, a hollót, a kisemlősök közül a menyétet és a nyusztot.

Megalakult Magyarország 10. natúrparkja

2018. március 29. 11:26

A Szigetköz Natúrparkban valósuljon meg a természet, a táj és az abban élő és alkotó ember harmóniája, ez ennek a projektnek a legfontosabb feladata.


Biztonságot ad a medve mamahotel

2018. március 29. 8:55

Egy évvel tovább maradnak az anyjuk mellett a svéd erdőkben élő barnamedve-bocsok, mint néhány évtizeddel ezelőtt - így nem lehet kilőni őket.

Békákat otthon is menthetünk!

2018. március 28. 21:23

Társasházban élsz? Van vízóraaknád, pincéd? Akár Te is lehetsz békamentő pár perc alatt. Elég, ha kimented őket, de készíthetsz békagarázsokat, nappali békamenedékeket is.


Végveszélyben a simabálnák

2018. március 27. 0:00

Egyetlen északi simabálna borjút sem észleltek az USA délkeleti partjainak térségében az idei ellési időszak végén, ilyenre az elmúlt 30 évben soha nem volt példa - közölték helyi vadvédelmisek.

Az ólom vitte el Remény anyját

2018. március 26. 19:59

22 év, 24 fióka után sajnálatos körülmények között pusztult el hazánk egyik legidősebb parlagi sasa.


Szavazz parlagi sasaink védelmére a Natura 2000 Díj döntőjében!

2018. március 25. 12:14

Magyar természetvédelmi projektre is lehet szavazni az Európai Natura 2000 Díj idei döntőjében április 22-ig - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A parlagi sasokat érintő mérgezések visszaszorítását célzó, Helicon LIFE+ akció, amely 2012 és 2016 között zajlott az MME koordinálásában, az egyedüli magyar természetvédelmi projektként került be az Európai Natura 2000 Díj idei döntősei közé.

Elárvult rétisas fiókát mentettek a szakemberek

2018. március 24. 17:27

Családi tragédia után ki kellett menteni a fiókát a fészekből. Amennyiben a Fővárosi Állatkertben a fióka mesterséges felnevelése sikerrel jár, úgy repatriációja során visszakerül a Duna-Ipoly Nemzeti Park területére.


77 ezren a szabadon áramló Muráért!

2018. március 23. 17:17

7000 hektárnyi vizesélőhely kerülhet veszélybe, ha Szlovénia jóváhagyja a tervezett nyolc vízerőmű építését a Mura folyón. A hatások a magyarországi folyószakaszon is érezhetőek lennének. Ennek megakadályozására indítottak petíciót a WWF 2017 őszén, az emberek pedig összefogtak: több mint 77 ezer aláírás gyűlt össze, melyet március 22-én, a Víz Világnapján adtak át a szlovén környezetvédelmi és területfejlesztési miniszternek.

Elpusztult a világ utolsó hím északi fehér orrszarvúja

2018. március 20. 10:13

Elhunyt Sudan az utolsó északi hím szélesszájú orrszarvú. 1960-ban még 2000 egyedük élt, mára a faj kihalt. Köszönjük Homo sapiens.


Végveszélyben az ausztráliai púposdelfin

2018. március 18. 9:04

Az ausztráliai púposdelfin sürgősen védelemre szorul, hogy elkerülhesse a kihalást - derült egy ki egy frissen publikált tanulmányból.

Nagy természetvédelmi lépés Chilében

2018. március 13. 10:49

A dél-amerikai állam leköszönő elnöke, Michelle Bachelet által aláírt törvény kilenc tengeri rezervátum létrehozásáról rendelkezik az ország 6400 kilométeres partvonala mentén.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés