Zöld iránytű

A greenfo.hu a Jazzy rádióban  2015 április 22 –én indotta el a Millásreggeli környezetvédelmi rovatát. A ZÖLD IRÁNYTŰ szerdánként 9.40 – 10.00 között hallható az éterben Budapest kb. 50 km-es vételkörzetében (90.9) MHz, és a világhálón Jelenjen meg a műsorban, reklámozza zöld szolgáltatásait, termékeit:  Jazzy hallgatottsági adatok  További információk: Sarkadi Péter +36/30 9488210 zoldiranytu@jazzy.hu

 • 2017. december 20.

  A  Zöld iránytű utolsó búcsú adásában a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó hírekről beszélgetünk. Pl. a környezetbarát csomagolásról, vagy a vágott, kontra műfenyő dilemmáról.

  2015 április 22-én a Föld napján indult a műsor, és most a 138. adással búcsúzik hűséges hallgatóitól.
  Köszöni figyelmüket, és boldog ünnepeket kíván a szerkesztő Sarkadi Péter.

 • 2017. december 13.

  A bölcsőtől a sírig – életciklus elemzés és a körforgásos gazdaság. Újrahasznosítsunk, vagy hagyjuk a csudába?
  Az életciklus-becslés, életciklus-értékelés, vagy életciklus-vizsgálat egy termék, folyamat vagy szolgáltatás teljes életútja során vizsgálja annak környezetre gyakorolt potenciális hatásait. Egy termék életútjának nevezzük a szükséges nyersanyag bányászatától és előkészítésétől a termék gyártásán keresztül a termék használatáig és a használat után keletkező hulladék hasznosításáig vagy kezeléséig terjedő szakaszt. Folyamat, illetve szolgáltatás esetén az anyag- és energiafelhasználásnak, illetve magának a folyamatnak a környezeti hatásait vizsgálják. Nemrég nagy vitát kavart, hogy a H&M egy svéd égetőben semmisítette meg ruhái egy részét. Ez is a körforgásos gazdaság és az életciklus elemzés eredménye? Egyáltalán mennyire kutatott ez a tudományterület, ez a tudományos módszertan? Erről a Magyar életcikluselemzők Szakmai Egyesületének elnöke, Tóthné Szita Klára, a Miskolci Egyetem nyugalmazott professzora mesél.

 • 2017. december 6.

  A bölcsőtől a sírig – a lábnyomszámítás nem ámítás. Egy hete az üvegcsomagolás dilemmáiról beszélgettünk annak apropóján, hogy nemrég rendezték meg az életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment, LCA) azaz az LCA Egyesület konferenciáját Budapesten. Itt több előadásban is szóba került a footprint vagy lábnyom kifejezés, melyet egyre gyakrabban használunk a környezetvédelem, fenntarthatóság témakörben, de ennek is több fajtája van. Ezeket mutatja be a konferenciát szervező Magyar életciklus elemzők szakmai Egyesületének elnöke Tóthné Szita Klára, a Miskolci Egyetem nyugalmazott professzora.

   

 • 2017. november 29.

  Az üveghegyen innen a szelektív szigeten túl. Az üvegcsomagolás dilemmái
  Az utóbbi években egyre csökken a szelektíven gyűjtött üveg mennyisége, ennek fő oka az elmúlt években visszaállamosított hulladékgazdálkodási rendszer. A felszámolt gyűjtőszigetek egy részén maradt csak üvegkonténer, a lakossági házhoz jövő rendszerből ez a frakció hiányzik, ugyan nőtt a finanszírozás, de csökken a rendszer hatékonysága, és az állami kukaholding utófinanszírozása miatt több önkormányzati hulladékgazdálkodó anyagi problémával küzd, nem beszélve az un. rezsicsökkentésről, ami még inkább lenullázza a cégek pl. fejlesztési lehetőségeit. Többek között e témáról is szó volt a múlt héten az életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment, LCA) azaz az LCA Egyesület konferenciáján Budapesten. Évente hazánkban 101.000 Tonna üvegcsomagolás kerül forgalomba, és ennek csak kb. 35%-a kerül szelektíven begyűjtésre. Miért van ez így, és hogyan lehetne ezen javítani? Egyáltalán, hogyan állunk a szelektivitás területén? A kérdésekre válaszol a konferencián e témában előadást tartó Hartay Mihály hulladékgazdálkodási szakértő.

 • 2017. november 22.

  A nagy hal bekapja a kicsit, de mindenki jól lakik, és ez a környezetnek is jó.
  A fenntarthatóság egyik alapja a megosztás, hogy ne birtokoljuk, hanem használjuk a tárgyakat. Bőgel György, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora ezt platform kapitalizmusnak nevezi, amelyben a társadalmi célok, érdekek találkoznak az ötletadó érdekével. A kereslet és kínálat az informatika segítségével az elektronizált piactéren talál egymásra, Bőgel megfontolandónak tartja például a szolgáltatások megosztását, amikor nem vesz meg minden piaci szereplő valamilyen gépet, eszközt, hanem megrendel egy tevékenységet. A megosztásos gazdaság, mint új üzleti modell, és annak hatása a fenntarthatóságra. Mi az a platform alapú gazdaság, és mi köze ennek a környezetvédelemhez? Ezt a témát járta körül egy nagyon érdekes – az okos mezőgazdaság egy innovációját bemutató - példával szemléltetve a múlt szerdai Magyar Fenntarthatósági Csúcs -2017 c. konferencián Dr. Bőgel György, a CEU professzora. Az előadás prezentációja:  Bőgel György A megosztás hatása a fenntarthatóságra (2,3 MB pdf.)

 • 2017. november 15.

  Lepkelesen az Őrség erdeiben Három éve kezdődött, és jövő tavaszig tart a LIFEinFORESTS EU-s projekt. Az Élet az Erdőben című pályázati program célja a magyarországi Natura 2000 erdők védelmének elősegítése az erdőtulajdonosok, az erdőgazdálkodók, az erdészeti igazgatási szervek, a lakosság és más érintett csoportok együttműködésének kialakításával, a szereplők közötti aktív kommunikáció erősítésével. A WWF Magyarország vezetésével zajló projekt keretében a múlt szerdán és csütörtökön az Őrségi Nemzeti Park vendégeként erdészeti, nemzeti parki turisztikai szakemberekkel több területre ellátogattunk, ahol sokszor viták keretében választ kerestünk több kérdésre, pl.: Miből lesz az erdő - hogyan határozzák meg az erdő fejlődését az ápolási és tisztítási munkák? Milyen a gyakorlatban pl. Felsőszölnökön az ŐNP erdőkezelési koncepciójának megvalósítása: milyen dilemmák vannak az érintetlen erdőkhöz vezető úton. Orfalun és Apátistvánfalván megtekintettük a csak kis helyen megmaradt mészkerülő erdeifenyves élőhelyét, és a szakemberek meséltek ennek a helyreállítási lehetőségeiről. A régi, hagyományos kisparaszti szálalóerdő tipikus példáját Kétvölgy határában tekintettük meg a Nemzeti parki szakemberekkel, akik Apátistvánfalva mellett a szálaló erdő kialakításának modern módszereit is bemutatták. A nemzeti park Pro Silva kísérleti erdőtömbjében pedig szakmai és kirándulószemmel láthattuk a bükkösök felújítását folyamatos erdőborítás mellett. A mai műsorban egy ritka ízeltlábú, a fokozottan védett sápadt szemeslepke (Lopinga achine) megőrzéséről mesél Szentirmai István az Őrségi Nemzeti Park természetmegőrzési osztály vezetője.

  A műsot a millásreggeli honlapján itt visszahallgatható >>>

 • 2017. november 8.

  1. Dr. pánik a klímával felizzó járványügyi helyzetről
  Az előrejelzések szerint a világ – így Európa – szárazföldi részein 2100-ra az emberi tevékenységből eredő hőmérsékletváltozás elérheti a +4–7 °C-ot. Az éghajlat megváltozásával hazánkban és az európai régióban is olyan fertőző betegségek jelenhetnek meg, melyek jelentős befolyással lesznek egészségünkre, mindennapi életünkre, de lesznek olyanok is, melyek a társadalom egyes csoportjaiban ismét magas halálozással járhatnak. -erről tartott egy nagyon érdekes előadást a Földgömb Magazin zöldgömb fesztiválján Csima Zoltán, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Epidemiológiai Tanszékének oktatója és doktorandusza – akivel sarkadi Péter beszélgetett.

  2. Ma nyílik, és péntekig tart az Ökoinnovációk csúcstalálkozója Budapesten
  A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége immáron 5. alkalommal rendezi meg az ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítást, mely indulása óta Közép-és Kelet Európa jelentős környezetipari szakkiállításává vált. A színes, három napos kiállítás és programsorozat a Vasúttörténeti Parkban 1000 négyzetméteren biztosít lehetőséget a tartalmas szórakozásra, az ismeretszerzésre és a magyar zöldipar eszmecseréjére. A közel 70 kiállító cégnek és szervezetnek köszönhetően kiváló alkalom nyílik az innovatív környezetvédelmi technológiák és szolgáltatások megtekintésére, kipróbálására. Részletek a kiállítás főszervezőjétől, Czibók Ágnestől.

  Adás meghallgatása >>>

 • 2017. október 25.

  Futrinkák jeladóval, újságírók lánctalpassal. Látogatóban a táborfalvi i lőtéren, ahol a honvédség a nemzeti park és a civil természetvédők közösen dolgoznak az értékes élővilág megmentésén. Eredményes volt az a hat éven át tartó élőhely-rehabilitáció, amely hazánk második legnagyobb aktív katonai lőterén zajlott. A természetvédők és a honvédség közösen igyekeztek megóvni a Turjánvidéket, ahol a veszélyeztetett rákosi vipera is él.
  Az Európai Unió által támogatott LIFE projekt vezetője a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, melynek projektvezetője Csóka Annamária.

 • 2017. október 18.

  A távhő nemcsak szexi,hanem gazdaságos és felelősségteljes választás. Trendi tud lenni itthon is.
  Egy távhőrendszer akkor jó, ha energiahatékonyan és környezetkímélő módon működik.” – hangzott el egy, a magyarországi távhőszolgáltatók környezetbarát fejlesztéseit és klímavédelmi jelentőségét tárgyaló konferencián csütörtökön. Amennyiben tízezer lakos csatlakozna a FŐTÁV Zrt. távhőrendszeréhez, Budapesten 8 ezer tonnával csökkenne a levegő CO2, 47 ezer tonnával más káros gázok és 13 ezer tonnával a szállópor koncentrációja. Magyarországot a légszennyezettségre visszavezethető halálesetek száma 1 millió főre vetítve csak Kína előzi meg. Hazánkban a statisztikák szerint 938 ember hal meg a légszennyezés okozta betegségben. Csutora Mária, a Budapesti Corvinus Egyetem Környezettudományi Intézet Fenntarthatósági Indikátorok Kutatóközpont egyetemi tanára szerint míg Európában a távfűtést környezetbarát és hatékony fűtési módként ismerik, addig Magyarországon a lakosság körében negatív kép él e fűtési technikáról. A fejlesztések mellett ennek megváltoztatása kell, hogy a cél legyen. Ebben is segíthet a karbon lábnyom – ökolábnyom mérés, melyet 10 éve számolnak/kutatnak az egyetemen.
  Az adás a Millásreggeli honlapján érhető el >>>

 • 2017. október 11.

  Natúrparkjaink jelene és jövője.
  Natúrparkjaink immár több mint két évtizede tevékenykednek az élő és élhető vidéki tájak erősítése érdekében. Kilenc névhasználati címmel rendelkező natúrparkunk 211 település közösségeinek összefogásával az ország területének 6,5%-ára terjed ki. A magyarországi natúrparkok négypilléres modell mentén végzett szakmai tevékenységének erősítése volt az egyik témája egy hétfői műhelykonferenciának, melyen előadott Dr. Szilvácsku Zsolt tájépítész, jogász, a Magyar Naturpark Szövetség alelnöke.
  A natúrpark az ország jellegzetes természeti, tájképi és kultúrtörténeti értékekben gazdag területein, helyi közösségek által létrehozott tájszintű együttműködés, melynek célja a természeti és kulturális örökség megőrzése, bemutatása és a vidék fejlődését elősegítő hasznosítása. A natúrpark az integrált védelem elvére építve a tájat és a természetet nem a tájban élő embertől, hanem azt vele együtt hasznosítva védi meg!
  Az Európa Tanács 2017-ben első alkalommal hirdeti meg a Nemzetközi Tájnapot. Tájnapi tájséták natúrparkjainkban - A Nemzetközi Tájnapon október 20-án és 21-én helyi szakvezetők segítségével, élményszerűen ismerhetik meg az érdeklődők natúrparki tájainkat.

 • 2017. október 4.

  Az idén is családi házak és kis társasházak tervezői pályázhattak a 2017-es Év Háza díjra, melyet október 2-án, az építészeti világnapon adtak át. Az Év Háza pályázat 7 év szünet után 2008-ban került újra kiírása, a magyar építészeti közélet részeként, annak legjelentősebb szervezetei és szövetségei támogatásával, valamint a legelismertebb építészek, zsűriben való közreműködésével. A díj mára az egyik legismertebb és legszélesebb körben érdeklődésre számot tartó szakmai elismeréssé vált. A pályázat célja, hogy megismertesse, számba vegye azokat a minőségi építészeti alkotásokat, amelyek mind esztétikai, mind környezeti, mind pedig gazdasági szempontból példaértékűek. Az idei építészet világnapjának mottója: a klímaváltozás elleni küzdelem.  Új épület, vagy felújított? Az idei pályázatra beérkezett művek fele felújított épület volt. Melyik a környezetbarátabb? És mitől is környezetbarát egy épület? Erről mesél Szoják Balázs építész, a díj kurátora.
  2017-es Év Háza pályázaton adták át a Xella Magyarország Kft. Környezetbarát ház különdíját is, melyet a Minusplus Generáltervező Kft. három munkatársa kapta egy Leányfalun található nyaraló tervezéséért. A cég egyik vezető tervezője és tulajdonosa Alexa Zsolt.

 • 2017. szeptember 27.

  Magyar tetőre magyar villanycserepet! Napelemes tetőcserép fejlesztésbe kezdett a Terrán.
  Az 1920-ban alapított családi vállalkozásból nemzetközi nagyvállalattá nőtt Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.közel másfél éve zajló kutatás-fejlesztésének eredményeként tegnap egy sajtótájékoztatón bejelentették a tetőcserépbe integrált napelem elkészültetét. A Terrán szolár megoldás különlegessége az, hogy a napcellák olyan speciális módon lettek az egyedi tetőcserepek felületébe integrálva, hogy azok felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik majd a hagyományos tetőcserepekkel. A prototípust fél éve sikeresen tesztelik, a fejlesztés végső célja egy esztétikus, környezetbarát, kompromisszumok nélküli energiatermelő tetőrendszer megalkotása.
  A részletekről a tegnapi sajtótájékoztatón Gódi Attila ügyvezető igazgató mesélt.

   

 • 2017. szeptember 20.

  A közlegelők komédiája – avagy ne legyünk idióták!
  A napokban jelent meg Takács-Sánta András humánökológus új könyve a L'Harmattan Kiadónál, címe és alcíme: A közlegelők komédiája - A közösségek újrafelfedezése mint kiút az ökológiai válságból. Tegnapelőtt este a Nyitott Műhelyben a könyvet a szerző mutatta be - az esemény egyik különlegessége volt a Nem Privát Színház társulatának egy rövid színházi performansza. A könyvret a szerző Takács-Sánta András mutatja be.
  Takács-Sánta András és Sarkadi Péter A közlegelők komédiája c. könyvrőlTakács-Sánta András és Sarkadi Péter A közlegelők komédiája c. könyvről

  Takács-Sánta András szerkesztette munkatársai írásait kötetbe: Építőkockák egy új világhoz címmel. Csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, miközben újra felfedezzük a közösségek erejét? Igen, szerencsére ma már Magyarországon is jó néhány kezdeményezés törekszik minderre. A Kisközösségi Program munkatársai bő tucatnyi lelkesítő példát mutatnak be ebben a könyvben – tudományos igényességgel, mégis közérthetően. A szövegekhez Marabu rajzolt szórakoztató illusztrációkat.

   Az adás itt hallgatható meg >>>

 • 2017. szeptember 13.

  Szeptembertől módosultak a lakossági „ingyenhitel” feltételei – vajon kapós lesz?
  Az iskolakezdéssel egyidőben módosultak a kamattámogatott lakossági energetikai hitel feltételei. Igény van az energiatakarékos lakásokra, de ez a 115 milliárd forint keretösszegű uniós forrás csak kb. 22000 otthonra elég. Két kérdést érdemes mérlegelni a hitelkonstrukció kapcsán: vajon annak feltételrendszere elég vonzó-e ahhoz, hogy szívesen felvegyék a családi házak tulajdonosai, a társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élők, hogy ebből a pénzből újítsák fel otthonaikat. Ill. hogy önmagában a hitel (állami támogatás nélkül) elég vonzó-e ahhoz, hogy ez tömegesen beindítsa az energetikai beruházásokat.?
  E kérdésekre ad választ a Magyar Energiahatékonysági Intézet vezetője Szalai Gabriella  Részletek a Magyar fejlesztési Bank honlapján.

  Jól pörög a pécsi panel szélturbinája
  A pécsi kertvárosban a Krisztina tér egyik tízemeletesének lakói úgy döntöttek, nem napelemet, hanem szélturbinát vásárolnak. A 6 méter magas turbinát egy éve építették fel a tízemeletes tetejére - a forgógenerátort idáig tesztelték. Karbantartása is jóval olcsóbb és könnyebb – vázolta a turbina előnyeit Balatoni Árpád a Kertvárosi Lakásszövetkezet elnöke, aki szerint a megtérülési időszak is jóval kedvezőbb, mint a napelemnél. A szakértők azt mondják, 8-10 éven belül visszajön a “szélkerék” ára, utána pedig a hasznot hozza a háznak.  

  A szociálisan rászorultaknak segítenének az ingyenes napelemekkel Nagy-Britanniában
  Mintegy 160 millió fontos (53 milliárd forint) keretet szánnak arra, hogy ingyen napelemekkel szereljék fel a legszegényebb háztartásokat, így csökkentve azok energiaszámláit. Mintegy 800 000 otthont szeretnének ellátni a következő öt évben napelemekkel az Egyesült Királyság területén. A nagyszabású vállalkozástól azt remélik, hogy sok háztartás energiaszámlája csökkenthető. A programtól munkahelyek létrejöttét várják, és egy kormányzati programnak köszönhetően még pénzt is kaphatnak azok a lakástulajdonosok és települési önkormányzatok, amelyek maguk termelnek energiát megújuló forrásból.

 • 2017. szeptember 6.

  HÍRSZEMLE
  Miniszteri rendelettel lövik ki a veszélyesnek minősülő medvéket és farkasokat 
  A román környezetvédelmi tárca vezetője 140 medve és 97 farkas kilövéséről vagy áthelyezéséről adott ki miniszteri rendeletet, amelyet élesen bíráltak az állatvédők. Európában - Oroszország európai részét leszámítva - körülbelül 17 ezer medvét tartanak számon, amelyből több mint 6800 Romániában él. A romániai medveállomány 78 százaléka pedig Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyében található.

  Eszék közeléből Olaszországba repült Bogyóka.
  A Bogyóka névre keresztelt tojó az első jeladóval ellátott kanalasgém Közép-Európában. A neve ellenére nem a gémekhez, hanem az íbiszfélékhez tartozó madár vonuló faj, az idősebb, tapasztalt példányok már útra is keltek melegebb vidékek felé. A kanalasgémek a telet jellemzően a Földközi-tenger vidékén töltik.

  Larry, a világcsavargó jeladós angol kakukk kétszer is járt nálunk
  Larry idén június 20-án kelt útra Északkelet-Angliából és július 18-án érkezett meg Dél-Olaszországba, a „csizma” talprészéhez. Valószínűleg az ekkor Európa középső régióját sújtó, emlékezetes kánikula hatására a madár tíz nap itt tartózkodást követően, július 29-én északi irányba fordult. Másnap, 1200 km-t repülve Közép-Lengyelországba ért, közben a Barcs-Győr vonalon Magyarországon is átrepült.

  Megnyílt a világ legnagyobb kerékpáros mélygarázsa
  Légvonalban kevesebb mint két óra választja el egymástól Budapestet, valamint Hollandia egyik legnagyobb városát, Utrechtet, mégis, mintha fényévekben lehetne mérni a távolságot. A hollandok átadták a világ legnagyobb kerékpáros mélygarázsát, ami több mint 10 ezer kerékpáros életét könnyítheti meg a városban. 

  Az adás itt hallgatható meg.

 • 2017. augusztus 30.

  Nemzetközi műanyagstop körkép.

  4 év börtön egy nejlonzacskóért? A világ egyik legszigorúbb nejlonzacskós szabályozása szerint a zacskók árusítása, gyártása és használata is 38 ezer dolláros bírsággal, vagy akár 4 év börtönnel büntethető Kenyában.

  Műanyag szatyor stop a brit Tescókban Hiába vetettek ki adót a környezetszennyező táskákra, így is évi 700 millió fogyott belőle évente. Mostantól egy sem kerül a boltokba. 

  Pazarlás ellen itt a frigó kém Szeptemberben kezdik értékesíteni a világ első vezeték nélküli hűtő kameráját. A fogyasztói élelmiszerhulladék csökkentésére létrehozott Smarter FridgeCam lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ellenőrizzék mi van hűtőszekrényükben – bárhol és bármikor – egy telefonos alkalmazáson keresztül. Az EU állampolgárai évente átlagosan 47 millió tonna ehető ételt dobnak ki, mialatt az Egyesült Királyságban átlagban háztartásonként 700 angol fontnyi élelmiszert pazarolnak el.

 • 2017. augusztus 23.

  Best of greenfo – válogatás az elmúlt hét legolvasottabb híreinkből.

  Aug. 19 az orángutánok világnapja Ha minden így megy tovább, akkor még néhány évig, utána legfeljebb megemlékezhetünk az erdei emberkékről, ahogy Szumátrán őket hívják.Ezt azért jó ha tudod, mert valószínűleg tudtod nélkül nagyban hozzájárulsz a kipusztításukhoz azzal, hogy olyan termékeket veszel, amelyek pálmaolaj tartalmúak. Az elmúlt évek alatt közel 90%-át kiirtották azoknak az őserdőknek, amelyek otthonául szolgálnak ezeknek az erdők embereinek. De nem csak az erdőket gyújtják rájuk, hanem a túlélőket is brutálisan levadásszák.

  Orbánék benézték - Atom helyett zöldenergiát akarunk Ha manipulációs szándék nélkül teszik fel nekik a kérdést, honfitársaink háromnegyede csak a megújulókra adna állami pénzt. Az idei fesztiválokat is végigjárta az MVM Paks II. Zrt. atomkamionja: a pazarul berendezett mozgó PR-szoba révén azt próbálja elhitetni a kormányzat a fiatalokkal, hogy az atomenergiával termelt áram a tiszta, környezetbarát energiaforrások közé tartozik, hasonlóan a megújuló energiához– úgy tűnik azonban, hogy az elköltött milliárdok ellenére sem a szűkebb célcsoport, sem a társadalom gondolkodását nem sikerült megváltoztatni.

  Meggyilkolták az egyik legismertebb afrikai elefántvédőt A tanzániai rendőrség indított nyomozást, miután Dar es-Salaam városában meggyilkolták az egyik legismertebb elefántvédőt, Wayne Lottert. Az 51 éves korában megölt férfi korábban számos alkalommal kapott már halálos fenyegetéseket, mivel komoly ellenfele volt az orvvadászoknak. A Lotter által alapított PAMS Foundation nevű szervezet egész Afrika-szerte küzdött az elefántokra utazó orvvadászok ellen. Wayne Lotter nekrológja - írta Dr. Jane Goodall

  Mészárlás dán módra - az értelmetlen hagyomány A dán fennhatóság alá tartozó Feröer-szigetek vize nyaranta vérbe borul. A szigetlakók minden igyekezetükkel meg akarják őrizni az évszázadok óta tartó cetmészárlás véres gyakorlatát, ami mészárszékké változtatja a szigetvilág öbleit, az önkéntesek erőfeszítése ellenére, hogy megakadályozzák azt.

  Egymilliárdért vinnék ki a Bubit Szentendréig
  A kormány meghatározta a Dunakanyar kiemelt turisztikai térségbe tartozó településeket, és elfogadta a térségben megvalósítandó egyes fejlesztésekről szóló, a 2017-2030 közötti időszakra vonatkozó stratégiai fejlesztési programot - derült ki a Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatból. 

  Az adás a millasreggeli.hu-n hallgatható meg >>>

 • 2017. augusztus 16.

  Budai rakpart szemétszedése a Gellért-hegy lábánál.
  A budai rakpart a következő célpontja az Önkéntes Környezettisztítók csapatának ma este. A Gellért-hegy és a Népliget után ismét lecsapnak a szemétdombokra az Önkéntes Környezettisztítók. A korábban megrendezett Gellért-hegyi szemétszedéskor figyeltek fel a rakparton éktelenkedő szemét mennyiségére. Elmondásuk szerint ebből jött az ötlet, hogy a harmadik szemétszedési eseményüket a Duna budai oldalán a Gellért-hegy lábánál rendezzék meg.Találkozó: augusztus 16. szerda, 17:45-18:00, Szent Gellért tér (kupola)  A részleteről: Szebenyi Péter a hulladekvadasz.hu ötletgazda/alapítója.

  Egyre több rák él a Balatonban A hajozas.hu egyik olvasója kecskerákokat fotózott Fonyódon, amelyeket a viharos szél és a nagy hullámok sodortak partra. A lap utána járt, hogy a Balatonban milyen rákfajok élnek, és hogy milyen szerepet is játszanak a tó ökoszisztémájában. A fürdőzők ne féljenek. 

  Az EU segít a portugál erdőtüzek megfékezésében
  Az Európai Unió a tűzoltók és szállítóeszközeik helyszínre jutásának támogatásával segítséget nyújt Portugáliának az országban pusztító erdőtüzek megfékezéséhez - közölte az Európai Bizottság. Az eukaliptusz, a papíripar és a rövidlátó politika szerepe a portugál erdőtüzekben.

  Az adás a millasreggeli.hu-n hallgatható meg >>>

 • 2017. augusztus 9.

  Mi történt az elhagyatott veszélyes hulladékkal? – A Greenpeace egy év elteltével újra Kiskunhalason 
  Mi történt az elhagyatott veszélyes hulladékkal Kiskunhalason? Semmi. Pedig az ügy már húzódik egy ideje. A Greenpeace Magyarország nagy kérdőjelet rajzolt a Kiskunhalas belterületén álló, az egészségre és a környezetre ártalmas veszélyeshulladék-telep közvetlen közelébe. A területen évek óta folyamatos szennyezést okoznak a szabálytalanul tárolt, főleg olajokkal, festékekkel, oldószerekkel és savakkal teli hordók. Sarkadi Péter, a Greenfo.hu főszerkesztője a zöld szervezettel együtt utazott Kiskunhalasra, cikkét itt olvashatjátok, interjúit pedig alant lehet meghallgatni. Megszólalók: Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője, Dr. Bándi Gyula zöldombudsman és Papdi József telektulajdonos.
  AZ ADÁST A MILLÁSREGGELI HONLAPJÁN LEHET MEGHALLGATNI >>>

 • 2017. augusztus 2.

  Mi az a fényhalál? És mikor lesz a falra ragasztható OLED világító tapéta – azaz merre tart a világítástechnikai ipar?
  Megvetted! Visszahoztad? Ez az Electro-Coord Magyarország legfrissebb kampányának szlogenje. A cég arrahívja fel a lakosság és a villanyszerelők figyelmét, hogy a kijelölt gyűjtőpontokon, illetve gyűjtőpartnereknél szabaduljanak meg a hulladék fényforrásoktól. Egy hete beszéltünk arról, hogy az Electro-Coord 14 ezer gyűjtőpontján lehet leadni az elromlott, kiégett világítástechnikai eszközöket, amit szakszerűen ártalmatlanítanak, ill. lesz belőle másodnyersanyag.
  A fénycsövek, izzólámpák anyaga 85%-ban újrahasznosítható. Magyarországon jelenleg az eladott lámpák 60%-a visszakerül hozzájuk, de az a cél, hogy 2019-re az arány 70-80% legyen. A lámpák szelektív gyűjtésének jelentőségére hívta fel a figyelmet Nagy János, a Világítástechnikai Társaságának elnöke is, aki a „Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése” akció nyitó eseményeként jelképesen elhelyezte a idei kétmilliomodik lámpát a szelektív lámpa gyűjtőkonténerben. A sajtótájékoztatón mesélt a világítástechnika fejlődéséről a LEDekkel kapcsolatos ismerethiányról, a hasznos vásárlási tippekről is Nagy János, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának elnöke .

   AZ ADÁST A MILLÁSREGGELI HONLAPJÁN LEHET MEGHALLGATNI >>>

 • 2017. július 26.

  Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése. Mi lesz veled, te sötét led? Ki látott már láthatatlan visszaváltós kupont?

  Begyűjtötték idén a kétmilliomodik izzót. Megvetted! Visszahoztad? Olvasható az Electro-Coord Magyarország legfrissebb kampányának plakátján – mely arra hívja fel a lakosság és a villanyszerelők figyelmét, hogy a kijelölt gyűjtőpontokon, illetve gyűjtőpartnereknél szabaduljanak meg a hulladék fényforrásoktól. Különösen fontos a lakosság körében tudatosítani, hogy a veszélyes anyagokat is tartalmazó energiatakarékos égők és lámpák nem kerülhetnek a kommunális hulladékba! Magyarországon 14 ezer ponton gyűjtik elkülönítetten ezen speciális elektromos és elektronikai hulladékokat. A lámpák anyaga 86%-ban újrahasznosítható. Magyarországon jelenleg az eladott lámpák 60%-a bekerül a visszagyűjtési rendszerbe, ami EU-s szinten is jó arány, de a cél, hogy 2019-re az arány 70-80% legyen. A hazai visszagyűjtési és újrahasznosítási rendszer kiépült, így bárki felelősen külön gyűjtheti az izzó- lámpa és fénycső hulladékot. A megfelelő visszagyűjtés és korszerű újrahasznosítás hatalmas mennyiségű hasznos újrahasznosítható anyagot – elsősorban üveget és fémet – biztosít az ipar számára. Nem véletlen hát, hogy az Electro-Coord a „Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése” névre keresztelte a 2017-es programját. A program lényegéről, a világítástechnikai e-hulladékos körképünk első részében Dr. Kovács Béla, , Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. Ügyvezetője mesél.
  AZ ADÁST A MILLÁSREGGELI HONLAPJÁN LEHET MEGHALLGATNI >>>

 • 2017. július 19.

  Miért Kitaibelről nevezték el a Pannon gyíkot?
  A Pál utcai fiúkból mindenki által ismert ELTE Füvészkert egykori igazgatója, a neves polihisztor, Kitaibel Pál emléke előtt adózva előadásokkal egybekötött megemlékezést tartottak nemrég születésének 260. és halálának 200. évfordulója alkalmából a füvészkertben. A magyar Linnének nevezett Kitaibel a Sopron vármegyei Nagymartonban született. Orvosegyetemre ment, és tanulmányai helyszínéül nem a közelebbi Bécset, hanem Pest-Budát választotta.1785-ben avatták orvosdoktorrá. Negyedéves orvostanhallgató volt, amikor kinevezték az egyetem vegytani-növénytani tanszékén Winterl Jakab professzor tanársegédjévé, majd adjunktusává. A tanszék egyik feladata a botanikus kert (a „Füvészkert”) gondozása volt. Előadásokat Kitaibel nem is vállalt, a tudományos munkának élt. Rendes egyetemi tanári kinevezését csak 1802-ben kapta meg I. Ferenc császártól. Rendkívüli szorgalommal dolgozott mostoha körülmények közt. Laboratóriumát otthonának konyhájában alakította ki és állandóan dokumentumainak megfelelő elhelyezéséért kellett küszködnie. 1807-ben nevezték ki a Füvészkert igazgatójává. Ma folytatva a múlt heti témát Kitaibel Pál zoológiai munkásságáról mesél Dr. Korsós Zoltán herpetológus, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója. 
  AZ ADÁST A MILLÁSREGGELI HONLAPJÁN LEHET MEGHALLGATNI >>>

 • 2017. július 12.

  Egy botanikus kert kalandos története Mária Teréréziától napjainkig. Nagyszombattól Budán át Pestig.
  A Pál utcai fiúkból mindenki által ismert ELTE Füvészkert egykori igazgatója, a neves polihisztor, Kitaibel Pál emléke előtt adózva előadásokkal egybekötött megemlékezést tartottak nemrég születésének 260. és halálának 200. évfordulója alkalmából a füvészkertben. A magyar Linnének nevezett Kitaibel a Sopron vármegyei Nagymartonban született. Orvosegyetemre ment, és tanulmányai helyszínéül nem a közelebbi Bécset, hanem Pest-Budát választotta.1785-ben avatták orvosdoktorrá. Negyedéves orvostanhallgató volt, amikor kinevezték az egyetem vegytani-növénytani tanszékén Winterl Jakab professzor tanársegédjévé, majd adjunktusává. A tanszék egyik feladata a botanikus kert (a „Füvészkert”) gondozása volt. Előadásokat Kitaibel nem is vállalt, a tudományos munkának élt. Rendes egyetemi tanári kinevezését csak 1802-ben kapta meg I. Ferenc császártól. Rendkívüli szorgalommal dolgozott mostoha körülmények közt. Laboratóriumát otthonának konyhájában alakította ki és állandóan dokumentumainak megfelelő elhelyezéséért kellett küszködnie. 1807-ben nevezték ki a Füvészkert igazgatójává.  Kitaibel több mint ezerkétszáz napot töltött terepen, eközben mintegy 20 ezer kilométert járt be a Kárpát-medencében. Közel 150 növényfaj első tudományos leírója. Összefoglaló műve Magyarország ritka növényeinek leírása és képei címmel 1799 és 1812 között Bécsben jelent meg latin nyelven, három díszes kötetben, 280 színes rézmetszettel. Halála után a herbárium 15000 lapnyi hagyatékát József nádor vásárolta meg, hogy a Nemzeti Múzeumnak ajándékozza. A gyűjteményt Jávorka Sándor dolgozta fel 1926 és 1936 között, és ez lett a később önállóvá váló Magyar Természettudományi Múzeum növénytárának alapja.
  Kitaibel Pálnak nagyon sokat köszönhet a hazai botanika, és a botanikus kertek, közte a mai ELTE botkert, melynek kalandos történetéről ifj. Papp László, az ELTE Füvészkert botanikusa mesél.
   AZ ADÁST A MILLÁSREGGELI HONLAPJÁN LEHET MEGHALLGATNI >>>

 • 2017. július 5.

  Számonkérhetetlen a budapesti környezetvédelmi program.
  Alkalmatlan Budapest környezeti állapotának javítására az a programtervezet, amelyet nemrég hozott nyilvánosságra a Fővárosi Önkormányzat. A „Budapest Környezeti Programja 2017-2021” című anyag nem tartalmaz számon kérhető célkitűzéseket, a feladatokat pedig többnyire csak elnagyoltan, általánosságban írja le. Ezért a Levegő Munkacsoport azt kéri az önkormányzatnak írt véleményében, hogy határozzon meg számszerű célkitűzéseket és konkrét feladatokat, amelyek végrehajtását számon lehet kérni. Kifogásolja a Levegő Munkacsoport azt is, hogy a mostani anyagban egyetlen utalást sem lehet találni arra, hogy mit sikerült megvalósítani és mit nem az előző, 2012-2016. évekre vonatkozó Környezeti Programban kitűzött célok közül, és az esetleges elmaradásoknak mik voltak az okai.
  Hogy milyen viszonylag egyszerű, és olcsó, ellenben nyomon követhető, és számon kérhető megoldásokat kellene a zöldebb Budapestért hozni? Erről Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke mesél.

   AZ ADÁST A MILLÁSREGGELI HONLAPJÁN LEHET MEGHALLGATNI >>>

 • 2017. június 28.

  Ombudsmani díj a Levegő Munkacsoport vezetőjének.
  Ünnepélyes keretek között adta át Dr. Székely László, az alapvető jogok biztosa az idei Justitia Regnorum Fundamentum-díjakat Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnökének, Lukács Andrásnak, a Levegő Munkacsoport elnökének és Szarka László történésznek, MTA BTK Történettudományi Intézet kutatójának.
  Az ombudsmanok által 2007-ben alapított díj kiemelkedő emberi helytállás, szakmai tevékenység vagy életút elismeréseként adományozható azon személynek, aki az alapvető jogok, különösen a gyermekjogok, a veszélyeztetett társadalmi csoportok jogai, a nemzetiségi jogok, illetve a környezetvédelem terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el, vagy jelentősen hozzájárult ilyen eredmény eléréséhez.
  Lukács András geofizikus a Levegő Munkacsoportnak 1988-as megalakulása óta a vezetője, 1995-től elnöke. Több mint 60 tanulmány szerzője vagy társszerzője az ökoszociális államháztartási reform, a környezetbarát közlekedés és a fenntartható energiapolitika témakörében. 2008-as megalakulása óta az Európai Zöld Költségvetés (Green Budget Europe) elnökségi tagja is.
  Lukács András a zöld életről, Budapest zöldítéséről, 30 év sikereiről és kudarcairól, és a civilek egyre mostohább helyzetéről mesél.

  AZ ADÁST A MILLÁSREGGELI HONLAPJÁN LEHET MEGHALLGATNI >>>

 • 2017. június 21.

  Érdemes-e pénzben mérni a természet értékeit/szolgáltatásait? Az ökológiai közgazdászok szerint nem. Konferenciájuk üde zöld színfolt Budapesten.
  A Budapesti Corvinus Egyetem ad otthont a héten tartó Ökológiai közgazdászok nemzetközi konferenciájának. Az Ökológiai Közgazdászok Európai Társasága (ESEE) 1996-os alapítása óta különböző tudomány területek és módszerek ötvözésével igyekszik hatással lenni az emberi viselkedésre és az intézményi rendszerekre. Az idei, 12. nemzetközi konferencia célja a biológia, környezeti pszichológia, szociológia, politikatudomány és (többek közt) a közgazdaságtan képviselőit egy asztalhoz ültetni, akik egymás munkájából tanulva, azt építő kritikával ellátva igyekeznek egy olyan világ megteremtése felé, ahol a természetes környezet szükségleteit is figyelembe vesszük. A fenntarthatóság, a gazdasági-társadalmi átalakulás, a nem-növekedés, a jól-lét, az alacsony CO2 kibocsátású gazdaság, a felelős kutatás és innováció, és a rendszer szintű megközelítés a főbb kulcs-szavai a konferencia párhuzamosan futó szekcióinak.
  A három napos szakmai eseményt szervezők arra is odafigyeltek, hogy az egyetemet is zöldítse a program. A konferencia szüneteiben csak helyi termelők által készített ételt-italt fognak felszolgálni, az esetleges maradékokat pedig rászorulóknak szállítják el.
  Pataki György ökológiai közgazdász, a konferencia főszervezője arról, hogy hol is tart ma ez az interdiszciplináris tudományterület.

  Adás meghallgatása >>>

 • 2017. június 14.

  Csillagoségbolt-parkká nyilvánították a Bükki Nemzeti Parkot,
  így hazánkban a Zselic és a Hortobágy mellett harmadikként egy új védett terület kapta meg ezt a rangos elismerést. A világon olyan területeken hozható létre csillagoségbolt-park, amelyek állami tulajdonban vannak, és valamilyen természetvédelmi oltalmat élveznek, illetve az égbolt minősége (az égitestek láthatósága, a fényszennyezés mértéke szempontjából) megfelel a szigorú szabályoknak. További kritérium, hogy a látogatók számára nyitott legyen a terület, és az égbolt látnivalóit folyamatosan bemutassák a nagyközönség számára. Az IDA (International Dark-Sky Association), mint független nemzetközi szervezet, egy olyan feltételrendszert állított föl, melynek nagyon kevesen felelnek meg. A Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatán elnyert támogatás és önkéntesek segítségével 2014-ben felmérte és dokumentálta a nemzeti park fényszennyezettségét, ismeretterjesztő-szemléletformáló előadásokat tartott, fényszennyezést okozó lámpatesteket cserélt le fényszennyezést nem okozókra, illetve elkészítette a Bükki Nemzeti Park Csillagoségbolt-parkká nyilvánításához szükséges felterjesztési dokumentációt, melyet megküldött az IDA részére.
  A Bükki Csillagoségbolt-park oklevelet tegnap adta át Prof. Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke, a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetségtagja - akit a részletekről kérdeztünk.
  AZ ADÁST A MILLÁSREGGELI HONLAPJÁN LEHET MEGHALLGATNI >>>

 • 2017. június 7.

  Séta a Bertényi Miklós Füvészkertjében.
  A múlt hétfőn az Arborétumok Napján megkötött megállapodás keretében az ELTE Füvészkertből, azaz Budapest belvárosából 42 védett növényfajt telepítenek a Pilisi Parkerdő Zrt. Bertényi Miklós Füvészkertjébe, amely Visegrádon található és a védett növények számára a természetes élőhelyükhöz közeli körülményeket biztosít. Erről mesélt egy hete itt a Zöld iránytűben Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója és Papp László a Fűvészkert botanikusa.
  A Pilisi Parkerdő Zrt. Bertényi Miklós Füvészkertje több mint 17 hektáron, Visegrád mellett az Apátkúti-völgyben terül el. A Parkerdő elsődleges célja a helyszín tájképi jellegének megőrzése, a helyi biológiai sokféleség és az őshonos fajok számára nyújtott élőhely biztosítása mellett más kontinensek jellemző növényfajainak bemutatása. Séta a ritka nyitvatermők között: Idegenvezetők: Koncz Antal nyugalmazott kerületvezető erdész, Sunyálné Csizmadia Andrea dísznövény kertész, és Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkert
  igazgatója.

  Pénteken indul a fehér gólyák lakossági látványgyűrűzése. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület madárgyűrűzői idén júniusban is több olyan gólyafióka-gyűrűzési akciót szerveznek, amire szeretettel várják az érdeklődőket.  A Gólya Road Show rendezvények folyamatosan frissülő oldala a helyszínek várhatóan tovább bővülő listájával itt érhető el >>>
  AZ ADÁST A MILLÁSREGGELI HONLAPJÁN LEHET MEGHALLGATNI >>>

 • 2017. május 31.

  Magyarország aláírta a biológiai sokféleségért megkötött nemzetközi egyezményt, amelynek 2020-ig vállalt célkitűzése, hogy a Föld veszélyeztetett növényfajainak 75 százalékát gyűjteményes kertekben is gondozzák. A hétfői Arborétumok Napján megkötött megállapodás keretében az ELTE Füvészkertből, azaz Budapest belvárosából 42 védett növényfajt telepítenek a Pilisi Parkerdő Zrt. Bertényi Miklós Füvészkertjébe, amely Visegrádon található és a védett növények számára a természetes élőhelyükhöz közeli körülményeket biztosít. A Pilisi Parkerdő Zrt. Bertényi Miklós Füvészkertje több mint 17 hektáron, Visegrád mellett az Apátkúti-völgyben terül el. A Parkerdő elsődleges célja a helyszín tájképi jellegének megőrzése, a helyi biológiai sokféleség és az őshonos fajok számára nyújtott élőhely biztosítása mellett más kontinensek jellemző növényfajainak bemutatása. A szakmai együttműködési megállapodást Dr. Szalay Péter, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem rektor-helyettese, Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója és Gősi István, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese írták alá. A kertbejáráson Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója mesélt az együttes munkáról.
  Az emberi természetrombolás,a természetes élőhelyek csökkenése és a klímaváltozás miatt felértékelődik az arborétumok, növénykertek jelentősége. Mit tudnak tenni a szakemberek a védett fajok megmentésében? Erről Papp László az ELTE Fűvészkert botanikusa mesél.

  AZ ADÁST A MILLÁSREGGELI HONLAPJÁN LEHET MEGHALLGATNI >>>

   

 • 2017. május 24.

  Antiatom lady – bemutatkozik az Energiaklub fiatal kutatója.

  A civil szféra talán legszervezettebb része a zöldek világa, hiszen a környezet és természetvédő civil szervezetek immár 27. alkalommal gyűltek össze szokásos évi találkájukra – most éppen a Csillebérci Szabadidőközpontban a hétvégén. Az idei találka minden területen zöldült. pl. komposztálható műanyag evőeszközök, repohár, és ehető tányérok várták a résztvevőket.
  Péntek délután a Zöld életpályamodell kerekasztal-beszélgetésen mesélt a 30’-as generáció pár zöld képviselője munkája nehézségeiről, kihívásairól, a perspektívákról, a civil létről. Az egyik vendég Sáfián Fanni kutató, az Energiaklub munkatársa volt, aki a pályakezdésről, az energiapolitikáról, és az atomenergia kérdőjeleiről is mesét.

  III. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőn és Országos Természet- és Környezetvédelmi filmnapok szerte az országban május 26-28. között. A 2017. évi nevezések között már olyan nagy alkotók is szerepelnek, mint például David Attenborough, akinek a jelenléte egyértelmű elismerést jelent a Fesztivál számára. A Fesztivál 2 különleges eseménye A Trash Art Magyarország kültéri szobor pályázat és kiállítás, melynek célja, a társadalom figyelmének felhívása napjaink egyik legégetőbb természeti problémájára, a hulladékok keletkezésére és kezelésére. A szobrok először a gödöllői fesztiválon tekinthetők meg május 26-a és június 10-e között.
  A rendezvény másik különlegessége a Varázslatos Magyarország elnevezésű szabadtéri fotókiállítás, mely hazánk nemzeti parkjainak szépségeit mutatja be. A Fesztivál három napja alatt a fő vetítési helyszíneken, a Királyi Kastély Lovardájában és a gödöllői Alsóparkban egyaránt ingyenesen látogatható valamennyi program. Az Alsóparkban a Fesztivál szakmai partnerei számtalan változatos szórakoztató és ismeretterjesztő programmal várják a családokat és a látogatókat. Akik pedig a gyermeknapi hosszú hétvégén nem tudnak Gödöllőre ellátogatni, azok számára az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat ajánlja Ersók Nóra főszervező, melyek 19 magyarországi és 2 erdélyi városban kerülnek megrendezésre ugyancsak május 26-28. között.

  AZ ADÁST A MILLÁSREGGELI HONLAPJÁN LEHET MEGHALLGATNI >>>

 • 2017. május 17.

  Gemenc - Árterek világa – és Csillebérc a zöldek világa.

  Holnaptól az ország több mint 40 mozijában kerül vetítésre Olma Frigyes Gemenc – Árterek világa című természetfilmje. A WWF által támogatott film több szempontból is páratlan: egyrészt mert valóban az egész család számára tartalmas kikapcsolódás, másrészt Gemenc sokszínűsége okán érdemes rááldoznia mindenkinek az életéből egy órát az alkotásra, harmadrészt, ezt a filmet valóban szeretetből készítették el - viszont nagyon profi módon. A gemenci erdő Európa legnagyobb egybefüggő ártéri erdősége (a terület egyébként 1977 óta áll természetvédelmi oltalom alatt), amiből a Duna általában 180 hektárt szokott tavasszal elönteni. A hétfői sajtóvetítés után beszélt a filmről az író rendező operatőr Olma Frigyes, és a másik operatőr Utassy György.

  A civil szféra talán legszervezettebb része a zöldek világa, hiszen a környezet és természetvédő civil szervezetek immár 27. alkalommal gyűlnek össze szokásos évi találkájukra – most éppen a Csillebérci Szabadidőközpontban zajlik majd a zöldek országos találkozója május 18 – 21 között. A program célja: Az ország minden régiójából érkező szervezetek találkozása, együttműködés megalapozása. A Magyarországi Zöld Civil Mozgalom szakmai állásfoglalásainak véglegesítése és elfogadása. Diskurzus aktuális környezetvédelmi, természetvédelmi kérdésekről. Az utóbbi években egyre nagyobb teret kap a környezettudatos lakosság bevonása is, így az idén is sok a kívülálló érdeklődőknek is szánt, programmal várják Csillebércen az kíváncsiakat. Ezekről mesél Kump Edina főszervező.

 • 2017. május 10.

  A világ első madarak és fák napját Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg 1902-ben Kőszegen, a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a madarak és fák napjának megszervezését minden iskola számára. Egy 1994-es miniszteri rendelet pedig május 10-ét jelölte meg a jeles nap dátumának. Nem véletlen, hogy a madarak mellett a fák is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak ezen a jeles napon. A fák lassítják az éghajlatváltozást, és számos „szolgáltatással" védik a biológiai sokféleséget, egészségünket, jóllétünket. Az árnyékot adó és levegőt párásító fák jelentősen enyhítik a forró nyarakat. A Madarak és Fák Napja alkalmából a WWF Magyarország erdei sajtókirándulást szervezett tegnap a Nagy-Hárs-hegyre, melyen megismerhettük a Budapest környéki erdők természeti értékeit, illetve az azok védelmében kifejtett, összehangolt természetvédelmi munkát a WWF Magyarország, a Pilisi Parkerdő Zrt. a Duna Ipoly Nemzeti Park szakértői, valamint az MME egy ornitológusa kalauzolásával.
  Az erdők kapcsán talán mindenki természetes változatos, színes fák sokaságára gondol, nem pedig az un. erőültetvényekre. De ma Magyarországon milyen is egy természeteközeli erdő? Ennek megértésében segített Dr. Kézdy Pál, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgató-helyettese
  És ha már ma van a madarak és fák napja, akkor következzenek tollas barátaink, akikről sok-sok érdekességet mesélt Bajor Zoltán ornitológus, az MME Budapesti Csoportjának elnöke.

 • 2017. május 3.

  Nem lehet elég korán elkezdeni a zöld szemléletformálást
  Az ELTE Füvészkertben tegnap de. a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával 500 négyzetméteres területen nyílt meg a FűFa Tankert. Az új tanodát azzal a céllal adták át a jövő generációinak, hogy óvodások és kisiskolások kaphassanak itt élményközpontú zöldtudatos képzést. A projekt a nemzeti biodiverzitási stratégiába is beleillik, hiszen a biológiai sokféleség megőrzésének egyik kulcskérdése, hogy sikerül-e megteremteni annak társadalmi elfogadottságát. Ennek értelmében a cél az, hogy a társadalom tagjai értékként tekintsenek a biológiai sokféleségre, illetve felismerjék és elfogadják, hogy csökkenése olyan életminőség-romlást is okoz, amely nem küszöbölhető ki technológiai eszközökkel. Ezért szükség van a széles körű szemléletformálásra.
  Dr. Orlóci László az Eötvös Loránd Tudományegyetem Füvészkert igazgatója mutatja be a FűFa Tankertet, és azt, hogy miért érdemes májusban bejönni a fűvészkertbe

   A múlt héten a zöldfalakról ejtettünk szót, és előkerült a régi fontos kérdés, hogy a falakra felkapaszkodó főleg vadszőlő és borostyán fajták mennyire károsítják a vakolatot? Ill. mekkora szerepük van épületeink hőháztartásában? Ezekre a kérdésekre is válaszol Orlóci László botanikus.

   

 • 2017. április 26.

  Látogatóban Budapest legnagyobb beltéri zöldfalánál
  A zöldfal egy vertikális kert, amit sűrű növénytakaró borít, sokféle megjelenési és kiültetési formája létezik, de mindegyik közös jellemzője, hogy függőleges növényfalat alkot. Egy vertikális kert lehet nyírt, futtatott vagy épített zöldfal és megjelenhet falakon, épületek homlokzatán, térelválasztó növényfalként, szoborként és nem utolsó sorban, reprezentatív belső terek díszeként. A növényfalak a városok kártékony hatásait segítenek kompenzálni, ilyen a levegő- és porszennyezés, hiszen a növények folyamatosan széndioxidból oxigént termelnek, így tisztítják a levegőt. A zöldfal a fenntartható fejlődés, környezettudatos gondolkodás és a reprezentatív figyelemfelkeltés eszköze. A Zöldtető- és zöldfal építők Országos Szövetsége, azaz a ZÉOSZ szervezésében április 20-án délután szakmai vezetéssel egybekötött zöldfal látogatást tartottak a Kálvin Center irodaházának belső zöldfalánál A bejárást Kiss Márton okleveles tájépítészmérnök tartotta, aki a zöldfalat tervező és kivitelező MoPa Mohány és Páfra Kft. társ alapítója és vezetője.

   

 • 2017. április 19.

  2 éves a műsor 2015 ápr 22-i Föld Napján indultunk.
  1. Eldobható PET helyett ehető kulacs?
  Az Ooho nevű találmány forradalmasítaná az ásványvíz tárolását: többé nem volna szükség műanyag palackra, helyette elég lenne csak bekapni egy apró gömböt. Évek óta beszélnek róla, de idén piacra is dobnák. Attól függetlenül, hogy újrahasznosíthatók, az évente több milliárd kidobott ásványvizes műanyagpalack komoly terhelést jelent a környezet és a hulladékkezelés számára is. A brit Skipping Rocks Lab azonban egy olyan megoldással rukkolt elő, ami feleslegessé teheti a PET-palackokat. 

  2. Szeméthajó és hulladékfüggöny a Tiszán
  Minden évben szinte menetrendszerűen érkezik a románoktól és ukránoktól a Tiszán és mellékfolyóikon iszonyatosan sok hulladék, főleg műanyag. Az idén immár 5. alkalommal rendezik meg július 1-9 között a tiszai PET kupát, ami nem csak egy nyári egyhetes sport/innováció/ környezetvédelmi akció, hanem egy szinte egész éves „együttgondolkodás”, melynek egyik előkészítő eseménye lesz holnap -egy szakmai összejövetel, amin téma lesz pl. a szeméthajó és hulladékfüggöny is. A vonalban a PET KUPA projektvezetője Hankó Gergely hulladékgazdálkodási szakember.

  3. Gazdagok és felelőtlenek vagyunk: így pazarlunk az aludobozokkal
  Magyarországon évi 800-900 millió darab sörös és üdítős alumínium italdoboz kerül forgalomba, de csaknem 450 millió darab aludobozt nem hasznosítunk újra. Ez környezetvédelmi és gazdasági szempontból is óriási pazarlás, hiszen az alumínium minőségromlás nélkül szinte 100 %-ban és akárhányszor újrahasznosítható.

 • 2017. április 12.

  1. Kalifornia jól él a Napból.
  Kalifornia példája jól mutatja, hogy a megújuló energiaforrások használatával néhány év alatt hova érhetnénk el mi, magyarok is, ha akarnánk. Nemrég volt egy napjuk, amikor akkora mennyiségű áramot sikerült összehozni napenergiából, hogy nullára esett, sőt negatívba is fordult az áram nagykereskedelmi ára. Nálunk csak 10 %-kal kevesebb a napsütéses órák száma.

  2. A rezsicsökkentés európai útja
  Évente akár 465 euró megtakarítást is hozhat az európai háztartások energiaszámláiban az Ecodesign irányelv és a készülékek energiacímkézésére vonatkozó szabályozás. Összeurópai szinten 2020-ig pedig annyi energiát lehet ezek révén megtakarítani, mint Olaszország egy évi teljes primerenergia-fogyasztása a legfrissebb uniós tanulmány szerint, melyet tegnap ismertetett a Magyar Energiahatékonysági Intézet.  A részletek Szalai Gabriellától, a Magyar Energiahatékonysági Intézet vezetőjétől.

  3. A veszprémi társasház önellátó a napelemeivel
  Tíz éven belül megtérülhet az a fejlesztés, amelynek keretében az egyik veszprémi hétemeletes társasház oldalára telepítettek több mint nyolcvan napelemet.

 • 2017. április 5.

  Zöld vagy nem zöld az atomenergia?
  „Az atomenergia a legtisztább energia”, hallhatjuk az éppen kormányon lévő politikusoktól – ugyanazoktól, akik kormányon kívül ennek éppen az ellenkezőjét állítják. E tárgyban korrekt szakmai értékelést persze ne tőlük, hanem a tudománytól várjunk. Ám az energiatervezéssel foglalkozó kutatók világszerte atomellenes energiaforradalmat hirdettek. E témában hazánkban is folyik tudományos vizsgálódás. Az ELTE „Erre van előre” energiatervezési kutatócsoportja a megújuló energiák és tárolási technológiák hazai potenciáljainak felmérése mellett, egy számítógépes elemzés segítségével, már a fenntartható energiarendszer felé való átmenet lépéseit is felvázolta. Nemrég tartott előadást egy energetikai szakmai konferencián Munkácsy Béla egyetemi adjunktus, az ELTE „Erre van előre” energiatervezési kutatócsoport vezetője, aki arról mesél, hogy zöld vagy nem zöld az atomenergia?

   

 • 2017. március 29.

  Tippek a hatékony otthoni elektromosautó-töltéshez
  Az elmúlt 5 évben egyre aktuálisabbá vált az e-autózás témája, ami a közeljövőben további növekedésnek néz elébe. Egyre népszerűbbek a közületi és az otthoni töltőeszközök is. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint a belvárosi légszennyezést csökkentő, hibrid és akkumulátorral működő villanyautók 2025-re a globális járműpiac akár 15%-át is kitehetik majd.
  Március 24. és 26. között zajlott az AMTS, azaz az Automobil és Tuning Show, ahol bemutatkoztak az elektromos és plug-in hibrid autómodellek, illetve az áramforrásukat biztosító töltőmegoldások is.
  Az EV-GreenTech zóna színpadán 24-én pénteken tartott előadást Kozma László a Schneider Electric energiamenedzsment szakembere, aki itt a műsorban is sok hasznos, gyakorlati tudnivalót mond el.

   

 • 2017. március 22.

  1.  Egészséges otthon -környezetbarát építőanyagok, energiatakarékos technológiák – e témák voltak a fókuszban pénteken a Lurdy-házban megrendezett ÖKO HOME EXPO-n. Egyre többen vannak, akik hagyományos, természetes építőanyagokból szeretnék megépíteni új házukat. És legalább ennyien vannak, akik hagyományos, természetes építőanyagokból épült házukat szeretnék felújítani, megtartva annak hagyományos jellegét. Ennek a speciális építési területnek elismert hazai és külföldi szakemberei mutatták be az ökoépítéssel kapcsolatos legújabb nemzetközi tapasztalatokat és a legfrissebb trendeket és konkrét példákat!
  A területről ad átfogó képet Bíró Péter, az egészséges otthonok specialistája, a valyogvakolat.hu tulajdonosa

  2. Jönnek. Ja nem. Hullanak a sasok!  A Trump adminisztráció még a nemzeti jelképnek számító fehérfejű rétisast sem kíméli. A kormányzat eltörölte az ólomlövedékek tiltását, így az ilyen töltényekkel lelőtt vadak tetemeiből lakmározó sasok sorra pusztulnak. A tudósok a tilalom visszaállítását követelik.

   

 • 2017. március 8.

  Füstbe ment rezsi - a gázóra nem hazudik. Hazánkban több száz millió négyzetméternyi tető szorulhat felújításra, holott csak a tető hőszigetelésével fűtésszámlánk akár 10%-át is megspórolhatjuk, ami országos szinten akár 10 milliárd forintot is jelenthet havonta a fűtési időszakban. A legolcsóbb az energiahatékonysági beruházás, és a megújuló energiaforrásokra való átállás.
  Pénteken mutatták be a német Wuppertal intézet, az Energiaklub és a Zöld Műhely Alapítvány "Zöld Magyarország - Energia útiterv" című tanulmányát, amelyik 2050-ig vizsgálja a lehetséges forgatókönyveket. A becslés szerint a megújuló energiák használatával és az energiahatékonyság növelésével a beruházási költségek akár harminc százalékkal alacsonyabbak lehetnek a paksi bővítésre szánt összegnél. A tanulmányról Szilágyi László környezetvédelmi szakember, a Zöld Műhely Alapítvány kuratóriumi elnöke.

  A kormány elveszi a rászorulóktól az energiatakarékossági pénzeket
  A hétfői Energiahatékonysági Világnapon a Magyar Természetvédők Szövetsége arra kérte a kormányt, hogy vonja vissza azt a Brüsszelbe benyújtott átcsoportosítási kérelmet, amelyben a lakóépületek helyett a középületek energiahatékonysági felújítására irányítaná át az EU pénzek egy részét.

 • 2017. március 1.

  Greenpeace-aktivisták meghekkelték a Samsungot. A zöld szervezet az okostelefonok újrahasznosítását követeli a vasárnap kezdődött Mobil Világkongresszuson, mivel ezek gyártása és leselejtezése óriási terhet ró bolygónkra. A Mobile World Congress az egyik legjelentősebb iparági rendezvény, amelyen idén 2200 kiállító vesz részt és százezer látogatóra számítanak. A távközlésihálózat-, eszközgyártók mellett a világ összes kisebb-nagyobb készülékgyártója is jelen van, erre az eseményre időzítve újdonságait, kütyüit.

  Az okos mobilok gyártása 2007 óta egyenlő India egyéves áramigényével. A telefonokból keletkező hulladék az idén várható 50 millió tonna e-hulladék jelentős részét teszi ki. A Samsung 4,3 millió Galaxy Note 7 készüléket hívott vissza 2016-ban, mert a telefonok felrobbantak, kigyulladtak. A cég azonban máig nem hozta nyilvánosságra, mit kezd a visszahívott készülékkel. Többek között ez is apropója volt a vasárnapi greenpeace demonstrációnak a barcelonai Mobil Világkongresszuson a Samsung sajtóközpontjánál.
  Részletek:  Simon Gergely, a Greenpeace közép- és kelet-európai regionális vegyianyag-szakértője.

   

 • 2017. február 22.

  Veszélyes hulladékégető-üzem Párkányban. Esztergom szívni fog? Mit tehet a lakosság, a civil szervezetek egy környezetüket veszélyeztető beruházás ellen?
  Az Esztergommal szomszédos szlovákiai Párkányban egy hulladékégető mű felépítését tervezik, mely évi 20.000 tonna műanyag és gumihulladékot kezelne. Az üzem környezetvédelmi engedélyezése Szlovákiában már megkezdődött és február 22-én lejár a véleményezési határidő. Az esztergomi zöld szervezetek elutasítják a tervezett hulladékégetőt és kezdeményezték az ügyben a nemzetközi hatásvizsgálati eljárás megindítását. A tervezett üzem alig több mint egy kilométerre lenne a magyarországi területektől, ennek ellenére a magyarországi felet nem tájékoztatták a tervezett létesítményről. Éppen ezért a Válaszúton Alapítvány a Földművelésügyi Minisztérium illetékes osztályánál kezdeményezte, hogy az ügyben induljon nemzetközi hatásvizsgálati eljárás. Erre a szlovák és magyar fél által is aláírt Espoo-i Egyezmény lehetőséget teremt, és így a magyarországi lakosoknak és önkormányzatoknak lehetősége nyílna megismerni a tervezett üzem kibocsátásait és környezeti hatásait, illetve véleményezni a dokumentációt. 
  Mit tehetnek a civilek egy vélhetően környezetszennyező beruházás ellen? Hol áll az Espooi teendő? Milyen eszközei vannak az érintett lakosoknak? Mi a legjobb megoldás a gumihulladékok újrahasznosításában? Mi az a pirolízis? Nálunk először százhalombattára, majd az ottani ellenállás után Kaposvárra tervezett egy cég pirolízises gumifeldolgozót Csányi Sándor egyik érdekeltségéhez tartozó cég. A kaposváriaknak sem kellett. Hol áll az ügy?
  Ezekre a kérdésekre is válaszol Szuhi Attila geográfus, a Válaszúton Alapítvány szakértője.

 • 2017. február 15.

  ZÖLD HÍRSZEMLE
  1. Nagy koncentrációban találtak régóta betiltott szennyező anyagokat tudósok mélytengeri élőlények zsírszöveteiben. A mérések alapján a Csendes-óceán mélyén sokkal több a mérgező anyag, mint például Kína legszennyezettebb vizeiben.  Az 1970-es években az Egyesült Államokban betiltottak több kémiai vegyszert, amit az előtt évtizedekig gyártottak. Ilyen volt a szigetelésre és égésgátlóként használt PCB nevű szerves klórvegyületet, amiből az 1930-as és '70-es években 1,3 millió tonnát készítettek.

  2. A szélenergiahasznosításban több fejlesztést hajtottak végre az elmúlt évben az európai piacon, mint bármely más forrás esetében, így a szélerő a beépített kapacitásokat tekintve megelőzte a szénbázisú energiatermelést a kontinens országaiban – derül ki a legfrissebb adatokból.

  3. A digitalizáció és elektromos autózás elterjedése csökkenteni fogja az alkalmazottak számát az autóiparban – jelentette ki Karlheinz Blessing a Volkswagen AG személyzeti igazgatója. Úgy gondolom, hogy az elektromos mobilitás és a digitalizáció korában kevesebb munkáskézre lesz szükség az autók gyártásához” – mondta, megjegyezve, hogy az új technológia hoz majd ugyan magával új feladatokat is, de összességében az alkalmazottak száma  az egész ágazatban és így a Volkswagennél is csökkenni fog.

  4. Villámtöltő-hálózat épül Magyarországon  A Mol tavaly hirdette meg a következő 15 évre szóló stratégiáját, ennek az új jövőképnek fontos eleme, hogy a vállalat nyit az elektromos közlekedés irányába.  A Mol-csoport, az E.ON csoport és a Nissan magyarországi leányvállalata közös konzorciumukon (NEXT-E projekt) keresztül egy 150 kilométer sűrűségű, univerzális elektromos villámtöltő-hálózatot alakítson ki az európai tranzitútvonalak mentén elhelyezkedő, Mol-csoporthoz tartozó töltőállomási gerinchálózaton, amelynek keretében a közép-kelet-európai régió tisztán elektromos eszközökkel is átjárhatóvá válik.

  5. Az amerikai vadőrök Trump orra alá is sok borsot törhetnek Sokan kétségbe vonják, hogy Donald Trumpnak volt-e bármi fogalma arról, mit jelent az Egyesült Államok elnökének lenni, de arra aztán valószínűleg végképp nem számított, hogy az ellene szerveződő ellenállás legádázabb harcosai a nemzeti parkok őrei lesznek. Bár a hatalom megpróbálja elnémítani őket, a vadőrök és a természetvédelemmel foglalkozó hivatalok alkalmazottai valószínűtlen bátorsággal vágnak vissza.

   

 • 2017. február 8.

  Olimpiai biciklipálya helyett természetvédelmi tanösvény - megmenekülnek a védett fajok.
  Tavaly májusban Magyarországon járt a világ egyik legismertebb természetvédője, főemlős kutatója Jane Goodall. Budapesten előadásokat tartott, és ellátogatott Pesthidegkútra a Hármas Határ hegy Vörös-kővár területre, ahol elengedett két rádiónyomkövetővel ellátott haragossiklót, mely állatok monitorozása azóta is segíti e védett hüllők életmódját megismerni. Ugyanis a siklók telemetriájából pontosan látszik, hogy ez a védett faj merre vadászik, hol sütkérezik, és a mozgási területüket pontosan keresztezte volna a tervezett kerékpárpálya, miután egy tavalyi terv szerint a 2024-ben Budapestre vízionált olimpiai terepkerékpáros helyszíne lett volna. Ezt a természetvédők nyomására a nemzetközi kerékpáros szövetség torpedózta meg. És ide terveznek egy természetvédelmi tanösvényt, melyről nemsokár mesél agy egyik ötletgazda, de előtte egy kis hüllőtan: Babocsay Gergely a Magyar madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű-,és Hüllővédelmi Szakosztályánának elnöke.

  A Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület az MME Kétéltű-,és Hüllővédelmi Szakosztályával közösen, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakmai támogatásával megkezdte a Jane Goodall-tanösvény tervezését. A tanösvény Pesthidegkúton a Vörös-kőváron lesz megépítve, és mind a terület, mind az ott élő ritka fajok (haragossikló,közönséges ürge, vajszínű atracél virág) bemutatását, védelmét fogja szolgálni. Emellett a környékbeli tanintézmények környezeti nevelési programjába is könnyedén beilleszthető lesz akár egy kirándulás, akár egy élőhelykezelés keretében. Egy tavalyi terv szerint 2024-ben budapesti olimpiai helyszín lett volna Pesthidegkúton a Hármas Határ hegy Vörös-kővár terület, azonban az említett civil szervezetek, Dr.Jane Goodall, a "Save HHH" facebook csoport összefogásával, és a helyi közösség támogatásával ezt a veszélyt elhárította. Mondhatjuk, hogy egy apró élőlény egy gigantikus tervet hiúsított meg!  Kádár András a Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület társelnöke. 
  Ön is lehet támogató az Adjukössze oldalon >>>

 • 2017. február 1.

  Gellért-hegynyi esőerdőt menthet meg, ha jó helyen eszik. Gasztrorandi – egy speciális találka nem csak gourmanoknak. Öt évesek lettek a Felelős Gasztrohősök. Keresd a brokkolit! Ha megtaláltad, zöld étteremben jársz!

  A környezetvédelemhez is a gyomron át vezet az út. Az éppen öt éve elindult kezdeményezés szerint ha jókat eszünk, azt nem csak az egészségünk, de a jövő generációi is meghálálják majd. Azok a vendéglátóhelyek pedig, amelyek a mostani trendeket időben felismerik, hosszú távra biztosíthatják, hogy foglaltak legyenek az asztalaik. Az Alapítvány 2012-es megalakulása óta közel 100 vendéglátóhelynek segített előnyt faragni a fenntartható működésből. Az éttermek, kávézók, bárok a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés megszerzésével kommunikálhatják vendégeik felé környezetvédelmi elkötelezettségüket, és szerezhetnek új törzsvendégeket. A minősített vendéglátóhelyeken évente körülbelül 1,5 millió ember fordul meg. Azzal, hogy a kritriumrendszerbe beépítettük a helyi alapanyagok, a bio termékek vagy éppen a húsmentes fogások kínálatát hozzájárulunk, hogy naponta több ezer embernek legyen lehetősége az egészségesebb és környezetbarátabb étkezésre.
  A Felelős Gasztrohős Alapítvány öt évéről, és terveiről Varga Judit Igazgatóval beszélgetünk.

   

 • 2017. január 25.

  Legyél Te is természetfilmes – február 28-ig lehet nevezni gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra. 2017. május 26-28. között immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál. A Fesztivál szervezői 2017-re két filmszemlét hirdetnek meg, a Nemzetközi Filmszemlét és a Kárpát-medencei Filmszemlét.
  A Fesztiválon 9 szekció díj és 6 kiemelt díj (Fesztivál fődíj, Rockenbauer-emlékdíj, Kárpát-medencei külhoni magyar alkotó díja, Legjobb fiatal alkotó díja, különdíjak) kerül átadásra. A Fesztivál Gálája a hagyományoknak megfelelően a Fesztivál záró napján, vasárnap délután, a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában kerül megrendezésre. A Fesztivál szervezőinek célja, hogy a Filmszemlék által minél több, a természet, természetvédelem, környezetvédelem és tudomány területén tevékenykedő tehetséges alkotót bemutassanak és inspiráljanak, valamint bekapcsolják őket a nemzetközi filmes világba. 2016-ban a világ kiemelkedő nemzetközi természet – és környezetvédelmi filmfesztiváljait koordináló Green Film Network tagjai közé választotta a gödöllői filmfesztivált, megnyitva ezzel a lehetőséget a magyar ajkú, a gödöllői fesztiválra nevezett, kiemelkedő alkotások és alkotók számára a nemzetközi fesztiválokon való évenkénti megmérettetésre, kapcsolatépítésre.
  A fesztiválról, és a hazai természetfilmezésről Ersók Nóra a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kommunikációs felelőse

 • 2017. január 18.

  Természetből a természetbe. Ne a tűzbe, hanem a falra hányjuk a madártollat! Erre itt egy új magyar építőipari szabadalom: a környezetbarát tollfa és tollcarton. 
  Évente 11.000 tonna baromfitoll hulladék keletkezik csak Magyarországon. Ennek az óriási mennyiségű anyagnak csak a 8-9 %-át hasznosítja a bútor, és textilipar, a maradék döntő hányadot - másra használhatatlan szerves mellékterméket - elégetik, melynek költségessége mellett környezetkárosító hatásai is vannak. A veszélyes hulladéknak minősülő mezőgazdasági mellékterméket pedig környezetbarát módon fel is lehetne használni. A Bern Építő Zrt., mint projektgazda, karöltve 3 másik magyar és egy norvég szervezettel kutatási projektet indított a veszélyesnek minősülő hulladék építőipari szigetelőanyagként történő újrahasznosítására. A projekttel kapcsolatos kutatások 2015-ben indultak Kiskőrösön, több építész és zöld technológiákkal foglalkozó szakember bevonásával. A pályázati vállalás nem volt csekély: két különböző, minden vonatkozó építőipari követelménynek megfelelő prototípus termék kifejlesztése, továbbá az ezek gyártásához szükséges manufakturális gyártósor létrehozása.

  Így született meg a tollcarton fantázianevű külső homlokzati hőszigetelő, és a tollfa nevű, belső hő- és hangszigetelő anyag.

  Mindkét termék kiváló szigetelő hatással bír és környezetvédelmi jelentőségük is óriási. Több bejegyzett szabadalom létezik a világ különböző országaiban a hulladéktoll újrahasznosítására. Ezek eredményeképp azonban egészen idáig egyetlen, gazdaságosan gyártható, biztonságos és a piacon is életképes termék sem született. A feladat bonyolultságát mutatja, hogy a „Természetből a természetbe” projekt kísérletei során a panelek végleges szerkezetének kifejlesztéséhez nagyságrendileg 1500 különböző kísérlet végrehajtására volt szükség. A végtermék összetételét több mint 90%-ban egész és darált baromfitoll képezi, 9 különbözőféle adalék pedig biztosítja az olyan további terméktulajdonságokat, mint a statikai szilárdság, a tűzállóság, vagy a kártevők és rovarok elleni védelem. a legtöbb jó hőszigetelő képességű építőipari alapanyaggal szemben remek hangszigetelő is. A baromfitoll nagyon lassan és nehézkesen bomlik le, tehát meglehetősen szilárd alapanyag. Fő összetevője a keratin, ami a világ egyik legstabilabb fehérjéje, mely előny, ha a további hasznosításra van lehetőség, de hátrány, ha meg kell semmisíteni, ugyanis felszámolása nagyon költséges. De miért is lehetne e technológia mérföldkő akár világszinten? Erről mesél Major József építészmérnök, ötletgazda, a szabadalom tulajdonosa.

 • 2017. január 11.

  Boldog születésnapot, hulladekvadasz.hu!
  Gyalog érkeztünk, de biciklivel távoztunk. Háztartások hulladékok nélkül. Városképromboló. Csak 3 aloldal arról a most egy éves honlapról, melyen be lehet jelenteni az illegális szemétlerakást, melynek nyomán néha történik is valami.
  Szebenyi Péter környezetmérnök a hulladekvadasz.hu alapítója, ötletgazdája üzemeltetője összegzi az elmúlt egy évet.

  Mennyire környezetszennyező a kütyüzésed? Tiszta vagy szennyező energiával működnek a telefonod applikációi? Nem mindegy! AZ IT-szektor mára már 7%-át teszi ki a globális villamosenergia felhasználásnak. Ez várhatóan minimum meg fog duplázódni az elkövetkező pár évben. Ezért is fontos, hogy a digitális világ minél több terméke tiszta, klímabarát megújuló energiával működjön. Annak érdekében, hogy ez minél hamarabb megtörténjen, a Greenpeace összegyűjtötte, hogy áll jelenleg a szennyező energiák felhasználása terén a digitális világ, és mely cég, milyen mértékben kötelezte már el magát a megújuló energiákra való átállásra. Most a Netflix-nek írhatsz levelet annak érdekében, hogy minél hamarabb átálljanak a megújuló energiákra.

 • 2017. január 4.

  Granulátum, mikrogyöngy, pellet. Ebihalak helyett már ezekből a műanyag részecskékből van több a Tiszában, és a Dunában, melyben napi 4 tonna műanyag úszik le a Fekete-tengerbe.

  Gubek István humánökológus írt egy átfogó összeállítást, mely a külföldi szakirodalom részletes áttanulmányozásával készült. Részletesen ír a tengeri környezetbe került műanyagok fizika, kémiai, biológia, ökológiai, gazdasági és társadalmi hatásairól, és erről mesélt  a múlt szerdán. Most a hazai vizek műanyagszennyezettségéről esik szó.

 • 2016. december 28.

  Az ENSZ 2011-ben a tengeri műanyagszennyezést új globális környezeti problémává nyilvánította.
  Egy olyan komplex jelenségről van szó, mely érinti az egész óceáni élővilágot, a társadalmat, a gazdaságot, az emberi egészséget és geológiai időskálán még a Föld jövőjét is átformálja. A hulladékfoltok, vagy más néven szemétszigetek megjelenésének története a világtengerekben a múlt század 50-es éveire nyúlik vissza. Az emberiség ekkor kezdett el ipari mennyiségben mesterségesen előállított polimereket, azaz műanyagokat gyártani. Méghozzá évről-évre ugrásszerűen nagyobb mennyiségben. Alig több mint 60 év alatt a világ műanyag termelése a 180-szorosára nőtt: ma már 300 millió tonnát állítanak elő évente. És nincs megállás: 2050-re a 700 millió tonnát is elérheti.
  Az élőhelyekre kijutva ez hasonlóan globális szintű környezeti probléma, mint az éghajlatváltozás vagy a biodiverzitás csökkenése, ugyanakkor a közvélemény sokkal kevesebbet tud róla, mivel ez egy új kutatási terület illetve nincs magyar nyelvű szakirodalom a témában.
  Gubek István humánökológus írt egy átfogó összeállítást, mely a külföldi szakirodalom részletes áttanulmányozásával készült. Részletesen ír a tengeri környezetbe került műanyagok fizika, kémiai, biológia, ökológiai, gazdasági és társadalmi hatásairól, és erről mesél a műsorban: a mai első részben a globális problémákat érintjük, a jövő szerdán a hazai vizeink műanyagszennyezettségéről esik szó.

 • 2016. december 21.

  Az ünnepek igazi ára – avagy mennyi környezetszennyezést ajándékozunk karácsonyra?
  A legtöbb bolti édesség gyártása bizony súlyosan károsítja a természetet. Nagyon sok cég pálmaolajat használ fel termékei gyártásához, és ezzel közvetett módon hozzájárul az erdőirtáshoz és a globális felmelegedéshez. Egyre több őserdő helyére telepítenek ugyanis olajpálmákat, melyekből rettentő olcsón lehet kinyerni a zsiradékpótló pálmaolajat. Pl. a nutellát is gyártó Ferrero pálmaolaj-felhasználásának majdnem 80 százalékát Malajziából biztosítja, a fennmaradó hányadot pedig Pápua Új-Guineából, Brazíliából és Indonéziából. Ahová egyszer olajpálma-ültetvény kerül, ott soha többé nem nő erdő, mivel az olajpálma gyökereiben olyan gátlóanyag termelődik, ami kiöl minden más növényt, ráadásul évtizedeken keresztül makacsul a talajban marad. A nagy környezetvédelmi szervezetek arra is rámutatnak, hogy az ültetvények szaporodása nemcsak az esőerdőket veszélyezteti, de közvetve több olyan állatfajt is kipusztulással fenyeget, mint a tigris, a szumátrai elefánt vagy az orangután. Napi 6-12 orángután pusztul el a pálmaolaj miatt.

  Mi köze a karácsonynak a pálmaolajhoz és az erdőirtáshoz? Többek között erről is szó esett a Magyar Természetvédők Szövetségének hétfő esti „Az ünnepek igazi ára” c. műhelybeszélgetésén, ahol Fidrich Róbert programvezető világított rá az összefüggésekre.

  Vásárlás és környezetvédelem kapcsán még szólunk arról, hogy legkevesebb 300.000 gyermek, akár 5 éves is, napi 8-10 órát dolgozik iskola helyett aranybányákban. 15 millió ember dolgozik világszerte kisméretű bányában, nem megfelelő munkakörnyezetben: védőfelszerelés nélkül, mérgező gázokat lélegezve, tűző napon, folyamatos életveszélyben. Megszületett a végső szabályozás a konfliktusos ásványok kapcsán, hogy megállítsa azon fegyveres csoportok pénzelését a fejlődő országokban, amelyeknek ón, tantál, nióbium és arany bányákból származnak bevételeik.

 • 2016. december 14.

  Dobpergés a Kossuth téren - katonazenekar helyett olajoshordókon, díszőrség helyett szkafanderes zöld aktivisták a parlament előtt. A Greenpeace tegnap látványos akcióval mutatta be a „Mérgezett örökségünkSzennyezett területek, időzített vegyi bombák Magyarországon” című kiadványát. A jelentés olyan, gyakran rákkeltő és mérgező anyagokkal szennyezett területeket mutat be, melyek a rendszerváltás előtti időszakból maradtak ránk, vagy az utóbbi27 év alatt keletkeztek, és folyamatos veszélynek tehetik ki a környezetet és a lakosságot.
  Ilyen fővároshoz köthető terület például a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepe, az Óbudai Gázgyár, a mérgezett talajú soroksári lakóépületek, a gyömrői PEVDI telep, a Cséry-telep, vagy éppen a Naplás-bányák. A zöld szervezet a jogszabályi környezet hiányosságaira hívja fel a figyelmet és „a szennyező fizet” elvének érvényesítését követeli egy méregmentes Magyarország érdekében. A tegnapi demonstráción a részleteket Simon Gergely a Greenpeace Kelet- és Közép Európa vegyianyag – szakértője mesélte el.

 • 2016. december 7.

  Környezetbarát víztisztítás.
  A világ egyes részein azt mondják, van elegendő víz, de "ha nem árazzuk be, soha nem fogjuk a vizet szűkösnek tekinteni, ezért pazarolni fogjuk. A következő 20-30 évben is lesz víz, de szűkösebben áll majd rendelkezésre, valószínűleg szennyezettebb is lesz és sokkal inkább ki lesz téve az éghajlatváltozás hatásainak - mondta Guang Zhe Chen, a Világbank vízügyi igazgatója a múlt héten lezajlott 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozón. A Millenárison 117 országból 2200 küldött, állam- és kormányfők, miniszterek, a tudományos, az üzleti és a pénzügyi világ meghatározó szereplői vitatták meg a 21. század vízügyi kihívásaira adható megoldásokat. A mostani tárgyalás középpontjában a finanszírozás állt. Minden koncessziós, kétoldalú és multilaterális finanszírozással együtt 40-50 milliárd dollár jutott vízzel kapcsolatos projektekre, pedig kizárólag a fejlődő országokban 500-600 milliárd dollárra lenne szükség. Óriási igény van a tiszta vízre, melynek előállítása nagy üzlet is a cégeknek. A konferencia részeként a Millenárison megtartott víz expón több magyar cég is bemutatta szolgáltatásait, technológiáit. Az egyik nagyon érdekes demó a füves területen kapott helyet- egy egy totálisan környezetbarát önfenntartó mobil víztisztító, melyben az Aquaprofit ZRT. Környezetvédelmi és vízgazdálkodási üzletág igazgatója, Horváth Szabolcs kalauzolt.

   

 • 2016. november 30.

  Zöld összefogás alakult a városi fák és parkok érdekében.
  Dagály strand, az angyalföldi Duna-part, a József nádor tér mélygarázs fairtás, a Városliget és a Római-part. Benczúr kert. Mindezen beruházások azt mutatják, hogy a meglévő zöldterületek védelme nem prioritás a városfejlesztésnél. Több szakmai és civil szervezet, illetve szakember ült össze, hogy a magyar városi zöldterületekről értekezzen, és ezek védelmében szövetkezzen. „A zöldfelületek óriási értéket képviselnek a városokban, világszerte hatással vannak az ingatlanok értékére és az egészségügyi költségekre.
  A hazai állami és önkormányzati döntéshozók ugyanakkor gyakran kizárólag építési területekként kezelik ezeket a zöldfelületeket” – írták a múlt szerdai találkozó után, ahol egy közös, ötpontos kiáltványt fogalmaztak meg. Ennek legfőbb célja, hogy a zöldterületek a közigazgatási szempontból is erősebb védelmet élvezzenek a jelenlegi helyzetnél, ami szerint tucatjával irtják a városi fákat és a meglévő zöldterületet.
  Budapesten átlag alig több mint 6,2 m2/fő a zöldterület. Az utóbbi érték is szórt, megoszlása kerületek szerint a következőképpen alakul: belső kerületek (5. 6. 7. ) nél 2nm/fő körüli. Ezzel szemben  Bécs: 9,3, London 14,6, Vilnius 15,8 Berlin 18,5, Bukarest 9,7, Pozsony 10,7. nm/fő zöldfelület. Részletek a Greenpeace programvezetőjétől: Tömöri Balázstól.

 • 2016. november 23.

  A ma műsorban madarászkodunk. Vendégünk: Csonka Péter, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Gerecsei Természetvédelmi Tájegység vezetője. Témáink: 
  --
  Természetkárosítók több ezer vadludat zavartak fel, veszélyeztetve túlélésüket.
  Idén is vadludak lepték el a tatai Öreg-tavat. November 18-án 19 óra körül hosszabb időn keresztül erős fénycsóvával egy, vagy több személy felzavarta a tó medrében pihenő közel 40 ezer vízimadarat. A természetkárosítás hosszútávon akár a madarak eltűnéséhez is vezethet.
  -- Immár 16. alkalommal rendezik meg péntek du és szombaton egész napa Tatai Vadlúd Sokadalmat. Érdekességek, tippek, tanácsok, programajánlatok.
  --Elkezdődött a 127. országos madáretetési szezon
  Jóval több mint egy évszázada indult el Magyarországon a lakosság önkéntes madáretetési mozgalma. Az itthon maradó és Eurázsia északi térségeiből telelni hozzánk érkező énekesmadarak számára nagy könnyebbséget jelent a madárbarátok által működtetett sok tízezernyi etető.

 • 2016. november 16.

  1. A sztyepprégió időkapszulái: a sírhalomok, avagy kurgánok, a tellek, azaz hakóhalmok v. lakódombok, az őrhalomok, és a határhalomok mind ex lege, azaz létezésük okán védettek. De miről is árulkodnak az akár több ezer éves képződmények?

  Az Alföld nevezetességei azon halmok, amelyeket a köznyelvben kunhalomként emlegetnek, bár nem csak kunok, hanem más pusztai népek is építtettek ilyeneket. Kevesen tudják, de egyes halmok a piramisokkal egyidősek. Történeti és régészeti szempontból is nagyon fontosak, de különleges természetvédelmi jelentőségűek is Erről mesél Deák Balázs, a Debreceni Egyetemen működő MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoport tudományos munkatársa.

   

 • 2016. november 9.

  1. Kit érdekel a természet-és környezetvédelem ma Magyaroroszágon?- egy felmérés tanulságai.
  A múlt héten ünnepelte negyedszázados születésnapját a WWF Magyarország. Egy hete itt a zöld Iránytűben e 25 évről is mesélt Sipos Katalin igazgató. E jubileumhoz időzítve mutatták be WWF Magyarország megbízásából hat év után most ismét elkészített átfogó közvéleménykutatás eredményeit, melyben felmérték azt, hogy mennyire törődik a 18-59 éves magyar városi lakosság a fenntartható fejlődéssel, ezen belül is a környezet- és természetvédelemmel. Az eredmények sajnos nem túl hízelgőek. Az adatokat Gergely Ferenc független tanácsadó elemezte. 

  2. És tegnap este nyílt meg Az Év Természetfotósa 2016 kiállítás
  A naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége idén immár 24. alkalommal írta ki a nemzetközi szinten is számon tartott fotópályázatát. A Saubermacher - Az Év Természetfotósa 2016 pályázatra beérkezett több mint 3000 pályamű minden eddiginél magasabb színvonala ezúttal is igazolja, hogy a magyar természetfotózás nem véletlenül tartozik a világ élvonalába. A fotóművészet egyik legösszetettebb és legtöbb fáradsággal járó ágának hazai és határon túli képviselői alaposan kitettek magukért, amit látványosan bizonyítanak azok a rendkívüli fotók, amelyek újra és újra meghökkentenek, elgondolkodtatnak, vagy épp megnevettetnek bennünket.
  A tegnap esti megnyitón mesélt az idei megmérettetésről a zsűrielnök Dr. Kalotás Zsolt természetfotós  
  A korábbi esztendők gyakorlatához hasonlóan - ezúttal is a pályázat legjobb képeiből nyújt lebilincselő válogatást az olvasóknak Az év természetfotói Magyarország 2016 c. album az Alexandra gondozásában.

   

   

 • 2016. november 2.

  25 éves a magyar panda. A múlt csütörtökön ünnepelte negyedszázados születésnapját a WWF Magyarország.
  Ekkor mutatták be világszerte a legfrissebb WWF Élő Bolygó Jelentést. A WWF és a Londoni Zoológiai Társaság készíti el kétévente a biodiverzitás változásait mutató trend-analízist. A változások mérésére meghatározták az ún. Élő Bolygó Indexe, melyet a gerinces állatfajok előfordulásának változásai mentén kalkulálnak. Ez nem egy pontos egyedszámot jelölő adat, sokkal inkább egy olyan index, amely megmutatja a vadon élő madár-, emlős-, hüllő-, kétéltű- és halpopulációk méreteinek változásait. Egyszerűbben az Élő Bolygó Index leginkább a tőzsdeindexhez hasonlítható azzal a különbséggel, hogy nem a világgazdaság monitoringját végzi, hanem az élővilág sokszínűségére, a biodiverzitás állapotára utal.  Sokkoló a legfrissebb Élő Bolygó Jelentés

  A Duna-Kárpátok régióban az utóbbi két évszázadban a vadászat és az élőhelyek visszaszorulása miatt drámaian lecsökkent az erdei nagyragadozók létszáma. Ez a trend azonban az utóbbi években megfordulni látszik, köszönhetően az Európai Unió Élőhelyvédelmi és Madárvédelmi Irányelveinek, amelyek stabil hátteret szolgáltatnak az európai természetvédelemnek. "Az eurázsiai hiúz, a szürkefarkas és a barnamedve visszatérése azt mutatja, hogy a természet megújulása lehetséges a támogató politikai szándék, az előremutató szabályozási keretrendszer és az elkötelezett támogatók összefogásával. Jó példa erre az elmúlt hetekben elért kormányzati döntés, amely Romániában teljes tiltás alá helyezte a nagyragadozókat érintő trófeavadászatot" - foglalta össze Andreas Beckmann, a WWF Duna-Kárpátok Programirodájának igazgatója. 
  A természetvédelmi szervezet 25 éves hazai tagszervezete, a WWF Magyarország igazgatója: Sipos Katalin mesél az eddigi eredményekről, és a tervekről.

 • 2016. október 26.

  Erre van előre az energetikában – zsákutcában a megújulók – Paks mindent visz.
  Az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszéken 6 éve tevékenykedik az ERRE VAN ELŐRE egyetemközi energiatervező kutatócsoport mely egyre nagyobb aggodalommal figyeli a hazánkban hozott energiapolitikai döntéseket. Magyarország az energiagazdálkodás környezeti teljesítményét (szennyezését) illetően eddig is az Európai Unió legutolsó helyeinek egyikét foglalta el, de a közelmúltban meghozott döntések olyan helyzetbe sodorják az országot, amelyből már nem nagyon látszik a kiút. Ennek egyik látványos jele, hogy a múlt héten megfontolásra visszaküldte a parlamentnek Áder János köztársasági elnök a villamos energiáról szóló törvény módosítását, amely gyakorlatilag lehetetlenné tette a szélerőművek létesítését. Európa legszánalmasabb – gyakorlatilag a szélenergiát likvidáló – törvényéről már egy hónapja szóltunk itt a zöld iránytűben. Folytassuk most a témát:  Dr. Munkácsy Béla az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi tanszék adjunktusa, az ERRE VAN ELŐRE kutatócsoport vezetője

  4 millió szélerőmű elég lenne a világnak 

  Paksnyi energiát fog 0-24 órában termelni a naperőmű – de nem nálunk
  A verseny a világ legnagyobb napelem telepének megépítése körül egyre gyorsul. Most a kaliforniai telephelyű SolarReserve energiacég egy fókuszba koncentrált napelem telep nevadai felépítésének tervét jelentette be, amely kategóriáján belül a valaha volt legnagyobbnak számítana.

 • 2016. október 19.

  Munkában a múzeumkerti fakopp
  Teljes megújulás előtt áll a Palotanegyed legnagyobb zöldfelülete. A Múzeumkert átfogó rendezésére utoljára több mint négy évtizede, az 1970-es évek elején került sor. A kert állapota azóta folyamatosan romlik, a Múzeum utcai kertrész a múzeumpalota nagyrekonstrukciója miatt az 1990-es évek közepétől felvonulási területté vált. A múzeum épületének rekonstrukciójára legutóbb 1996-2006 között került sor, a múzeumépület felújítását ugyanakkor nem követte a Múzeumkert rehabilitációja, A „Pál utcai fiúk” kertjének faállománya a folyamatban lévő növényfelmérés szerint nagyon rossz állapotban van, évtizedes bajokat kell orvosolni.
  A múzeum új vezetésének célja, az értékes fák megmentése. A teljes helyreállítási folyamatot szakmai alapon, transzparens módon, a nyilvánosság és szakértők bevonásával kívánják végigvinni, ezért több helyszíni bemutatót és egyeztetést tartanak a zöld és más civil szervezetek meghívásával, a sajtó rendszeres tájékoztatásával. A kert helyreállítását előkészítő munkák legelső lépéseként most zajlik a fás szárú növényállomány állapotának teljes körű felmérésére. Ennek részeként zajlik az ultrahangos „FAKOPP” faüregesedés-vizsgálat is, amelyet ennek egyik legkiválóbb szakértője, Ócsvári Gábor végez a Múzeum megbízásából.  A múlt csütörtök sajtóbemutatón beszélgettünk a szakemberrel.

 • 2016. október 12.

  1. Épületfelújítás-szigetelés
  Itt a fűtési szezon. Még most is belevághatunk az épületfelújításos rezsicsökkentésbe. Mire figyeljünk épületeink hőszigetelésekor? Tippek, tanácsok a Knauf Insulation marketing vezetőjétől, Kanyuk Lászlótól.

  2. Illegális állatkereskedelem
  Egy csimpánz bébi ára 30.000 USD-ig terjedhet, amíg egy csecsemő gorilla ára 45.000 USD-t is elérheti. Ezért virágzik az illegális kereskedelem.  Az emberszabásúak mérhetetlenül alábecsült illegális kereskedelme.

 • 2016. október 5.

  1. Valódi rezsicsökkentés hőszigeteléssel.
  Mire figyeljünk épületeink hőszigetelésekor? Miért érdemes komplex rendszerben gondolkodni? Miért drágábbak a végén az olcsón akciósan összevásárolt anyagok? Miért fölösleges a túl vastag szigetelés – egyáltalán mennyi az ideális vastagság? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszol a Knauf Insulation marketing vezetője Kanyuk László.

  2.  
  A legtöbb madármegfigyelő magyar volt
  Közel hatmillió vonuló madarat számláltak idén az Európai Madármegfigyelő Napok résztvevői. A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett programon idén 40 ország madártani szervezete, köztük az MME is részt vett. A leggyakoribb 3 madárfaj hazánkban a seregély, a füsti fecske és a nyári lúd volt.

   

 • 2016. szeptember 28.

  1.  Valódi rezsicsökkentés épületfelújítással.
  Sajnos jelenleg nincs élő pályázat a családi házak energetikai korszerűsítésére. Az eddig kiírt otthon melege pályázatok pár óra alatt beteltek. Igéretekben viszont nincs hiány, így nem árt időben rákészülni a majdani kiírásokra. Mivel ezek egyre bonyolultabbak, egyszerre többfajta energiahatékonysági beruházásra is vállalhatunk kötelezettséget az állami támogatás reményében – pl.a szigetelés, a fűtésfelújítás és a megújuló energiák hasznosítása. – nem árt a szakember tanácsait megfogadni. A részleteket a Knauf Insulation marketing vezetője Kanyuk László mondja el.

  2. Hírszemle:

  Angliában a hulladékbűnözés az új drog

  20 km.nyi fekália sziget a Tiszán

   

 • 2016. szeptember 21.

  Nagy magyar szélabszurd
  A szélenergia a világon az összesített kapacitás 17% -os növekedését felmutatva 2015 végére elérte a 433.000MW -ot (216,5 paksi atomerőműnyi) -ebből hazánk részesedése 330MW.  KEVESEBB, MINT 1 EZRELÉK!
  Az atomenergetikánál a 2015. évi növekedés 3,3%, a napelemeknél 33%! Az EU vonatkozásában is egyértelmű az energiafordulat iránya. Az elmúlt években az újonnan üzembe helyezett kapacitások közel 80% -át (!) a nap-és szélerőművek adják.
  Ezzel szemben nálunk újabb rendeletmódosítások érkeztek a szélermű-engedélyezés szabályozásához: a fokozhatatlannak tűnő szigor teljes tiltássá változik. Mostantól csak olyan szélerőművek telepíthetők az országban, amelyek 5-10 évvel ezelőtti technológiát képviselnek: maximum 2 MW teljesítmény (a világszerte átlagosnak mondható 3 MW-hoz képest), és maximum 100 méteres magasság (az átlag 125 méterhez képest). Beruházó legyen a talpán, aki hajlandó a pénzét egy olyan szélturbina vásárlásába fektetni, amellyel jelentősen kevesebb szélenergiát tud csak termelni, mint egy korszerű és rentábilis erőműtípussal. A vonatkozó kormányrendelet friss módosítása egy másik szűkítő feltételt is tartalmaz: lényegében a települések 12 kilométeres környezetében nem lehetséges szélturbinát elhelyezni. Ilyen terület NINCS hazánkban. Dr. Munkácsy Béla ELTE Környezet- és Tájföldrajzi tanszék adjunktusa.

   

 • 2016. szeptember 14.

  1. Kis, közepes és nagyvállalatok figyelem! Legyen az önöké a legszebb mosott gyümölcs a tálban, vagy a legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs, esetleg a legnagyobb magasan csüngő gyümölcs, vagy a Karbon-megtakarítás különdíja. Mindezt hol és hogyan?
  A Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület, azaz a KÖVET Egyesület immár 12. alkalommal szervezi meg az Ablakon Bedobott Pénz Programot. A pályázatra jelentkező cégeknek, önkormányzatoknak, szervezeteknek kétoldalas esettanulmányban kell bemutatniuk az elmúlt években sikeresen megvalósított intézkedéseiket, azok megtérülési idejét, környezeti megtakarítási eredményeit. Az Ablakon Bedobott Pénz Program keretében az egyesület összegyűjti azokat az intézkedéseket, projekteket, beruházásokat, amelyek környezeti és gazdasági szempontból is előnyösek. Esettanulmányokon keresztül mutatja be, hogy a környezetvédelemre fordított kiadások nem ablakon kidobott pénzt jelentenek, hanem pénzügyileg is megtérülhetnek, és gazdasági haszonhoz, előnyhöz juttathatják a környezettudatos vállalkozásokat, szervezeteket. A versenyre szeptember 30-ig lehet jelentkezni. A program részletei és egyéb aktualitások a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért ügyvezető igazgatójától Nemeskéri Roberttől.

  2. Hírszemle:
  - Nem engedélyezett területek fölé berepülő drónok ellen sasokat készül bevetni a holland rendőrség.

   

   

   

 • 2016. szeptember 7.

  Prágai villámbenyomásaim -- zöld szemmel a városról. Villamosközlekedés – jegyvásárlás sms -ben? Szelektív szigetek a föld alatt. Kevés kuka, de tisztaság. Moldva (csehül Vltava) Csehország egyik legfontosabb, egyben leghosszabb, nemzetinek számító folyója.  Zöld part, szigetek, csónakázás, vizibringa, hajós turizmus – a folyó az embereké.  A vár, Hradzsin – 30’évek átalakított városnéző autó. Sok park, 3. prágai Harley Davidson napok és IV Károly koronázási ünnepsége százas statisztákkal lovasok, solymász, püspök, pórnép, lócitrom.
  Miért fontos, hogy minél több zöldterület legyen Budapesten? A főváros zöldfelületi problémáiról Beliczay Erzsébet építészmérnök, környezetvédelmi szakember.

 • 2016. augusztus 31.

  A magyar főváros ad otthont tegnaptól szombatig (aug. 30. – szept.3.) az 5. Nemzetközi Nemnövekedés Konferenciának, amelyre – a Budapesti Corvinus Egyetemre – a világ minden szegletéből több mint 500 elméleti és gyakorlati szakember érkezett, hogy megvitassák: lehet-e, vagy egyáltalán akarunk-e állandóan növekedni egy erőforrásaiban korlátos világban. Az állandó növekedésen alapuló világgazdasági rendnek alternatívát kínáló, tudományos konferenciával párhuzamosan rendezik meg a Budapesti Nemnövekedés Hét programjait, amelynek keretében tíz helyszínen, több mint száz eseményen – panelbeszélgetéseken, világkávézókban, alternatív szervezeteket és megoldásokat bemutató túrákon, művészeti, zenei és kulturális eseményeken – a főváros lakossága is megismerkedhet a nemnövekedés filozófiájával.
  Részletes programajánlatok
  Köves Alexandra, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa, a konferencia egyik szervezője,
  Molnár Bence, a Szimpla programvezetője,
  Salamon Júlia, a MÜSZI programszervezője tolmácsolásában.

   

 • 2016. augusztus 24. – Zöld iránytű extra

  1. Augusztus 19 pénteken volt az „erdei emberek” világnapja. A maláj és indonéz bahasa nyelven jelenti ezt az orangután név. A csak Szumátrán és Borneón előforduló, kritikusan veszélyeztetett faj genetikai állománya 97%-ban megegyezik az emberével. A csak Indonéziában és Malajziában élő orangutánokat az erdő kertészeinek is nevezik, mivel a magvak szétszórásával kulcsszerepet játszanak az erdei növényvilág gazdagságának és egészségének megőrzésében. Rájuk a legsúlyosabb veszélyt az élőhelyeik drasztikus csökkenése jelenti, túlnyomórészt az olajpálma ültetvényeken folyó mezőgazdasági tevékenység, és a kapcsolódó útépítések. A vendég Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője, aki egy évig Borneón segítette a természetvédelem helyzetét. Milyen az élet egy orangután rehabilitációs központban? Itt 10-15 éves program során igyekeznek őket az erdei életre ismét alkalmassá tenni, azután védett területeken szabadon engedik, ahol hátralévő éveiket nyugalomban tölthetik.
  És hétvégi programajánlók.

   

 • 2016. augusztus 17.

  Madarászkodás augusztus közepén
  A műsor vendégével Orbán Zoltánnal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivőjével az alábbi témákról beszélgetünk:  

  --  Hova tűntek madaraink? Augusztusban – néhány faj kivételével – lezárul a költési szezon, és ez sok helyen a madárforgalom jelentős csökkenésével jár.

  --  Augusztus a Madárbarát kertben
  címmel fotó/videó sorozatot indított a Madártani és Természetvédelmi Egyesület, ennek első darabja: Miért kopasz az itatóra járó szajkók némelyike? A nyár második felében, a szajkók vedlési időszakában gyakran látni fura fizimiskájú példányokat. 

  --  Az MME Budapesti Helyi Csoportja 3. alkalommal szervez nyári madárgyűrűző akciót Budapesten, a cinkotai Naplás-tónál, ahova augusztus 13-25 között várják az érdeklődőket naponta. A tábor a Naplás-tó déli gátján, a sorompó mögött kezdődő aszfaltozott úton, gyalog közelíthető meg mintegy 250 méteres sétával.

  --  A Balástya-Szatymaz környéki homokvidék különleges madárvédelmi területen már az első, nem egészen száz középfeszültségű oszlopot érintő felmérésen hat elpusztult szalakóta teteme került elő. Négy madár ugyanazon oszlopfejen lelte halálát, egyiküket azonosítani is sikerült színes gyűrűje alapján. 2012-ben jelölték fiókaként, nagyjából 5 km-re az elpusztulás helyétől. Az elektromos vezetékek felmérésének első szomorú tapasztalata

 • 2016. augusztus 10.

  1. Bécs kontra Budapest. Az élhetőséget tekintve a 230 Km-es távolság időben egyre nagyobbra nő. Miközben Budapesten likvidálják a fákat, csökkent a közparkok zöldfelülete, koncepciótlan a várospolitika, Bécs hasít a zöldülés útján. Új parkok létesülnek, 100 éve folyamatosan nő a város körüli zöld gyűrű, folyamatosan fejlesztik az olcsó tömegközlekedést, és 15 éven belül negyedére szeretnék lecsökkenteni az autóközlekedést. Miért előnyös saját autó helyett a kocsimegosztó rendszert használni?  Két város, két szemléletmód – ahogy Beliczay Erzsébet építészmérnök, környezetvédelmi szakember látja. 

  Pörögnek a bécsi kiskertek  Az utóbbi időben a városi kertészkedés, vagyis urban gardening egyre népszerűbbé vált az osztrák fővárosban. A bécsiek mára már több lehetőség közül is választhatnak, ha saját zöldségek termesztésére adnák a fejüket - sőt, ingyenes tanácsadást is kérhetnek hozzá. A "Közös kertészkedés összeköt"

  Tarol a bécsi tömegközlekedés  Újabb rekordot döntött az éves bérletek száma az osztrák fővárosban. A Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien adatai szerint jelenleg 715 ezren
  utaznak éves bérlettel a város tömegközlekedési eszközein.

  Egyre sikeresebb a bécsi carsharing A carsharing, vagyis az közösségi autómegosztás pozitív hatással van Bécsben a városi mobilitásra. Egy friss tanulmány szerint 100.000 bécsi használja ezeket a szolgáltatásokat, így évente összesen 44 millió kilométerrel kevesebb utat tesznek meg a személygépjárművek- 7.000 tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatva a levegőbe.

 • 2016. augusztus 3.

  1. Amit az azbesztről tudni kell.
  Már 4000 éve ismerjük, de tömegesen csak az 1900-as évek eleje óta használjuk – főleg olcsósága és jó kezelhetősége miatt elsősorban az építőiparban. Sokáig azt hittük, hogy egy univerzális anyag, mígnem 1935- ben, majd 1946- ban már orvosi jelentésekben is leírták egyértelműen az azbeszt egészségkárosító hatását, ennek ellenére a 80’-as években évi 4 millió tonnát használtunk fel. Azbeszt világban élünk, még az Alpok magashegyi kirándulóhelyeinek levegőjében is mérnek azbeszt szálakat, annak ellenére, hogy a barnát a 80’-as években, a kéket 1992-ben már nálunk is betiltották, 2005-ben pedig a fehéret tiltották be az egész EU-ban és a világ számos fejlett országában, pl. az USA-ban. Még a mostani TTIP (USA-EU szabadkereskedelmi megállapodás) tervezett megállapodást igencsak megelőzve a francia kormányt perelte be a kanadai azbesztlobbi a kereskedelmi világszervezetnél (WTO) az elmaradt haszon miatt, mert a franciák 1997-ben az EU-t megelőzve betiltották a rákkeltő anyag használatát. A pert 3 év után nyerték meg a gallok, miután az ENSZ egészségügyi szervezete is kiállt az azbeszt ellen.
  A hazai hírekben az elmúlt hetekben a városligeti volt Hungexpo-területen az irodaházaknál talált azbesztcement, és a szakszerűtlen bontás miatt került ismét a figyelem központjába az anyag. Beliczay Erzsébet építészmérnök, környezetvédelmi szakember ad azbeszt körképet.

   

 • 2016. július 27.

  1.  A WWF „Élő Erdő Díjait” kapták Magyarország legjobb magán erdőgazdálkodói.
  Öt területi kategóriában díjazták a WWF Magyarország által kiírt "Élő Erdő Díj - A Natura 2000 erdők legjobb erdőgazdálkodói" győzteseit. Az Uniós támogatásból hazánkban először tüntettek ki a Natura 2000 hálózat részét képező magántulajdonú erdőkben dolgozó magán erdőgazdálkodókat, erdőtulajdonosokat, szakirányítókat. A részleteket a múlt heti díjátadón mondta el Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője

  Az egyik díjazottj Fejes Gábor,  az Alföld északi szélén természetvédelmi szempontból kiemelkedő fontosságú erdőkben gazdálkodik. Hivatásának tekinti a természeti értékek megőrzését. A nyílt pusztai élőhelyekhez kapcsolódó erdei élőhelyet biztosítanak számos védett madárfajnak (egerészölyv, kékvércse, kerecsensólyom, karvaly), denevérfajoknak és növényfajnak (tarlós nőszőfű, nyári tőzike).

 • 2016. július 20.

  1. A múlt héten a szalmabála építészettel kapcsolatban Dr. Medgyasszay Péter, építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem  docense sok érdekességet mesét el. Pl. azt, hogy a szalma mint nyersanyag fele annyiba kerül, mint a megszokott tégla, és egyéb építőanyagok, hogy utólagos szigetelésnél is biztonságosan használható, de ma még nehézkes beszerezni, és igencsak környezettudatos elkötelezettségűek vágnak csak bele ebbe az alternatív technológiába. Pedig ez egy remek környezetbarát technológia. Most a jövőről folytatjuk. Mi várható a hazai épületállomány alakulásában? Milyen trendek vannak az építészet megújítása terén különös tekintettel az un. zöld építészetre. Dr. Medgyasszay Péter, építész

  2. Két hír a Budapest környéki erdőjáróknak/kirándulóknak és természetbarátoknak: átadták a Hármashatár-hegyi Turistaházat és a Guckler Károly kilátót, ill. Újabb 3600 hektár örökerdő a Pilisi Parkerdőben Részletek Kovács Ferenctől a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti erdészet erdőgondnokától. 

 • 2016. július 13.

  1. Szalmabála építészet – Olcsó? Biztonságos? Gyors? Belevágjak?

  Az egyszerű szalma bálázott formájában alkalmas épületszerkezetek hőszigetelésére. Ugyanaz a hőszigetelés elérhető vele, mint az iparilag agyonfeldolgozott anyagokkal, csakhogy ezért nem kell hatalmas gyárakban megfeszített kapacitással fűtőanyagot égetni, neked pedig éjt nappallá téve dolgozni, hogy meg tudd fizetni ezt a temérdek fűtőanyagot – olvasható a Magyar Szalmaépítők Egyesülete honlapján. Sok kérdés felmerül a szalmaépítészet kapcsán, ezekre ad választ Dr. Medgyasszay Péter, építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőmérnöki Kar - Építőanyagok és Magasépítés Tanszék egyetemi docense

  2. 45.000 műanyag palacktól tisztult meg a Tisza. Rekord a 4. PET kupán

  A PET Kupa tiszai hajósai idén nyáron is bebizonyították, hogy összefogással, elszántsággal, ötletességgel és kemény munkával rekordmennyiségű hulladéktól tisztítható meg a Felső-Tisza vidéke. A környezetvédelmi kezdeményezés PET flottája saját építésű pillepalack hajóival járta be a Szatmárcseke–Tiszamogyorós távot. Hat nap alatt rekordmennyiségű hulladékot szedtek össze a folyóból és árteréből, több mint 45.000 darab pillepalackot és egyéb hulladékot gyűjtöttek. Az idei verseny során nagy hangsúlyt helyeztek a Tiszapart hulladékhelyzetének szakszerű felmérésére, valamint a vízminőség vizsgálata érdekében vízmintákat is vettek.
  Hankó Gergely, a 4. PET Kupa egyik szervezője és hulladékgazdálkodási szakértője.

   

 • 2016. július 6.

  1. 
  Itt a nyár, beindult a nyaralási szezon, és menetrendszerűen jönnek a szúnyogok, csatlakozva a betegségeket terjesztő kullancsokhoz.
  Aktuális volt, hogy a Tudatos Vásárlók Egyesülete nyári tesztjében 21 különféle folyékony szúnyog- és kullancsriasztó készítmény hatóanyagát vizsgálta meg. Vajon csak a kiszemelt rovaroknak ártanak ezek a szerek? Mit tehetünk, ha a szúnyogok okozta kellemetlenséget méregmentes módszerekkel szeretnénk megelőzni? E kérdésekre is adott választ a Tudatosvásárlók Egyesületének munkatársa, Andacs Noémi

  2.
  Nagyjából 10.000 darázsfaj él hazánkban, de ebből csak 20 amit mi darázsnak ismerünk a sárga-fekete csíkjairól, és ebből is csak 5 faj fordul elő emberi környezetben.
  Csak semmi kapkodás – és akkor békében ellehetünk a papírdarázs fajokkal. Nyáron a szabadban nem árt minden italt átlátszó pohárba tölteni. Darázsügyi körkép a Magyar Természettudományi Múzeum darázskutatójával, Vas Zoltánnal.

   

 • 2016. június 29.

  1. Égető kérdés. Miért nem jó megoldás a hulladékégetés?

  Amíg mindenki a foci EB-nek örült, addig a kormány elfogadott egy olyan törvénymódosítást, amely értelmében a hulladékégetőkből származó salak lerakása után nem kell lerakási járulékot fizetni. Ezzel gyakorlatilag újabb lehetőséget adnak a környezetszennyező hulladékégetés térnyerésének. A Hulladék Munkaszövetség, a Greenpeace Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetségének közös állásfoglalásáról mesél Botár Alexandra, az MTVSZ klíma-energia programvezetője.

  2.  Internetes lakossági szavazás 2017 év madaráról

  A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-óta választja vagy szavaztatja meg az év madarát. 2017-re is három faj: az erdei fülesbagoly, a házi veréb és a tengelic közül választhatnak az emberek az egyesület honlapján 2016. július 27-ig.

   

   

 • 2016. június 22.

  1. Szemét kérdés. Mit, hogyan szelektáljunk, és mi lesz a sorsa?

  Immáron házhoz jön Budapesten a szelektív gyűjtés, így csak a lépcsőházba kellene levinni a szépválogatott leendő másodnyersanyagot, de valahogy nem megy. A korábbi szelektív hulladékszigeteken jobb volt a válogatás minősége. A fővárosi szemét/hulladék déli fele a Pusztazámori hulladéklerakóba kerül az északi budapesti területek szemete elégetésre kerül Rákospalotán. De mi lesz a szelektíven gyűjtött hulladékokkal? Aki válaszol:  Sámson László FKF Zrt hulladékkezelési igazgatója.
  Az elkövetkező hetekben ellátogatunk a Pusztazámori hulladéklerakóba, a Dunaújvárosai papírgyárba, a zalaegerszegi üveggyűjtőbe, és a fehérvárcsurgói autódarálóba is.

  2. Egy tegnapi hírről bővebben: Az új hulladéktörvény betesz a szelektív hulladékgyűjtésnek

   

 • 2016. június 15. – Zöld iránytű extra

  1. konkrét fajok vagy területek védelme helyett előtérben a komplex természetvédelmi programok zöldipar fejlesztéssel, ökoturizmussal – Irányt módosít a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete. Beszámolunk a WWF zambiai éves konferenciájáról, melyen a WWF Magyarországot Sipos Katalin igazgató képviselte.

  2 Két év után elszállították a hortobágyi mérgeket
  . Csernobil óta a legnagyobb ökológiai katasztrófa: napok óta ég Ukrajna legnagyobb szeméttelepe, és tovább halasztódik Brüsszelben a valószínűleg rákkeltó glifozát növényvédőszer engedélyének meghosszabbítása. Mai zöld hírfelügyelőnk, Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag szakértője.

  3.  Mi legyen Budapest legnagyobb zöldterületével? A Népliget „mostohagyerek” a fővárosi nagyparkok között, dicső múltról esetében nehéz beszámolni, mivel alapítását követően igen hamar - az 1900-as évek elején- elterjedt az a közvélekedés, hogy a „Nepcsi” az a hely, „ahova rendes ember nem jár”. Hogyan lehetne, és milyen tervekkel életet lehelni a parkba? A ReCity Magazin egyetemi hallgatókat vont be az ötletelésbe. Doró Viktória a ReCity Magazin főszerkesztője

  Nyári szabadságra megy a Zöld iránytű extra, legközelebb szeptemberben jelentkezünk.

 • 2016. június 15.

  1.  Mi legyen Budapest jelenleg elhanyagolt legnagyobb zöldterületével? Civil ötletek a Népliget hasznosítására.
  A Népliget „mostohagyerek” a fővárosi nagyparkok között, dicső múltról esetében nehéz beszámolni, mivel alapítását követően igen hamar (már az 1900-as évek elején) elterjedt az a közvélekedés, hogy a „Nepcsi” az a hely, „ahova rendes ember nem jár”.
  Budapest legnagyobb közparkja rendkívül rossz, elhanyagolt állapotban van, ezért itt az idő, hogy mind a döntéshozók, mind a civil szervezetek, közösségek meglássák a benne rejlő potenciált és változtassanak a jelenlegi méltatlan állapoton.
  A ReCity Magazin által szervezett 8 hetes műhelymunka során a részt vevő egyetemi hallgatók a Népliget revitalizációjára fogalmaztak meg fenntartható és költséghatékony megoldásokat. A munka során bevonták a környék lakosságát is. Az ötleteket eljuttatják az illetékeseknek, hogy valami legyen a most lepukkant, elhanyagolt Népligettel.
  Részletek az ötletgazdától: Doró Viktória a ReCity Magazin főszerkesztője

   

 • 2016. június 8. – Zöld iránytű extra

  1 Jön a nyár, és a kellemetlen velejárók. Milyen szúnyog- és kullancsriasztót vegyünk? A tudatosvásárlók ezt tesztelték - 21-ből 13 rendben. Viszont figyeljünk oda: ne keverjük a riasztót, és az irtót!

  2. Mitől öko, bio egy mosószer? Ezt is tesztelte a Tudatosvásárlók Egyesülete. Nehéz eligazodni a címkék dzsungelében.
  A két tesztről Andacs Noémi a Tudatosvásárlók Egyesülete munkatársa

  A környezetvédelmi világnaphoz és a könyvhéthez kapcsolódva 2 most megjelent könyvet ajánlunk:
  A
  z egyik a Csodálatos állatok - varázslatos növények c gyerekkönyv Bálint György (Bálint gazda) és Telegdi Ágnes műve.

  4. A másik Mészáros Fanni (CECED Magyarország Egyesülés cégvezetője) Forgó Morgó a tengeren című mesekönyve, melynek kapcsán a felnőtteknek az energiahatékonysággal kapcsolatban is beszélünk. 

 • 2016. június 8.

  1. Mitől öko, bio egy mosószer? Ezt tesztelte a Tudatosvásárlók Egyesülete
  A mosószerek legfőbb problémája, hogy gyakran tartalmaznak környezetszennyező és egészségügyi kockázatot jelentő összetevőket, amelyek nem csak közvetlenül, de közvetve is káros hatással vannak ránk, hiszen a szennyvízzel az élővizekbe is kijutnak. A fogyasztók tudatosabbá válásával a mosószerek között ma már nagyon sok, magát ökoként definiáló termék található a piacon, mivel kisebb gyártók is készítenek ilyen terméket.
  A Tudatosvásárlók Egyesülete a címkén, a webáruház vagy a gyártó honlapján lévő adatok alapján értékelte a vizsgálatba vont termékeket. A vegyi árukra, így a mosószerekre sem vonatkozik olyan szigorú címkézési szabályozás az összetevők tekintetében, mint az élelmiszereknél, így az esetek többségében nem derül ki pontosan, hogy egy-egy összefoglaló név milyen vegyületet is takar. Ezért a fogyasztóknak nagyon nehéz helyzetük van, ha tájékozódni szeretnének a termékcímke alapján. Ebben segít eligazodni Andacs Noémi a Tudatosvásárlók Egyesülete munkatársa

 • 2016. június 1. – Zöld iránytű extra

  1. Paks 2 a tuti bukta-nekünk
  A két új paksra tervezett atomerőművi blokk, azaz a Paks 2 projekt a kormányzat által sulykolt optimista feltételezések ellenére sem térül meg még 60 év alatt sem. Paks 2 akár évi 285 milliárd forintjába is kerülhet a magyar államnak, állítja egy független nemzetközi energetikai elemző cég tanulmánya, melyet a Greenpeace felkérésére készítettek. Ennyi pénzből 253.000 háztartást lehetne napelemekkel ellátni. Nincs olyan forgatókönyv, mely szerint Paks 2 gazdaságos lenne. Unokáink is nyögni fogják. Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma és energiakampány felelőse (a délelőtti műsor bővített változata)
  (a hangcsuszkán 4.04 -től)

  2. Jassy  a Jazzy rádióban. Vendégségben a madarászok szóvivőjénél, Orbán Zoltánnál, ahol mindig láb alatt van a látogatómágnes.
  Kerüljön testközelbe a madarakkal: Gólya Road Show és Harisok éjszakája lakossági madarász programok júniusban.

  (a hangcsuszkán 32.35l) 

  135 év után életre kelt a növény, viszont nincs hova visszaültetni, mert az élőhelye elpusztult. A tekert csűdfű kalandos története.
  Bauer Norbert, a Magyar Természettudományi Múzeum botanikusa.
  (a hangcsuszkán 45.56 -től)

   

   

 • 2016. június 1.

  1. PAKS II SÚLYOS GAZDASÁGI VESZTESÉGEKET JELENTENE MAGYARORSZÁGNAK

  A Greenpeace megbízásából készült el egy új közgazdasági tanulmány mely bemutatja, hogy Paks II kizárólag állami támogatásokkal, súlyos veszteségekkel tudna csak felépülni. A legjobb esetben évi 180 milliárd, a legrosszabb esetben évi 280 milliárd forintot kell belepumpálni az atomerőműbe, hogy ne menjen csődbe. A tanulmány Paks II gazdaságossági kérdéseit, a beruházásnak a piaci versenyre gyakorolt hatásait elemzi, továbbá magába foglalja a kormány (a Rothschild Bankház által készített) tanulmányának kritikáját is. A tanulmányt szerzője, Jan Ondřich nemzetközi hírű, energetikai közgazdász. A tanulmányról a tegnapi bemutatón Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma és energiakampány felelőse mesélt.

 • 2016. május 25. – Zöld iránytű extra

  A biológiai sokféleség vagy biodiverzitás megőrzése, a fajok kipusztulásának megelőzése az élőhelyek megtartása a XXI. század egyik legnagyobb globális kihívása. A Biológiai Sokféleség Egyezmény szövegét az ENSZ Környezeti Programjának Nairobiban tartott konferenciáján, 1992. május 22-én fogadták el, így azóta minden évben ezen a napon tartjuk a Biológiai Sokféleség Világnapját – így mai műsorunk fókuszban a természetvédelem áll.

  1.  A világhírű Jane Goodall engedte el az egyik jeladós haragos siklót Pesthidegkúton. De miért is kell antennákkal kutatni e fokozottan védett hüllőnket? Halpern Bálint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű és Hüllővédelmi Szakosztályának titkára.
  (a hangcsuszkán 4.22 -től)

  2. – A gombaölő szerek kiirtják a békákat. Miért fontos biomassza konzervek a hüllők és kétéltűek? Hogyan teszik tönkre a növényvédő szerek az élővilágot? Babocsay Gergelyt, a Magyar Természettudományi Múzeum herpetológusa, az MME Kétéltű és Hüllő Szakosztályának elnöke. (a hangcsuszkán 16.45 -től)

  3 - 420 millió madár tűnt el Európából a mezőgazdaság növekvő kemizálása miatt. A nagyüzemi növénytermesztés miatt is csökken jelentősen a biológiai sokféleség. Agrártámogatási anomáliák. Halmos Gergő a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.  (a hangcsuszkán 31.11 -től)

  4.- Megmenekül a Dráva leghosszabb magyarországi holtága, a 15 km-es Ó-Dráva, melyet a folyóval ma már csak egy kis csatorna köt össze.. Miért fontos a természeti világörökségek kezelése, és a szénerőművek kontra klímaharc. E témák után nyomoz zöld hírfelügyelőnk:  Gruber Tamás a WWF Magyarország Vizesélőhely-védelmi programvezetője.  (a hangcsuszkán 43.28 -tól)

 • 2016. május 25.

  1. Hogyan teszik tönkre a növényvédő szerek az élővilágot?

  Május 22, a Biológiai Sokféleség Világnapja apropóján a Greenpeace bemutatta új tudományos jelentését, amely az európai növényvédőszer-használat káros hatásait mutatja be. A felmérések szerint a növényvédő szerek használata az egész világon és Európában is folyamatosan nő. Pl. a németországi almáskertekben átlagosan 34-szer permeteznek egyetlen tenyészidőszak alatt. A kutatási adatok szerint az iparszerű, intenzív vegyszerhasználaton alapuló mezőgazdaság nemcsak a mi egészségünket, hanem a vadon élő növény- és állatvilágot, a földi életet fenntartó természetes rendszerek stabilitását biztosító változatosságot is veszélyezteti. A zöld szervezet szerint csakis a növényvédőszer-használat drasztikus csökkentése, vagyis az iparszerűről az ökológiai gazdálkodási módszerekre történő átállás jelenthet megoldást azokra az egyre súlyosbodó ökológiai, gazdasági és társadalmi problémákra, amelyekkel jelenleg az emberiségnek szembe kell néznie.
  A jelentést Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampányosa. mutatta be.

   

 • 2016. május 18. – Zöld iránytű extra

  1. A csimpánzok szerelmese, a brit birodalom dámája ismét Magyarországon. A 82 éves főemlőskutató évi 300 napot turnézik a természetvédelemért, és a napokban ismét hazánkba látogat. A Magyarországi Jane Goodall Intézet elnöke Mészáros Enikő többek között a világhírű kutató hétfői nyilvános előadásról is mesél.  (a hangcsuszkán 5.58 -tól)

  2.  Elindult az év fája idei szavazása, a növények ötöde kipusztulhat és gólya horror Jászapátiban. E támákról beszélgetünk eheti hírfelügyelőnkkel, Oravecz Ágnessel, az Ökotárs Alapítvány év fája programkoordinátorával.  (a hangcsuszkán 24.00-tól)

  3.  Az idén 34 országból közel 300 filmmel neveztek a ma kezdődött természetfilm fesztiválra, melyből 100 alkotást vasárnapig tekinthetnek meg Gödöllőn. A részletekről mesél Ersók Nóra főszervező.  (a hangcsuszkán 37.27-től)

  4. Rege termő tanösvény,  Kísértetvölgy, kőszínház, zöldvár. Kisvillámi vadvirágos tanösvény – a hétvégi kiránduláshoz ezúttal a Visegrádi Mogyoró-hegy környékét ajánlja Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs előadója.  (a hangcsuszkán 42.45-től)

   

 • 2016. május 18.

  1. Félmillió forinttal díjazták a legzöldebb közösségeket 
  A MOL 2006-ban indította útjára Magyarországon egyedülálló programját. A "zöldövezet" az egyetlen olyan pályázat, amely támogatja, hogy egy ház/település lakói együtt újítsák fel közös zöldterületeiket. Az eltelt 10 év során 300 közösség munkájának köszönhetően 1,5 millió négyzetméternyi (ez kb. másfél margitszigetnyi) zöldterület újult meg a támogatásnak köszönhetően. A legjobban sikerült munkákat díjjal is jutalmazzák, idén először ráadásul két kategóriában. A Városmajor utca 18 lakói a társasházi belső udvarok megújítása, míg a kiskunhalasi környezetvédők a település zöld területének megújítása kategóriában győztek. A díjjal 500 ezer forint pénzjutalom jár. A  díjátadó  hangmontázsban elsőként Kertész Mónika, a Kortárs Építészeti Központ egyik alapítója, a közösségi kertek programvezetője mesél.

  2. Öt nap a természetfilmek szerelmeseinek – ma nyit a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál
  Május 18-22. között második alkalommal rendezik meg Gödöllőn a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált, amelynek célja, hogy a természetfilmek, a környezetvédelemmel, a biodiverzitással és az élhető vidékkel foglalkozó alkotások kiemelkedő filmszemléje legyen a régióban. Az 5 napos Fesztivál média és kommunikációs kapcsolatok felelőse Ersók Nóra főszervező
  A Fesztivál hivatalos weboldala >>> 

   

 • 2016. május 11. – Zöld iránytű extra

  1. Halálos a magyar levegő, Belefulladunk a szemétégetésbe, Nagyot eshet a villanyautók ára, és 90 éves a természetfilmezés atyja, sir David Attenborough. E témák után nyomozott mai hírvadászunk Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.    (a hangcsuszkán 3.48-től)

  2. Alkoholba áztatott remények. A szakemberek szerint a 10 ezret is elérheti az évente kipusztuló állat- és növényfajok száma, amelyeknek sokszor a létezéséről sem tudunk. Márpedig, ha valamit meg akarunk védeni, arról tudnunk kell, hogy létezik. Gyakran a természetrajzi gyűjtemények azok a források, amelyek kézzelfogható bizonyítékokkal szolgálnak egy-egy faj múltbéli létezéséről. Babocsay Gergely a gyöngyösi Mátra Múzeum herpetológusa   (a hangcsuszkán 17.09-től)

  3.  Évtizedeket szentelt az erdélyi folyók környezeti állapotának felmérésére, a magyar nyelvű természetvédelmi ökológus és biológus képzés megteremtője, a Kolozsvári Babes - Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata nyugalmazott igazgatója.
  Az idei Pro Natura díjas Sárkány - Kiss Endre miniportréja. (a hangcsuszkán 28.43-től)

  4. A Piliscsabai kopárok erdősítésében kulcsszerepet játszott anno Dévényi Antal, akiről tavaly egy új kilátót neveztek el. Igaz ezt alakjáról ítélve sokan csak dzsengának nevezik. A környék érdekességeiről Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs előadója mesél - Irány a zöld! Rovatunkban. (a hangcsuszkán 40.23-től)

 • 2016. május 11.

  1. Halálos a magyar levegő, Belefulladunk a szemétégetésbe.
  Magyarországon - lakosságarányosan közel annyian halnak meg a légszennyezők és az ózon miatt, mint a hírhedten szennyezett levegőjű Kínában. A legtöbb megbetegedést és halált a szálló pornak nevezett apró részecskék okozzák (PM10) Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tavaly novemberi jelentése szerint Magyarországon egyedül a szállópor-szennyezés miatt közel 13.000 ember hal meg évente. 
  Egy másik hír szerint a lakossági hulladékégetés elterjedtségéről készített internetes felmérést a Levegő Munkacsoport,  melynek eredményeiről Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője mesél.

  2. Busz villamos áramszedővel. Merre tovább elektromos városi tömegközlekedés?
  Maradunk az e- közlekedésnél, pontosabban a városi elektromos közösségi közlekedésnél. Balogh Attila ABB mobilitási szakértő.

   

 • 2016. május 4. – Zöld iránytű extra

  1. Akit a Büdös szék illata megcsapott – ünnepi beszélgetés a vizes élőhelyek rehabilitációjáért Pro Natura díjat kapott Tajti Lászlóval.
  (a hangcsuszkán 4.51-től)

  2. Hatszáz zöld a tókák vidékén. Őriszentpéteren randiztak a civil környezet, - és természetvédők. Merre tovább?  Helyzetértékelés a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnökétől, Farkas Istvántól.
  (a hangcsuszkán 18.18-tól)

  3. Darázskörkép. Nagyjából 10.000 darázsfaj él hazánkban, de ebből csak 20 amit mi darázsnak ismerünk a sárga-fekete csíkjairól, és ebből is csak 5 faj fordul elő emberi környezetben. Csak semmi kapkodás – és akkor békében ellehetünk a papírdarázs fajokkal. Nyáron a szabadban nem árt minden italt átlátszó pohárba tölteni. Darázsügyi körkép a Magyar Természettudományi Múzeum darázskutatójától, Vas Zoltántól.
  (a hangcsuszkán 30.05-től)

  4. Irány a zöld! Parkolj és tekerj! Hagymás fogasírek mellett az erdei zöldlugasban a friss Pilisbike úton- új terepbringa utak készültek a főváros körül. A részletekről mesél Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs előadója
  (a hangcsuszkán 44.33-tól)

 • 2016. május 4.

  1. Magyarország 2015 –  íme a friss zöld statisztikák 
  A Központi Statisztikai Hivatal több mint két évtizede indította el Magyarország című kiadványsorozatát, hogy – a statisztikai törvényben foglaltaknak megfelelően – minden évben tájékoztassák az Országgyűlést, a Kormányt és az érdeklődőket az ország társadalmi, gazdasági és népesedési adatairól. A napokban megjelent legfrissebb 2015-ös jelentés környezetvédelmi fejezetét a KSH környezeti és vidékfejlesztési statisztikai osztályának vezetője, Bóday Pál mutatja be. Van amiben javítottunk, van amiben rontottunk. Pl. Európában hátulról az ötödikek vagyunk az ökológiai gazdálkodásban a területek 2,3 %-val, szemben az uniós 5,8 %-os átlagnál.

  2. Parkolj és bringázz! - 9 P+B ponttal és 28 kijelölt biciklitúrával bővült a Budapest környéki kínálat.
  A Pilisi Parkerdő Zrt. nagyszabású kerékpár-turisztikai fejlesztésének köszönhetően a múlt héttől 9 „Parkolj és bringázz!” (P+B) ponttal és 28 kijelölt biciklitúrával, egy csaknem 600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal áll a kirándulni vágyók rendelkezésére. A Pilist, valamint a Visegrádi és a Budai-hegységet átszelő Pilis Bike bicikliút-hálózat a túra-, illetve a szabadidő kerékpárosok igényeit egyaránt szem előtt tartva valósult meg. Erről mesél Mészáros Péter, a pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs előadója.

 • 2016. április 27. – Zöld iránytű extra

  1. Dadogva énekelnek a kakukkok, elfogynak a füsti fecskék, és csökken a madarak fajgazdagsága Csernobil környékén 30 évvel az atomerőmű katasztrófája után. Kormányprogramok, nagy projektek helyett az emberi történelem eddigi legnagyobb atombalesetének következményeit maroknyi, sugárvédelmi öltözetbe bújt, madarakat számláló lelkes kutató vizsgálja. Steril fecskékről és furán daloló kakukkok mesél a Magyar Természettudományi Múzeum madárgyűjteményének kutátora: Fuisz Tibor István.
  (a hangcsuszkán 5.56-tól)

  2. Szemtől szembe a rétisassal. Természetfotói mellett speciális állatlesei miatt is kapta meg a legrangosabb hazai természetvédelmi kitüntetést, a Pro Natura díjat a láthatatlan madárfotós. A világhírű Máté Bence a csütörtöki díjátadón adott nekünk exkluzív interjút.
  (a hangcsuszkán 33.25-től)

  3. Szándék és valóság. Magyarország az uniós középmezőnyben - a lakosság 46%-a nem szelektálja italos dobozait – pedig lenne rá módja. Szemétszedők a tiszta Tiszáért – Dunáért, és vegyen egy konténer napenergiát – itt a megújulók új mobil generációja E témákkal érkezett mai hírvadászunk Hankó Gergely hulladékmarketing szakember.
  (a hangcsuszkán 43.26-tól)

 • 2016. április 27.

  1.  Miért fontos a jó kazán a rezsicsökkentésben? A szakember nyár eleji épület felújítási tippjei. Az elmúlt két szerdán a családi házakban élők valódi rezsicsökkentő energiahatékonysági beruházásaihoz adunk tippeket, hasznos tanácsokat. Most folytatja a tanácsadást a Knauf Insulation marketing vezetője Kanyuk László.

  2.  Csernobil öröksége: dadogó kakukkok, meddő füsti fecskék, impotens hímek. A csernobili tragédia 30. évfordulója kapcsán a napokban több cikk is arról értekezett, hogy a gyilkos sugárzású szinte teljesen embermentes területen remekül érzik magukat a nagyvadak és a ragadozók. Mennyiségileg lehet, de a sugárszennyzés dózisa még mindig az egekben. Egy nagyon érdekes cikk jelent meg a Magyar Természettudományi Múzeum blogján, ami igencsak árnyalja ezt a kissé már idilli képet: Dadogva énekelnek a kakukkok, elfogynak a füsti fecskék, és csökken a madarak fajgazdagsága Csernobil környékén 30 évvel az atomerőmű katasztrófája után. Kormányprogramok, nagy projektek helyett az emberi történelem eddigi legnagyobb atombalesetének következményeit maroknyi, sugárvédelmi öltözetbe bújt, madarakat számláló lelkes kutató vizsgálja – áll a cikkben, melynek egyik szerzője a Magyar Természettudományi Múzeum madárgyűjteményének kutátora: Fuisz Tibor István.

   

 • 2016. április 20. – Zöld iránytű extra

  1. Több mint 15 milliárd fával csökken a Föld erdőállománya minden évben az erdőirtás, a földhasználat megváltozása, a városiasodás és a helytelen erdőgazdálkodás miatt. A nemzetközi Föld Napja Hálózat Fákat a Földnek felhívásának célja, hogy 2020-ra, az 50. Föld napjára 7,8 milliárd fát ültessünk világszerte. Egy ember egy fát - mert addigra legalább 7,8 milliárdan élünk a bolygón. A felhíváshoz a Föld Napja Alapítvány is csatlakozott. Varga Évával az alapítvány munkatársával arról beszélgetünk, hogy hogyan lehetne hetente egy Föld Napja. (a hangcsuszkán 4.18-tól)

  2. Neonikotinoid adok-kapok. Kitört a nyilatkozatháború a Greenpeace és a Földművelésügyi minisztérium között az unió által tiltott, a méhekre veszélyes vegyszerek engedélyezése kapcsán. Hosszas pereskedés után győzött a kishantosi ökogazdaság, a Kúria kimondta, hogy jogtalan volt a Nemzeti Földalapkezelő pályázati eljárása. A szabálytalanul földhöz jutott építési vállalkozó megmérgezte a 20 éve vegyszermentes területet. Eső után köpönyeg? Hatalmas élőkép készül vasárnap a városligeti fairtás ellen, amihez 2000 emberre van szükség! A 3 hírben közös a Greenpeace, így mai hírvadászunk a zöld szervezet kampányfelelőse Tömöri Balázs (a hangcsuszkán 31.16-tól)

  3. A magyar flórában több olyan növény is van, melyekről csak régi gyűjteményi példányok alapján tudjuk, hogy élnek vagy éltek Magyarország területén. Az igazán ritka fajok néha évtizedekig sem kerülnek szemünk elé. Így könnyen gondolhatjuk, hogy már eltűntek Magyarországról. A kipusztultnak hitt zörgőfű és macskamenta története. Bauer Norbert a Magyar Természettudományi Múzeum botanikusa. És néhány a Föld Napjához kapcsolódó program.    (a hangcsuszkán 44.44-től)

 • 2016. április 20.

  EGY ÉVES A ZÖLD IRÁNYTŰ
  1. Hogyan lehet a rezsiköltséget a tizedére(!) csökkenteni?  Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ pályázataival az önkormányzatokat díjazta, mi pedig most itt a családi házakban élők valódi rezsicsökkentő energiahatékonysági beruházásaihoz adunk tippeket, hasznos tanácsokat. Folytatjuk a múlt heti ötletelést, ismét a Knauf Insulation marketing vezetője Kanyuk László mesél.

  2. 1970 óta a Föld Napját április 22-én ünnepeljük. Ehhez kapcsolódva az utóbbi években egyre erőteljesebb kampány folyik a húsevés csökkentésére. Az egyik ilyen akciósorozat a húsmentes hétfő, melyhez egy minapi hír szerint több európai város is csatlakozott, pl. Barcelona, Oslo és Bordeaux is. Gadó György Pál természetvédelmi szakember, újságíró.

 • 2016. április 13. – Zöld iránytű extra

  1. Egy amerikai kutató fogott egy gyönyörű madarat a Salamon-szigeteken, azután megölte. Az eset nagy vihart kavart fél éve a sajtóban, az interneten, és ez arra késztette Babocsay Gergely hüllőkutatót, hogy elindítson egy blogot: "Mire jók a természetrajzi gyűjtemények" címmel. Ez viszont minket inspirált egy sorozatra itt a Jazzyn: Hogy mik vannak? (a hangcsuszkán 6.03-tól)

  2. A WWF Magyarország friss statisztikai elemzése szerint az ország erdőterületének alig 2 (!) %-át teszik ki az élővilág megőrzése szempontjából kulcsfontosságú, 120 évnél idősebb erdők. Harmaduk nem áll természetvédelmi oltalom alatt. A védett és fokozottan védett állami területen található öreg erdők több mint felén pedig fakitermelés folyik. Miért probléma ez? És mik a természetvédők aggályai a tervezett új erdőtörvénnyel szemben? Válaszok Gálhidy Lászlótól, a WWF Magyarország Erdővédelmi Programjának vezetőjétől.
  (a hangcsuszkán 20.36-tól)

  3. Amikor befejeződött az utolsó jégkorszak, egy nyolcvanezer évig tartó télnek szakadt vége Európa nagy részén. A jég elvonulása után újra elkezdődött az évszakok váltakozása. Az Évszakok a bölények, a farkasok, a hiúzok, medvék és a többi európai vadállat története, ahogy próbálnak alkalmazkodni és túlélni, dacolva a klímaváltozással és a magának egyre nagyobb területet kiszakító emberrel. A 40 millió dollárból elkészült Évszakok c. francia természetfilmhez mai Zöld hírfelügyelőnk Gadó György Pál írt magyar narrációt. Újságíró kollégám a film mellett arról is mesél, hogy milyen élmény a tusnádfürdői macikkal fogat mosni. (a hangcsuszkán 36.31-től)

   

 • 2016. április 13.

  1.  Egy hete jelentették be hivatalosan, hogy júniustól páyázható vissza nem térítendő támogatás a családi házak energetikai korszerűsítésére. Az otthon melege pályázaton belül a támogatás aránya attól függ majd, hogy a tulajdonos hány fajta energiahatékonysági beruházásra vállal kötelezettséget. Részletek a Knauf Insulation marketing vezetőjétől Kanyuk Lászlótól.

  2.  A Szeged–Békéscsaba között fekvő Pitvaros önkormányzata a napokban kapta meg az aktuális villanyszámláját. Az összes önkormányzati intézmény egyhavi áramfogyasztása 22 ezer forint. Pitvaroson nemrég még tizenegyszer több volt a havi villanyszámla. A drasztikus csökkenés a napelemes fejlesztéseknek köszönhető.  Ahhoz hogy egy település jól tudjon pályázni, nem árt ha van „település energetikai akcióterve” És hogy ez mi fán terem? Baranyák Zoltán energetikai szakértő.

   

   

   

 • 2016. április 6. – Zöld iránytű extra

  1. Az emlőskutatók hétvégi országos seregszemléjének sztárja a magyar szöcskeegér volt. A fehérszélű törpedenevér agresszíven terjed  hazánkban. A szúnyoghelyzet fokozódik – hiszen a klímaváltozás miatt nálunk is megjelennek az eddig csak a délebbi területeken őshonos betegségeket terjesztő szúnyogok, melyek ellen a leghatékonyabb védekezés a biológiai rovarirtás. Ebben óriási szerepük van a ma az év emlősének kikiáltott denevéreknek is. Kulisszatitkok Csorba Gábor kisemlőskutatótól, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettesétől.

  2. A denevérek mellett a fecskék is aktív szúnyogpusztítók. Mivel számuk az elmúlt években megfeleződött, a szakemberek megkongatták a vészharangot, és a lakosság segítségét is kérik. Pl. akit érint, használjon fecske pelenkát. Na de az meg micsoda? Jön a kérdés, és jön rá a válasz is a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivőjétől,Orbán Zoltántól.

  3. Zöld hírfelügyelőnktől Pencz Leventétől, a Welfarm Klub állatjóléti szakértőjétől megtudhatják, hogy hogyan kamionozik több százezer juh és szarvasmarha az uniós országokból a törökországi mészárszékekre, hogy miért akarták kitiltani Leonardo DiCapriót Indonéziából, és hogy Franciaországban miért tiltották be a nejlonzacskókat. végül néhány programot kínálok a hétvégére, most nem csak a zöldbe

   

   

 • 2016. április 6.

  1. Immár harmadik éve jelölnek ki egy – egy fajt  az Év Emlőse címre. Idén a figyelem középpontjába a denevérek állnak. A Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső Programja és a Magyar Természettudományi Múzeum több szakmai támogató szervezettel karöltve tematikus évet hirdet. Az ünnepélyes megnyitó, azaz a „Denevér Nyitány” adásunkkal egyidőben kezdődik a Magyar Természettudományi Múzeumban. A részleteket a múzeum főigazgató-helyettesétől, Csorba Gábortól halljuk, aki egyébként 3 évtizede kisemlős kutató.

  2. zöld hírszemle.

 • 2016. március 30. – Zöld iránytű extra

  1. 150 nap forgatás 2,5 év alatt. Négy évszak drámai és lírai snittjei 60 percben. Az aranysakál előlépett médiasztárrá, ezért is lett a főszereplőnk – meséli viccesen Mosonyi Szabolcs rendező-operatőr, akinek Vad Kunság c. természetfilmjét már vetítik a mozik.

  2. A budapestiek hajlamosak szidni a tömegközlekedést, de van aki rácsodálkozik az éjjel-nappal sűrűn járó 4-6-os villamosra, vagy éppen nem érti, hogy a termelők és a vásárlók miért nem beszélgetnek a piacokon. Így látja Héléne Bienvenu, egy évek óta Budapesten élő francia újságírónő  zöld szemüveggel fővárosunkat.

  3. Zöld hírfelügyelőnktől - Antal Alexától, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjétől megtudhatják, hogy miért Pilis lett idén a Föld Órája Fővárosa, hogy a 60 legnagyobb hazai vállalatból mindössze 2 rendelkezik éghajlatvédelmi stratégiával, hogy vízlépcsőket terveznek a Mura-Dráva mentén, és hogy feloldhatják az erdőirtási tilalmat a legrégebbi afrikai nemzeti parkban, a virungában.

  4. Irány a zöldbe rovatunkban Lomniczi Gergely a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője a 250 évesre becsült molyhos tölgyről elnevezett tanösvényre invitálja önöket Telki határába, ahol öt éve a helyi cilvilek, az erdőgazdaság és a nemzeti park közösen létesítette a terület élővilágát is bemutató oktató kirándulóutat. 

   

 • 2016. március 30.

  1. Pilis lett idén a Föld Órája Fővárosa  Március 19-én este egy órára elsötétült egy sor nagyváros szerte a világon. A Föld Órája kezdeményezés lényege az egy órára vállalt sötétség, mellyel földünk véges erőforrásaira, az azokkal való hatékony gazdálkodásra, a klímaváltozásra hívják fel a figyelmet. Ehhez kapcsolódott a WWF Magyarország ötödik alkalommal hirdetett Föld Órája Fővárosa Kihívást. A korábbi nyertesek, Nyíregyháza, Szigetszentmiklós, Pusztaszabolcs, és Vác után ezúttal Pilis nyerte el a címet, amelyet egy évig használhat majd. Elkészült az akciónap összesítése. Antal Alexa a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

  2. Ki előzheti meg a klímaváltozás hétköznapi kárait?  Ingyenes képzés indít az Energiaklub

  Az imént szó esett arról, hogy helyi szinten mit tehetünk a klímaváltozás hatásainak csökkentéséért. Aki ügyesebben és gyorsabban alkalmazkodik az új hatásokhoz, az előnyös helyzetbe kerülhet. Persze ahhoz szakemberek kellenek, hogy a hétköznapi intézkedésekkel a változásokhoz alkalmazkodjunk. A Klímaválasz tréninget eddig több mint 120-an végezték el. Most ismét indítja ingyenes képzését az Energiaklub. Az Energiaklub oktatási projektfelelőse Pej Zsófia

 • 2016. március 23. – Zöld iránytű extra

  1. Vissza kellene hozni az ártéri gazdálkodást a folyóink mentén, mert ezzel lehetne a leghatékonyabban védekezni a klímaváltozás káros következményei ellen – véli Dévai György ökológus professzor a Víz világnapja kapcsán.

  2. Különleges alkalom, amikor új gerinces állatfajt fedeznek fel a kutatók. Az pedig, hogy ez a faj hazai vizeink lakója, még kivételesebb esemény: az év elején új márnafajt írtak le a Sebes-Körös vízrendszeréből, amelynek típuspéldányait a Magyar Természettudományi Múzeum Halgyűjteményében helyezték el. A bihari márnáról Dr. Antal László, a Debreceni Egyetem Hidrobiológia Tanszék adjunktusa.

  3.  Zöld hírfelügyelőnkkel, Németh Attila biológussal a csíkos szöcskeegerek, a délvidéki földikutyák és a delfináriumok gyilkos lakói nyomába eredünk.

  4.Irány a zöldbe rovatunkban Lomniczi Gergely a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője egy húsvéti túrára hívja önöket. A Budai hegység legmagasabb pontjáról, Budapest első kivilágított építményéből, az 1910–ben a János-helyen épült Erzsébet kilátóból indulunk- bemutatva a környék többi kilátópontját is.

 • 2016. március 23.

  1.  Első ránézésre olyan mint egy kitömött zokni. Se füle,se farka és vak. Föld alatt él, és a szerb határon történt kerítésépítés miatt vált híressé pár hónapja. A délvidéki földikutyának csak 3 populációja ismert, teljes világállománya pedig az 500 egyedet sem haladja meg. A napokban publikáltuk a friss felmérés eredményét, eszerint: Baja határában 275, Kelebia külterületén 169 aktív egyedet találtak. Részletek a felmérést végző csapat egyik tagjától, Németh Attila biológustól.

  2. Kell a Déli pályaudvar a környezetbarát közlekedéshez? címmel tegnap egy közleményt adott ki a Magyar Közlekedési Klub. Idézet: Érdemi érvekkel nem indokolta a Déli pályaudvar bezárásának tervét a kormány. Elképesztő, hogy mindenfajta közlekedéspolitikai illeszkedés nélkül, pusztán hirtelen ötletektől vezérelve egyáltalán felmerülhet ilyen elképzelés. A "budai vasúti fejlesztések" című, félrevezető mázba csomagolt értelmetlen kontárkodásnak csak a tervezési része annyiba kerül, amennyiből például a regionális vasúthálózaton komoly eredményeket lehetne elérni kerékpártárolók vagy új megállóhelyek létesítése terén. Miért kéri a Magyar Közlekedési Klub a kormánytól a terv felejtését? Erről kérdeztük a Magyar Közlekedési Klub elnökét, Mészáros Pétert. 

 • 2016. március 16. – Zöld iránytű extra

  1. Egy profi madárbarát kert. Meglessük a teleobjektív egyik oldalán egy természetfotós/ filmes speciális dolgozószobáját, és kimegyünk az optika másik oldalára, Orbán Zoltán hivatásos ornitológus (MME szóvivő) madárbarát kertjébe, ahol a bagolyetető egérvár mellett van ablak gyíkvár, darázsgarázs és vadkamera is, igaz ez gyakran inkább a macskák szereplését örökíti meg.

  2. A bevizsgált sörök mindegyikében találtak folyékony kapát, és szinte a teljes német lakosság szennyezett a glifozát nevű gyomirtóval. Zöld hírfelügyelőnkkel, aki ma Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője mindennapi mérgeink nyomába eredünk – emellett egy tragikus hírről is szólunk: ismét környezetvédőt gyilkoltak meg Hondurasban. Négy év alatt több mint százan végezték így.

  3. Irány a zöld rovatunkban egy Visegrád melletti kellemes kirándulóhelyre invitáljuk Önöket: a cél az Apátkúti völgy, Ördögmalom vízesés, Telgárthy-rét, Bertényi Miklós fűvészkert, és a Kaán Károly forrás. Túravezetőnk Lomniczi Gergely a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője, aki mesél még a fekete gólyák titkos fészkéről is

 • 2016. március 16.

  1. Folyékony kapa a sörökben és a vizeletben.  A glifozát a legelterjedtebb gyomirtószer amellyel kapcsolatban egyre több vizsgálatot végeznek. Az eredmények emberre gyakorolt hatásai nem egyértelműek, így ebben a bizonytalan helyzetben elhalasztották az uniós döntést e méreg engedélyének meghosszabbításáról. A helyzet hátterét Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője vázolja fel.

  2. Mennyit ér egy fa?   Több helyen beszámolt a sajtó arról, hogy háromszintes mélygarázst építenek a József nádor téren. Az építkezés természetesen itt is a fák kivágásával kezdődött. A tervek szerint 525 autó parkolhat majd egyidejűleg, 20–60 helyet pedig elektromos töltőállomással is felszerelnek. Lesz zuhanyzós kerékpártároló és nyilvános WC. Viszont megmaradnak a felszíni parkolóhelyek is. A fák értékéről Vargha Mártont a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse

  A  Faápolók Egyesülete egy nagyszerű alkalmazást fejlesztett mobil eszközökre, mely segít egy-egy fa értékét és ökológiai szolgáltatásait meghatározni. Egy új androidos okostelefon alkalmazás a fafaj, a fa méretei és állapotjelzői alapján kiszámítja a fa vagyoni értékét, valamint az egy éves asszimilációs időszakban végzett ökológiai szolgáltatásainak megközelítő értékeit.  Ajánljuk a fairtást preferáló politikusaink és oligarcháink figyelmébe is.

 • 2016. március 9. – Zöld iránytű extra

  1. Halászati stop természetes vizeinkban.  A kormány január 1-től betiltotta a természetes vizeinkben a halászatot. Átgondolatlan, káros, rengeteg problémát okozó buta döntés volt, vélik nagyon sokan, köztük a nekünk nyilatkozó Gönczy János halászati szakember is. A balatoni halászat volt irányítója a döntés ökológiai, természetvédelmi és gazdasági (pl. gasztronómiai, halászati szakmai) következményeiről. 

   2. Eltitkolt francia és amerikai balesetek, lemondott francia vezető, korrupt orosz erőmű beruházás, gigantikus japán kárelhárítási költségek – 5 éve történt a fukusimai atomkatasztrófa - Zöld hírfelügyelőnk Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub Pakskontroll programjának vezetője.a nukleáris hírek nyomába eredt.

  3. Nemzeti ünnepünk kapcsán Irány a zöld rovatunkban egy forradalmi célponthoz, a Szentendre fölötti Kő-hegyre invitáljuk önöket – ahol nem csak a panoráma, hanem a tavasz hírnökei is gyönyörűek. Lomniczi Gergely a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

   

   

   

 • 2016. március 9.

  1. Finom a busa husa?– Ki tudja, hiszen az idén már nincs aki kifogja a Balatonból A rossz nyelvek szerint a horgászlobbi járta ki, hogy a kormány betiltotta január 1.-i hatállyal a természetes vizeinkben a halászatot. Átgondolatlan, káros, rengeteg problémát okozó buta döntés volt, vélik nagyon sokan, köztük Gönczy János halászati szakember is. A volt tiszai kormánybiztossal elsősorban a balatoni busa helyzetről beszélgettünk a téma kapcsán

  2. E- hulladékbegyűjtés otthonából akciót hirdetett Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az e-reuse Kft-vel melynek keretében a lakosság számára az elektromos és elektronikai hulladékokért házhoz mennek. Részletek >>>


   

   

 • 2016. március 2. – Zöld iránytű extra

  A harmadik adás tartalma:

  1. Miközben dédanyáink mosószódájának reneszánsza van, azt kevesen tudják, hogy mi a kapcsolat a tudomány által kikutatott szikes tavi baktériumok, és a bioaktív mosóporok között. És egyáltalán miért fontos az ezer titkot rejtő szikes tavak kutatása Mongóliától a Kiskunságig. Dr. Boros Emil, a Kiskunsági Nemzeti Park korábbi igazgatója, az eurázsiai szikes tavak kutatója.

  2.  Zöld hírfelügyelőnk ma Szolnoki Ádám a MANAP, azaz a Magyar Napelem Iparági Egyesület elnöke aki szolár energiás híreket hozott: Átadták Magyarország egyik legnagyobb naperőművét Pécsen,   A magyarok közel háromnegyede hajlandó lenne többet fizetni a zöld áramért,  és csak négy uniós országban nem nőtt a megújulók aránya, az egyik mi vagyunk.

  3. Évi 40 millió látogatói napot becsülnek a hazai erdőterületeken, mely a balatoni régió nyári látogatottságával vetekszik. Mi a különbség a turista, a kiránduló és a természetjáró között? Irány a zöld rovatunkban Lomniczi Gergely a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

   

   

   

 • 2016. március 2.

  1. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont részvételével elkészült az első átfogó nemzetközi jelentés a beporzók helyzetéről. Eszerint a beporzók nélkül az élelmiszer-alapanyagok mintegy fele tűnhet el, és milliók élete kerülhet veszélybe. Csak vadméhekből mintegy 20 ezer fajt tart nyilván a tudomány. A méheken kívül sok lepkefaj, darázs, legyek, egyéb rovarok, valamint denevérfélék és madarak vesznek részt a beporzásban. Számuk elsősorban a földhasználat változása, az intenzív mezőgazdasági eljárások és a növényvédőszerek alkalmazása, az invazív fajok, betegségek és kártevők megjelenése, valamint a klímaváltozás miatt csökken. Mit tehetünk?

  2.  34%-kal nőtt a világ napelemes piaca 2015-ben. 60 éve ugyanazt a technológiát tökéletesítgetik, várható valami újítás? Az árak mennek le, de meddig? Megéri naposítással rezsit csökkenteni? A napelem újrafeldolgozása Ny-Európában a hatoda(!) a solár panelekre kivetett magyar terrmékdíjnak.  Már 96 %-os a napelek újrahasznosítása. Érdekességek Szolnoki Ádámtól,  a MANAP, azaz a Magyar Napelem Iparági Egyesület elnökétől.

 • 2016. február 24. – Zöld iránytű extra

  A második adás tartalma:

  1. Elegük lett a mindent elborító illegális szemétből – elszegődtek hát vadásznak. Fegyverük az internet és a nyilvánosság – bemutatjuk a hulladekvadasz.hu –t.  Szebenyi Péter környezetmérnök ötletgazda, alapító. (a hangcsúszkán 3.31-től)

  2. Zöld hírfelügyelőnk  - Fidrich Róbert, az MTVSZ programvezetője - szimatolt ki érdekes hírmorzsákat: norvég tengerszennyezés és antizöld zombi európa egén.   (a hangcsúszkán 29.32-től)

  3. Évi 20 millió látogatói napot regisztrálnak a Pilisi Parkerdő területén. A Visegrádi hegység, a Pilis, a Budai hegység, a Gödölői – dombság és a Gerecse keleti része 1000 km. turistaúttal és bővülő szállás lehetőségekkel várja önöket akár a mostani hétvégén. Irány a zöld rovatunkban ehhez ad háttér információkat, tanácsokat Lomniczi Gergely a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.  (a hangcsúszkán 42.15-től)

   

   

 • 2016. február 24.

  1.  Húsatlasz – nem csak zöldeknek.
  Az intenzív hús- és tejipari termelés egyre pusztítóbb hatással van az emberi társadalomra és a környezetre – hívja fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Heinrich Böll Alapítvány "Húsatlasz" címmel most megjelent közös kiadványa. Az a mód, ahogy a hús- és tejtermékeket előállítjuk és fogyasztjuk, radikális újragondolást igényel Fidrich Róbert az MTVSZ programvezetője.

  2.  Antizöld CSOK
  A CSOK könnyített feltételeitől a pályázók körének bővülését, az építőipar fellendülését is várja a szakma. A Knauf Insulation szakértői szerint azonban az a könnyítés, hogy a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni a CSOK összegének megállapításánál azt is magával hozza, hogy az energiahatékonysági szempontból jelenleg is rendkívül korszerűtlen ingatlanállomány fog tovább bővülni. Kanyuk László, a Knauf Insulation Kft. marketingvezetője.

   

   

 • 2016. február 17. – Zöld iránytű extra

  Elindultunk!  Az első adás tartalma:
  1. Újabb parlagisas halálok – az elmúlt másfél hónapban már majdnem a tavalyi egész éves pusztulásnál tartunk. Hogyan szinkronizáljuk a sasokat? Hány ezer focipályányi területet kell bejárni egy sas után? Statisztikák, sorsok, védelmi lehetőségek, elrettentő büntetések. Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa (a hangcsúszkán 3.35-től)

  2. Légszennyezés a széna téren és az autógyárak csalfa próbapadjai Zöld hírfelügyelőnk Vargha Márton a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse szimatolt ki érdekes hírmorzsákat. (a hangcsúszkán 29.17-től)

  3. Dugi müzli, nagy kulacs, tuti bakancs és térkép – ha nincs térerő. Irány a zöld rovatunkban megfontolandó tanácsokat ad Lomniczi Gergely a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője, hogy a kirándulás kellemes emlékű maradjon. (a hangcsúszkán 41.10-től)
  A teljes adást a csuszkán tudja meghallgatni, a kurzort mozgathatja előre-hátra.
   

   

   

 • 2016. február 17.

  1. Mitől lesz fenntartható a városi közlekedés? Becslések szerint 2050-re már az európai polgárok 82 %-a lesz városlakó. Egyelőre még főként hagyományos meghajtású gépkocsit használunk a városokban, azaz az uniós közlekedés több mint 96%-ban a kőolajtól függ, és az összes energiafogyasztás közel harmadáért felel. Ennek a helyzetnek a közeli javulására nem számít az a határozat, amelyet még decemberben fogadott el a Európai Parlament plenáris ülése. A fenntartható városi közlekedéssel kapcsolatban 8 témakörbe rendezték a 62 pontban összeszedett javaslatokat, melyről egy összefoglaló cikket írt Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse.

  2. Két magyar jeladós parlagi sas pusztult már el ezen a télen A HELICON LIFE+ projekt keretében az elmúlt négy évben Magyarországon műholdas nyomkövetővel megjelölt 35 fiatal parlagi sas közül is csak kevesen érik meg a három-négyéves kort, amikor ivaréretté vállnak és fiókát nevelhetnek. Tavaly decemberben már csak a megjelölt parlagi sasok egyharmadáról, 13 példányról volt rendszeresen információ, ezért is szomorú, hogy most két további madarat vesztettünk el.  Sajnos az idei év elég tragikusan indult a ragadozó madarainknak. Orbán Zoltán a Magyar Madártani Egyesület munkatársa mesél a szomorú statisztikáról
  Orbán Zoltántól több érdekességet is hallhatnak sasszinkron megfigyelés, mérgezés és madádárvédelem témában ma este 19.00-20. 00 között itt a Jazzyn a ZÖLD IRÁNYTŰ EXTRÁban.

   

 • 2016. február 10.

  1. Az ivóvíz és a szennyvíz valós és fizetendő költségei –és a „szürkevízgazdaság” kényszere. Ma természetesnek vesszük, hogy van tiszta, jó minőségű ivóvizünk, és működik a szennyvízszolgáltatás – persze mindenki drágának tartja. Mit gondol erről a közgazdász., Kerekes Sándor professzor, egyetemi tanár, az MTA doktora?

  2. Ökokakas kalandjai az egyetemen - Hulladék Akadémia két hétig az ELTÉ-n nem csak egyetemistáknak. A hulladék az a téma, ami mindenkit érint és mindenkinek megvan róla a saját, határozott véleménye. Mégis naponta hozunk vásárlásainkkal olyan döntéseket, amelyek eredményeképpen púpos lesz otthon a kuka… Tegnap rendhagyó témában nyílt kiállítás Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campus Déli Épület aulájában. A Hulladék Akadémiát  Hankó Gergely ötletgazda és kiállítási mindenes mutatta be.

 • 2016. február 3.

  Ma először gólyázunk:
  Március végéig lehetséges magasító állványra helyeztetni a veszélyes fehérgólya-fészkeket!  A fehér gólya az egyetlen olyan madarunk, amit már fiókakorban is érint az áramütés veszélye. Az oszlopfejekre épült fészkek, a fiókák és az etetni érkező szülők okozta rövidzárlatok, a madarak pusztulása fészekmagasító állvány, „gólyakosár” kihelyezésével megelőzhetőek. Az eljáró megyei kormányhivatal az ilyen tervezhető munkálatokra csak a költési időszakon kívül, október elejétől március végéig adhat engedélyt. Ezért nélkülözhetetlen, hogy az érintett települések, áramszolgáltatók, helyi madárbarát közösségek még februárban benyújtsák az engedélyeztetési kérelmet.

  A gólyák beleszerettek a szeméttelepekbe  Egy nemzetközi kutatás szerint a vándorlás helyett a szemétdombot előnyben részesítő gólyák nagyobb valószínűséggel élik túl a telet. Mostanáig Európa fehér gólyái télire délre vándoroltak, ma viszont többségük rövidebb távokat tesz meg, hogy a szemétdombokon keressen táplálékot. A fehér gólya költőterülete Európától Északnyugat-Afrikáig és Nyugat-Ázsiáig terjed.  E hír apropóján kerestem meg Orbán Zoltánt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársát.

  És a Budakeszi Vadaspark egy szombati programajánlója: mit tanulhatunk az idősjós állatoktól?  Lomniczi Gergely a Pilisi Parkerdő Zrt.szóvivője.

 • 2016. január 27.

  A Greenpeace kiszúrta a márkás túraruhák mérgeit.  Veszélyes vegyszereket talált a Greenpeace új kutatása olyan vezető túramárkák termékeiben, mint például a nálunk is kapható The North Face és Mammut. Miközben ezek a cégek a fenntarthatóságot hirdetik, termékeiket továbbra is perflórozott, úgynevezett PFC-vegyületek segítségével teszik vízhatlanná. A PFC-k a környezetben tartósan megmaradó vegyi anyagok; egyes PFC-k ráadásul az emberi egészséget és a környezetet is károsítják. A Greenpeace nagy outdoor ruházati tesztje 11 márka 40 termékékét érintette 19 országból. 
  Az eredményekről Simon Gergely környezetkémikus, a Greenpeace vegyi anyag szakértője mesél.

   

 • 2016. január 20.

  Energiahatékonyság közösen – belevágjon az energetikai korszerűsítésbe egy társasház, vagy nem? Mire megyünk állami támogatások nélkül? Két civil szervezet felmérésének antizöld eredményei.

  1.  A többlakásos épületek energetikai felújításainak elmaradásáráért főleg a pénzhiány a felelős, de előkelő helyet foglal el az okok listáján a közös döntés nehézsége, a szervezőerő hiánya és az is, hogy a lakóknak nincs részletes információjuk a saját épületükben megvalósítható lehetőségeikről. Az Energiaklub 4 társasház típusban tesztelt, a meglepő eredményekről mesél Király Zsuzsanna programvezető.

  2.  Egy átlagos magyar család kiadásainak negyedét energiaszámlákra és lakásfenntartásra fordítja, a lakossági gázárak tovább már nem csökkenthetők, a rezsicsökkentés tartalékai kimerültek. A lakossági gázszolgáltatókkal szembeni hátralék tavaly 30 – ról 32 milliárd forintra növekedett. SZÜKSÉGES-E ÁLLAMILAG ÖSZTÖNÖZNI AZ REZSICSÖKKENTŐ FELÚJÍTÁSOKAT? Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet programigazgatója

 • 2016. január 13.

  1. A szúnyogirtó pontyok jól telelnek a Zagyvában. A klímaváltozás jele lehet a szúnyogirtó fogaspontyok megjelenése a természetes tavakban, folyókban, legutóbb a Zagyva szolnoki szakaszán találtak példányokat - közölte a Magyar Haltani Társaság elnöke Harka Ákos, aki erről és a hazai Invazív halfajokról is mesél.

  2.  Veszélyesen csúszósak az erdei utak a Pilisi Parkerdő területén, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kérte a természetjárókat, kirándulókat és kerékpárosokat, hogy ezen a hétvégén kerüljék a csúszós, veszélyessé vált területeket, ahol a túrázás jelenleg még a jó felszereléssel rendelkező, tapasztalt erdőjárók számára is balesetveszélyes lehet.  Jó hír, hogy az ónos eső a fák ágain egyelőre nem alkot olyan vastag jégpáncélt, amelynek súlyától ágak törhetnének le, ahogyan az a Pilisi Parkerdő területén a 2014. decemberi  jégkár során történt. Aktuális információk  SZENTE GÁBORtól, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgondnokától.

 • 2016. január 6.

  1. Töretlenül előre a "jövőre is minden változatlan" úton - mondja Szabó Gábor a HVG zöld szakújságírója, aki a 2016-os évben vátható zöld trendekről elmélkedik. Fókuszban a paksi atomerőmű bűvítés, és az antizöld rezsicsökkentés.

  2. Fenyőfajárat és 250 kijelölt fenyőlerakó hely. Komposztálás helyett égetés. Vízkeresztkor, azaz január 6-án kezdik kidobálni a karácsonyfákat. Az 5-600 ezer fa sorsáról  Dorogi Gabriella az FKF Zrt. szóvivője.

 • 2015. december 30.

  1. Az alaptörvény és az elviselhetetlen városi klíma egyaránt a fák védelme mellett szól, a kormányzati beruházók azonban csak akadálynak tekintik őket. Általában nem sokáig. Kormányzati beruházásokkal kipusztított fák. – erről írt Szabó Gábor a HVG legutóbbi számában.
  A környezetvédelmi szakújságíró mesél 2015 – ről zöld szemmel.

  2. Szilveszteri petárdabalesetek - házi kedvenceink is veszélyben Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat - haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. Sok kóborló kutya - macska soha többé nem kerül haza. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető lehet, hogy a Szilveszteri petárdázásból eredően a háziállatok kapcsán kellemetlen szituációk képződjenek.Tippek, tanácsok.

 • 2015. december 23.

  1. Holnap szenteste, sokan még ma és holnap loholnak ajándékok után. Termékeket, szolgáltatásokat ajánlunk azok számára, akiknek a karácsonyi ajándékozásnál fontos, hogy az mennyire környezetbarát, és még nincs késő. Andacs Noémi a Tudatos Vásárlók Egyesülete munkatársa ad tippeket. Cikk itt: Etikus és környezetbarát karácsonyi ajándékok

  2. A napokban jelent meg a Magyarország ragadozó madarai c. hiánypótló könyv, mely nagyon szép és szakmai szempontból is megállja a helyét. A könyv a hazánkban a 20. század eleje óta észlelt, illetve napjainkban is előforduló 36 ragadozómadár-faj eddigi legteljesebb leírását és legátfogóbb képanyagát teszi közzé mindezt magyar szerzőktől, egy kötetben!  A könyvet bemutatja a tipográfus Turny Zoltán önkéntes ragadozómadár-védő.

 • 2015. december 16.

  1. A párizsi klímacsúcs kulisszatitkai

  Dr. Faragó Tibor 25 éven át volt a nemzetközi klímatárgyalások hivatalos magyar főtárgyalója, aki a szombaton véget ért párizsi klímacsúcson is végig ott volt, és naponta küldte tudósításait haza. Független, civil szakértőként tette, hiszen a párizsi ülésszakra a Magyar Természetvédők Szövetsége, - mely a „Föld Barátai” nemzetközi civil szervezet tagja - delegálta. A több egyetemen is tanító szakember főleg a kulisszatitkokról mesél.
  2.  Egy tanulmány szerint zöldebb és egészségesebb az élő karácsonyfa

 • 2015. december 9.

  A kolera leküzdése, a „szenny-ivóvíz,” és a Balaton megmentése. Éurópai életműdíj a szennyvíztisztításért a magyar professzornak.

  Dr. Somlyódy László professzor kapta az Európai Vízügyi Szövetség legrangosabb elismerését, a Dunbar-díjat, a víz- és szennyvízkezelés tudományos, technológiai és kutatási területén elért, nemzetközi szinten is kimagasló szakmai munkájáért.  A díjat idén a nemzetközi szakmai zsűri egyhangú támogatásával kapta, melyet az  Európai Vízügyi Szövetség elnöke, Kovács Károly adta át 2015. november végén a Magyar Tudományos Akadémia Kupolatermében.

 • 2015. december 2.

  Egész évben tart mostantól az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampány, amelynek keretében önkéntesek a saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladékkal való felelős, tudatos bánásmódra és a megfelelő, helyes viselkedés elsajátításának fontosságára. Magyarországon minden eddiginél több akciót valósítottak meg önkéntesek november 21-29. között az Európai Hulladékcsökkentési Héten, amely eredménnyel ismét a kontinens legaktívabb lakosságával rendelkező országai közé kerültünk. Tegnap elindult az Európai Hulladékcsökkentési Hét „Vállalom!” magyar nyelvű oldala, amelynek célja, hogy egész évben minél több önkéntes bevonásával irányítsa rá a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésére, tárgyaink újrahasználatára és a hulladékká vált anyagok újrahasznosítására. A kampány eredményeiről, és folytatásának részleteiről Búsi Lajos, az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság mb. főigazgató-helyettese mesél.

   

 • 2015. november 25.

  1. Egy hónapja mutatta be a Greenpeace új jelentését, mely szerint egyértelmű az összefüggés egyes növényvédő szereknek való kitettség és bizonyos rákfajták, vagy olyan súlyos betegségek között, mint például az Alzheimer- és a Parkinson-kór. A zöld szervezet 7 pontos javaslata megoldaná a világ élelmezési válságát, de ez sok érdekét sértene. A napokban mutatták be ajánlásaikat tartalmazó programfüzetüket, Magyarország számára egyértelműen a legjobb út a bioélelmiszerek termesztése lenne. A növényvédő szerek kockázata helyett biogazdálkodást!  Egy hónapja Rodics Katalin, a Greenpeace közép- és kelet európai agrárkampány koordinátora mesélt erről nekünk. Napjaink mezőgazdaságával kapcsolatban vannak más problémás is. pl. sok a kérdőjel a GMO-val kapcsolatban, megjelent a minőségi éhezés, és egyre alacsonyabb élelmiszernövényeink vitamintartalma.
  Dr. Bardócz Zsuzsanna alternatív Nobel-békedíjas kutató professzor
  férjével Pusztai Árpáddal évtizedeken át foglalkozott többek között a GMO növények állatokra gyakorolt hatásaival, ( patkánykísérleteket végeztek gm burgonyával)  Elsőként új tudományterületekről kérdeztem. 

  2. A tatai Öreg-tó tradicionális vadlúd pihenőhely: a tó vizén minden évben az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak tízezrei pihennek meg az őszi-téli madárvonulás idején. A vadludak tiszteletére minden év novemberében fesztivált is szerveznek a megyei természetvédők. Az idén már 15. alkalommal megrendezésre kerülő Tatai Vadlúd Sokadalom  pénteken és szombaton 27-28-án várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján. A rendezvény főszervezője Csonka Péter

   

 • 2015. november 18.

  A téli madáretetési szezon bevezetője az őszi odúkihelyezés. A téli madárvédelem korántsem merül ki a madarak táplálék- és vízutánpótlásának biztosításában. Ennél jelentősen többet tehetünk az odúköltő énekesmadarakért azzal, ha odúkat is telepítünk az etetők közelébe. Ezek a fajok ugyanis a közhiedelemmel szemben nem csak a költési időszakban használják a fák üregeit, épületek hasadékait. A cinegék és verebek téli túlélési stratégiájának fontos részét képezi a szélvédett, hőmérsékletileg kiegyensúlyozottabb éjszakázóüregek akár közös használata is. Ezért az új odúk telepítésének legjobb időszaka a szeptember-november.
  Emellett sokmindent nem árt tudni a kistestű madarak téli éjszakázásának kihívásairól. Hogyan segítsünk házkörüli madarainknak? Hova és milyen odút szereljünk fel? Miért létkérdés a folyamatos etetés? Többek között ezekre a kérdésekre válaszol Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kommunikációs munkatársa.

   

 • 2015. november 11.

  Mindennapi mérgeink: nemcsak a vörös húsokra kell figyelni – az egyhangúan fogyasztott zöldségekkel is lehet gond.Miért lehet problémás a sárgarépa lé-böjt kúra? Sok szakmának megvan a maga méregszámlája.

  Amit megeszel, az te leszel. E bölcsességet már Hippokratész is megírta az ókorban. Azt azért mindenki sejti, hogy az elfogyasztott ételeink alapvetően befolyásolják életünket és egészségünket. Na de ennyire? A vörös húsok fogyasztásával kapcsolatban pro/kontra érvrendszereket hallhattunk olvashattunk a napokban, miután az ENSZ Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége, (mely egy 22 kutatóból álló csoport ) egyévnyi munkája után nyilvánosságra hozta legutóbbi eredményét, melynek lényege: hogy bizonyítható összefüggés van a feldolgozott húsfélék fogyasztása és a vastagbélrák előfordulása között – és vigyázzunk a vörös húsokkal. Hogy miért, mennyire és mi másra figyeljünk még? Hogyan látja e kérdéseket az ökotoxikológus?  Aki válaszol: Darvas Béla professzor, a Magyar Ökotoxikológiai Társaság elnöke.

   

 • 2015. november 4.

  1. Az egymillióból az első facsemeték ültetésével elkezdődött a Pilisi Parkerdő Zrt. területén a tavaly decemberi jégkár sújtotta erdők megújítása, melyhez a Lidl 25 millió forinttal járult hozzá. A Gödöllő környéki valkói erdészet 60 hektárnyi fenyvese cserélődik le őshonos tölgy, szürke nyár, és cser fajokra. Részletek a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnökétől, Csépányi Pétertől.

  2. Tegnap este immár 23. alkalommal nyitotta meg a magyar természetfotósok legnagyobb seregszemléjét az idén 25 éves Naturart. A szövetség pályázatán ismét Máté Bencét választották az év természetfotósának, vele együtt 62 kiváló hazai fotós kapott kiemelést. A Canon - Az Év Természetfotósa 2015 pályázat zsűrielnöke: Dr. Kalotás Zsolt természetfotós, természetvédelmi szakértő
  Mától a Magyar természettudományi Múzeumban január 27-ig tekinthető meg a Canon Év Természetfotósa 2015 kiállítás Budapesten a VIII.kerületi Ludovika téren

   

 • 2015. október 28.

  Sorsdöntő szavazásra kerül sor ma az Európai Parlament plenáris ülésén: amennyiben a képviselők elfogadják a Parlament Környezetvédelmi Bizottságának javaslatát a légszennyező anyagok kibocsátását korlátozó jogszabály-módosításáról, akkor ezáltal 2025-ben az EU-ban 42 ezer emberrel kevesebb veszítené el az életét idő előtt a légszennyezés következtében, mint 2015-ben. A megbetegedések száma pedig legalább 10 millióval lenne kevesebb. Az ehhez szükséges intézkedések sokkal kevesebbe kerülnének, mint amennyi kárt a légszennyezés okoz. A szavazás tétjéről beszél az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának alelnöke, Jávor Benedek.

  Magyarország 2015-ben több mint 100 milliárd forint veszteséget szenved el csak a légszennyezettség okozta betegségek miatt kiesett munkanapok következtében. Hétfő délben levegőminőségi méréseket végeztek: a Levegő Munkacsoport munkatársai a Kálvin téren a fővárosi háttérszennyezettségnek általában 36-szorosát mérték – a viszonylag tiszta városi levegőben található 2000 részecske helyett 28.000 részecskét egy köbcentiméterben. Amikor pedig egy régi dízelfurgon haladt el az úton, akkor 310.000 részecskét. erről beszél Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

 • 2015. október 21.

  1.  A Greenpeace új jelentése szerint egyértelmű az összefüggés egyes növényvédő szereknek való kitettség és bizonyos rákfajták, vagy olyan súlyos betegségek között, mint például az Alzheimer- és a Parkinson-kór. A zöld szervezet 7 pontos javaslata megoldaná a világ élelmezési válságát, de ez sok érdekét sértene. A zöld szervezet a napokban mutatta be ajánlásait tartalmazó programfüzetét, Magyarország számára egyértelműen a legjobb út a bioélelmiszerek termesztése lenne, hogy miért? Erről mesél Rodics Katalin, a Greenpeace közép- és kelet európai agrárkampány koordinátora.

  2.  A Knauf Insulation 10 éves hazai jelenlétének egyik legfontosabb állomása volt a Magyarországon és Európában is elsőként, valós körülmények között megvalósított, épület energiahatékonysági összehasonlító vizsgálat, a Nálam Szigetelnek program. Többek között erről is tudósítottunk a valódi rezsicsökkentés rovatunkban, és többek között ezért is kaptunk díjat, ugyanis a cég hazai részlegének 10. születésnapja alkalmából 10 médiumnak ítélte oda Energiahatékonysági szemléletformálásért médiadíjat: - a lakossági energiahatékonyság folyamatos ösztönzéséért. Az érintettek: Ács Gábor, Gede Balázs, Kántor Endre, Mihálovits András és Sarkadi Péter.

 • 2015. október 14.

  Aludjon hazánk legmagasabb szállásán – ha jó a veséje.
  Legyél önkéntes ranger – no nem texasi, hanem kékkörös.

  A múlt szerdán bemutattuk az Immár 3 hete üzemelő, az ország legkorszerűbb turista centrumát Galyatetőn Az épület mellett áll a most 13 méter látszóbetonnal megmagasított, és a dupla lépcsősort acélráccsal megvédett Galya kilátó is, ahol az ország legmagasabb szálláshelye működik közel 1000 méteren.  Itt kalauzol Kovács Csaba építész, és Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója.
  E galyatetői beruházások is részei annak az eddig több mint 5 milliárd forintnyi uniós pályázatból megvalósult turisztikai fejlesztéseknek, melyek az Országos Kékkörhöz kapcsolódnak. Az eddigi s a jövőbeli munkákról, no meg egyáltalán a kékkörről Győri Tamás József mesél.  A  témával kapcsolatban részletes képgalériás cikkünk >>>

 • 2015. október 7.

  Szeptember 19-e óta működik Galyatetőn az ország legkorszerűbb turista centruma. Az egykori SZOT szálló munkásszállója Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron építész tervei alapján született újjá. Az ökoturisztikai központként aposztrofálható épület intelligens házként működik. A szállás emellett környezetbarát is: a tetőn napkollektorokat, az udvaron napelemeket helyeztek el, ezek felelnek a meleg vízért és az áramért. Az épület fűtését egy levegős hőszivattyú szolgálja ki, így az étterem/közösségi tér kandallója inkább komfortfokozó rendeltetésű. A tetőkön összegyűjtött csapadékvíz a vécék öblítését szolgálja, ez is a környezetterhelést csökkenti. A ház mögött sátorhelyeket alakítottak ki. Emellett még sok újdonságot is megmutattak a napokban újságíróknak. Sarkadi Péter ezekről kérdezte Győri Tamás Józsefet, Magyar Természetjáró Szövetség igazgatóját, és Kovács Csaba építészt.

  A jövő szerdán a megújult Galya-kilátóba látogatunk el, ahol az ország legmagasabb szálláshelye működik közel 1000 méteren, és bemutatjuk, hogy milyen fejlesztések történnek a hazai turizmusban.

 • 2015. szeptember 30.

  Megkezdődött a fővárosi hulladékgyűjtő géppark modernizálása, október végéig 64 új célgépet állít üzembe az FKF Nonprofit Zrt. közel 3,5 milliárdos beruházással. A járművek nagy részét, 51 tömörítős hulladékbegyűjtő autót a M-U-T Hungária Kft. szállítja a főváros számára. Ezeken felül 10 konténerszállítót, 2 teherautót és 1 kompaktor munkagépet szerez be a társaság.  Jámbor Lászlóval, a MUT Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával a Tatabánya melletti környei telephelyen beszélgettem.

  A New Yorkban múlt héten zajlott Klímahéten bejelentették, hogy Leonardo di Caprio, az USA WWF irodájának igazgatótanács tagja is azok között a befektetők között van, akik mintegy 17 ezer milliárd font értékben kivonják tőkéjüket a fosszilis energiahordozók piacáról.
  Mit jelent ez a tőkepiaci átcsoportosítás? Mit jelent a fosszilis üzemanyagok piacára nézve? Hogyan lehet zöldíteni a befektetéseket?

  Milyen megállapodás született a klímahéten? Az USA és Kína megállapodása New York-ban: Mit jelentenek a közös vállalások a két legnagyobb kibocsátóra nézve? Mik a legfontosabb szempontok? Vajon az ő megállapodásuk tulajdonképpen mit jelent az éghajlatváltozás elleni küzdelemre nézve?
  Vaszkó Csaba WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia Program vezetője válaszol a kérdésekre.

 • 2015. szeptember 23.

  1. Egy hete a VALÓDI REZSICSÖKKENTÉS rovatunkban a hőszigeteléssel foglalkoztunk, melyet most folytatunk. Egy átlagos családi ház, amit lehőszigeteltek egy téli fűtési szezonban akár 1 tonna CO2-vel is kevesebbet kibocsájt ki a légkörbe. A panelek az elmúlt évek felújításainak köszönhetően sokkal jobb átlagállapotúak, mint a családi házak, melyek 85-90%-a energetikailag korszerűtlen, pazarló. Milyen állami pályázatok várhatóak, és milyen a banki hitelezési helyzet? Többek között erről is halljuk most a Knauf Insulation marketing vezetőjét, Kanyuk Lászlót.

  2. A nyáron itt a Zöld iránytűben bemutattunk 3 budapesti társasházat, melynek az udvara a MOL zöldövezet programjának pályázati támogatásával ZÖLDÜLT MEG.  9 éve segíti a helyi civil kezdeményezéseket abban, hogy környezetüket szebbé és zöldebbé alakítsák a helyi lakosság bevonásával, közösségi akció keretében. Hatására eddig összesen közel 300 közösség fogott össze, összesen 20 ezer ember. A MOL Zöldövezet Program idei pályázatát a napokban írták ki, és október 20-ig él. Kik és hogyan pályázhatnak? Szollár Domonkos  a MOL Magyarországi kommunikációs igazgatója.

 • 2015. szeptember 16.

  A nyári szünet után ismét aktuális a VALÓDI REZSICSÖKKENTÉS rovatunkban a hőszigeteléssel foglalkozni, hiszen szerencsés esetben az időjárás akár november köszepéig is kedvez a lakásfelújítóknak/építkezőknek. Mai árakon számolva a tetőszigetelés 3-4 év alatt, a homlokzatszigetelés 10-12 év alatt térül meg. Az 1 %-körüli banki kamatok helyett az energiatakarékosságba fektetett pénz évi 8%-ot is fial. Részletek Kanyuk Lászlótól, a Knauf Insulation marketing vezetőjétől. 

  Hírszemle: 

  A NASA is a városi zöldítést javasolja
  Azok a városnegyedek, ahol a terület 65%-át zöldövezet borítja, 1,3 Celsius-fokkal hűvösebbek, mint az átlaghőmérséklet a városban.
  Illatos út: a DDT-nél és bomlástermékeinél 56-szoros a határérték-túllépés a talajvízben
  Közzétette a ferencvárosi önkormányzat azt a jelentést, ami az Illatos úti szennyezésről készül. Csütörtökön az RTL Klub híradójának még azt mondta Bácskai János ferencvárosi fideszes polgármester, hogy azért nem nyilvános a jelentés, mert nem akarnak pánikot kelteni, de amúgy nincs veszélyhelyzet.
  Ennyit spórolhat, ha kihúzza a töltőt a konnektorból
  Komoly mérésekkel igazolta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, hogy évente több ezer forintot hagyunk veszni csak azért, mert lusták vagyunk kihúzni a konnektorból a telefon töltőjét, vagy épp kikapcsolni a tévét, a monitort, illetve a számítógépet vagy a laptopot.

 • 2015. szeptember 9.

  1. Mire jó az energiacimke a gázkészülékek esetén? Mire figyeljünk, ha komplex fűtési rendszert terveztetünk? Miért fontos, és mekkora megtakarítással jár az évi gázkészülék karbantartás?  Folytatva a múlt heti témát ismét a Vaillant Csoport területi vezetőjét SEIDL GÁBORt halljuk.

  2. Szombaton rendezik meg az Energia Nap  - országos roadshow első állomását. A mai rohanó világban az emberek nem foglalkoznak eleget saját maguk és környezetük egészségével. Ennek érdekében hozták létre az Energia Nap elnevezésű rendezvényt, melynek két fő irányát határozták meg: a megújuló, zöld energiákat és az egészségmegőrzést.
  Az Energia Nap egy országos ingyenes rendezvény, mely több alkalommal és több helyszínen is megrendezésre kerül. Az első eseményre 2015. szeptember 12.-én kerül sor Budapesten a Flórián téren. 
  S hogy mivel várják az érdeklődőket? Erről Kovács Ágnes rendezvényigazgatót halljuk, majd a Felelős Gasztrohős alapító tagját: Szűcs-Winkler Róbertet, a környezettudatos étkezésről.

 • 2015. szeptember 2.

  1.  A nem lakossági fogyasztók szeptember 26. után, míg a lakosságiak a jövő év első napjától csak kondenzációs gázkazánra kaphatnak használatbavételi engedélyt - az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg korábban. Az Európai Bizottság 86 százalékos szezonális hatásfokot ír elő, amelyet csak a kondenzációs gázkazán képes teljesíteni. Magyarországon közel 2,5 millió gázkészülék és 4,5 millió konvektor van beszerelve. Jelenleg közel 20 ezer készülék van raktáron a kereskedőknél, ezért lehetőséget kell biztosítani, hogy a már forgalomba bocsátott - készleten lévő - készülékeket értékesítsék. A lakossági végfelhasználóknak pedig a már megvásárolt készülékek beszerelésére kell időt biztosítani. A kiviteli terv elkészítésétől az üzembe helyezésig tartó idő összesen 48 nap. Szeptember 26-tól az év végéig ennek a duplája áll rendelkezésére annak, aki a már megvásárolt hagyományos gázkazánt akarja felszereltetni. Többek között erről is mesél a Vaillant Csoport területi vezetője:  SEIDL GÁBOR. a témát a jövő szerdán folytatjuk.

  2.  Csodálatos természet címmel pénteken nyílik meg "a Rét" Galériában, a Gazdagréti Közösségi Házban. Bajomi Bálint fotókiállítása . A cím 1118 Budapest, Törökugrató utca. 9. A természet apró, ám lenyűgöző pillanatait megörökítő, ingyenesen látogatható tárlat szeptember 24-ig tekinthető meg, hétköznapokon 10-19 óráig, a közösségi ház programjainak függvényében
  Bajomi Bálint biológus a lakótelepek élővilágáról.

 • 2015. augusztus 26.

  Ma már mindenki biztos benne, hogy jövőre megsülünk, de ha mégsem, akkor elvisz az ár, vagy jégpáncél ejt foglyul bennünket. Az időjárási csapások a címlapokra kúsztak; naponta halljuk, hogy jó, ha hozzászokunk a szélsőséges időjáráshoz és beletörődünk, hogy árvizek, szélviharok, ónoseső, vagy éppen méteres tavaszi hó keserítik meg az életünk.
  A drámai időjárási események bekövetkezte után még pár napig olvashatunk a katasztrófavédelem helytállásáról, a károsultak és a biztosítók „élményeiről”, esetleg néhány tudós ember nyilatkozik arról, hogy ez már igazán az éghajlatváltozás (vagy éppen nem, mert „belefér a természet szokásos üzletmenetébe”). Arról kevesebbet hallani, hogy mi a teendő, miért kell ezeket a csapásokat elviselnünk, miért van mindez? Mit tehet az állampolgár, a közösség, a munkáltató az önkormányzat, az állam? Többek között ez utóbbi kérdésekre is keresi a választ az a háttérbeszélgetés, mely nemsokára kezdődik a Magyar Földtani és Geofizikai Intézetben, hiszen itt működik a Nemzeti Alkalmazkodási Központ, melynek vezetője Dr. Pálvölgyi Tamás
  Pálvölgyi Tamás vitaindító írása itt  >>> 

  Hírszemle: Zöld hírek röviden

 • 2015. augusztus 19.

  1. Ingyen van a tiszta környezet? - Mennyibe kerül a természet szolgáltatása 
  Augusztus elején tartották a 27. Nemzetközi Természetvédelmi Biológiai Kongresszust csaknem 2000 biológus, kutató és természet- környezetvédelmi szakember részvételével a dél-franciaországi Montpellier-ben. A világtalálkozó fő célja, hogy a szakemberek megismerjék és közösen áttekintsék a természetvédelemben bevezetett új módszereket és tudományos technikai vívmányokat. A találkozót a Természetvédelmi Biológiai Társaság, a világ legnagyobb nemzetközi természetvédelmi biológiai tudományos szervezete szervezte, és a kulcsmondandója és egyben címe ez volt: „Biodiverzitás-küldetés: új utak a természetvédelemben. De mit is jelent ez? Erről mesél Bajomi Bálint biológus, a konferencia egyik nemzetközi sajtófelelőse, aki mellesleg a greenfo.hu szerkesző/fotoriporter/ újságírója.

 • 2015. augusztus 12.

  1Belvárosi zöldövezet III.rész – így zöldült be a Dembinszky u. 33 társasház udvara.

  A MOL Zöldövezet Programja 2006-ban indult - melynek keretében egy ház/település lakói együtt újíthatják meg közös zöldterületeiket. A lényege az, hogy a lakók együtt tervezik meg és hozzák létre saját, közös belső kertjüket. Nemrég egy sajtóbejárás keretében 3 budapesti helyszínt mutattak meg. A mai összeállítás a Dembinszky u. 33 udvarán készült. A program moderátora Szabó Simon színész mellett Nagy Ildikó Réka tájépítészt, lakókat, és Bilau Dea idegenvezetőt halljuk.  Cikk és képek: Zöldövezet a betondzsungelben

  2. Egy hír hátter: Nem harap a balatoni algagyep
  Kellemetlenséget okozhatnak, de semmilyen egészségügyi veszélyt nem jelentenek azok a víz felszínén lebegő algagyepdarabok, amelyeket az utóbbi napokban láthattak a Balatonon strandolók a tó több pontján.

  3. Két programajánló:

  V. Balatoni Hattyú Road Show 2015. aug 13. - 14. Balaton parti strandok 
  Augusztus 15-én kezdődik az Őrségben évente megrendezett Hétrétország - a szerek és porták köztiválja.

 • 2015. augusztus 5.

  1. Belvárosi zöldövezet II.rész – így zöldült be a Rózsa utca 57 társasház udvara.

  A MOL Zöldövezet Programja 2006-ban indult - melynek keretében egy ház/település lakói együtt újíthatják meg közös zöldterületeiket. A lényege az, hogy a lakók együtt tervezik meg és hozzák létre saját, közös belső kertjüket. Nemrég egy sajtóbejárás keretében 3 budapesti helyszínt mutattak meg. A mai összeállítás a VI. kerületi Rózsa utcában készült. A program moderátora Szabó Simon színész mellett Nagy Ildikó Réka tájépítészt, egy lakót, és elsőkét Bilau Dea idegenvezetőt halljuk.  Cikk és képek: Zöldövezet a betondzsungelben

  2. Hírek és háttere: 

  Megkezdték őszi vándorútjukat a fehér gólyák

  Aggasztóan gyorsul a gleccserek olvadása

 • 2015. július 29.

  1. Belvárosi zöldövezet – így zöldült be egy pannónia-utcai társasház udvara.

  A MOL Zöldövezet Programja 2006-ban indult- és ez az egyetlen olyan pályázati lehetőség, amely keretében egy ház/település lakói együtt újíthatják meg közös zöldterületeiket. A lényege az, hogy a lakók együtt tervezik meg és hozzák létre saját, közös belső kertjüket. A Zöldövezet Programban eddig közel 300 közösség fogott össze, másfél Margit szigetnyi területet, 1,5 millió négyzetmétert újítottak fel. Közel 100 ezer fa, virág és cserje települt. A múlt héten egy sajtóbejárás keretében 3 budapesti helyszínt mutattak meg. Az összeállítás a XIII kerület Újlipótváros Pannónia utca 54 udvarában készült. A program moderátora Szabó Simon színész mellett Nagy Ildikó Réka tájépítészt, egy lakót, és elsőkét Bilau Dea idegenvezetőt halljuk.  Cikk és képek: Zöldövezet a betondzsungelben

  2. Hírek és háttere: 
  A haris nyerte a "2016 év madara" lakossági szavazást 

  Tanulnunk kellene Amazónia őslakosaitól. De mit?

 • 2015. július 22.

  1. Látogatóban a szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpontban 2.
  Az idén 11 éves a Körös-Maros Nemzeti Park központjában, a szarvasi Anna-ligetben a park látogatóközpontja.
  Innen indul egy 4 km-es tanösvény, és a másfél kilométeres állatokat bemutató tanösvény, melyet egy hete mutattunk be. A tanösvények bejárása előtt érdemes a Körösvölgyi Látogatóközpontban az állandó és az ideiglenes kiállításokat is megnézni, melyekről és egyéb ökoturisztikai aktualitásokról Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti park igazgatója mesél.

  2. Hírek és háttere: 
  Az egerészölyv pár elfogadta a két idegen fiókát
  Elfogadták és szépen etetik a „nevelőszülők” azt a két egerészölyv fiókát, melyeket korábban lelkes természetbarátok hoztak be a Körös-Maros Nemzeti Parkba. A madarakat a réhelyi természetvédelmi tábor résztvevőivel közösen helyezték ki egy fészekbe. 
  Videón Kelemen fészkének leszakadása
  A világon először közvetítette kamera élőben egy parlagisas-fészek leszakadását! A fészekben egy kirepülés előtt álló fióka is volt - „Kelemen”, akinek hányattatott sorsáról már többször beszámoltunk, és akit több ezren figyeltek egy fészek webkamera segítségével.

 • 2015. július 15.

  1.  Látogatóban a szarvasi Körösvölgyi Állatparkban
  Szenzációs születésnapi ajándékkal örvendeztette meg egy lakója az egy éve megnyitott Körösvölgyi Állatpark munkatársait - az itt élő európaibölény-párnak kisborja született. A kicsi egészséges, 18 kilós, azonnal lábra állt, hamarosan a látogatók is találkozhatnak vele. Egy éve 2014 július elején nyitotta meg kapuit a Körös-Maros Nemzeti Park központjában, a szarvasi Anna-ligetben a Körösvölgyi Állatpark, ahol Tirják László, a park igazgatója kalauzol.

  2.   Immár műholddal követjük a szalakótákat is
  A szalakóták száma Európában jelentősen lecsökkent, a faj mára már több nyugat-európai országból kipusztult. A Kárpát-medencei állomány egyelőre stabil, így ennek védelme, megőrzése kifejezetten fontos a faj európai uniós jövőjét illetően. Egy védelmi program keretében az első 13 egyed kapott jeladót.

 • 2015. július 8.

  1. Látogatóban a Tiszavirág ártéri sétaúton, és az Örvényi pákász tanösvényen.
  A múlt szerdán ellátogattunk a tisza-tavi Tiszafüred-Örvenyre, a Szabics Kikötő és Szabadidőpartba – merthogy innen indul két tanösvény. Az egyik, a Tiszavirág immár 8 éve várja a természet szerelmeseit, a másik, az örvényi pákász csak pár hónapja. A nyár egyenlőre legmelegebb napja a mai, úgyhogy talán egy kis felüdülés lesz ha most is Kiss Ferenc túravezetővel tartunk e két Tisza-tavi tavösvényen – többek között a gémek tornyába. Gasztronómia és természetvédelem.

  2. A klímaváltozás és a gyarapodó európai hőhullámok
  A kutatók szerint gyakorlatilag biztos, hogy a klímaváltozás a felelős az európai hőhullámok számának növekedéséért. Egy nemzetközi klímaszakértőkből álló kutatócsoport valós idejű adatokat elemezve jutott arra a megállapításra, hogy az Európát ezen a héten sújtó hőhullámok - vagyis rendkívüli forrósággal kísért háromnapos periódusok - egyre gyakoribbá válnak a régióban.

  3.  programajánló:
  WWF nagy csobbanás vasárnap
  Vasárnap rendezik meg Európa szerte a Nagy Ugrást az élő folyókért. Július 12-én, délután 3 órakor többszáz folyószakaszon, többezer európai csobban majd a vízbe, hogy ezzel hívják fel a figyelmet az élő vizek fontosságára. További információk a wwf.hu-n 

  Ki fizeti meg az olcsó divat árát?
  2015. július 08. – ma este Gyere és nézd meg velünk 2015 egyik legjobb dokumentumfilmjét, a The True Cost-ot, ami a divatvilág kevésbé csillogó titkait mutatja be: milyen körülmények között és mennyi pénzből készülnek valójában a ruháink. Időpont: 2015. július 8. 18.30 Anker Klub, Anker köz 1-3.

 • 2015. július 1.

  1. Látogatóban a Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvényen. 
  A Tisza-tónál Tiszafüred-Örvenynél, a Szabics Kikötő és Szabadidőpartból indul két tanösvény. Az egyik, a Tiszavirág immár 8 éve várja a természet szerelmeseit, a másik, az örvényi pákász csak pár hónapja. Korábbról már van szerencsém ismerni Kiss Ferenc túravezetőt, akivel óriási élmény sétálni ezen a szigeten. Remélem a hallgatók is kedvet kapnak egy jó kis túrához, úgy hogy egyenlőre nem kell lefújniuk magukat az igencsak erősen ajánlott szúnyogirtóval.

  2.
    Programajánló:
  - Nyílt Nap az MTA Ökológiai Kutatóközpont Limnológiai Intézetben
  - a természetbarátokat várja a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum hátvégi jubileumi túrákkal is.

 • 2015. június 24.

  1. Indul az államilag támogatott mosógépcsere-program 
  A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium május 28-án hirdette meg az Otthon Melege Programhoz kapcsolódó pályázati felhívást. A program keretében akár 45.000 forint támogatás is kapható az öreg, energiafaló mosógépek takarékos, új készülékre történő cseréjéhez. A CECED Magyarország 2013-as tanulmánya szerint a magyarországi háztartásokban levő háztartási nagygépek 46%-a 8 évnél idősebb volt, a mosógépeknél ez az arány 42,9% volt. 
  Ki hol, hogyan pályázhat? Erről tart adásunkkal egyidőben sajtótájékoztatót Mészáros Fanni, cégvezető (CECED Magyarország Egyesülés)

  2. Pesterzsébeten is ketyeg egy méregbomba.
  Az Illatos úti környezetszennyezés feltárásakor is jelezte Mach Péter ökopolitikus, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, a Pesterzsébeti Önkormányzat képviselője, hogy nem egyedi esetről van szó, számos ilyen hely található még az országban, sőt a fővárosban is hasonló.  Íme a legújabb bomba: Pesterzsébet és Soroksár határán a Lenke - Bólyai János saroknál. Részletek élőben - Mach Pétertől, az Organikus Káosz blog szerzőjétől.

 • 2015. június 17.

  Eltemették az utolsó visszaváltható pezsgősüveget, hulladék katapulttal bombázták a minisztériumot, romhalmazból bemutató központot és városi tanösvényt építettek. Látványos (játék) pénzégetéssel tiltakoztak a „termikus hulladékhasznosítás” ellen. Pedagógusokat és gyerekeket zöldítettek személyesen és a KukaBúvárral. 20 éves lett a Humusz, azaz a Hulladék Munkaszövetség. A pénteki szülinapi partin készült összeállításban megszólal Szilágyi László alapító, Graczka Sylvia jelenlegi, és Bátyi-Földesi Dóra korábbi elnök.

  Lószarkazán Finnországban
  A következő évtizedekben Finnország le szeretne állni a szénhasználattal, és felére csökkentené az importolaj-fogyasztását, ezért a kormány alternatív energetikai megoldásokat keres. Ha nem is spanyolviasz a lótrágya, de több szempontból is szerencsés alternatíva.

 • 2015. június 10.

  Az elektromobilitásra futurisztikus dologként gondolunk, azonban ez már része az életünknek. Az elektromos járműgyártás területén az energiatárolás kapcsán is jelentős fejlődési potenciál rejlik. A hazai jogszabályi környezet jelenleg nem segíti elő az elektromos töltőhálózat bővülését, pedig ez alapvetően befolyásolja az elektromos járművek terjedését. Mit tehetnek az önkörmányzatok az E-közlekedésért? Külföldi és hazai tapasztalatok: Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség alelnöke.

  Jön, de mire lesz jó a zöld rendszám?
  Szeptember végéig meg kell alkotni azokat a jogszabályokat, amelyek az elektromobilitáshoz kapcsolódó útburkolati jelek és útjelző táblák bevezetéséhez szükségesek. Be kell fejezni a jogalkotói munkát a zöld rendszámok bevezetéséhez, és november 30-ig kell elkészülnie a lehetséges kedvezményekkel kapcsolatos jogszabálytervezeteknek. 

  Elektromos taxiflottát hoz létre Bécs
  2017-ig mintegy 250 járműből álló elektromos taxiflottát hoz létre az osztrák főváros. A projektbe beszálló taxitársaságok járművenként akár 8 ezer eurós támogatást is kaphatnak. Gyorstöltő-hálózat és ingyen áram is segíti a környezetkímélő autók térhódítását Bécsben. 

  Mi történik, ha egy városrész úgy dönt, hogy 1 hónapra autómentes lesz?
  Két éve a dél-koreai Suwon, egy közel egy millió lakosú nagyváros egy átlagos, de sűrűn lakott, 4300 lakosú kerülete radikális kísérletbe kezdett: az ott lakók eldöntötték, hogy 1 hónapra kitiltják utcáikról az autókat. "Mindenkinek tetszik, és a világ sem dől össze." 

 • 2015. június 3.

  1. KlímaSztár 2015 
  Helyi válaszok a klímaváltozásra mottóval hirdette meg Magyarországon immár harmadik alkalommal KlímaSztár felhívását az Éghajlatvédelmi Szövetség, melyen a mintaértékű, legjobb megvalósított települési tevékenységeket díjazza és mutatja be. A díjakat a Klímabarát Települések Szövetségével és a Nemzeti Alkalmazkodási Központtal közösen tegnap adták át Budapesten Alsómocsolád, Budapest XII. kerület Hegyvidék, Rákosliget és Répceszemere településeknek. 
  Hogy miért nyerte el a KlímaSztár 2015 díjat Rákosliget? Erről mesél a XVII. ker. Rákosmente Önkormányzatának képviselője Rózsahegyi Péter.

  2. Június 5 Környezetvédelmi Világnap. 
  1972 június 5-től 16-ig tartották Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáját. A világszervezet közgyűlése a konferencia javaslatára még abban az évben határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét. A világnap apropóján egy Guiness Rekord kísérletet tesz az Italos Karton Egyesület Budapesten -részletekről: Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója

 • 2015. május 27.

   Az adás fókuszában az élemiszer pazarlás Európában és itthon.

  A témához kapcsolódó cikkeink:

  Giga bírság vagy börtön élelmiszer pazarlásért  A francia parlament szembeszáll az élelmiszer-pazarlással, és a termékek megsemmisítése helyett inkább arra kötelezi a nagyobb áruházakat, hogy az eladatlan, de még emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket jótékony céllal adományozzák el.
  Évi egymillió tonna élelmiszer kerül a kukába Ausztriában - derül ki egy nemrég Linzben bemutatott tanulmányból, amelyet az Osztrák Ökológiai Intézet készített az osztrák környezetvédelmi minisztérium, több tartomány és a bécsi Munkakamara megbízásából. A világ élelmiszertermelésének 30 %-át nem fogyasztják el. Az EU-ban évi 89 millió tonna élelmiszer kerül a kukába. Ausztriában 300 ezer tonna élelmiszert a háztartások, 250 ezret a vendéglátás, 100 ezer tonnát az élelmiszer kereskedelem dob ki, a többi az előállítás és feldolgozás során végzi a szemetesben.

  A HAZAI HELYZETRŐL: Sczígel Andrea  a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója élőben

  És ha már nem ehető az élelmiszer, akkor is hasznosítható zöld módon - egy jó osztrák példa:  
  Megkezdte működését Bécs első biogáz tisztító berendezése
  Fonnyadt salátalevélből, rohadt citromból és egyéb ételmaradékokból keletkező biogázt alakít a földgázhálózatba is betáplálható biometánná Bécs első biogáz tisztító berendezése. Csaknem ezer bécsi háztartást tudnak így zöldárammal ellátni.

 • 2015. május 20.

  1 Megszüntetnék az ökotoxikológus mesterképzést is
  Ezekben a hetekben zajlik a felsőoktatás átalakítása. A hírekben már szerepelt a természetvédelmi mérnök szak tervezett megszüntetése, mely ellen a soproni egyetemisták is tiltakoztak. A dolgok jelen állása szerint – sok egyéb alap- és mesterszak mellett – a Szent István Egyetemen hatodik éve zajló, és eddig nagyon sikeresen működő ökotoxikológus mesterképzést is komoly veszély fenyegeti.  Miért fontos, hogy legyenek ilyen szakemberek? Mi is az az ökotoxikológia?  Darvas Béla a Magyar Ökotoxikológiai Társaság elnöke 

  2. pénteken először a Magyar Természet Napja
  Pénteken tartják meg először a Magyar Természet Napját, melyre a kezdeményező civil természetvédő szervezetek (WWF, MTVSZ, MME) mindenkit várnak a Margitszigetre. Részletes programajánló. Miért hozták létre e jeles zöld napot? Sipos Katalin a WWF Magyarország igazgató  

  3. heti hírmorzsák 
  Újabb szeles pofon az atomlobbinak
  Lehet, hogy nem sokáig kell már aggódni a madarakért a szélfarmok környékén. Egy spanyol vállalat ugyanis most lapát nélküli turbinákkal kísérletezik. A Vortex Bladeless hatalmas rúdjainak rezgéséből állítanának elő energiát. Mit lépne erre Don Quijote?

 • 2015. május 13.

  1. lakásunk babapopsi effektusa – hőszigetelés és bepárásodás
  A valódi rezsicsökkentés egyik leghatékonyabb módszere lakásaink hőszigetelése. Persze nem mindegy hogy mivel és hogyan, hiszen az is előfordulhat, hogy a nem megfelelő anyag és a rossz kivitelezés miatt penészedik Ezt elkerülhetjük, ha megfogadjuk a Knauf Insulation marketing vezetőjének, Kanyuk Lászlónak a tanácsait.

  2. Kicsiben is nagyban is mérgező -- elektronikai hulladékok a gombelemtől a hűtőig
  Egy hete már szót ejtettünk a háztartásainkban keletkező elektronikai és elektromos hulladékokról. Akkor Tihanyi Ervin Inter-Metal Recycling Kft. e-hulladék üzletág vezetőjével javarészt csak a hulladékká vált TV és monitor helyzetről beszéltünk. A legkisebb, és az egyik legsunyibb veszélyes hulladék az elem (gombelem, ceruzaelem.) Miért jó elem helyett az akkumulátor? Mivel és hogyan töltsük, hogy valóban 1000X használhassuk? Miért veszélyesek a háztartási kis és nagygépek, és mi lesz velük? Érdemes javítani? Vigyük hhulladékudvarokba? A boltok mit vesznek át?

  3.  Ma éjfélig még lehet pályázni a WWF Magyarország Zöld generáció Programjába.
  Jelentkezz, hogy egy Zöld Generáció Tehetséggondozó program tagja lehess! áll a WWF Magyarország felhívásában. Mi a lényege, és kiket várnak ma éjfélig?  Benkő Dani projektvezető  WWF Magyarország.

  Programajánló: I. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál. A magyar természetfilmes szakma első alkalommal szervezi meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált 2015. május 14-17. között Gödöllőn.

 • 2015. május 6.

  1/ Fő a fejem – nyáron hőszigeteljünk?
  Magyarországon kétféle hőszigetelést használunk, az ásványi és a műanyag hab alapút. Ez utóbbi olcsóbb, de van egy nagy hátulütője. A "pára-paráról"  Kanyuk László a Knauf Insulation marketing vezetője.

  2/
  Bejön a nápolyi modell? Májusban utcán marad a szemét?
  A hulladékfeldolgozás területén vészhelyzet alakult ki az egész országban. A rezsicsökkentés hatásai mellett a tonnánként 6000 forintos hulladéklerakási járulék, a felügyeleti díj, az e-útdíj és több egyéb költségnövelő tényező gazdaságilag padlóra küldi a nonprofit szolgáltatókat. Gyakorlatilag képtelenség kigazdálkodni az új, adó-jellegű kötelezettségeket.
  Bartus Gábor a BME Környezetgazdaságtan Tanszék oktatója (hulladékgazdálkodás és környezetgazdaságtan)

  3/
  A televízió mérgez – főleg a hulladékban.
  A világon tavaly 41,8 millió tonna elektronikus hulladékot termeltünk. 1. USA 7 millió 2. Kína 6 millió 3.Japán 2 millió tonna. 5 – 6 Nagy-Britannia - India kb. 1,5 millió tonna. Magyarországon 125.000 T/év, ebből 44.000 tonnát gyűjtünk vissza. A legproblémásabb a hagyományos TV / monitor hulladékTihanyi Ervin Inter-Metal Recycling Kft. e-hulladék üzletág vezetője

 • 2015. április 29.

  1/ egy centi 4-5 % hatásfok növelés - mivel és hogyan hőszigeteljünk? Tanácsok, tippek Kanyuk Lászlótól, a Knauf Insulation marketing vezetőjétől

  2/ Japán csak napenergiát fog használni. Szolnokon csődbe ment a napelemgyár. A fukushimai katasztrófa után Japán döntően napelemekkel kívánja előállítani az ország hiányzó áramigényét. Itthon ugrásszerűen megnőtt a háztartási méretű kiserőművek száma és beépített teljesítőképessége az elmúlt években - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Sok vagy kevés a jelenlegi 69 megavatt? Szolnoki Ádám a Magyar Napelem Iparági Egyesület elnöke

  3/ Elfogadták az alkotmányellenes tervezetet - szabad az út a földmutyihoz? Tegnap a parlamentben a kormánypárti többség elfogadta a nemzeti park igazgatóságok jövőjét veszélybe sodró állami vagyonról szóló törvényt. Mit tehetnek a zöldek? Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke.

 • 2015. április 22.

  1/ Valódi rezsicsökkentés: Miért csomagoljuk be családi házunkat? A Knauf Insulation egy egyéves látványos, és meggyőző kampányt végzett Hajdúdorogon és Hajdúnánáson. Valós körülmények között mérték naprakészen, hogy mit is jelent egy családi ház hőszigetelése. A megtakarításról mesél Kanyuk László marketing vezető

  2/ 1970 óta április 22. a Föld Napja, mely egy abszolút civil kezdeményezés. A hazai környezet és természetvédő szervezetek képviselői immár negyedszázada minden évben különböző városokban tartják országos találkozójukat. Az ideit most a hétvégén Tokajban szervezi a nyíregyházi E-Misszió egyesület. A találkozó apropóján Lukács Attilát, a szakmai programok egyik főszervezőjét kérdezzük a zöld mozgalomról.

  3/ Föld napi programajánlók.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés