Hírek - Természetvédelem Archívum - Keresés

Itt olvashatják a természetvédelmi híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

A természetvédők az EU-hoz fordultak a debreceni Nagyerdő melletti lakópark miatt

2019. február 16. 19:09

A természetvédők az EU-hoz fordultak a debreceni Nagyerdő melletti lakópark miatt Az Európai Unió petíciós bizottságának segítségét kérték Debrecen Nagyerdeje kertvárosi részének lakói, akik évtizedek óta küzdenek egy 32 lakásos társasház-beruházás terve ellen. Az egy ideig jegelt építkezéssel kapcsolatban most felgyorsultak az események annak ellenére, hogy a zöldhatóság szakvéleménye szerint is rosszul jár a védett környezet a beruházással, s még a polgármester sem lelkes. A háttérben itt is fideszes szálak fonódnak.

Februárban a hiúzoknál beindul a pacsmagolás

2019. február 14. 10:37

Februárban a hiúzoknál beindul a pacsmagolás Valentin-nap környékén nem csak az emberek, hanem a hiúzok is romantikus hangulatba kerülnek. A WWF Magyarország a mai Bálint napon bejárta az Év Emlősének hazai élőhelyét, az Északi-középhegység egy részét, hogy lábnyomok után kutasson. Bálint napján a verebek is párt választanak.


Engedélyezné a vizilovak tömeges kilövését Zambia

2019. február 14. 10:13

Engedélyezné a vizilovak tömeges kilövését Zambia Tiltakoznak természetvédő szervezetek a zambiai kormány azon döntése ellen, amellyel öt év alatt 2000 víziló leölését engedélyezi a Luangwa folyó völgyében.

Felfedezték az éppen kihaló teknősfajt

2019. február 13. 22:32

Felfedezték az éppen kihaló teknősfajt Német, vietnami és magyar kutatók a teknősök egy további faját azonosították Észak-Vietnamban és Kínában, ez a foltos lágyhéjú teknős, azaz a Pelodiscus variegatus. Sajnos a kihalás fenyegeti.


Türkizkék tenger vagy olajfolt? Állítsuk meg együtt a görögországi olajfúrásokat!

2019. február 13. 19:43

Türkizkék tenger vagy olajfolt? Állítsuk meg együtt a görögországi olajfúrásokat! 3/4 magyarországnyi tengeri és szárazföldi területen adott engedélyt Görögország kormánya olaj- és gázkitermelésre. Egy nagyobb olajszivárgás katasztrofális következményekkel járhat a tengeri élővilágra, a veszélyeztetett fajokra, de még a görög szigetek turizmusára és gazdaságára nézve is. A WWF nemzetközi kampányt indított.

A költési időszak előtt most lehet elvégezni több természetvédelmi szempontból érzékeny munkát!

2019. február 12. 14:51

A költési időszak előtt most lehet elvégezni több természetvédelmi szempontból érzékeny munkát! Az MME arra figyelmeztet, hogy a nem megfelelően végzett épületfelújítások, fa- és bokorkivágások, települési vezetékhálózat oszlopkarbantartás súlyos természetvédelmi kárt okozhat. A fecskefészkek leverése, a kilombosodott fásszárú növényzet megsemmisítése, a fehér gólyák fészkeinek eltávolítása nem csak törvénytelen, de olyan élőhelyrombolást jelent, ami rontja hazánk ellenálló képességét a klímaváltozás negatív hatásaival szemben is.


Sünvédelem a bécsi temetőkben

2019. február 9. 16:42

Sünvédelem a bécsi temetőkben Néhány éve a sünöknek is készítenek helyet hét bécsi temetőben. A 2015-ben indított sünvédelmi program keretében ugyanis külön téli szállásokat hoznak létre nekik, hogy legyen hol áttelelniük.

Új madárfajjal bővült a Dél-Tiszántúl madárfaunája

2019. február 9. 12:15

Új madárfajjal bővült a Dél-Tiszántúl madárfaunája Alig kezdődött meg az új év és máris feltűnt egy különleges madárfaj a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén.


Változott a természetvédelmi törvény

2019. február 6. 23:55

Változott a természetvédelmi törvény Mekkora kárt, vagy hasznot jelentenek a vadludak a gazdáknak? 2019. január 11-től hatályos a természetvédelmi törvény módosítása, amely szerint a jövőben a kormányhivatali szervezeti formában működő természetvédelmi hatóságtól szélesebb körű helytállási kötelezettség várható el a védett állatfaj egyede által okozott károk esetén.

A 2019 januári sasolás mérlege

2019. február 6. 10:43

A 2019 januári sasolás mérlege Az MME a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve januárban 16. alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását. Íme a 2019. évi XVI. Országos és Pannon-régiós Sasleltár összesített adatai.


További híreink

A megalomán sportberuházások újabb zöld áldozata

2019. február 6. 9:18

A Dunai Evezős Központ miatt 10 hektár erdőt likvidálnak Csepel környékén. Az Orbán-kormány nem nyugszik bele az olimpia elbukásába, rengeteg ötkarikásnak szánt sportberuházás ennek ellenére megépül - bármi áron. Miközben a kormányközeli beruházók nagyot kaszálnak, komoly környezetpusztítással jár a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program. Ez a beruházás Natura 2000-es védettség alatt álló területet is érint.

36 milliárd élőhely-rekonstrukcióra 2020-ig

2019. február 5. 23:39

Mintegy 36 milliárd forint jut élőhelyek rekonstrukciójára a nemzeti park igazgatóságok révén a 2020-ig terjedő európai uniós pénzügyi időszakban, a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) keretében - jelentette be a környezetügyért felelős államtitkár Szarvason.


A civilizáció káros hatásai az élővilágra Magyarországon

2019. február 3. 23:08

A Molnár Gyula és Andrési Pál szerkesztette ismeretterjesztő-népszerűsítő-tudományos könyv a hazai civilizáció negatív jelenségeire fókuszál. 53 esettanulmány arról, hogy az itt élő emberek, intézmények véletlenül, nemtudásból vagy akarattal milyen károkat okoznak a Kárpát-medence élővilágának.

Vizes élőhelyek világnapja – vizeink levegő után kapkodnak!

2019. február 2. 14:34

Tudtad, hogy a vizes élőhelyek kiemelkedő szerepet játszanak a változékony időjárás hatásainak mérséklésében? Az édesvizek létünk alapját jelentik, mégis hagyjuk, hogy állapotuk egyre romoljon. Február 2-án tartjuk a Vizes élőhelyek Világnapját.


Február 1 a Tisza élővilágának napja és a Civilek napja

2019. február 1. 16:15

MA van a TISZA ÉLŐVILÁGÁNAK NAPJA. 19 évvel ezelőtt, 2000 januárjának legvégén átszakadt egy romániai bányavállalat ülepítőjének gátja. 100 ezer m³ súlyosan mérgező, cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a mellékfolyókon keresztül a Tiszába.

Az új erdőtörvényben háttérbe szorulnak a természetvédelmi célok

2019. január 29. 22:54

Az Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman az erdőtörvény 2017-es módosítása miatt. Székely László álláspontja szerint az erdőgazdálkodói érdekekkel szemben háttérbe szorítják a természetvédelmi célokat - közölte ma az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.


Drónokkal a patkányok ellen

2019. január 26. 21:29

Először vetettek be drónokat rágcsálóirtáshoz, hogy patkánymentesítsék a Galápagos-szigeteket - jelentette be a Galápagosi Nemzeti Park (PNG).

Im memoriam Nagy László (1944 – 2019)

2019. január 25. 10:17

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság mély fájdalommal tudatja, hogy szeretett kollégánk, Nagy László, a park nyugalmazott Pro Natura Díjas természetvédelmi őrkerület-vezetője, a hansági lápvilág elhivatott őrzője, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjének birtokosa, 2019. január 23-án itt hagyott bennünket.


Megújult a törökbálinti parkerdő sétaúthálózata

2019. január 24. 14:25

A Törökbálinti Önkormányzat, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a helyi civilek összefogásának eredményeként szépül évről-évre a törökbálinti parkerdő. Az idei év fordulóján felújították a parkerdei berendezéseket, valamint madáretető kihelyezésével és rendszeres etetéssel külön figyelmet szentelnek a terület madárvilágának.

Megmenekült Európa Amazonasa

2019. január 23. 13:29

Szlovénia eláll a vízerőmű építésének projektjétől a Mura több szlovéniai szakaszán. Az elsőt a magyar határhoz közeli Hrastje-Mota település mellett építették volna meg.


Tíz éven belül eltűnhetnek a tigrisek

2019. január 20. 23:45

Howard Jones, a Born Free vadvédelmi alapítvány vezérigazgatója szerint nehéz elképzelni egy olyan világot, amelyben nincsenek tigrisek, ha azonban nem cselekszünk, hamarosan megélhetjük.

Néhány szakmai javaslat a hazai legelőgyepek kezelésére

2019. január 20. 19:00

Cikkünkben olyan tudományos eredményeket mutatunk be, amelyek a természetvédelmi szakemberek számára közvetlenül hasznosíthatók.


Lerontotta a Bledi-tó vízminőségét a turizmus

2019. január 19. 20:30

Romlott a Bledi-tó ökológiai állapota a növekvő turizmus, a fürdőzők és a horgászok számának gyarapodása miatt - figyelmeztettek szlovén limnológusok. A Bledi tó Szlovénia második legnagyobb tava Júliai-Alpokban, vízének minősége hosszú ideig közepes vagy jó volt.

Zöld győzelem: nem lesz építkezés a Pirin Nemzeti Parkban

2019. január 18. 21:46

Bulgária legfelsőbb bírósága megfellebbezhetetlen határozatban vonta vissza azokat a változtatásokat, amelyeket kormány 2017-ben vezetett be a Pirin Nemzeti Park kezelési tervébe. Óriási siker! A WWF és más természetvédelmi szervezetek az utolsó bírósági tárgyalást is megnyerték.


Egy körbebetonozott, feszített víztükrű medencét akarunk vagy a Balatont?

2019. január 17. 19:38

Milyen hatással van a Balatonra például a rohamosan növekvő vitorláskikötők száma. Többek között erről mesél Dr. Weiperth András, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa, az F6 Fenntarthatóságért Egyesület szakértője, aki szerint településekhez kötött 10-30 fős, tájba illő vitorlás és horgászcsónak kikötők kellenének, de azt is elmondja, mit tehetünk a Balaton védelméért.

Túzok rekord Dévaványa térségében

2019. január 16. 23:30

Az elmúlt héten lezajlott a téli túzokszámlálás, melynek során a Körös-Maros Nemzeti Park területén összesen 616 túzokot regisztráltak a szakemberek. Ez a hazai állomány több mint 40 százaléka.


Te is segíthetsz az erdei fülesbaglyok felmérésében

2019. január 14. 14:32

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság bevonásával ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az MME január 18-21 között az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett különösen az óvodák, az általános és középiskolák részvételére számít.

Árvizeket okozhatnak a Dunántúlon az elszaporodott hódok

2019. január 14. 11:02

A hódok ádáz gátépítésbe kezdtek Toronyban, az Aranypatakban is - árvizet okozhatnak. Egyre súlyosabb költségeket okoz a Nyugat-Dunántúlon a túlszaporodott hódállomány - nyilatkozta a nyugat.hu-nak a vízügyi igazgatóság.


Jól indult egy rétisasnak 2019

2019. január 11. 18:47

Mindig öröm, ha egy felgyógyult vadállatnak visszaadhatjuk a szabadságát - írta a Kiskunsági Nemzeti Park.

50 éves a Pilisi Parkerdő

2019. január 10. 20:31

A természetvédelem, az erdőgazdálkodás és a természetjárás összhangjának megteremtését és fejlesztését szolgálta 50 évvel ezelőtt a Pilisi Parkerdőgazdaság megalapítása. A már részvénytársaságként működő főváros környéki parkerdőnek évi 25 millió látogatója van, miközben a szükséges infrastruktúra fenntartásához jó alapot szolgáltat a fenntartható erdőgazdálkodás. A Pilisi Parkerdő jelentős turisztikai és természetvédelmi fejlesztésekkel készül a jubileumra.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés